30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Zbořil 11.10.2010 18:22

autor má stopro pravdu

A bude ještě hůř! Pokud dneska se dopady projevují v dílčích záležitostech, po roku 2013 se dostaneme do koncepčních problémů, pokud EU nebude akceptovat změny v energetické politice a v politice klimatických změn. Kodaň signalizovala změnu konceptu ochrany klimatu, (ať si o klimatických změnách a jejich příčinách myslíme každý své podle vlastní hlavy) a sice od zdražování energie z fosilních zdrojů ke zlevňování energie z alternativních (všimněte si, že ne z obnovitelných) zdrojů cestou masivního technologického pokroku. Výzkum a vývoj by měl být financován z relativně schůdné uhlíkové daně. Zavržení cesty prodlouženého kjóta v USA je tak trochu z nouze ctnost, protože neobamovští senátoři mají stále rozum a říkají, že právě cesta levné energie z alternativních zdrojů může přinést žádoucí pokrok, aniž bychom předali světovládu zeleným, které vystřídají asijští tygři.

Pokud se po dalším krachu politiky EU v Cancunu situace nezmění, tak z hlediska cen energie nás nečeká nic dobrého: promítnutí cen povolenek bude mít daleko větší dopady  a ty budou trvalé, můj skromný odhad je kolem +40% už kolem roku 2015. Co v této situaci přežije, to lze jen stěží odhadovat. Žádný podnik nemůže dlouhodobě prodělávat a to tady hrozí. A to, že současná strategie neuznává ani fyzikální, ani ekonomické zákony je naprosto nabíledni.

Podívejte se na  následující odkaz a nejděte si nedávný článek prof. Prinse:

http://www.lse.ac.uk/collections/mackinderProgramme/theHartwellPaper/

Tzv. politická korektnost je na pytel a je potřeba věci začít říkat daleko hlasitěji! Bude-li někdo ochoten naslouchat!

F. Eliáš 11.10.2010 15:01

Je podivuhodné,

jací hlupci se vyskytují mezi úředníky EU. Normální člověk se u ekologie zajímá o jediné. Kolik to bude stát. Biomasa je 2x dražší než standard, větrníky 3x, fotovoltaika 5x. Který idiot v parlamentu hlasoval pro fotovoltaiku? Na ekologii si musí stát vydělat.  My se musíme předevší starat o ekonomičnost. Proto pryč se zelenými, pryč se samozvanými ochranáři přírody.  Pryč s nevzdělanými mudrlanty o životním prostředí.

P. Kylchap 11.10.2010 9:41

Poznámka k levné energii

Je módou plivat po obnovitelných zdrojích, i když připouštím, že je s nimi mnoho problémů.

Ale uvědomte si prosím, že kvůli "levné" energii bylo zbouráno královské město Most a mnoho vesnic od Kadaně až po Ústí nad Labem.

P. Nejedlý 11.10.2010 10:24

Re: Poznámka k levné energii

Článek není o plivání proti OZE. Dnešní elektrotechnika a energetika může integrovat poměrně vysoký podíl OZE do energetického mixu. Ovšem nové zdroje je nutné připojit, což znamená nová vedení (viz pasáž budování infrastruktury) a samozřejmě také zaplatit. Pokud bude většinový společenský konsensus o vyšších cenách, pro techniky to znamená nové pracovní příležitosti a udělají co se jim řekne - tedy samozřejmě v rámci fyzikálních možností el. soustav jednotlivých států.

F. Eliáš 11.10.2010 15:03

Re: Poznámka k levné energii

Plive se po drahých zdrojích. Drahota a neekologičnost (pokud víte, co je ekologie) je hlavní problém toho, čemu zřejmě říkáte obnovitelné zdroje

J. Mrázek 11.10.2010 9:01

Jaká levná,třetinu platu ! 2013 to bude 65% platu !

zatímco současný odhad růstu ceny elektřiny je na příští rok 15% (20-24% bude realita pro přímotopy), tak dalších 34% bude nárůst v roce 2012 ! Nárůst 34% z ceny z roku 2011 se rovná prakticky zdvojnásobení dnešní ceny ! Ale platy zůstávají, nebo jdou dolů, důchodci nemají na tepelná čerpadla a změnu technologie....holt vymřeme a vymrzneme .

J. Hejna 11.10.2010 13:11

Re: Jaká levná,třetinu platu ! 2013 to bude 65% platu !

Já myslím, že už to nebude dlouho trvat.

Někdo pochopí, že lepší než zmrznout je zchadit někoho, kdo za to může.

A jsem přesvědčen, že budou stačit jedinci.

A. Bocek 11.10.2010 7:38

Do roku 2020 doženeme a předeženeme,

nebo podle situace prohlásíme, že naše strategie nebyla založena na reálném ekonomicko-fyzikálním základě.

B. Uhlich 11.10.2010 0:38

Třeba v roce 2020 už nebudeme platit nic....

..protože žádná energetika už nebude....ne, nebojte, nepředpovídám nějakou kosmickou katastrofu...to jen evropští zelení možná vyhrají u tupého obyvatelstva na plné čáře a po svém truimfálním vítězství si splní všechny své politické cíle......