26.4.2024 | Svátek má Oto


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
HlavaXXII 12.12.2009 7:19

Re: Slunce, vítr, biomasa

Pro 50% obyvatel Německa? Pane, máte doma asi nižší dveřní zárubně. Viděl jsem například kogenerační jednotky čističky odpadních vod okresního města, které vyrábí elektřinu z bioplynu. jejich výkon je maximálně v desítkách kW. Biomasa je sakra nákladná záležitost, když uvážíte, kolik energie vydáte na to, než předmětnou plodinu  vypěstujete, sklidíte, zpracujete a převezete. Větrné elektrárny mají v našich podmínkách účinnost 6-12%, když k tomu přidáte, že nevíte kdy zrovna budou vyrábět, není to zrovna ideální zdroj pro napájení sítě, fotovoltaika je ještě horší. Jestliže někdo tvrdí, že z těchto zdrojů dokáže pokrýt 50% spotřeby obyvatelstva, je buď technický analfabet, nebo, ještě hůře, vědomě podvádí a uvádí společnost v omyl.

R 12.12.2009 7:03

Návrat zpátky.

Já myslím, že to jen navrátí stav zásobování energií o takových 50 - 100 let dříve. Tehdy prakticky  každá fabrika měla svůj zdroj elektřiny. Ćasem se začaly rozvíjet silové dálkové rozvody a vyrábět elektřinu na jednom místě jednou několikasemegawatovou turbínou se stalo výhodnější než vyrábět elektřinu na 500 místech, takže fabriky se nyní staví bez elektráren. Pokud se naplno prosadí alternativní zdroje, ( a potlačí jaderná energetika)  stane se dálková dodávka elektřiny nestabilní takovým způsobem, že fabrikám prostě nezbude , nechtějí li  ekonomicky ztrácet na nečekaných odstávkách, ke každé fabrice postavit  i elektrárnu.  ( Ekologisté toto budou považovat za kladný a žádoucí vývoj) Pak už bude záležet na místních podmínkách, jestli bude výhodnější mít narvanou zásobní  halu dřevěnými peletami a štěpkou nebo natáhnout třeba rouru a provozvat nějakou plynovou elektrárnu.

Hadí oči 12.12.2009 6:58

Re: Zastupující europrotektor v euroregionu Bohmen und Mahren

se bude jmenovat kníže Karel Schwarzenberg.

Karel 12.12.2009 6:37

Slunce, vítr, biomasa

Obnovitelné zdroje nejsou jen solární panely a větrné elektrárny. V našich podmínkách je důležitější biomasa. Biomasa je dřevo (i ve formě briket, pelet, štěpky) a také bioplyn. Výroba energie z bioplynu reálně existuje (v Německu Jühnde, v Rakousku Zwettendorf, u nás např. Kněžice). Bioplyn se vyrábí v lokálních stanicích (odpadá drahá doprava, suroviny jsou v místě) z pěstovaných plodin (kukuřice, pěstovaná na polích, která by jinak ležela ladem), biologického odpadu (kuchyňský odpad, tráva z parků nebo příkopů). Odpadem z výroby bioplynu je kvalitní hnojivo. Bioplyn má tu výhodu, že se nechá bez problému skladovat. To znamená: za příznivých okolností vyrábět proud ze slunce a větru, pro ostatní dobu je uskladněný bioplyn. Přesně tak to funguje ve zmíněné německé obci Jühnde. Podle studie univerzity v Göttingenu by se kombinací slunce, větru a biomasy mohla zajistit energie (elektrika + teplo) až pro 50% obyvatel Německa.

honzak 12.12.2009 6:34

Re: Pověste zelené na větrníky a problém je vyřešen

velmi dobrý postřeh! Jak se asi bude jmenovat spasitel Německa a celého světa v 21. století? A jak se bude jmenovat zastupující europrotektor v euroregionu Bohmen und Mahren? Pravda, vše bude zcela ekologické....

Hadí oči 12.12.2009 5:05

Fandím větrníkům. Posuďte sami:

Tak si vezměte jako příklad, že pro začátek koupíte dvě kuřata. Jednomu useknete hlavu listem vrtule, peří oškube vítr pohánějící větrník, gril pojede na elektřinu z větrníku. Za přebytek energie nakoupíte semínka řepky a semínka pšenice, obojí vypěstujete a sklidíte. Další přebytky energie budete za osminásobek tržní ceny prodávat státu.

Druhé kuře si schováte a budete krmit zeleným. Mezitím z řepky budete mít olej, z pšenice mouku, rohlíky a hlavně strouhanku. Z druhého kuřete (to už bude slepice) si schováte jedno vajíčko, ostatní sníte natvrdo. Slepici strčíte do kastrólu a uděláte polévku. Potom koupíte další tři kuřata, jedno ugrilujete (viz výše), druhé sníte jako řízky (olej, strouhanku, vajíčka máte) a třetí opět zeleným vykrmíte. Přikoupíte kohouta.

Při troše šikovnosti se vám kuřata budou rozmnožovat geometrickou řadou a nakonec budete mít pod větrníkem drůbežárnu, brojler, masokombinát, konzervárnu, výrobu masokostní moučky, ze které můžete vyrábět psí granule (perfektní kšeft).

Po celou dobu energii z větrníku prodáváte státu za osminásobek  tržní ceny  a na vlastní výrobu odebíráte ze sítě energii v ceně jedné osminy vámi prodávané.  Ani to není špatný kšeft. Žádný odpad, jen samé světle zelené zítřky.

Jura Jurax 12.12.2009 1:58

Re: Pověste zelené na větrníky a problém je vyřešen

Možno i grilovat na elektřině z fotovoltaického panelu. Ale každý zelený si to grilování napřed zaplatí v plné, nedotované ceně.

Emil XX 12.12.2009 0:56

Pověste zelené na větrníky a problém je vyřešen

jenžespeciálně Němci musí pořád napravovat svět. Jako by pánové Marx a Hitler nenapáchali už dost škod...