3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

ENERGETIKA: O jednom zimním týdnu...

Elektroenergetika musí zajistit spolehlivé dodávky elektřiny i za nejnepříznivějších podmínek, které v případě obnovitelných zdrojů určují přírodní vlivy.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Prokop 29.3.2017 20:57

" finančně náročná technická protiopatření."

eliminuje nový výmysl EU, nadnárodní řízení energetiky. To by bylo, aby si zelení soudruzi neprosadili své na náš úkor.

V. Kolman 29.3.2017 18:07

VŠECHNO JE JINAK!

rok: 0 1000 1500 1750 1800 1900 1950 2011 ??? lidí na Zemi: 0.3 0.31 0.5 0.78 0.98 1.6 2.5 7.0 ???

[v miliardách]

Živočišný druh Homo Sapiens se silně přemnožil!

P. Rada 29.3.2017 20:07

Re: VŠECHNO JE JINAK!

Jak kde a co.

Celý konzumě "vyspělý" svět totiž v souladu s metabolickou teorií biologie populačně ztrácí a tím se stabilizuje analogicky jak třeba růst stromů v lese nebo četnosti v jiných populacích. Klesá mu totiž natalita s exponentem na mínus jednu třetinu k velikosti konzumované energie stejně jak všem savcům.

To co ale doposud všeobecně roste je měrná spotřeba energiíi surovin v přepočtu na osobu.

To co je zároven ve vývoji jsou však i vnitřní biologické změny. Problém ale zřejmě je, že prostor pro svou evoluci si tento druh uměle zkracuje zbytečnou destrukcí svého životního prostředí a zdravou selekci omezuje navíc vliv celkové změkčilostí.

Naprostou většinu energie a surovin přitom sám k běžnému životu nepotřebuje a zároven to vše co na sebe nabaluje nedokáže dostatečně efektivně recyklovat a prostor zejména k extenzifikaci má už velmi omezený.

P. Novotný 29.3.2017 22:57

Re: VŠECHNO JE JINAK!

No výborně pane Rada!

Až vybrousíte tu gramatiku, tak to bude excelentní. A můžete dokonce kandidovat coby politik!

Sice to nemá hlavu ani patu, smysl článku asi chápete jen Vy, ale "Toje ono". Jděte do toho!

L. Novák 30.3.2017 1:16

Re: VŠECHNO JE JINAK!

:-)

A. Bocek 29.3.2017 11:37

V energetice jsou dvě záhady :

Proč byly do skupiny OZE přidány vodní elektrárny, malé vodní elektrárny a přečerpávací elektrárny a proč byly z OZE vyjmuty jaderné elektrárny. Odpovím si sám : ostatní OZE potřebují spolehlivého dříče kvůli vylepšení diagramu a jaderné elektrárny ke svému provozu používají "špatnou" jadernou reakci.

M. Šejna 29.3.2017 12:35

pane Bocku

protože vodní elektrárny jsou obnovitelným zdrojem, zatímco i ten uran jednou dojde. Jaderné elektrárny mají jen tu výhodu, že nevypouštějí do ovzdučí CO2. Ale obnovitelným zdojem nejsou.

A. Bocek 29.3.2017 13:35

Re: pane Bocku

i Slunci jednou dojde jaderné palivo a s ním zanikne i oběh vody či větru na Zemi . Jinak mne štve, že dříči energetiky jsou ve stejné skupině s darmožravými fluktuanty z OZE.

P. Rada 29.3.2017 14:51

Re: pane Bocku

Pane Bočku při nadhledu který má většina lidstva nedojde Slunci palivo relativně nikdy a o tom ten pojem je. Analogicky ale i jen při součastném tempu jeho spotřeby v JE ho ale lidstvo má jen na cca jedno století a to prostě proto, že z toho vydolovaného přemění jen zhruba procento na využitlelnou energii a to ještě při bídné efektivitě dané obludnou nákladností a nedořešeným palivovým cyklem.

Proto se dnes prakticky 99% tzv vyhořelého paliva skládkuje už s půlstoletí starou nadějí, že se podaří technologický zlom. Nestalo se a s JE se naopak za půlstoletí stal sice bezpečnější ale jak píšete "darmožrout" s pravděpodobným pomníkem "trvalých" úložišt na cca 400tis let. O míře "darmožroutství" pak nejexaktněji vypovídají parametry EROEI.

https://cs.wikipedia.org/wiki/ERoEI

K faktickému a ještě dramatičtějšímu případu "darmožroutství" však ale dochází zejména na straně spotřeby. Už jen celá rozvodná sít včetně burz, dispečinků atd totiž tu celkovou efektivitu u zdroje zatěžuje až k maloodběrateli ještě zhruba 10x! Tomu také odpovídá rozpětí cen.

FV má v této souvislosti i mezi OZE jednu obrovskou výhodu. Dá se totiž s principu naškálovat na libovolně velkou hodnotu a to prakticky bez vlivu na efektivitu procesu a navíc proto s možností odbourání obludných přenosových nákladů. Jen takto a jako doplněk/ záloha pak i v našich podmínkách může mít její uplatnění výrazný pozitivní vliv. Využívání OZE je ale obecně i o jiném životním stilu, který se zastánci fosilního průmyslu snaží stůj co stůj už apriory zpochybnit jako údajně neživotaschopný. Mají v tom kus pravdy - jim samotným by se totiž předně rozpadla živnost, založená na centrální mocenské struktůře. Takto proto do svého zdrojového mixu zejména v ČR rádi zařadili i FV i vodní zdroje a pod. Naopak v tom autorem nadneseném Německu však drobná družstva, firmičky v úhrnu vlastní cca polovinu všech zdrojů země ale o tomto podstatném rozdílu autor článku kdo ví proč mlčí.

S. Kneifl 29.3.2017 18:34

Re: pane Bocku

Takže nám buď dojde uran na jaderné elektrárny, nebo lithium na BKR (Baterie do Každé Rodiny). Bezva. Ale stejně nám dřív dojdou peníze...

P. Mach 29.3.2017 19:44

Re: pane Bocku

Jako obvykle hovadina. Jaderného paliva je dost na desetitisíce let celkové energetické spotřeby lidstva. Přepracování vyhořelého paliva a množivé reaktory jsou dávno vyřešeny. Na rozdíl od tzv. oze.

P. Rada 29.3.2017 20:11

Re: pane Bocku

"Jako obvykle hovadina".

https://docs.google.com/file/d/0B4AuENhmC5kDSTZkSEEydk0yems/edit?pli=1

Srovnejte si s realitou licencovaných reaktorů:

http://www.worldnuclearreport.org/IMG/pdf/20160713MSC-WNISR2016V2-HR.pdf

P. Mach 29.3.2017 21:56

Re: pane Bocku

Realita je taková, rado.

http://proatom.luksoft.cz/view.php?cisloclanku=2008120001

http://atominfo.cz/2015/08/v-rusku-byla-zahajena-prumyslova-vyroba-jaderneho-paliva-mox/

http://technet.idnes.cz/mnozivy-rychly-reaktor-bn-800-dgc-/veda.aspx?c=A140708_132545_veda_mla

Ergo, jen vylízaný dement, může popírat, že i při současně dostupných technologiích je jaderného paliva dost na desítky tisíc let pro veškerou energetickou spotřebu lidstva.

P. Rada 30.3.2017 8:09

Re: pane Bocku

Realita je taková, že jsem uvedl jsem dokumenty nikoliv totalitně spravovaného státu kde je možné vše - ale ukazující, že na světovém trhu není firma ani licentovaný reaktor který by splnoval požadyvky dneška dané mezinárodní atomovou agenturou a to Vám zřejmě velice vadí.

Netvrdím, že nebyly nejsou a nikdy nebudou avizovány plané naděje. Polivo MOX je dlouho známá komodita a realitou je i jeho problematičnost a tedy malá využitelnost.

Ještě podstatnější jak "štěkání psů" na karavanu jsou ale bankroty firem v JE donedávna prosperující:

http://www.charlotteobserver.com/news/business/article141415049.html

P. Zinga 29.3.2017 22:32

Re: pane Bocku

Pane Rado, už jsem tu psal o i Američany chválené nové atomovce, spalující i odpad se starších.A co se týká rozvodů, tak ty jsou achilovou patou Vašicj "obnovitelných"- podívejte se na Vámi vychvalované Německo. Ale vlastně jste vůbec nekomentoval Austrálii!

J. Lukavsky 29.3.2017 13:53

Re: pane Bocku

"vodní elektrárny jsou obnovitelným zdrojem" Nemáte pravdu, za cca 7 miliard let naše Slunce vyhasne a tudíž se zastaví i koloběh vody. Navíc nás Slunce sežehne neb se rozepne na rudého obra, než skončí jako bílý trpaslík. Takže nejsou obnovitelným zdrojem, pouze prakticky nevyčerpatelným, stejně tak ale i ropa, uran, fosilní uhlík, deuterium, thorium... ale i vyhořelé palivo z atomových elektráren by nám vystačilo na "pouhých pár set let". No ale jak známo, doba kamenná neskončila proto, že došel pazourek a doba bronzová, že došla měď a cín... to jen napokraj. Ty nářky jak skončí za 20 let ropa, uhlí, plyn, olovo, zinek..... se pravidelně opakují a je to folklór.

J.L.

P. Rada 29.3.2017 15:15

Re: pane Bocku

Vesměs máte pravdu ale "foklor" techniky je limitován faktem uzavřenosti periodické soustavy prvků a tím pádem i materiálově a rozměry uzavřeného planetárního systému podobně.

Podíváteli se pak na ceny komodit o kterých píšete tak ty relativně klesají jen pro malý zlomek celosvětové populace s extrémě rostoucími příjmy.

I u nás např za posledních 20let podražila pitná vodovodní voda zhruba 100X! Zaslechl jste něco o "Mezích růstu"? Typuji, že nikoliv, že spíše věříte v to, že uvnitř zeměkoule je ještě jedna větší a plnější ropy, plynu... a nač si kdo vzpomene. Jsou ale lidé kteří to vidí jinak a celosvětový trend jim spíše dává zapravdu:

http://sustainable.unimelb.edu.au/sites/default/files/docs/MSSI-ResearchPaper-4_Turner_2014.pdf

P. Vaňura 29.3.2017 18:14

O mezích růstu jsem četl mnohokrát. Roku 1937 měly

např zásoby ropy (tehdy se ale psalo nafty) dojít za 25 let! V 50 letech se všeobecně tvrdilo, že ropa a plyn dojdou za 50-60 let, zatímco zásoby uhlí stačí na 200-300 let.

Pokud si s tím dáte práci, můžete si to najít!

J. Lukavsky 29.3.2017 19:01

Re: pane Bocku

"Zaslechl jste něco o "Mezích růstu"" Ale ano, tuším, že v r. 1964 tzv. Římský klub vědecky propočítal, že za 20 let dojde ropa, plyn, uhlí, měď, olovo.... a naše civilizace se zhroutí a zanikne. Nějak se to nestalo, tak se opět sešli a posunuli to o dalších 20 let... a furt nic, nevím kdy se sejdou příště a o kolik to zase posunou. Teoreticky máte pravdu, i kdyby Země byla jen barel plný ropy a denně jsme z ní spotřebovali jeden galon tak by za ...... let byla prázdá. Ale doba kamenná neskončila proto, že došel pazourek, doba bronzová protože došla měď či cín, ale člověk našel cosi lepšího pro výrobu svých potřeb a nástrojů. Projděte si knihu Loborga Skeptický ekolog, je to opravdu fundovaně doložené, třetina knihy jsou citace původních zdrojů, žádné bláboly, je tam spousta grafů a tabulek, opravdu vědecký rozbor té tzv. Litánie. Jistěže jsou před námi problémy, ale obávám se že trochu jinde než ve vyčerpání ropy.

J.L.

P. Rada 30.3.2017 8:55

Re: pane Bocku

Přiřazujete Pojmy k Dojmům... "Ale ano, tuším"... Pak není divu, že v rozporu s texty Ř.K. uvádíte jejich výklad podle svého Tušení: ..."v r. 1964 tzv. Římský klub vědecky propočítal, že za 20 let dojde ropa, plyn, uhlí, měď, olovo..." ...V původních textech Ř.K. je ale něco jiného - JSOU O PŘEDPOKLADECH, TRENDECH A PAVDĚPODOBNÝCH DOPADECH..:. podmíněných celou řadou souvislostí ale ujednocených s nového pohledu uzavřeného planetárního systému kde výchozí stav už začal být už v té době popsatelný. Prvá verze přitom nutně obsahovala nepřesnosti později na základě růstu znalostí propracovávanější.

http://www.donellameadows.org/wp-content/userfiles/Limits-to-Growth-digital-scan-version.pdf

http://www.dartmouth.edu/~library/digital/publishing/meadows/ltg/?mswitch-redir=classic

Zkrácená verze: http://web.ics.purdue.edu/~wggray/Teaching/His300/Illustrations/Limits-to-Growth.pdf

Od toho Vámi vychváleného "skeptického ekologa" Lomborga se příznačně distancuje jak vědecká komunita tak už i KLAUS: http://www.lidovky.cz/klaus-ztraci-spojence-ekolog-popirac-lomborg-otaci-fxc-/zpravy-domov.aspx?c=A090809_060844_ln_domov_ppe

P. Vaňura 29.3.2017 18:02

Pane Šejna, jste natolik inteligentní, aby Vám bylo jasné,

že skutečně obnovitelný zdroj NEEXISTUJE. Protože musíte započíst i výrobu a výstavbu OZE a rozpočítat to na vyrobené kWh.

Se současnou, i když málo užívanou technologií množivých reaktorů máme uran a thorium na tisíce let.

Jak budete vyrábět cement pomocí OZE by mě docela zajímalo, teoreticky to sice jde, ale ta praxe...

M. Prokop 29.3.2017 20:59

Re: Pane Šejna, jste natolik inteligentní,

- jak vás něco takového napadlo?

M. Šejna 29.3.2017 9:26

pan Nejedlý má sice pravdu, ale ...

Je pravda, že když nefouká vítr, tak "větrníky" stojí. Když nesvítí Slunce, tak je fotovoltaika k ničemu. Jenže to nic nemění na tom, že energetika na fosilní paliva to má do budoucna spočítané. Uhlí taky brdy dojde (alespoň to uhlí, které se ekonomicky vyplatí těžit), a pak budou uhelné elektrárny k ničemu, nebo se budou muset přebudovat na spalovaní něčeho obnovitelného (biomasa, domovní odpad atd.).

Plést do energetiky problém boje proti globálnímu oteplování je zbytečné. Pokud jde o obsah CO2 v atmosfeře, tak už byl překročen rubikon a i kdybychom přestali ihned spalovat fosilní paliva, stejně se bude ještě několik století dál oteplovat.

Problém fosilní energetiky je tedy nikoli o globálním oteplování, ale o zdrojích fosilních paliv, které nejsou nevyčerpatelné.

P. Rada 29.3.2017 9:45

Re: pan Nejedlý má sice pravdu, ale ...

S tím "Překročením rubikonu" Vám dávám obecně zapravdu:

http://www.nature.com/nature/journal/v461/n7260/full/nature08227.html

Mám ale za to, že dopady přesto budou závislé na celkové míře lidmi vyprodukovaných skleníkových plynů a také to, že země které zavčas začnou s adekvátním programem mohou nést o to menší následky či se alespon spíše vyhnou nejničivějším zvratům. O to bychom snad měli usilovat i když celkově nejsou naděje veliké.

http://www.nature.com/nclimate/journal/v6/n4/full/nclimate2923.html

J. Lukavsky 29.3.2017 10:55

Re: pan Nejedlý má sice pravdu, ale ...

"země které zavčas začnou s adekvátním programem mohou nést o to menší následk"

Jak jste na to přišel? Čili když Evropa omezí produkci CO2 a Čína, Indie... atd nikoli Tak se oteplí pouze a jedině v Číně a Indii? Pokud vím, tak CO2 je plyn a rozšíří se z Číny nad Evropu během pár týdnů. Čili Čína a Indie vydělají na to, že Evropa bude CO2-čistá a oni budou vesele spalovat! Takže to bude přesně naopak. V čem se mýlím?

J.L.

J. Skála 29.3.2017 11:19

Re: pan Nejedlý má sice pravdu, ale ...

Pane Lukavský, mýlíte se pouze v tom, že reagujete na pana Radu. Většina diskutujících už pochopila, že je to kašpárek k občasnému obceselení publika. S neomylnou pravidelností se vynoří z bahna, pokud se objeví téma oteplování, CO2, jaderné či jiné energetiky, Šumavy atd. a obveseluje. Má to asi jako stranický úkol. Ale dá se to vydržet.

P. Rada 29.3.2017 14:58

Re: pan Nejedlý má sice pravdu, ale ...

Pane Skála nevěděl jsem, že jste zde řečníkem nějaké skupiny. Můžete ale mít přesto kus pravdy.

např. naprostá většina české populace (zejména pracují v průmyslu či službách co žijí celoročně v klimatizovaném...) totiž doposud např nepochopila, že právě v těchto desetiletích přichází o tisícileté děditství lesů či úrodné půdy. To se ale dlouhodobě na rozdíl od vaší představy mluvčího davu vydržet podle mě jedince nedá.

J. Brunner 29.3.2017 18:42

Re: pan Nejedlý má sice pravdu, ale ...

Lesů je víc než kdy bylo, v našich končinách.

P. Rada 29.3.2017 20:13

Re: pan Nejedlý má sice pravdu, ale ...

Nemocných lesů ano. Klimatická změna totiž celosvětově nastupuje tempem nejvyším za minimálně 55 milionů let.

P. Mach 29.3.2017 21:57

Re: pan Nejedlý má sice pravdu, ale ...

Nemocný jsi ty, rado.