10.5.2024 | Svátek má Blažena


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Mocná síla uranu

Podle řecké mytologie byl Uran první bůh nebes, zrozený ze samotné pramáti bohyně Gai, který se po počátečním chaosu zmocnil vlády nad zemí. Podle astrologie postmoderního hnutí New Age, jež v současnosti zachvacuje množství zejména mladých lidí, je planeta Uran patronem revoluce a vztahuje se k zjevení nového cíle, s očekávaným vystupňováním do roku 2015. A podle suchých výpočtů jednoho z dnešních ekonomických odhadů příštího vývoje, se může stát vládcem světa držitel největšího množství stejnojmenného kovu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Bezouška 9.8.2013 10:05

Re: Efektivní, ekologický energetický mix

pane Wagnere, promiňte prosím, ale právě jste předvedl ukázkový "úkrok stranou", tak oblíbený zkoušenými u různých zkoušek (viz J. Žák - Študáci a kantoři). Tak že zopakujeme otázku: co je špatného na CO2? Zkusím napovědět: nic. Proxy data, která jsou s příslušnou spolehlivostí známa za období od cambria do dneška (viz www.geograft.com) celkem jasně ukazují, že žádná korelace mezi obsahem CO2 v atmosféře a teplotou neexistuje. Leda snad v krátkých obdobích, ale pak je to časově obrácené oproti obecně uváděným teoriím. Totiž nejdřív teplota, pak CO2 (snad by se to dalo nazvat efektem sodovky). A blábolení špenátových mozků, zejména ovšem jeho důsledky, o "ekologicko-ekonomickém mixu získávání energie" bylo do nedávna jen celkem úsměvným úletem, postupem doby se však stává akutním nebezpečím grandiózního průseru. Který ovšem postihne v nejtěžší míře právě naši milou pomatenou Evropu.

V. Wagner 9.8.2013 16:15

Re: Efektivní, ekologický energetický mix

Pane Bezouška, nevím, jak jste k tomu přišel? Oxid uhličitý je druhý v pořadí, který má nejvyšší vliv na skleníkový efekt a umožňuje tak, že jsou podmínky tak příhodné pro život. Čili teplotu na Zemi ovlivňuje silně. Na klima má vliv řada parametrů, takže korelace nejsou vždy přímočaré a pochopitelně existují zpětné i zesilující vazby a v různých dobách mohly být změny odstartovány různými podněty. Ovšem například v posledních staletích, kdy jsou měření nejpřesnější, je korelace dobře patrná a není to, že by teplota předcházela CO2 :-) Při pohledu do minulosti je třeba vždy brát také v úvahu to, že každá metoda má různou přesnost a je třeba tyto nepřesnosti brát v úvahu (což třeba nedělá pan Kremlik - viz odkazovaný článek a dskuze o měření CO2 pomocí bublinek v ledu a průduchu v rostlinách). Mě se zdá pane Bezouška, že stejně jako pan Rada i Vy místo toho, abyste bral v úvahu experimentální data s jejich nejistotami, mate svůj ideologický postoj. Váš a Kremlikův ideologický postoj je, že antropogení CO2 nemá žádný vliv a ideologický postoj pana Rady je, že má takový, že je třeba za každou cenu jeho produkci zastavit. Ani jeden z těchto ideologických postojů současná data a klimatologické modely (jejich nedostatečná přesnost) neopravňují.

Ještě dotaz, můžete mi prosím říci, jaká je Vaše energetická koncepce pro elektroenergetiku v České republice? Protože jsem se podílel na vypracovávání současné aktualizace energetcké koncepce, tak můj pohled je jasný a je popsán zde: http://ekolist.cz/cz/publicistika/nazory-a-komentare/vladimir-wagner-doporuceni-nek-ii-ke-statni-energeticke-koncepci-ceske-republiky a z hlediska reakce na situaci v našem sousedství zde http://technet.idnes.cz/co-ma-delat-ceska-energetika-dp0-/veda.aspx?c=A130226_122647_veda_mla . A myslím si že taková koncepce je pro situaci v našem regionu pro elektroenergetiku nejekonomičtější a nejekologičtější. Můžete mi ukázat Vaši koncepci?

J. Kuka 9.8.2013 19:27

Re: Efektivní, ekologický energetický mix

Obecne je hlavne nutne prehodnotit efekt "sklenikoveho efektu" na "globalni teplotu" (coz je sama o sobe jen imaginarni hodnota ) . Vsechno co mame je jen teorie a je to naprosto neoveritelne v jinem nez laboratornim prostredi . Navic to z vetsi casti vyvraceji pruzkumy objemu CO2 z ruznych historickych obdobi . Je jasne , ze na teplotu ma vliv velke mnozstvi faktoru ,ale ja se klidne vsadim , ze zrovna CO2 ho ma minimalni a jen v urcitem rozpeti teplot . Osobne bych se na jakoukoliv regulaci CO2 vybodl a resil radeji lokalni znecisteni .

V. Wagner 9.8.2013 23:56

Re: Efektivní, ekologický energetický mix

Víte pane Kuka, ona realita není dána tím, zda se zrovna Vy a jak vsázíte. Já dám na měření, vědecká zkoumání a experimentální data. Na druhé straně, právě přechod od využívání uhlí nejen v elektroenergetice k jiným zdrojům energie radikálně snižuje i emise reálných škodlivin. Pokud jste četl doporučení NEK II k aktualizaci energetice, na které jsem odkazoval, tak jedno z hlavních doporučení bylo na to, aby se pozornost soustředila na snížení emisí reálných škodlivin a ne na nějaké potlačnování CO2, k jehož produkci v absolutním množství Česko přispívá zanedbatelným příspěvkem. Ovšem potlačení emisí reálných škodlivin vede většinou automaticky i ke snížení CO2.

J. Růžička 9.8.2013 10:56

Efektivní, ekologický energetický mix?

Množiny "efektivní" a "ekologický" nemají průnik.

L. Novák 9.8.2013 11:06

Re: Efektivní, ekologický energetický mix?

To ale zelení komunisti nepochopí. Kampak na ně s množinami a logikou. :-)

V. Novák 9.8.2013 12:00

Samozřejmě, že mají.

Jen co je (dlouhodobě) ekonomické, může být ekologické.

Nesmíte naskakovat ekologistům a ekoteroristům na jejich tvrzení, že jsou ekologové...

J. Růžička 9.8.2013 13:22

Re: Samozřejmě, že mají.

Souhlasím. Je doba zmatení jazyků. Úmyslného.

P. Rada 9.8.2013 6:05

Mocná síla ?

Být silný - mít mocnou sílu pod kontrolou to je ideál pana Komory (V.K.) který kombinuje s konzervativní tezí, že enviromentalismus je opakování odstrašujícího případu.... V tomto duchu pak vrší rádobyargumenty jen aby teze byla obhájena.

Jinou tezí může být ve vědě často používané rčení že "v poznání je síla" a k tomu bych dodal tezi že "falešné poznání je podstatou zla".

Podle této teze by bylo zlé, pokud by jsme neporozuměli podstatě a na základě falešného poznání vystavěného jen ne rádobyargumentech bychom začali jednat.

Nedávno jsem pod atakem nějaké virozy ulehl a mé "síly" byli v tu chvíli ty tam. Nepomáhala žádná silová metoda a to je také příkladem životní zkušenosti kterou má zřejmě kde kdo z nás, že totiž ta naše "životní síla" je o souhře a souladu řady procesů které v pak širších souvislostech právě popisuje enviromentalistika - nikoli enviro... smus. Změna prostředí, stravování ... čas ve kterém proběhlo nespočet zdánlivě nevýrazných dějů posléze bez vnějšího silového ataku mi takto navrátily "sílu".

V.K. má zřejmě na rozdíl ode mě má svůj ideál v řízení svého organismu silou řízenou centrálně zvenčí jak za totality s jednoho místa které navíc ovládá velmi široké okolí s miliony podřízených duší. Realizovat to zřejmě jde. V neposlední řadě jde ale také o to, kdo o takovéto uspořádání společnosti centrálně závislé a budování příslušných  pomníků na tisíciletí vlastně stojí?

R. Gramblička 9.8.2013 6:59

Re: Mocná síla ?

"Podle této teze by bylo zlé, pokud by jsme neporozuměli podstatě a na základě falešného poznání vystavěného jen ne rádobyargumentech bychom začali jednat" - jenže to přesně zelenáči dělají

R. Gramblička 9.8.2013 7:07

Re: Mocná síla ?

... jednají ve své horlivosti, aniž by skutečně rozuměli příčinám a důsledkům klimatického systému.

R. Gramblička 9.8.2013 7:08

Re: Mocná síla ?

errata: důsledkům změn klimat. systému

P. Mach 9.8.2013 9:56

Re: Mocná síla ?

Cituji: "Donutíme je silou, Kaťuško." Tolik k vaší tupé demagogii kdo tady hodlá používat sílu jako za totality. Článek samozřejmě není o nějakém silovém, centrální řízení milionu podřízených duší, nýbrž o tom mít té síly (energie) k dispozici dostatek. Jestli něco nebo někdo ovládá miliony podřízených duší jako za totality, tak jsou to především nesmyslné a nesmírně omezující regulace jejichž cílem je prosadit nefunkční oze, biopaliva a oteplovací šílenství.

J. Sinnreich 9.8.2013 4:41

Globalni podvod

V historii lidstva dokazali podvodnici vzdycky vydelavat na hlouposti. Zatim to bylo omezeno pouze lokalne (prodej "snake oil", pripravky na rust vlasu), nebo ve vetsim meritku bankovni a bursovni podvody. Globalni podvod s bojem proti antropologickemu vlivu na globalni oteplovani, zastinil vsechny tyto podvody. Celosvetova mafie podvodniku (Al Gore), vydelavajici neskutecne biliony na solarnich, vetrnych a biomasovych projektech je nasledovana stadem ideologicky zpracovanych, technicky negramotnych analfabetu, kteri s revolucnim zapalem hodnym komunistickych aktivistu jsou pripraveni treba vyhubit lidstvo, aby "zachranili" Matku Zemi.

Bohuzel, na tento experiment doplatime vsichni, pokud to pripustime.

P. Rada 9.8.2013 6:22

Re: Globalni podvod?

Experiment s klimatem planety už probíhá reálně víc jak celé století. Experimentem se totiž vliv člověka na okolí stal ve chvíli, kdy si to člověk uvědomil. To se stalo na základě rozvoje poznatků vědy zhruba kolem roku 1900 kdy Planck... vysvětlil vyzařování černého tělesa a byly tím položeny základy pro spektroskopii atd. Od té doby je znám potenciál radiačně-aktivních plynů a je otázkou bilancování jak na podněty bude teagovat planetární systé. Dnes je celková bilance kladná a tak se planeta otepluje což dokládá clelá řada pozorování i měření. Na člověku, který na to na základě poznání o fyzikálních procesech nepochybně má svůj vliv, - otázkou je míra - ještě skrze spalování fosilů milionkrát rychleji jak vznikaly a změny povrchu plamnety záleží a bylo by moudré, tohoto poznání využít a nepromarnit tak svou příležitost. Povedli bychom sami sebe.

R. Gramblička 9.8.2013 7:04

Re: Globalni podvod?

potíž je, že tento náš velký experiment nikdo zatím nedokáže uspokojivě interpretovat a jednotlivé interpretace se značně rozcházejí. Proto by jsme ho měli co nejlépe pochopit, než z něj začneme vyvozovat důsledky. Bohužel, hlupáci v tom mají jasno jako první (jako obvykle)

P. Rada 9.8.2013 11:06

Re: Globalni podvod?

V něčem Máte pravdu - např v tom, že by bylo dobré umět uspokojivěji interpretovat. Háček je v tom, že míru té uspokojivosti nestanovujete a "experiment" běží dál... a hrozí přerůst v nevratnou změnu.

Vaše tvrzení o hlupácích může takto provést právě i hlupák a není to takto samo o sobě rozlišitelné - ale jako argument to žel používáte.

L. Novák 9.8.2013 16:47

Re: Globalni podvod?

Při psaní o hlupácích, jejichž zaujatost je srovnatelná s náboženským fanatizmem, myslíme, P. Rado, především na vás a vaše zelené soudruhy "v boji proti změnám klimatu", jako je třeba levičák Jose Manuel Barroso - 20 20 20 do roku 2020: šance pro zelenou Evropu

I. Schlägel 9.8.2013 8:18

Re: Globalni podvod?

Pane Rado, ve vší úctě. Jděte s těmi Vašimi chorobnými výplody do prdele. Má úcta.

P. Rada 9.8.2013 13:04

Re: Globalni podvod?

Uctivé by pane I.S. bylo, pokud by takovéto výroky obhroublého přispěvatele bud provozovatel portálu mazal - tak jak deklaroval při přihlašování - nebo pokud by jste mi na ně, mezi čtyřma očima, umožnil adekvátní reakci. To by pak mohl být zdravý základ pro praktickou a v pravdě vzájemnou úctu. Má úcta.

I. Schlägel 9.8.2013 13:56

Re: Globalni podvod?

A pokud možno tam už zůstaňte. Tím si nejméně uškodíte.

L. Novák 9.8.2013 1:15

Mocná síla lidské hlouposti

To je problém, s nímž se moderní energetika potýká. Greenpeace, zelená sekta s dobře zvládnutým financováním a velkým vlivem. Stačí se rozhlídnout po Česku, kolik  má zelená Kominterna aktivních agitátorů.