18.5.2024 | Svátek má Nataša


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Iluze o OZE

Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů je opředena mnohými iluzemi, včetně budoucího snížení cen elektřiny pro spotřebitele.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
F. Ryzý 19.4.2012 15:39

Re: Velmi zajímavý článek velmi potřebný článek

Pane Rybáku, já např. nemám nic proti JE, taky je mi jasné, že slunce, voda ani vítr nám nezabezpečí energetickou nezávislost, na druhé straně každá trocha dobrá. Nemám rád démonizování jádra, ale to samé platí i o démonizování OZE. Mimochodem pokud vím, tak uran se u nás už netěží, už vůbec se u nás nevyrábí jaderné palivo a nová JE bude bůhví kdy - takže JE určitě není cestou k energetické soběstačnosti.

F. Ryzý 19.4.2012 15:30

Hrozně mě baví

jak o jakékoliv věci vždy nejhorlivěji diskutují ti, kteří o věci evidentně nemají ani páru. Bohužel je smutné, že zhusta takoví lidé nejen diskutují na fórech, ale také publikují rádoby zasvěcené statě.

Nebudeme tady řešit zpackaný systém podpory OZE, to nemá s technikou nic společného. Jestli v Německu postaví obří větrné parky na severu, budou potřebovat masivně budovat přenosovou infrastrukturu - jasně, nelze než souhlasit. U nás je ale úplně jiná situace, malé zdroje mohou být rozmístěny celkem rovnoměrně a takováto decentralizovaná výroba neklade žádné nároky na budování přenosových tras - právě naopak - energie se spotřebuje v místě výroby, tudíž se nikam nemusí přenášet a tím se mimochodem také eliminují přenosové ztráty.

Nářky estétů, kteří pláčou nad ohyzdnými fotovoltaikami a nevidí bordel za svým vlastním plotem ponechám bez komentáře.

B. Rybák 19.4.2012 11:28

Velmi zajímavý článek velmi potřebný článek

"Severskou" FV nemůže omluvit ani politicky jistě důležitá potřeba energetické nezávislosti. Ta by se jak i autor článku přesvědčivě zdůvodnil, dala pořídit nesrovnatelně levněji (např. JE). Kromě toho budou hospodářsky zdecimované a na "jádru" EU závislé jižní státy EU "rády" vyrábět FV elektřinu i pro (např.) Německo (budou pomocí ní muset splácet své dluhy).

Bez zajímavosti není ani skutečnost, že dostatek surovin (např.) pro trvalou "elektronickou revoluci" (i v OZ) EU nemá, takže pro ni tyto zdroje nejsou obnovitelné a pokud bude svými prostředky plýtvat na "vyložená zelená šílenství" nedokáže si jejich dostatek zajistit a její t.zv. "udržitelný" růst se změní na neudržitelný pád.

http://www.energybulletin.cz/?q=clanek/vzacne-zeminy-z-ciny

http://investice-komodity.webnode.cz/vzacne-zeminy/

R. Langer 18.4.2012 11:27

Re: A bude hůř.

Jasně, Je má rostoucí nákladovost. Už ty lži přestaňte opakovat, prosím! :-P

P. Rada 18.4.2012 0:16

Re: Spirála špatných rozhodnutí?

Potíž je v tom pane Prokop, že dnes jste zatím otrokem fosilní půjčky, která je krátkodobá a tedy nespolehlivá a právě to se Vám nelíbí.

Měli jsme všihni šanci na jejím základ zbudovat něco dlouhodobě životaschopnějšího ale tu šanci jsme z větší části zatím promarnili. Něco projedli, propili... něco zas proválčili... Náhradu za levné a výkoné fosily tedy dosud nemáme a navíc jsme si do budoucna zadělali na problém s klimatickou změnou.

A protože jsme bytostně zůstali tam kde před tisíciletími a vývoj jsme napřeli především do prostředků vnějšího technického metabolismu, tak nám to otrokaření zas hrozí a nebude to asi realizováno podle individuálních přání ale podle reality.

Pokud by jste ale například zvládnul volitelnou vnitřní schopnost fotosyntézy, chladnokrevnosti či dokonce vnitrojaderných procesů tak šikovně, že by jste to dokázal přenášet i na potomstvo.... pak by jste se stal na planetě a jejich obyvatelích nezávislí, nezotročitelný.... Fantasmagorie typu "sroviny nikdy nedojdou...". by Vám mohli být s prominutím ukradené a začal by jste se podobat bohům. Opak je ale spíš pravdou - že?

M. Prokop 17.4.2012 21:53

Re: Vědci a technici a technologové a investoři a obchodníci

Marx ozřejmil prd, ale zatáhl lidstvo do bídy komunismu.

M. Prokop 17.4.2012 21:51

Re: Spirála špatných rozhodnutí?

Já nechci být otrokem zelených fantasmagorií, je to příliš drahé a nespolehlivé.

M. Prokop 17.4.2012 21:50

Velmi dobré, děkuji.

P. Rada 17.4.2012 20:38

Re: Spirála špatných rozhodnutí?

Takto to dopadá pokud státu vládne kapitál a ten si přihrává zakázky za státní peníze = tuneluje..  Vše to pak opravdu ale platí koncový zákazník v daních a nákladech.

http://byznys.ihned.cz/c1-45908160-vas-ucet-za-cistou-elektrinu-6300-kc-kvuli-chybe-politiku

Další a Vámi nevzpomenutou realitou je ale fakt, že dnes jsme na tom zatím tak dobře, že spotřebováváme 7x více elektřiny jak v roce 1950 a podobněkrát více fosilních zdrojů. Takto vysoká spotřeba z nás dělá jakési novodobé otrokáře na které pracují de facto už stovky energetických otroků.

Palčivá otázka pro spohodlnělého otrokáře pak je, čím dál své otroky krmit, aby skrze tenčící se neobnovitelné zdroje otroci jaksi nezmizeli a otrokáři pak nemuseli zas začít vycházet jen ze své bytostné podstaty.

P. Rada 17.4.2012 19:49

Re: A bude hůř.

Nevím o tom, že by náš současný panovník byl osvícený i když se chová samolibě jako by měl svatozář. O celé skupině co za ním stojí lze s úspěchem tvrdit podobné. Ultraliberalismus = svoboda bez odpovědnosti = zvrhlá zvůle

Máte ale pravdu, že dříve panovníci alespon ve svých zemích sídlili a tak ne ně bylo víc vidět. Dnes podnikavci sídlí nejspíš v danových rájích a podnikají kdekoli s náturou... "Jednou tam... jednou sem... pomalinku vydrancujem celou zem"....

P. Rada 17.4.2012 19:39

Re: A proto taky má být energetika svěřena odborníkům

Pane Novák a na čem tak asi vyrostli Vaši předci? byli to snad "blouznivci"?

Blouznění je podle mého spíše povídání o tom, že nám fosilní konzerva vydrží věčně a že si stále při rostoucí nákladovosti i lidnatosti budeme moci na téhle planetě užívat pohodlí.

P. Rada 17.4.2012 19:36

Re: A bude hůř.

JE má pane J.Jurax nákladovost průběžně rostoucí a dnes srovnatelnou třeba s OZE u které ale nákladovost naopak stále klesá. Nebýt té nezvládnuté nákladovosti, neuzavřeného palivového cyklu, možnosti zneužití .... tak jsem pro. Nejsem ale proti JE - jsem pro vyhodnocování vlastností každého konkrétního zdroje v příslušné aplikaci a s vyhodnocením všech dopadů. Nejsem také sám a právě proto se JE už řada států zřekla , prakticky všechny v Japonsku dnes stojí a v USA se nevybudovala žádná od roku 93..... Proč asi?

P. Rada 17.4.2012 19:27

Re: A bude hůř.

Já na rozdíl od Vás jsem poněkud tolerantnější nátury ale terorizmus by rozhodně měl být trestný. Za ekoterorismus pak považuji třeba zneužití parlamentní demokracie lobistyckým provázáním s kapitálem a bankami s cílem vytunelování státního fondu na rozvoj OZE akcemi kolem fotovoltaiky.

D. Seibt 17.4.2012 16:50

Re: OZE byly a jsou v ČR vykazovány ve výši 1-2%

Melete absolutni nesmysly. V CR bylo v roce 2011 vyrobeno 87.5 Twh, z toho se vyvezlo 27.5 Twh a dovezlo 10.5 Twh. To znamena, ze cisty export je 17Twh, coz je 2Gw kontinualni vyroby kazdou hodinu v roce. Pokud by se spotrebovalo jen 35 % z domaci el. energe a zbytek by byl dovoz jak nam tady pisete, tak potom neco nesedi.

D. Seibt 17.4.2012 16:04

Proc?

Pletete se kdyz tvrdite, ze elektrizacni soustava je tvorena par dominantnimi zdroji. To cele neni vec nekym protlacovana, to je dusledek vyvoje spotreby a vyvoje zdroju el. energie z pohledu technickeho i ekonomickeho. Zaprve tech zdroju je vice nez si myslite a jsou urceny na ruzne specificke ulohy (primarni, sekundarni, tercialni regulace, tocive zalohy, teple zalohy atd.) Kazdy z tech zdroju se pouziva tak, aby optimalne vyuzival sve technicke vyhody a za byl za nejvhodnejsi cenu.

Energovody jsou jen dusledek vyuzivani OZe a cim vic jich bude tim vice se bude prelevat energie do vetsiho prostoru a tim horsi bude celou tuhle vec uregulovat. Nakonec stejne budete potrebovat plynove, uhelne a vodni elektrarny, protoze bez nich to neuregulujete. A predstava, ze OZe jsou decentralizovany zdroj je ponekud usmevna pri pohledu na giganticke primorske vetrne farmy. Co jineho nez obrovsky nestabilni zdroj energie to je?

Dodnes mi nikdo nevysvetlil proc by optimalni nemel byt energeticky mix. Tedy Jaderne, plynove, vodni a ekonomicky vhodne OZe. Proc se soustredit jen na OZe, kdyz jejich negativa pri velkem instalovaneho vykonu jsou tak zrejme.

J. Jurax 17.4.2012 16:03

Re: A bude hůř.

Hm ... ale ten panovník musí být osvícený, ne jako dnešní politikové, neosvícení, nevzdělaní, zkorumpovaní, zelenými kydy oblbení, co podporují fofrníky a fotovoltaiku, aniž by byli schopni pochopit, co tím páší - to je vysoko nad jejich intelektuální kapacitou a taky daleko za horizontem volebního období.

Onen hypoteticjý rozumný panovník považoval svou zemi za své dědictví, za svou, a snažil se aby vzkvétala. Kdežto politikové dneška na svou zemi kašlou a snaží se, aby vzkvétala jejich konta. Proto podpora zelených energií, ať to stojí co to stojí - samozřejmě daňového poplatníka, oni za svá rozhodnutí nenesou žádnou zodpovědnost.

J. Jurax 17.4.2012 15:57

Re: A proto taky má být energetika svěřena odborníkům

Přesné, palec nahoru!

J. Jurax 17.4.2012 15:55

Re: A bude hůř.

Jojo, pane Rado - a což atomová energie? Bezemisní, levná, zásob paliva je dost ...

J. Jurax 17.4.2012 15:52

Re: Největším problémem OZE

A zelení cvoci si budou třít ohony ebonitovými tyčemi ...

J. Jurax 17.4.2012 15:50

Re: Vědci a technici a technologové a investoři a obchodníci

Panenkomarijasvatokopeckádočehostodušudala - že to nerozumí psanému textu a mele o koze, když článek a diskuze je o voze?

A ano, již od pravěku se lidé dělili na schopnější, pilnější, pracovitější, nápaditější (a mající taky trochu toho nezbytného štěstí) a na ty druhé. Až socialismus komunistického střihu je srovnal všechny do rovnosti chudoby. A socialistická EU se snaží tento bolševický experiment zopakovat.

A jinak - dík Vám, pane Rado, aspoň za ty uvozovky kolem té chudoby, co v ní současný kapitalismus - najmě u nás - udržuje masy.

J. Jurax 17.4.2012 15:41

Re: Spirála špatných rozhodnutí

No, prostě díky blbosti a úplatnosti politiků a svaté víře zelenou plísní prožraných mozků vyrábíme draze dotovanou energii, kterou nepotřebujeme, protože je neupotřebitelná. A za další drahé peníze jsou činěna opatření, aby se ta neupotřebitelná energie dala přece jenom nějak spotřebovat, aniž by kolabovaly sítě a vznikaly blackouty. Poděkujme za to svým zákonodárcům a zeleným cvokům.

Nebylo by ekonomicky výhodnější na všeliké fofrníky a fotovoltaiku raději rezignovat, dokud nebude znám ekonomický způsob skladování elektrické energie? Stačilo by odbourat dotace ... a vydržet žaloby konjukturalistických šíbrů, co na téhle politicky vyvolané kravině založili svou cestu k zbohatnutí.

J. Jurax 17.4.2012 15:32

Politikové nemají rozhodovat o důležitých věcech, jimž nerozumí

Zde je jasně vidět, co se stane, pletou-li se nevzdělaní a zkorumpovaní politikové tu i cizozemští, ba i EUropští, do rozhodování o čemkoliv důležitém, zvláště vezou-li se na módní vlně vyvolané jednak mozky prožranými zelenou plísní a jednak chladnokrevným kalkulem podnikatelů, co použili globálně teplých a všelikých zelených věrozvestů jako užitečnýmých idiotů, neboť navětřili dokonalý a legální tunel peněz daňových poplatníků i koncových spotřebitelů energií do vlastních kapes. Zářnou, leč lživou ideou oblbení a a samozřejmě zkorumpovaní zákonodárci (protože úplně všichni zas tak alternativně inteligentní, aby takovou pyramidální kravinu odkývali zadarmo snažně doufám nebudou)  tomu dali patřičný legislativní podšprajc a je vymalováno. A netýká se to jen elektrické energie z fotovoltaiky a fofrníků, ale i biosložek v palivech a jiných nesmyslně dotovaných výmyslech.

A sprostný lid je masírován kampaněmi stejně nevzdělaných a uplacených novinářů, varovné hlasy techniků a energetiků jsou bagatelizovány a tito jsou tupeni jako brzdy pokroku, takže prostší část toho lidu jásá nad ochranou životního prostředí, odmítá fuj jadernou energii a zvyšující se ceny energií přičítá na konto zlotřilému kapitalismu (u nás pak ještě stejně zlotřilému ČEZu). Zelení cvoci požadují ještě víc zelených energií ať to stojí co to stojí, politikové citlivě naslouchají hlasu lidu a jsou kam vítr tam plášť (najmě v Německu Merkelová a vyřazování JE), protože je furt před volbami. A články odhalující tento podvod století podobné tomu zde od pana Nejedlého se objevují jen v okrajových a specializovaných médiích.

Vesmír a blbost jsou nekonečné - ale o vesmíru se to neví jistě.

P. Rada 17.4.2012 14:37

Re: Vědci a technici a technologové a investoři a obchodníci

A není to spíše tak, že už od pravěků lidstva existovaly podstatné situační rozdíly a dokonce až legislativou stvrzené privilegování- tedy vykořistování? Na této praxi současný kapitalismus změnil jen to, že začal masivně namísto bližního vykořistovat především přírodu. Ta má ale své limity. Masivností nabídky pak ucpal ústa chudému lidu a zas skutečně praktikuje .... "Udržujme masy lidu v "chudobě", jinak nemáme oprávnění existovat."

Jak jinak si vysvětlit, že dnes 10% populace vlastní 90% přírodního bohatství?

P. Rada 17.4.2012 14:25

Re: A bude hůř.

Zas jinak řečeno, právní rámec odjakživa funguje na pozadí rámce pozičního či přímo vojensko-strategického. Např lidstvo má dosud za zády na 20 tis jaderných hlavic o konvenčních silách nemluvě a jak se to jeví, tak nebýt takovéhoto drastického prostředku limitujícího "choutky", nebyly by možné ani úvahy o tzv volném trhu - natož jeho realizace. Základní komodity dneška jako ropa, plyn, ceny neenergetických surovin.... jsou pak výší a dostupností odvislé také od politických dohod - vedle možností volné tržní nabídky. Možnosti i praxe embargování je toho dokladem. Rozvoj v oblasti energetiky jako celku tedy rozhodně patří pod politicko-strategická rozhodnutí a "volný trh" je zde tradičně jen nadstavbou.

V. Hošek 17.4.2012 14:09

Re: A bude hůř.

tomuto stylu komunikace říkám jeden voze a druhý o koze, ale budiž. Ti z toho ŘK jsou pro mne čím dál podezřelejší a nevěrohodnější.

I vy se chováte jako zachránce světa, ale pro to mám jiné přísloví - proti větru nenachčíš.

Vůbec vám nechci brát iluze, ale nenuťte mne dělat pi.oviny.

R. Langer 17.4.2012 12:51

Re: Vědci a technici a technologové a investoři a obchodníci

Tady je nějaký nový pan Fiala? 8-O

R. Langer 17.4.2012 12:46

Re: A bude hůř.

Zajímavé, že na žádnou z jejich předpovědí zatím nedošlo, nemluvě o tom, že před 30 lety mleli něco úplně jiného.

Takové teroristy jako je ŘK je potřeba střílet... :-P

T. Petřek 17.4.2012 12:39

Re: A bude hůř.

U ŘK nejde o předpovědi, ale o snahu řídit tímto způsobem svět. Pro ŘK je největším nepřítelem lidstvo - považují ho za nádor, který je třeba vyřezat - chtějí významně (o několik miliard) snížit lidskou populaci. Jak to asi udělají - přihlásí se někdo dobrovolně na "výřez"?

Meze růstu, globální oteplování, .... - to jsou jen jejich nástroje.

Podívejte se na citace z jejich publikací, z toho až mrazí: http://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%98%C3%ADmsk%C3%BD_klub

T. Petřek 17.4.2012 12:28

Re: A bude hůř.

Jinak řečeno trh funguje vždy v nějakém právním rámci, o to se nikdo nepře.

V. Novák 17.4.2012 11:44

A proto taky má být energetika svěřena odborníkům

znalým přírodních zákonů a ne kvazizeleným "blouznivcům našich hor", kteří jsou přesvědčeni, že okecají každý, i přírodní zákon. Nakonec skončí u toho, že "je třeba přemýšlet i srdcem", když mozkem to nevychází podle jejich představ.

Podpora OZE je rukolapným výsledkem jejich "myšlení". Jedním z mnoha.