4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

ENERGETIKA: „Kočka v měchu“

Na úvod jeden citát: „Implementace balíčku Evropské komise by měla uvést v praxi projekt Energetické unie členských států Evropské unie. Jedná se o koordinovaný soubor legislativních úprav pro oblast energetiky.“

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Schuster 3.4.2017 8:19

Re: Rozdělení

Ono to má i další pokračování. Jaderné elektrárny po vzoru západních, museli dodržet poměr počtu zaměstnanců k vyrobené MWh. Proto se začalo propouštět a pracovníci například údržby přešli do soukromých firem. Výsledek je, že je několikrát dražší provoz kvalita práce je horší.

J. Jurax 2.4.2017 22:21

Re: Já se bojím především regulátorů

Máme kulové.

V případě výběrových dotací a blbé legislativy - OZE, najmě fotovoltaika - jde trh do perdele.

J. Jurax 2.4.2017 22:19

Re: Rozdělení

No co čekáte od EU než hovadiny?

J. Jurax 2.4.2017 22:15

Re: The good geen is a dead one. Nikdy bychom neměli

green ??? Jestli ano, tak souhlas! Zelení jsou zemští škůdci ...

J. Jurax 2.4.2017 22:14

Nechť vláda věcí tvých do tvých rukou se vrátí

lide český a moravský a slezský - ale to by nám nesměli vládnout eurohujeři bruselu účinlivě přikyvující.

A nejlíp by bylo z této EU vypadnout; stáváme se stále víc nesvéprávnou gubernií čtvrté říše ...

J. Jurax 2.4.2017 22:06

Re: Opravdu by mně zajímalo,

No ale když my ani nechceme ... už jednou jsme budovali a jen blbec nebo EU opakují známé hovadiny a přidává k nim další ...

M. Malovec 2.4.2017 20:00

Aleno Vitásková,

volil bych Vás, ale ne za Kanimůru. Škoda

P. Vaňura 2.4.2017 18:12

Přímých viníků budou desítky, ale vyšetřit by to dokázali

jen soudruzi Heydrich nebo Džerdžinský! Točí se v tom totiž neskutečné peníze a proto by to museli vyšetřit ti, kterým nejde o peníze, ale o moc a zároveň mají pravomoc postavit svědky, kteří si "na nic nevzpomínají" okamžitě ke zdi. To by prolomilo koalici zlodějů, táhnoucí se až do vysoké politiky.

Ovšem hlavním viníkem je Bursík, který zákon 180/2005Sb napsal a poslanci, kteří to schválili, to byli skoro všichni kromě ODS, jednoho lidovce a jednoho komunisty, seznam je zde.

http://neviditelnypes.lidovky.cz/politika-kdo-nam-zdrazil-elektrinu-due-/p_politika.aspx?c=A101003_121803_p_politika_wag

A pak ještě pitomí voliči, převážně z Pravdy a lásky, kteří zvolili zelené do parlamentu. A Fischer coby primiér, který nekonal.

Teprve volby, kde zelení z parlamentu vypadli a vznik Nečasovy vlády dokázal důsledky chování výše jmenovaných zmírnit. Ovšem, Kalousek se bil za fotovoltaické tuneláře do roztrhání těla.

K. Pazdera 2.4.2017 16:58

Re: "kočkou v měchu" jsou i stávající zákony.

Ani jsem nezkoumal, zda RTN má patřičné atributy měřidla, původně to byly byly rozdělovače (odpařovače) na principu roztažnosti rtuti, namontované na radiátor, podobně jako když si měříte teplotu lékařským teploměrem, takže se počítala, či měřila délka rtuti v kapiláře (na konci sezony), pak se to v rámci bytu sečetlo a dle délky v konkrétní místnosti se stanovila spotřeba bytu, pak všech bytů. Nyní se počítají digitální jednotky. Pochopitelně se musí použít koeficient na velikost (počet žeber) radiátoru a na umístění místnosti z hlediska světových stran. Určitě to není nejsprávnější způsob měření. Ještě poznámka, nyní v panelácích, navíc zateplených jdou tepelné toky v bytech podle 2. termodynamické věty, to znamená, že teplo proudí z teplejší místnosti do chladnější, takže když střední byt vůbec, ale vůbec netopí, tak podle nové vyhlášky zaplatí aspoň 80% průrměrných nákladů na topení a ten kdo á větrá z jakýcholov důvodů (kuřák, mazlíčci, či nefunkční ventily) si připlatí do 200% prúměrných nákladů. Dříve to bylo 140 %. No a že na tom DPH vydělává stát..o tom žádná. Domnívám se, že ten pán z Prahy,který má již 10 let zamrzlé ventily, kdyby si je vyměil sám, tak už by to měl v nižších nákladech na teplo vrácené. Cena jednoho regulačního ventilu je cca 400 Kč, navíc tyto regulační ventily jsme platili vždy my majitelé bytových jednotek

Š. Hašek 2.4.2017 14:56

Re: "kočkou v měchu" jsou i stávající zákony.

Hodně přesné.

Ale pokud si každý nebude nosit kýble uhlí ze sklepa/nebude mít doma kotýlek Junkers ...... potom bych se v tom moc nešťoural. Nic se nevymyslí. Nic. Množství tepla přiteče do domu ......... a co dál? Když soused topí jen v jedné místnosti, ostatní jest teplo "vodvedle".

Zjednodušuji, jsem "poměrový laik", který platí svoji osobní/bytovou fakturu za gaz (a též má spořivé sousedy v řadovém domě).

Š. Hašek 2.4.2017 14:50

Re: Opravdu by mně zajímalo,

Pane Langere, ale takhle ten eukomunismus nevybudujeme!!

R. Langer 2.4.2017 12:28

Re: Opravdu by mně zajímalo,

Žádná solární elektrárna u nás není funkční, lépe řečeno každá je funkční na 10%. :-P

F. Lesniak 2.4.2017 11:55

Opravdu by mně zajímalo,

kdo je zodpovědný za schvalování nedodělaných a proto nefunkčních solárních elektráren.

P. Vaňura 2.4.2017 11:42

Existuje ještě jedna možnost, prostě to nedodržet!

Toto je v mnoha ohledech nejlepší řešení, protože moc Bruselu není neomezená.

P. Vaňura 2.4.2017 11:40

The good geen is a dead one. Nikdy bychom neměli

připustit, aby naši energetiku ovládali magoři z Bruselu. A všichni rozumní politici bz měli adresně uikázat na VINÍKA!

L. Novák 2.4.2017 11:33

Re: Rozdělení

Ona ta prvotní myšlenka byla spíš o tom, jak demonopolizovat výrobu, rozvod a distribuci el. energie. Potíž je, že lidská blbost v parlamentu a na ministerstvech z toho udělala jiný - státní - monopol vydáním množství nesmyslných zákonů a předpisů, které jednotlivé subjekty přímo nutí chovat se krajně neefektivně. A o tom to je.

P. Harabaska 2.4.2017 10:48

Re: Je to tak

Sobotka nebo Pondělík. Vyjde to nastejno. Jediné smysluplné řešení je buďto změna fungování EU od základu nebo Czexit.

L. Novák 2.4.2017 10:22

Re: "kočkou v měchu" jsou i stávající zákony.

Potíž je v tom, že slovo MĚŘENÍ používáte tam, kde o žádné měření nejde. RTN poměrové indikátory z fyzikálního hlediska žádnými měřiči nejsou, protože neměří veličiny, které jsou nositelem protékající energie a na nichž vzniká úbytek přenesením části tepla do místnosti.

Jílková je krá_a nebeská a že ji ČT živí, je jen a jen její věc, pokud najde dost občanů, kteří jí za tyhle nesmysly zaplatí. Odvolávat se na bulvární pořady ČT je "na palici". Problém je samozřejmě už v samotných zákonech, ale na druhé straně, když vidíte tu masu pitomců mezi občany a koho volí, tak si člověk nakonec říká, že když se za blbost platí, je to jediný způsob, který má v praxi smysl. A všichni tuhle metodu používají... :-D :-D

Úřední moloch v Česku (i jinde) je samozřejmě taky obsazen masou pitomců, kteří jenom plní to, co jim bylo nařízeno, a mají zakázáno myslet...

R. Langer 2.4.2017 10:22

Re: to je síla

A čemu jako podle vás nerozumí? Můžete uvést něco konkrétního, co je špatně?

K. Pazdera 2.4.2017 9:38

Re: "kočkou v měchu" jsou i stávající zákony.

Pochopitelně rozdělovače tepelných nákladů pracují na principu odvozeném z teplpty radiátoru. Slouží jako poměrové měřidlo a rozpočítávají mezi jednotlivé byty podíl spotřebovaného tepla naměřeného na patě domu. Z hlediska zákonu o metrologii jsou to vlastně stanovaná měřidla, kde je určeno za jak dlouho se musí vyměnit. Při tom část radiátorů ve společných místnostech není jimi osazena, takže prakticky se ve výpočtovém algoritmu tato spotřeba připočítává. Pochopitelně existují jiné metody, které vylučují zda příslušný radiátor v bytě topí, či ne. Ty jsou založeny na principu měření tepelné pohody v bytě,jsou určitě objektivnějěší, ale také dražší. Ještě jedna poznámka, i v minulé vyhlášce byla možnost snížit hranici, kdy se počítají průměrné náklady na vytápění, tedy každý platí ne nejméně 60% průměrných nákladů, ale vzhledem k tepelné stabilitě a souhlasu vlastníků třeba 80 %. Nutno si uvědomit, že byty v panelácích byly stavěny v době kdy 1 GJ měl hodnotu 15 Kčs, takže nikoho tato cena nedohnala k šetření. Dnes je cena 1 GJ větší než 600 Kč, takže vnitřní byty nemusejí topit, vlastně vykrádají teplo sousedům. To v tom pořadu u pí. Jílkové nezaznělo. Také vzniklo odvětví, které se rozdělováním nákladů dobře živí. U pí. Jílkové bylo zastoupeno jeho předsedou. No a pí. Jílkové, ta byla velice překvapena co se v pořadu dozvěděla, i když to jsou věci známé, zřejmě přípravě pořadu nevěnovala náležitou pozornost. Prostě jako vše co souvisí s energiemije ve faktuře nesrozumitelné. A to je vo co go dodavatelům energií, neb v kalných vodách se dobře loví. Asi před 15 léty jsem pomáhal graduované paní s fakrurou, kdy za týden provozu domácnosti s vyměněným elektroměrem ji naúčtoval ČEZ cca 100 tisíc Kč, výpočtem jsem zjistil, že tehdejší jistič nemohl toto množství proudu přenést, leč dodavatel trval na zaplacení. Nakonec jsem zvítězil nad byrokracií. Pracovník ČEZU tehdy neoznámil, že vyměnil elektroměr..

L. Novák 2.4.2017 9:03

Re: "kočkou v měchu" jsou i stávající zákony.

Stačí se podívat na tzv. "měřiče tepla" pro domácnosti (poměrové indikátory spotřeby na radiátorech ÚT). To není žádné měření, jenom složité přepočítávání koeficientů, které jsou primárně hausnumera více či méně kopírující teploty na radiátoru a místnosti. No a protože v praxi byly zjištěny velké rozdíly mezi jednotlivými uživateli (mohou být způsobeny různými faktory a data se dají ovlivnit i uživateli), tak už se zase neplatí podle výsledků indikátorů přepočtených na byt, ale většina nákladů jede na paušální platbu z průměru celkové spotřeby domu a drobné rozdíly se doúčtovávají tak, aby to "nikoho nebolelo"

Závěr: Namontované indikátory fungují především psychologicky, obyvatelé žijí v přesvědčení, že se spotřeba měří a většina si dává pozor, aby neplýtvala. To je hlavní princip fungování RTN (rozdělovače topných nákladů), žádné skutečné měření spotřeby tepla neprobíhá. A kdo to v reklamě či jinde tvrdí, buď vědomě lže a nebo tak činí z hlouposti.

Faktem je, že psychologické účinky RTN vedou k úsporám, bez nich by se spotřeba nejspíš zase zvýšila. :-)

L. Novák 2.4.2017 8:45

Re: Já se bojím především regulátorů

Trh tady je, ale státní regulace nutí energetiky k takovému množství nesmyslů (viz zák. 180/2005 Sb. o podpoře OZE), že místo abychom si užívali energie vyrobené těmi nejefektivnějšími zdroji, platíme státu a jeho oblíbencům na daních a poplatcích nehorázné částky za to, aby si mohli různí paraziti OZE užívat tučných dotací. Za bilionový tunel OZE (viz zmíněný zákon) je odovědná koaliční vláda ČSSD a darebák Bursík se svými zelenými magory...

M. Prokop 1.4.2017 22:38

Re: Já se bojím především regulátorů

Kéž bychom ho měli.

J. Hejna 1.4.2017 20:23

Je to tak

Ale se Sobotkou se to nezlepší.

P. Lenc 1.4.2017 13:45

Re: Rozdělení

Přesné a pravdivé.A protože si dovolí pravdu říkat, tak je taky nebezpečná.

L. Vrána 1.4.2017 12:58

Re: Já se bojím především regulátorů

To není o regulaci trhu. To je další nestoudná politická manipulace, zde do tržního prostředí energetiky, ze strany EU. Jediné řešení je z EU vystoupit. Včera bylo pozdě.

P. Manda 1.4.2017 12:39

Re: Já se bojím především regulátorů

mluví o trhu neregulovaném.

K. Pazdera 1.4.2017 12:03

"kočkou v měchu" jsou i stávající zákony.

Určitě je "kočkou v měchu", když chcete aplikovat vydávané vyhlášky a zákony na konkrétní případ. Ve svém příspěvku k vystopení pí. Vitáskové v pořadu pí. Jílkové jsem na jiném místě popsal s jakými problémy jsem se setkal, když jsem chtěl aplikovat vyhlášku o dodávce teplé užitkové vody do našho SVBJ. Výsledkem bylo, že ERU nemá v gesci tuto problematiku, přepinkla to na Státní energetickou inspekci, ta odpověděla, že nemá páky na dodavatele tepla, takže ten může vyrábět nehospodárně a navíc ještě přispívat 21 % do státního rozpočtu. Mají to ti úředníci velice dobře vymyšlené, takže stát nemá zájem šetřit energiemi. S problémem jsem se obrátil také na premiéra a prezidenta. Výsledek...chybí legislativa, nemůžeme kontrolovat. co tam ti úředníci dělali 27 let...klídek, pohoda, tabáček.

Více na http://domaci.eurozpravy.cz/spolecnost/185921-podvody-pokuty-nulove-zastani-cesi-musi-platit-za-energie-jak-divi-prava-se-nedovolaji-resilo-se-u-jilkove/forum/?_fid=3v40#

P. Zinga 1.4.2017 11:34

Re: to je síla

A čemu rozumíte Vy, pane Kubín?

Velké koncerny "ve službách" fungovaly na principu redistribuce, např. dráhy nákladní dopravou financovaly dopravu osobní. No a energetické monopoly ze zisků z prodeje energie finacovaly rozvodné sítě. Teď jim zůstala pouze výroba a jsou v pr..li, jako v Německu, kde bývalí giganti se topí v dluzích a pokud mohou, energetiku opouští. Anebo se napojí na státní cecky a vstupují do "obnovitelných" zdrojů.

A současný správce sítě , holandský TENET, musí zdražovat, aby ufinancoval stavbu energetických magistrál ze severu se svými větrníky na jih, kterému byly odstaveny karbonové a jádrové elektrárny.

P. Schuster 1.4.2017 10:15

Rozdělení

Pamatuji si jak ČEZ musel prodat distribuční sítě, protože to odporovalo směrnicím EU. Paní Vitásková ví o čem mluví. EU nás donutila k oddělení na obchod, distribuci a přenos to byla jedna blbost a Podpora obnovitelných zdrojů blbost druhá.