8.5.2024 | Den vítězství


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Perspektivy ČR ve zprávě NEZ

Na internetových stránkách České společnosti pro energetiku byla zveřejněna doporučení Nezávislé energetické komise II ke Státní energetické koncepci.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Nejedlý 25.7.2012 7:59

Pro zájemce o více informací

doporučuji rozsáhlejší a podrobnější výtah ze zprávy přímo od jednoho z autorů z NEK II(http://ekolist.cz/cz/publicistika/nazory-a-komentare/vladimir-wagner-doporuceni-nek-ii-ke-statni-energeticke-koncepci-ceske-republiky)

B. Uhlich 25.7.2012 0:34

Tak jak to tady čtu....

tak koukám, že jediným řešením bude samostatný energeticky nezávislý ostrovní systém.... dnes už to není zas tak nereálný technický problém... Obzvláště mně pobavila ta "implementace" rakouských a německých obnovitelných zdrojů do naší energetiky... tak asi chápu (co se tím mezi řádky) myslí...  drahou (rozuměj "ekologickou") elektřinu se zavážeme dovážet...hloupej čech totiž bez problémů zaplatí úplně všechno co se mu předloží k zaplacení....  a my jim za to budeme dodávat tu lacinou neekologickou naší elektřinu z uhlí za kterou skoro nic nedostaneme  (co byste za to taky chtěli, ne?..vždyť to děláte z uhlí nebo dokonce, fujtajbl !!! z jádra)  a tak budeme na věky věkův (a nikdy jinak) úplně všichni v Evropě šťastni....  tedy přesněji někdo bude šťastnější.... :-(

Ale abych jen nereptal.... vidím to poměrně optimisticky.....až se cena za 1kWh dostane k 10ti korunám..nabo dokonce k 15ti..myslím, že už žádné starosti mít nebudeme a celá energetická koncepce tohodle státu nám bude úplně putýnka... budeme shánět svíčky, klacíčky na ohýnek a budeme chodit brzo spinkat, nebudeme sledovat kraviny v tv. a hloupě žvejkat (jak říkávala babička) na NETu.... taky budeme hodně chodit pěšky..ale to nevím kam, protože v tu dobu tady už nebude mít práci nikdo a do obchodu se taky chodit nebude ješto tady už žádné nebudou.... No uznejte, to bude pokrok o kterém se nám ani nesnilo, ne?  :-)))))))

P. Schuster 25.7.2012 10:26

Re: Tak jak to tady čtu....

Že naši sousedé půjdou v energetické koncepci jiným směrem, to musíme samozřejmě respektovat, nic jiného nám totiž nezbývá.

Podle mne tou Vaší "implementací" je myšleno něco úplně jiného. Musíme rozvíjet naši přenosovou soustavu tak, aby ji bylo možné společně provozovat se sousedy takovým způsobem, že v případě nestandardních situací (hrozbě velkých přenosů), by se naše přenosová soustava odpojila a provozovala samostatně a nezávisle.

Takže, je to přesně obráceně, jak to Vy popisujete, naopak v blízké budoucnosti nám nehrozí cena za kWh 10,-Kč.

J. Kuka 25.7.2012 11:36

Re: Tak jak to tady čtu....

No s respektovanim ani problem nemam . Ovsem my to s nima spolecne musime i platit . S cimz uz mam hodne velky problem...

R. Langer 25.7.2012 13:05

Re: Tak jak to tady čtu....

Naši sousedé jdou jedině směrem neustále se zvyšujícího výkupu naší elektřiny z JE. Jinudy jim jaksi cesta nevede. Ale řečí, to mají plnou hubu. ;-)

V. Novák 25.7.2012 14:03

Já si to zase vysvětluju tak,

že využijeme - a Němci taky - rakouských přečerpávacích elektráren, které vyrábějí z laciné elektřiny drahou špičkovou a záskokovou.

My můžeme dodat stabilní výkon, Němci dodají neprodejný (ale vnucený) náhodný výkon a Rakušáci dodají systémové služby ve svých čerpačkách. Pokud by to šlo tržně, nic proti.

My nemáme ani Alpy ani Severní moře - zato máme Český masiv, velice vhodný pro JE, protože mimořádně stabilní a dvěma kilometry žuly se reaktor neprotaví ani při nejhorším scénáři havárie. Ale to by zase Rakušáci museli postavit ještě pár přečerpávaček, a to jim Zelení nedovolí.

J. Kuka 25.7.2012 14:51

Re: Já si to zase vysvětluju tak,

Bohuzel ani rakusaci nemaji dostatecnou kapacitu ve vednich elektrarnach . A to nemluvim o prenosove soustave... :()