6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Jak je možné mít rád EU?

Náměstek ministryně průmyslu a obchodu René Neděla to řekl na iDnes.cz naprosto bez obalu. EU po nás opět něco „chce“ a my se to snažíme splnit. To žádnou lásku k EU zcela jistě nevyvolá.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Lapil 27.2.2019 13:16

Re: Ty soláry jsme si vyrobili sami,

Z prvního odstavce se zdá vyplývat, že dobře míněný záměr postavit spoustu FV elektráren byl zneužit ke stavbě spousty FV elektráren.

J. Novotny 27.2.2019 11:35

Re: Ty soláry jsme si vyrobili sami,

Možná nám chybí Severní moře. U nás můžeme pouze paroplyn, který upadne do 10let v nemilost stejně, jako dnes uhlí, nebo jádro.

U plynu to navíc znamená zvýšení závislosti na ruce na plynových kohoutcích v Rusku. Rok 2009 byl dostatečným varováním.

M. Rozbořil 27.2.2019 11:14

Re: Nijak. To jen vy, nevzdělaná trdla rudočerná, si myslíte,

Bodejť by se jediný vzdělanec neozval. Elektřina nakonec také proudí spontánně, stačí potenciální rozdíl mezi body A a B a k tomu kus drátu.

P. Lenc 27.2.2019 10:27

Re: Pak ze to nejsou

Přesné pane Prokope.

P. Lenc 27.2.2019 10:25

Re: No koho by to udivilo

Nojo, ale takový Rada a jiní zelení "spasitelé"světa musí být z takového větrníku u vytržení, možná mají i orgasmus.A že tu německou a EU debilitu zaplatíme? Holt socialistický "pokrok" vždy stál hodně peněz...

G. Kovář 27.2.2019 10:25

Re: Ty soláry jsme si vyrobili sami,

a co na to EROI?

M. Valenta 27.2.2019 10:20

Malá oprava autore

My tady v Česku nejsme zvyklí jen tak plnit, ale plnit na 120 % a tím může docházet občas k malým nedorozuměním. A že zde Vašimi moudry můžete pravidelně "obohacovat" NP je i díky tomu, že jsme tam, kde jsme, totiž ve svobodném světě, ve světě kde i dcerka vašeho oblíbence Putina tak ráda a dlouhodobě hauzíruje.

P. Rada 27.2.2019 10:12

Re: Ty soláry jsme si vyrobili sami,

Ano Fišerova vláda a dodatky politiků s ČSSD ...daly zásadní ránu původně dobře myšlenému záměru cílené změny energetické struktury. Ten byl posléze tolerovanš zneužit nesoudnými podnikavci kdesi s danových rájů... a bylo tak navíc odáleno zvýšení udržitelné soběstačnosti.

Ekonomie versus energetika je skutečně ožehavé téma... S tím FV tunelem jsme se spálili ale asi né dost protože je s podivem, že se dál jednostraně "pálíme" tolerováním čapích hnízd, neekonomických superprojektů od JE po kanály......

Zatímco zavíráme oči před nutností růtu efektivit, nerůstovou ekonomikou a hlavně před nadcházejími dopady klimatických změn které mohou rozvrátit i to vše co si kdo pletichářsky až očividně drze naloupil.

V závěru napsal ale Barton kus paradoxní pravdy, neděláme titiž skoro nic pro svou svébytnou udržitenost prostě tím, že hloupě vzdorovitě tradujeme energetiku s neblahé úrovni konce minulého tisciletí - jak nějaký evropský skanzen a ..."plníme maximálně to, co po nás EU chce"...

P. Rada 27.2.2019 9:41

Re: Pak ze to nejsou

Ano politika zadlužování má více forem ale tou dominantní je rostoucí fosilní dluh který doposud neumí nikdo efektivně zplácet. Saldo toho dluhu je přitom neodepsatelné a jeho pečet nese sožení atmosféry které si nejspíš i s vysokým úrokem dan na životní prosperitě vybere.

M. Mikulec 27.2.2019 9:30

Re: No koho by to udivilo

Poslední, co ke svému zdraví potřebujeme, jsou odporné větrníky v horách.

J. Novotny 27.2.2019 9:29

Re: Chce to tak 2 - 3x za zimní období padnou na

To, co přišlo do US tuto zimu by západní Evropa nerozchodila. Ani s dovozy. A po roce 2021 to bude platit dvojnásob.

J. Novotny 27.2.2019 9:28

Ty soláry jsme si vyrobili sami,

tím, že se tam proloboval limit na snížení podpory z roku na rok o 5 procent - to nám EU rozhodně netlačila. Ještě Fisherova vláda to mohla zachránit - měla info a čas, ale Fischer to dal k ledu. Pak se divil, že světem vládne nevděk a prachy na prezidentskou kampaň jaksi nedorazily.

M. Prokop 27.2.2019 9:14

Re: Pak ze to nejsou

Jo, nemocná, nákazou z EU. Pan expresident udatně bojuje, ale zatím není průser dost veliký, aby mu uvěřilo více lidí.

M. Prokop 27.2.2019 9:11

Re: Chce to tak 2 - 3x za zimní období padnou na

Obávám se, že nepřijdou. Dokud to bude možné, nakoupí energii v okolí, i od nás. Na tom vydělají naši výrobci, ale my spotřebitelé z toho máme zdražení.

M. Prokop 27.2.2019 9:10

No koho by to udivilo

- snad jedině to, že si to pan náměstek dovolil říci nahlas.

Německá zelená Energiewende je neštěstí pro Německo (to by zase až tak nevadilo) i pro širé okolí a to už mně vadí dost.

K. Janyška 27.2.2019 9:05

Nijak. To jen vy, nevzdělaná trdla rudočerná, si myslíte,

že lidský svět v Evropě řídí lidé. Není to pravda. Řídí ho jeho spontánní řád, který řídí i nás, lidi. Vždyť jeho pravidla tvoří naši mysl... Dzp.

M. Mikulec 27.2.2019 8:57

Re: Pak ze to nejsou

Dotacne- regulačne-buzeracni politika EU je skutečně politika zadlužování.

V. Kotas 27.2.2019 8:40

Chce to tak 2 - 3x za zimní období padnou na

Německo to, co měli nedávno v Americe - sněhové vánice, mráz i ve dne hluboko pod nulou °C. A rychle přijdou k rozumu nejen se slunečními panely, větrníky, ale i elektrickými auty.

A. Hrbek 27.2.2019 8:31

Pane Bartoni,

než začnete zase plácat, tak se laskavě seznamte s potřebnými informacemi, jak to v Německu ve skutečnosti je. Např.

https://www.kwh-preis.de/strom/strompreise.

Mezinárodní porovnání je často velmi ošidné.

Pro české energetické podniky jsou dodávky elektřiny do Německa zlatým dolem. A na nějaký "uhlík" zcela kašlou.

P. Rada 27.2.2019 8:17

Re: Pak ze to nejsou

Ten pán V.K. co se vydává za ekonoma ale kterého žádné ekonomické studie necitují, který se rale dál rád zviditelnuje na problematice klimatu a protievropské, navozuje skutečně jakousi celospolečenskou "chřipku" ve smyslu zpozdilosti toho co se s námi děje a čemu budeme muset později stále obtížněji čelit. Jak čtu tak i Vás tento virus také zřejmě zaujal.

Česká společnost se takto skutečně užstala jaksi nemocná. V rámci své bezmoci se pak třeba diví kde se u nás bere nebývalé sucho, kůrovec... Vždyt se podle samozvaných klima -profesorů a ekonomických zabedněnců planeta prakticky neotepluje a nejekonomičtější je život na dluh - že?

P. Rada 27.2.2019 8:01

Po dětech se něco chce...

.. něco co dospělejší už berou za životní nutnost. Tedy nutnost pro dosažení udržitelnosti - kterou svým nadhledem ještě děti - jak se ukazuje autor - vnímat pravidelně nedokáží.

Příznačné je to zřejmé na nepochopení situace např v ohledu co doposud už má běžný občan tzv rozvinutého světa zřejmě na svědomí vzhledem k životnímu prostředí. Přitom jak malé dítě o tom ale jaksi neví. Souborně se tomu někdy říká Ekostopa. Tu už dlouodobě běžně překračujeme a takto žijeme neudržitelně na dluh vůči okolí i budoucnosti.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Ekologick%C3%A1_stopa

Jde přitom také o kumulativní imise uhlíku (http://amper.ped.muni.cz/gw/ipcc_cz/ar5/Fyzikalni_zaklady/figures_cz/SPM10.pdf) kdy v přepočtu na region a osobu právě Česko celosvětově vyniká. Navíc máme proti většině zemí EU dodnes ještě vyšší energetickou náročnost na tvorbu jednotky HDP. Proto se po nás pochopitelně "chce", abychom zpozdile nezůstávali za vývojem pozadu. Autorovi se ale dětské loudání se a vzdorování zřejmě vyhovuje podobně jak mnoha malým kterým ještě chybí nadhled.

https://oenergetice.cz/zahranicni/tri-hlavni-trendy-ovlivnujici-geopolitiku-oblasti-energetiky/

M. Mikulec 27.2.2019 7:54

Pak ze to nejsou

vlezdobruselkove. Pak ze Německo nevládne E.unii přes Brusel. Jak říkal kdysi Václav Klaus: v Německu kychnou a v Česku už máme chřipku.

R. Langer 27.2.2019 5:22

Re: A co takhle se na EU maximálně vykašlat

A je zajímavé, že tady báťuškou Putinem nikdo nevyhrožuje, přitom je to tak evidentní.

Ale kdo chce kam...

L. Novák 27.2.2019 2:53

Německo: Nejtupější energetická politika na světě

Nezbývá, než zopakovat odkaz na článek v LN:

Editorial amerického deníku The Wall Street Journal se jmenuje „Nejtupější energetická politika na světě“, čímž mají autoři na mysli energetickou politiku Německa, jež poté, co se vzdalo jaderné energie, hodlá opustit energii vyráběnou z uhlí.

http://jdem.cz/esg623

J. Vintr 27.2.2019 1:14

A co takhle se na EU maximálně vykašlat

a řídit se zájmy našich občanů. Politika EU směřuje k ekonomické i demografické sebevraždě Evropy a není nutné se toho taky zúčastnit.

Mimochodem, zmínka o náhradě jádra a uhlí plynem z Ruska naznačuje, odkud vítr fouká. Nejde o žádnou ekolgii. I kdyby se Němci celou zemi pokryli solárními panely a větrníky, stejně budou potřebovat tepelné elektrárny pro případy, kdy nesvítí slunce a nefouká vítr. Takže rusáci budou mít odbyt pro svůj plyn.