17.5.2024 | Svátek má Aneta


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Kam míří Německo

V Německu jsou aktivity kolem studentských stávek za klima těmi nejrozsáhlejšími. Proto je zajímavé se podívat na nedávno zveřejněné konkrétní požadavky studentů.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Skála 17.4.2019 22:51

Re: Kde je Rada?

Omlouvám se celému kolektivu, asi jsem to přivolal. Rada se probudil a úřaduje.

K. Janyška 17.4.2019 16:09

Kam míří Německo ? Jako vždy. K socialismu.

To zase bude průser. Hitler byl socialista, jak známo, také... Dzp.

V. Petr 17.4.2019 19:12

Proti těmto šílencům byl Hitler "prozíravý státník..."

P. Zinga 17.4.2019 15:16

Přestaňte už básnit o zajištění spotřeby

"obnovitelnými" a podívejte se na aktuální stav výroby elektrické energie v Německu, znalost němčiny není nutná:

https://www.agora-energiewende.de/service/agorameter/chart/power_generation/14.04.2019/17.04.2019/

P. Zinga 17.4.2019 15:10

Nejen pro pana Pivodu,

ale i ostatní snílky o levné "obnovitelné":

https://stopthesethings.com/2019/04/04/hypocrites-playground-australian-renewable-energy-policy-driven-by-virtue-signalling-halfwits/

Poslední roky stoupla ve státě Victoria velkoobchodní cena ze 40 na 100 USD/MWh,v lednu se obchodovalo za 250. V Novém Jižním Valesu stoupla cena o 86%, vše v souvislosti s rozvojem "obnovitelné" a rušením klasické. I když: teď chce vláda stavět moderní uhelnou a státy zakoupily desítky dieselagregátů...

A jedná technická: jak chcete bez rotačních generátorů zajistit hladkou sinusoidu?

L. Severa 17.4.2019 15:03

Pořád nevím,

zda ti studenti manifestují tak zaníceně mimo dobu výuky.

P. Aron 17.4.2019 14:14

Když už jsme u možností

Tak zajímavější než soláry mohou být v budoucnu vodíkové články navíc jsou snadno použitelné i pro pohon elektromobilů. Vodík můžete vyrábět elektrolýzou v místech, kde je nadbytek slunečního záření - jižní oblasti při pobřeží oceánu. Nebo ještě lépe vyrábět ze slané vody sodík.

Skladování elektřiny- nechápu proč se více nerozvíjí přečerpávací elektrárny, zejména u nás, kde je poměrně kopcovitá krajina.

A ještě k těm solárům : pokud se jimi zastavují zelené plochy je to další nesmysl. Bez elektřiny se v krajním případě obejdeme. Bez zemědělské produkce nikoliv.

V. Novák 17.4.2019 14:33

Re: Když už jsme u možností

Přečerpávací elektrárny se více nerozvíjí protože Zelení...

M. Prokop 17.4.2019 15:00

Re: Když už jsme u možností

Na přečerpávačku potřebujete trochu víc, než jen kopcovitou krajinu. Navíc to není zrovna efektivní skladování.

V. Novák 17.4.2019 16:16

Re: Když už jsme u možností

Dlouhé Stráně mají účinnost nějakých 70% - a to je velmi slušný výsledek.

Je vytipováno asi 8-10 míst v ČR, kde by mohla být podobná přečepávačka postavena.

Jenže Zelení...

F. Houžňák 17.4.2019 20:40

Elektrolytická výroba vodíku má účinnost

zhruba 50%, přeprava/distribuce a konverze zpátky asi tak 80%, to jste u 40% účinnosti. Skladovat se vodík moc nedá. Onehdy u nás jeden starší vědec-elektrochemik (vcelku slavný, in his heyday) vychvaloval přednosti vodíkového auta s palivovými články, firma BMW mu za tímto účelem (testování a reklama) zapůjčila vodíkové auto. Na dotaz odpověděl "no, když natankujete plnou nádrž a necháte auto stát týden v garáži, tak je nádrž prázdná". Praktické, ne? Co vy na to?

P. Aron 17.4.2019 14:00

Ekologie a energie

Zcela upřímně. Domnívám se, že při současné úrovni spotřeby energií. Rostoucím počtu obyvatel je náš způsob života neudržitelný.

̈

Celá naše současná technologická civilizace vyrostla na fosilních palivech během posledních zhruba 200 let. Pokud se budeme bavit o obnovitelných zdrojích, tak jediné co je skutečně obnovitelné přesněji řečeno z pohledu délky existence lidstva je sluneční záření. I tady si ale musíme dávat pozor na křehkou rovnováhu mezi příkonem ze Slunce a zpětným vyzařováním.

Jinými slovy, pokud budeme vyrábět více tepla než Země vyzáří zpět do vesmíru dojde tak jako tak k oteplování. To platí dokonce i pro energii z jaderné fúze. K tomu si připočítejte, že baterie a soláry potřebují vzácné kovy, jejichž těžitelné zásoby nejsou neomezené.

Takže přestaňme vidět spásu vždy v jedné nové technologii což je často jen malé přesunutí problému jinam nebo do blízké budoucnosti.

J. Kavalír 17.4.2019 14:14

Re: Ekologie a energie

"Vyráběná" energie je mnoho řádů za energií ze Slunce. Pokud dobře odhaduji, tak jeden blok v Temelíně uvolní množství energie, které dodá Slunce na 10 km2. Tedy včetně té, co jde do chlazení a jen pokud je blok v provozu.

P. Zinga 17.4.2019 14:44

Re: Ekologie a energie

Pane Arone, zřejmě jediné, co je obnovitelné, je lidská blbost. Energie-včetně Slunce-obnovitelná není.

Co rozumíte "zpětným vyzařováním"? A co "křehkou rovnováhou"?

P. Aron 17.4.2019 16:55

Re: Ekologie a energie

Omlouvám se, že jsem to pořádně nerozvedl a za terminologii. Země přijímá od Slunce dlouhodobě konstantní množství energie ( proměnlivě v rámci ročního období, vzdálenosti Země od Slunce atd.) Pokud by neexistoval skleníkový efekt, tak bychom zmrzli. Pokud ale skleníkový efekt příliš zesílí, stoupne průměrná teplota planety. Kromě neustále medializovaných skleníkových plynů ať už z produkce člověka či přirozených hrají roli další vlivy jako je odrazivost povrchu (typ krajiny) Energie dodaná Sluncem plus energie jádra naší planety na jedné straně a energie vyzářená zpět do Vesmíru musí být v rovnováze, jinak se planeta bude buď ochlazovat nebo naopak oteplovat. Příroda má své samoregulační mechanismy, které tuto rovnováhu udržují nicméně člověk jí může ovlivňovat svou činností.

Jinak souhlas blbost je dokonce věčná :-)

L. Novák 17.4.2019 17:58

Re: Ekologie a energie

Takových keců si může navymýšlet každý, kdo si přečetl pár článků v Blesku...

J. Vintr 17.4.2019 22:09

Re: Ekologie a energie

Jaksi zapomínáte na zápornou zpětnou vazbu, kterou vytváří hlavní mechanismus odvodu tepla ze zemského povrchu pryč do vysokých vrstev atmosféry. A tím je vypařování vody a konvekce ohřátého vzduchu, který sebou nese vodní páru. Tahle zpětná vazba je schopná uregulaovat teplotu na povrchu planety v mnohonásobně širších mezích, než můžou z jakýchkoliv příčin vzniknout. Včetně změny toho skleníkového efektu atmosféry. Dokazují to miliony let existence života na naší planetě.

V. Petr 17.4.2019 19:16

Pane bože, další člověk s duševní úrovní humanoida!

Tedy někdo, kdo blábolí, aniž si cokoliv spočte! Produkce tepla člověkem je naprosto marginální v celosvětové bilanci!

M. Pivoda 17.4.2019 12:34

Tempo změny překonává zkušeností důchodců

Rychle klesající ceny energie pocházející z obnovitelných zdrojů v posledních letech měly dramatický dopad na uhlí - nové solární a větrné elektrárny jsou už levnější než ty uhelné. Ale nový výzkum ukázal, že přichází další změna: cena baterií klesá tak neočekávaně rychle, že obnovitelné zdroje společně s bateriovými úložišti jsou nyní v mnoha aplikacích levnější než elektrárny na zemní plyn. Tvrdí to nová prestižní zpráva agentury Bloomberg New Energy Finance. --- Tato studie analyzovala náklady a ceny z téměř sedmi tisíc energetických projektů ve 46 zemích celého světa - jednalo se o dvacet různých technologií, od uhlí, přes plyn, jádro, bateriová úložiště, až po solární panely nebo vítr.

Základním a nejdůležitějším zjištěním je, že ceny energie z větrných a solárních elektráren klesly od roku 2010 výrazným způsobem. U větrných elektráren na zemi to bylo o 49 procent, u solárních o 84 procent a u větrných elektráren v moři o 56 procent. Ceny li-ion bateriových úložišť od roku 2012 klesly o 76 procent, přičemž jen za poslední rok se snížily o neskutečných 35 procent.

Podle analýzy toto prudké snížení cen energie mění celý trh. “Solární elektrárny a větrné elektrárny na pevnině vyhrály závody o nejlevnější zdroj v mnoha zemích,” uvedl analytik Bloombergu.

A současně to vypadá, že ve spojení s bateriemi začínají jít “nové” zdroje” po krku i klasickému a doposud nejvýhodnějšímu zdroji - zemnímu plynu. Právě baterie a jejich stále klesající cena totiž umožňují, aby energie ze Slunce a větru byly vždy použitelné, nejen v době, kdy právě svítí a fouká, jak to fungovalo ještě před několika lety.

P. Aron 17.4.2019 13:51

Re: Tempo změny překonává zkušeností důchodců

A co zdroje vzácných kovů pro výrobu solárních panelů ? A baterií. Ty jsou nevyčerpatelné ?

V. Novák 17.4.2019 13:53

Re: Tempo změny překonává zkušeností důchodců

To je skvělé - takže už může skončit podpora OZE povinným výkupem a naoktrojovanými cenami?

Už se může zase zavést trh elektřinou?

Halelujah!!!

J. Kavalír 17.4.2019 14:04

Re: Tempo změny překonává zkušeností důchodců

Kombinace obnovitelného zdroje a akumulátoru je zajímavá pro rodinný domek, kdy nebudete muset platit za distribuci. Ve "velkém" to bude cenu energie jen zvyšovat.

Nedávno jsem na novinkách četl, že náš výrobce těch "zázračných" akumulátorů plánuje roční výrobu s kapacitou 1 000 MW za rok, později až 5 000 MW. Ten trouba novinář ale nevěděl, že kapacita je v MWh, tedy výroba jednoho bloku v Temelíně za jednu, později za 5 hodin.

Za domácí úkol si někdo může vyhledat a spočítat, kolik let by musela výroba běžet, aby to vyrovnalo kapacitu Dlouhých Strání.

P. Zinga 17.4.2019 14:47

Re: Tempo změny překonává zkušeností důchodců

Pane P/ivodo, hlaste se, prosím, v Bohnicích.

Když je to tak levné, tak proč platíme baronům?

Přečtěte si něco o Austrálii, fantasto.

Větší pitomost jsem zde nečetl.

M. Prokop 17.4.2019 15:03

Re: Tempo změny překonává zkušeností důchodců

Zrušte všechny dotace a podpory, důchodče Pivodo, a hned uvidíte, jak to vlastně s těmi cenami je.

Jenže to byste byl alespoň tak chytrý, jako nějaký hloupý ekonom.

:-P

P. Zinga 17.4.2019 12:26

Pro ty, co věří...

https://www.cfact.org/2019/04/10/its-time-for-us-all-to-recognize-the-97-con-game/?mc_cid=d109d7e337&mc_eid=1ad97dafa6

Je na čase skoncovat s hrou na 97%.

Věří skutečně 97% vědců na antropogenní vliv na oteplování Zeměkoule? Samozřejmě, že ne, ale -přes důkazy o zfalšované či zpackané studii-politici i média to neustále tvrdí a lidé tomu věří.. Jak zní pravidlo o 100x opakované lži?

J. Kavalír 17.4.2019 13:52

Re: Pro ty, co věří...

Jistě nám sdělíte, v co věří ta 3%. A jistě to budete mít podloženo nějakým měřením.

V. Novák 17.4.2019 13:54

Re: Pro ty, co věří...

Jste si jist, že víte, co bylo obsahem sdělení?

J. Kavalír 17.4.2019 14:20

Re: Pro ty, co věří...

Vy asi nevěříte ani vlastnímu teploměru, že? My, co máme pod okapem "srážkoměr", máme přehled i o tom, jak to vypadá s vodou. Letos to zatím vypadá na katastrofu.

V. Novák 17.4.2019 14:35

Re: Pro ty, co věří...

Ptal jsem se, zda jste si jist, že víte, co bylo obsahem sdělení - nepsal jsem ani o vodě, natož o srážkoměru. A Zinga taky ne.

J. Kavalír 17.4.2019 14:52

Re: Pro ty, co věří...

Pokud jsem to pochopil, tak to, že Zinga nevěří, že na GO zaviněné člověkem nevěří jen 3% vědců. Připouštím, že jich může být i víc, pokud mezi vědce započítáme i "pohlavní výzkumníky" (Gender studies), sociální antropology a podobně. Jen jen vznesl dotaz, čím je tedy to oteplování způsobeno. Obvykle to totiž bývá tak, že teplota soustavy vzroste, když do ní dodáváme více tepla, než vyzařuje nebo tím, že zmenšíme to vyzařování.