26.4.2024 | Svátek má Oto


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Honza42 12.12.2009 10:28

Zkrátka takovýho blbce nechtějí poslouchat ani v Německu, a to je co říct.

Tak prudí doma. Taky je možný, že se nenaučil německy, tak mu nic jinýho ani nezbývá.

M. Zima 12.12.2009 10:38

Vy jste se zase vyjádřil k věci. A takoví blbci jako Vy představují to české národní bohatství. Podle toho to vypadá.

Bubáček 12.12.2009 10:44

Zíma

Vypadáš na pěknýho debilka, zpěváčku.

Jura Jurax 12.12.2009 23:45

Re: Zíma

Nevypadá, je ;-P

honzak 12.12.2009 10:52

Re: Pane Burket, Vašimi starostmi o Německo, ve stylu českých atomových fanatiků,

Vítej, karásku! Chyběl jsi nám v té prosincové slotě! Tvoje přispěvky vždy prosvětlí ponurou šeď běžného života a povznesou naši mysl někam výš, nejlépe do hájemství úžasných germánských technologií.

Jak si stojí sluneční elektrárna na Sahaře? A co DC přenos do toho světově proslulého přístavu na Sicílii, ve kterém průmyslová zóna nemá ani vlečku?

Nebo jsi jen zase zanedbal medikaci?

Jura Jurax 12.12.2009 23:44

Re: Pane Burket, Vašimi starostmi o Německo, ve stylu českých atomových fanatiků,

Vida, echtgermán Zima zůstal práv své pověsti blba, a ještě pobavil ... ;-D .. no řekněte, kdo na to má ... ;-D

Lájoš B. 12.12.2009 9:21

Taviči křemíku - autor zastydnul vědomostmi kdesi v minulosti

stačí vygooglovat NANOSTAR.

ps 12.12.2009 9:52

Re: Taviči křemíku - autor zastydnul vědomostmi kdesi v minulosti

A kde se ty zázračné panely dají pořídit? Sluneční tuneláři prozatím investují pouze do taveného křemíku.

Honza42 12.12.2009 10:31

To bude zase podvedených investorů, prezentaci mají docela věrohodnou.

Wlasta 12.12.2009 10:51

Re: Taviči křemíku - autor zastydnul vědomostmi kdesi v minulosti

googlování je nový postup výroby elektrické energie? :-/

honzak 13.12.2009 6:46

Re: Taviči křemíku - autor zastydnul vědomostmi kdesi v minulosti

ty si vygůgluj nejbližší psychiatrii! To je přesně to, právě potřebuješ.

R 12.12.2009 7:03

Návrat zpátky.

Já myslím, že to jen navrátí stav zásobování energií o takových 50 - 100 let dříve. Tehdy prakticky  každá fabrika měla svůj zdroj elektřiny. Ćasem se začaly rozvíjet silové dálkové rozvody a vyrábět elektřinu na jednom místě jednou několikasemegawatovou turbínou se stalo výhodnější než vyrábět elektřinu na 500 místech, takže fabriky se nyní staví bez elektráren. Pokud se naplno prosadí alternativní zdroje, ( a potlačí jaderná energetika)  stane se dálková dodávka elektřiny nestabilní takovým způsobem, že fabrikám prostě nezbude , nechtějí li  ekonomicky ztrácet na nečekaných odstávkách, ke každé fabrice postavit  i elektrárnu.  ( Ekologisté toto budou považovat za kladný a žádoucí vývoj) Pak už bude záležet na místních podmínkách, jestli bude výhodnější mít narvanou zásobní  halu dřevěnými peletami a štěpkou nebo natáhnout třeba rouru a provozvat nějakou plynovou elektrárnu.

Stoura 12.12.2009 8:20

Re: Návrat zpátky.

natáhnout rouru odkud, jestliže dálkové sítš budou nestabilní?

cb 12.12.2009 9:28

Re: Návrat zpátky.

Uhli se zacalo v 19. stoleti pouzivat, protoze doslo drevo. Ty vase stepky vydrzi na tyden.

Bubáček 12.12.2009 10:49

Nukleární pohon psí boudy

To už všechno existuje. Já mám doma samostatný reaktor nejen pro rodinný domek, ale dokonce i minireaktor extra pro vytápění psí boudy a pro umělou kvočnu. Samo se to vyplatí. Použité palivové články a grafitové tyče vždycky na konci týdne vypražím a nadrobím slepicím. Vejce pak mají lepší skořápku, takovou pružnou.

david 12.12.2009 10:42

Re: Návrat zpátky.

Malá jaderná elektrárna do každého městečka.

http://www.world-nuclear.org/info/inf33.html

Jednu takovou bych domů bral.

Karel 12.12.2009 6:37

Slunce, vítr, biomasa

Obnovitelné zdroje nejsou jen solární panely a větrné elektrárny. V našich podmínkách je důležitější biomasa. Biomasa je dřevo (i ve formě briket, pelet, štěpky) a také bioplyn. Výroba energie z bioplynu reálně existuje (v Německu Jühnde, v Rakousku Zwettendorf, u nás např. Kněžice). Bioplyn se vyrábí v lokálních stanicích (odpadá drahá doprava, suroviny jsou v místě) z pěstovaných plodin (kukuřice, pěstovaná na polích, která by jinak ležela ladem), biologického odpadu (kuchyňský odpad, tráva z parků nebo příkopů). Odpadem z výroby bioplynu je kvalitní hnojivo. Bioplyn má tu výhodu, že se nechá bez problému skladovat. To znamená: za příznivých okolností vyrábět proud ze slunce a větru, pro ostatní dobu je uskladněný bioplyn. Přesně tak to funguje ve zmíněné německé obci Jühnde. Podle studie univerzity v Göttingenu by se kombinací slunce, větru a biomasy mohla zajistit energie (elektrika + teplo) až pro 50% obyvatel Německa.

HlavaXXII 12.12.2009 7:19

Re: Slunce, vítr, biomasa

Pro 50% obyvatel Německa? Pane, máte doma asi nižší dveřní zárubně. Viděl jsem například kogenerační jednotky čističky odpadních vod okresního města, které vyrábí elektřinu z bioplynu. jejich výkon je maximálně v desítkách kW. Biomasa je sakra nákladná záležitost, když uvážíte, kolik energie vydáte na to, než předmětnou plodinu  vypěstujete, sklidíte, zpracujete a převezete. Větrné elektrárny mají v našich podmínkách účinnost 6-12%, když k tomu přidáte, že nevíte kdy zrovna budou vyrábět, není to zrovna ideální zdroj pro napájení sítě, fotovoltaika je ještě horší. Jestliže někdo tvrdí, že z těchto zdrojů dokáže pokrýt 50% spotřeby obyvatelstva, je buď technický analfabet, nebo, ještě hůře, vědomě podvádí a uvádí společnost v omyl.

honzak 12.12.2009 7:19

Re: Slunce, vítr, biomasa

je to krajně nespolečenské v 7:16 nazvat někoho volem, ale udělat to musím! Takové ideologické kraviny může psát jen užitečný idiot, papouškující ekoslinty z PŠM.

Zkus si kájo spočítat kolik peletek by potřebovala např. teplárna v Třeboradicích. Nebo z čeho by se pro takovou teplárnu dělal bioplyn.  Ostříhané pelargonie z paneláků by to nevytrhly, že?

Jo a ty melouny nevol, oni totiž lžou až se jim od huby práší!

HlavaXXII 12.12.2009 7:24

Re: Slunce, vítr, biomasa

přesně, náš trh se štěpkou dokázalo rozvrátit její spalování v pouhém jednom bloku tepelné elektrárny, kde ještě nebyla výhradním palivem ale pouze se míchala s uhlím.

Karel 14.12.2009 6:21

Re: Slunce, vítr, biomasa

Honzíčku, to co jsem napsal výše je však realita. Ono to totiž FUNGUJE. Obyvatelé zmíněných energeticky soběstačných vesnic se DOBROVOLNĚ připojují na rozvod tepla po obci, protože je to LEVNĚJŠÍ než dosavadní vytápění olejem.

Třeboradice neznám, ale mluvíme o obcích, které mají dostatek biomasy ve svém okolí (ve svém katastru). Přečtěte si prosím informace např. pod "BIOENERGIEDÖRFER", je opravdu velmi zajímavé. Přečtěte si něco o Kněžicích (okr. Nymburk). Vše najdete na internetu.

Jestli pod "melouny" mám rozumět  zelené, tak ty volit nebudu, můžete být bez obav.

Také si všimněte, že Vám netykám,ani Vás nenazývám volem!

Stoura 12.12.2009 8:45

Re: Slunce, vítr, biomasa

Jen bych připomněl, že třeba v Praze se vyrábí bioplyn (a z něj elektčina) ze všeho, co vypustí do odpadu milion jejích obyvatel. Energie z tohoto bioplynu  stačí jen k tomu, aby snížila elektrickou spotřebu čističky. Takže i v tomto případě je bilance energie záporná (do technologie se vloží 2x více energie, než se z ní získá)

krmič 12.12.2009 12:28

Re: Slunce, vítr, biomasa

Mark Twain má v novele Americký nápadník (1892) postavu bláznivého vynálezce, který propaguje využití "kanálových plynů" (alespoň tak zní český překlad). Podle vynálezce by stačily plyny vyprodukované každým domem, jejichž množství by se zvýšilo použitím onoho vynálezu, ke krytí veškeré spotřeby jeho obyvatel. Samozřejmě je to bráno jako komický prvek, ale zajímalo by mě, jestli to měl z vlastní hlavy nebo byla už tehdy myšlenka využití bioplynu diskutována.

mueller 12.12.2009 17:24

Bioplyn je prastara zalezitost,

a zacal se siroce pouzivat v okamziku, kdy se zacaly stavet cisticky odpadnich vod. Takze uz o tom Twain asi nekde slysel.

Karel 14.12.2009 6:23

Re: Slunce, vítr, biomasa

Najděte si na internetu např. bioplyn Kněžice, možná že se dočtete leccos zajímavého!

Karel 14.12.2009 6:35

Re: Slunce, vítr, biomasa

Najděte si na internetu heslo Kněžice!

M.S. 12.12.2009 9:00

Re: Slunce, vítr, biomasa

Milý Karle, vaše mentální úroveň je na úrovni Kateřiny JauJau Biomasy. Nejprve si zjistěte jaká je energetická návratnost alternativních zdrojů. Ono totiž k vypěstování biomasy je potřebná také nějaká energie, její dopravu i zpracování(převážně ropu), kromě toho se spalováním biomasy příroda ochuzuje o humusotvorné látky. Alternativní zdroje se vyplácí díky ekologickým dotacím.(nemravným)

Karel 14.12.2009 6:34

Re: Slunce, vítr, biomasa

Také k vytěžení uhlí, jeho úpravě a dopravy do elektrárny (teplárny) je potřebé nemalé množství energie. Bioplynová elektrárny, která zpracovává biomasu z nejbližšího okolí, nemá žádné velké nároky na dopravu, protože doprava se realizuje v prakticky v jedné konkrétní obci. Doprava je stejná jako při manipulaci s jinou zemědělskou plodinou. (Samozřejmě pokud bude pole ležet ladem je doprava nulová.)

Každopádně rozhodující je cena paliva v místě spotřeby (elektrárna nebo teplárna).

šašek 12.12.2009 9:13

Re: Slunce, vítr, biomasa

Je to prostě krása, ta biomasa. Článek  začne dávat smysl, když budete  jméno té vesnice číst jako "jinde". Podobně, jako počátkem 60. let sháněli lidé jízdenky do Brzka. Antoní Novotný totiž z tribuny prohlásil, že vbrzku bude masa dost.

Hadí oči 12.12.2009 5:05

Fandím větrníkům. Posuďte sami:

Tak si vezměte jako příklad, že pro začátek koupíte dvě kuřata. Jednomu useknete hlavu listem vrtule, peří oškube vítr pohánějící větrník, gril pojede na elektřinu z větrníku. Za přebytek energie nakoupíte semínka řepky a semínka pšenice, obojí vypěstujete a sklidíte. Další přebytky energie budete za osminásobek tržní ceny prodávat státu.

Druhé kuře si schováte a budete krmit zeleným. Mezitím z řepky budete mít olej, z pšenice mouku, rohlíky a hlavně strouhanku. Z druhého kuřete (to už bude slepice) si schováte jedno vajíčko, ostatní sníte natvrdo. Slepici strčíte do kastrólu a uděláte polévku. Potom koupíte další tři kuřata, jedno ugrilujete (viz výše), druhé sníte jako řízky (olej, strouhanku, vajíčka máte) a třetí opět zeleným vykrmíte. Přikoupíte kohouta.

Při troše šikovnosti se vám kuřata budou rozmnožovat geometrickou řadou a nakonec budete mít pod větrníkem drůbežárnu, brojler, masokombinát, konzervárnu, výrobu masokostní moučky, ze které můžete vyrábět psí granule (perfektní kšeft).

Po celou dobu energii z větrníku prodáváte státu za osminásobek  tržní ceny  a na vlastní výrobu odebíráte ze sítě energii v ceně jedné osminy vámi prodávané.  Ani to není špatný kšeft. Žádný odpad, jen samé světle zelené zítřky.