5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Harwey 12.12.2007 9:58

pěkný článek

Jen přípodotek, bilance elektřiny se nevyrovná, ta je způsobena "systémově" - nutností mít horkou zálohu za největší zdroj. Horká záloha je neefektivní (ekonomicky i environmentálně), takže je místo toho provozována = přebytek.

DARK RAVEN 11.12.2007 21:06

Jádro ? O čem se vlastně nejedná ?

Energetická účinnost :

 anihilace 100%--termojaderná fůze 1%--jaderné elektrárny 0,1%--reakce chemických vazeb(hoření)0,00000001%--alternativní zdroje :-)))))))))))

Emil XX 11.12.2007 19:48

Bruselští "experti patří dílem do blázince ale spíše do kriminálu

pro neustálé sabotáže energetky členských zemí.

mueller 11.12.2007 19:19

qwerte, neni to prilis unavne,

porad si vymyslet takove pizdoviny ? Domnivate se, ze vam to nekdo veri, jak mate doma vsecko v lati ?

qwert 11.12.2007 18:14

ale neví se proč, totální bezradnost expertů

to nemusí být vlvi JE, ale klidně za tím může stát radiace z podloží. Tak by mě zajímajo, jestli v té studii těm lidem změřili v barácích radon.

Radek 11.12.2007 17:16

nějak tomu nerozumím

Co je na dnešních sítích "neinteligentního"? přece také zajišťují vyrovnávání výroby a spotřeby, nebo ne? a taky je řídí počítače spolu s různými operátory. A také v síti pracuje spousta malých decentralizovaných zdrojů, navíc elektřina z nich je dotována z peněz nás všech spotřebitelů, aby je vůbec někdo chtěl stavět. A kdo chce, může si doma zřídit zdroj jaký chce (kromě jaderného;-)). Tak nevím, v čem je problém.  Asi by to chtělo pořádné ekologické daně, aspoň 90% ze všeho, aby byl systém doveden k dokonalosti.

qwert 11.12.2007 16:55

stačilo by do každé domácnosti instalovat inteligentní řízení odběru

a téměř všichni by mohli mít jistič o jeden stupeň v číselní řadě nižší. Jenže ty s v i n ě zrušili tarif do 6A. To se jim to pak kecá o nedostatku zdrojů.

Delfin 11.12.2007 17:04

Re: stačilo by do každé domácnosti instalovat inteligentní řízení odběru

6A? To neni ani na rychlovarnou konvici ... s tim se da zit?

qwert 11.12.2007 17:53

Re: Re: stačilo by do každé domácnosti instalovat inteligentní řízení odběru

No, když tu koncici zbastlíte ze tří kovových destiček připojených na sdružené napětí 400 V tak to žádný topný odpor nepřekoná :-):-) Ale ne... chtěl jsem nechat udělat .2 přípojku na pozemek kam nemůžu natáhnout dráty od domu - je to přes cestu - a naštvali mě, protože pro pár žárovek a jednu zásovku na eketrickou kosu se mi fakt neche platit nechutný použál za 3x10 A.

Delfin 11.12.2007 21:10

Re: Re: Re: stačilo by do každé domácnosti instalovat inteligentní řízení odběru

Nevim u jake distribucky jste, ale u CEZacke D01d (do 3x10A) mesicni poplatek 6Kc bez DPH. Opravdu je 6Kc "nechutny pausal"?

Jenda 13.12.2007 1:26

Re: stačilo by do každé domácnosti instalovat inteligentní řízení odběru

Japa byste si to ynteligentni rizeni odberu predstavoval? Rozsvitim si na zachode a odpoji se mi od site pocitac?

pavel 99 13.12.2007 1:42

Re: Re: stačilo by do každé domácnosti instalovat inteligentní řízení odběru

v tom je právě ta inteligence. Kdybyste neměl zapnutý počítač, nejspíš byste nemusel na záchod:-D

Kovanda 11.12.2007 16:13

Blbost v rouse chytrosti

Zásobování lektrickou energií má tri problémy: zdroje, sitě a rozvod. Řekněme, že rozvod není ten hlavní problém - vedeni a transformátory na to pořád máme. Zbyvaji tedy ty dva druhe a je zajimavé, že Severni Amerika ma problém hlavně  se sitěmi: misto, aby nechala původni velikosti sítí a vytvářela raději rezervy, začala zvětšovat sitě a to bez dostatečných rezerv,, takže při nestabilitě teď vždy zhasne půl Severni Ameriky.  Počítá se, že zlaté doly stavitelů větrníčků se v Americe dost rychle neujmou a zatím začnou krachovat ty v Evropě, takže se ještě včas začne couvat zpět k normálu.

Takže hlavní problém Evropy jsou teď zdroje: nástup větrníčků a energie ze záchodových plynů  - a navíc zavirani nukleárních elektráren  - brzo přivede státy jako Německo do energetická krize.

A teď přichází anděl spásy, který nám nakecává, že chybějici  kilowaty nahradí jakesi "inteligentni" zasobovani z toho nedostatku, co máme. Jenomže nula od nuly pojde. A necháme-li se oblbovat technickymi ignoranty, zasloužíme si v budoucnu titul blbců i my.

 

Ladislav N. 11.12.2007 16:23

Re: Blbost v rouše chytrosti

 ;-)R^ !!

Kvetla 11.12.2007 22:28

Re: Blbost v rouse chytrosti

Málo platné,nejdříve bude muset "vyhořet" pár tisícovek televizí a počítačů kvůli podpětí a teprve pak se snad národ chytne za nos a melouny vypráská do patřičných mezí.

Dědek 11.12.2007 15:57

Pane Bože!

To je příšerný blábol! Nemíním tím komentář pana Nejedlého ale tu pitomost co vytvořili úředníci v Bruselu nebo kde. Když na to tak koukám tak počítače které by dokázaly "urejdovat" takovouhle ptákovinu sžerou tolik energie že na Evropu už nic nezbude. Jdu shánět smolné dřevo na louče!!!

JaS 11.12.2007 15:27

Aby nás atomové elektrárny neohrožovaly:

1. rožšířit maximálně elektrárny na bioplyn, k nim přistavět sběrny prdů, aby každý kolemjdoucí mohl přispět. Případně postavit městský prdovod, kterým se bude elektrárně doplňovat palivo.

2.aby nedocházelo k výpadkům u větrných elektráren a tím ke ztrátám drahé energie, když nefouká, montovat na každý stožár dvě vrtule, z nichž ta první bude poháněna levnou energií z uhelné nebo atomové elektrárny a bude dělat vítr té druhé, ekologické.

Jura Jurax 11.12.2007 16:33

Re: Aby nás atomové elektrárny neohrožovaly:

Už jsem to kdysi na Psu publikoval - ale sem se to hodí jak Jandák na hrnec.

Nuže - každý by ssebou nosil jímací kontejner na produkované plyny (nejspíš jako baťoh na zádech), najímané pak odevzdával (za úplatu nejspíš, aby byla motivace se tahat s tím kontejnerem - ledaže by šílení zelení ekologisté nařídili dávat zdarma, případně zákonem určili normy, kolik kdo má minimálně najímat, aby nebyl trestán za sabotáž). Od jímání by byli osvobozeny děti, těhotné ženy, vojáci na zahraničních misích, poslanci a senátoři a pan prezident s chotí. Patnáctiletí by spolu s občanským průkazem dostali svůj první jímací baťoh, což by bylo důvodem k decentní rodinné oslavě spojené s konzumací hrachové kaše s uzeným. Bez jímacího baťohu by se smělo akorát na diplomatické recepce a na vlastní svatbu - kdo by byl na veřejnosti přistižen bez baťohu, byl by společensky deklasován, případně pokutován (to by prosadili ti zelení). Všude by se musely inovovat sedadla a židle (veřejná doprava, restaurace, kina etc. - opěradlo by muselo být uzpůsobeno pro jímací baťoh. Bylo by čistší ovzduší. Kdo by najímal nad určitý limit, měl by slevy na daních a přednost při přijetí na vysokou školu. Jedinci trpící meteorismem by byli vyhledávanými životními partnery s vysokým indexem sňatečnosti - tím by se tato žádoucí vlastnost geneticky upevňovala (s téhož důvodu by tito jedinci dosahovali vyšších odměn při odběru vajíček, resp. spermií pro umělé oplodnění).

Tohle všechno by bylo vysoce ekologické.

Mělo by to patrně jediný záporný dopad - prudce by stouply ceny luštěnin (a kmín, jenž působí proti nadýmání, by byl jen na lékařský předpis).

A mohli bychom vypnout Temelín.

emersonskej 12.12.2007 2:25

Re: Re: Aby nás atomové elektrárny neohrožovaly:

Móóóóóoc hezký !!! R^;-D;-D;-D

Jenda 13.12.2007 1:23

Re: Re: Aby nás atomové elektrárny neohrožovaly:

Myslim, ze jste zapomel jeste na to, ze prdy nemaji pouze energii v nich obsazeneho bioplynu, ale ze energeticky vyuzitelne je take tlak unikajicich plynu! Proto by samozrejme napojovaci trubice onoho jimaciho batohu obsahovala vetrnik a vyrobena elektrina by se vzdy po prichodu domu odevzdavala do site.

mueller 11.12.2007 15:04

Co vsechno vede k rakovine podle studii uverejnovanych v dennim tisku:

treba prace na smeny !!! Viz http://www.spiegel.de/wissenschaft/mensch/0,1518,520698,00.html. Dle studie WHO je prace na smeny stejne nebezpecna vzhledem k onemocneni rakovinou jako PCB, olovo obsahujici barvy a UV zareni. Je to pry zpusobeno narusenim casoveho rytmu. Zdalipak to soudruzi z Nemecka vzali do uvahy ?

qwert 11.12.2007 17:55

Re: Co vsechno vede k rakovine podle studii uverejnovanych v dennim tisku:

ano, proto, když nebude svítit slunce budem chrápat nebo lenosšit  a jinak všechno může jet na solár :-P:-P

Martin 11.12.2007 14:43

Netřeba se rozčilovat

Jakmile vohnoutům takhle večer vypadne elektřina, protože prostě v Evropě elektřina v brzké době nebude a oni neuvidí svoji oblíbenou telenovelu, vytáhnou jako jeden muž směrem k hradu a poslanecké sněmovně a politici ze strachu budou o sobotách chodit na brigádu do Temelína, jen aby si zachovali hlasy.

Ovšem to už bude pozdě, postavit nový blok trvá několik let ... a jeden zdaleka stačit nebude ...

honzak 11.12.2007 13:57

ten Zima je typově

stejný člověk jako moje bývalá tchýně. Jakmile přijme nějakou myšlenku za svou, bude jí bránit do roztrhání těla, i kdyby to byla sebevětší blbost.

Dělají v nějakém bundesamtu fur Gesundheit studii úmrtnosti podle druhu zdravotnických zařízení? Vyšlo jim, že největší úmrtnost je v léčebnách dlouhodobě nemocných a starobincích? Zkoumal někdo vliv vzdálenosti atomkraftwerku na tyto údaje?

 K té studii názor - zkoumali soudruzi v NSR to 5 kilometrové okolí i z hledisek běžného života? Hustota dopravy, kvalita pitné vody (kontra zemědělství), změnu lokálních meteo podmínek vlivem masívní výroby vodní páry? Udělal někdo kontrolní studii u stejně výkonných klasických elektráren? Asi těžko, bylo třeba plivnout na ten hrozný atom, že?

mueller 11.12.2007 14:16

Honzaku, nesmite si myslet,

ze se ta studie delala tak, jak by si technik predstavoval, ze se dela: vezmu vsechna onemocneni leukemii v Nemecku, na kazde misto leukemie zapichnu na mape cerveny spendlik a pak se kouknu, kde se mi cervena hromadi. To by museli mit poradny centralni registr. Oni ho ale nemaji, a tak postupuji nasledovne: vezmou hlasena onemocneni v okoli 5 km okolo predem zvolene elektrarny, a srovnavaji je s "prumerem", ktery dostanou z nahodne zvolenych deti (dle hlaseni mista pobytu) z "vybranych regionu" (jak vybiraji vybrane regiony tam nestoji). Vsecko na http://www.bfs.de/de/kerntechnik/papiere/kikk.html. A maji tam kouzelnou vetu "Die Strahlenbelastung konnte nicht berücksichtigt werden, da es für die über 6.000 Kinder an den entsprechenden Wohnorten weder Messergebnisse gibt, noch eine Modellierung der Strahlenexposition sinnvoll möglich ist. Als Ersatz für die nicht direkt bestimmbare Strahlenexposition wurde der Abstand zwischen Wohnung und Reaktor herangezogen.", tedy ze radiacni zatez se nemohla vzit v uvahu, protoze nejake zareni nikdo nemeril, jako proxy ozareni individua vzali proste linearne vzdalenost od reaktoru. Neni to krasna ilustrace nemecke dukladnosti a neomylnosti ?

Trotl 11.12.2007 14:26

Re: Honzaku, nesmite si myslet,

Tak na tohle nemám. To chce vysokou pomocnou.

honzak 11.12.2007 14:31

Re: Honzaku, nesmite si myslet,

děkuji za přeložení, moje němčina je pro dané téma hodně einfach. Soudruzi z NSR mají u mě další černý puntík, Zima pak ÚPPDKV. Frekventanti ZVS vědi o co jde, Zima si to vygůgluje.

Jura Jurax 11.12.2007 14:41

Re: Re: Honzaku, nesmite si myslet,

ÚPPDKV a ještě dýl!

Trotl 11.12.2007 14:42

Re: Re: Honzaku, nesmite si myslet,

Teď abych čistil monitor....

Harry 12.12.2007 10:56

Re: ten Zima je typově

Je statisticky prokazano, ze nejvice lidi zemre kde? No v nemocnici an posteli. Cili postel ve spitale je zdrojem nasich umrti. kdyz je zrusime hnedle se nam vsechno v dobre obrati.