23.6.2024 | Svátek má Zdeňka


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Uhlich 19.10.2010 13:12

Re: No jo no, tady na tom území se vždy vše dělalo...

V čem spatřujete známky diletantismu ze strany odpůrců ...dejme tomu oteplování, když jste jmenovala pana Kremlíka?

 Tady nejde o kamenování , ale o diskuzi.

Jinak ekologové do poslední chvíle celému programu FV elektráren blahořečili...až teď když pochopili, že je to docela velký malér, který je hlavně bude stát hlasy voličů - tak viditelně couvají....ale nebýt tohodle maléru - tak bychom stále slyšeli, že lidi musí pochopit, že pro ekologii je nutné něco obětovat....

J. Anděl 19.10.2010 13:02

Re: Nesrovnatelné

Doplňuji - lány fotovoltaických článků na loukách mě spíš rozesmutňují, stejně jako výmysly se žárovkami a tak. To je byrokracie a byznys, které nemají ponětí, jaké to je dotknout se čelem chladivého živého listu. A nebo vědí a hned se natahují po pláštěnce, resp. autu.

J. Anděl 19.10.2010 12:59

Re: Nesrovnatelné

Tohle je nevýhoda internetových diskuzí. V mnoha jiných příspěvcích jsem se stejně zastával zodpovědného přístupu k přírodě, krajině a zemi, jako to děláte teď. Ale to samozřejmě není tady nijak vidět.

Formulace "ekologické běsnění" asi nebyla dobrá a spíš to byl překlep, o odstavec níže používám slovo "ekologistický", které jsem právě chtěl odlišit od skutečné ekologie. Sám tamtéž píšu, že tím nemyslím zodpovědný přístup k přírodě.

Osobně používám (nikoliv výhradně, ale převážně) ekologicky šetrné čistící a prací prostředky a biokosmetiku, u které nebyly nutné pokusy na zvířatech, třídíme odpad, jsme doma skoro vegetariáni, podporujeme bio zemědělství či prostě šetrné zemědělství (ne vždy považuji značku bio za dobrou, někdy je to jenom značka, za kterou se hodně platí), pokud to jde, chodím pěšky (a moc rád). Když chci zažít něco opravdu krásného, jdu v dešti pod stromy a nechám je, aby se dotýkaly mokrými listy mojí tváře. V tichu, ve spojení se vším tím bujícím světlem, Božím dechem oživujícím hmotu, zažívám opravdovou radost a pokoj. Žádná rozkoš Babylonu se tomu nevyrovná.

Takže myslím, že to je spíš nedorozumění a moje chybná formulace, než že bychom to viděli nějak radikálně každý jinak.

J. Václavíková 19.10.2010 12:39

Re: Nesrovnatelné

Proč mluvíte o ekologickém běsnění? Vážím si Vašich názorů proto, že projevujete vzácnou snahu o objektivní posuzování problémů, takže tato Vaše zkratka mě trochu zarazila, opravdu si myslíte, že současná situace s FVE byla zaviněna ekology? Copak ti určovali ekonomické podmínky? Dokonce ani tolikrát propíraná EU po nás nic takového nechtěla. A co se týká ekologických postojů, jsem přesvědčena, že naprosto souzní s křesťanskou odpovědností k životu a nastavením priorit. A taky je scestné házení všeho, co vypadá zeleně, do jednoho pytle.

J. Václavíková 19.10.2010 12:28

Re: No jo no, tady na tom území se vždy vše dělalo...

Ano, máte naprostou pravdu, ekologii možná nejvíc poškozuje právě to, že ji často propagují lidé, kteří podstatě vlastně nerozumí. Ovšem nemůžu si pomoct, to, co teď zaznívá z tábora odpůrců, vykazuje ještě větší známky diletantismu a naprostého nepochopení problému. Pan Kremlík je toho nejlepším dokladem. Než mě začnou kamenovat, podpora FVE v dané podobě je samozřejmě nesmysl, což ostatně nepopírá žádný ekolog.

J. Kejkrt 19.10.2010 11:32

Ano, pane Anděli, tohle srovnání je opravdu nevhodné.

To už hraničí s oním pověstným srovnáním holínky - hodinky: obojí se natahují.

I. Vitula 19.10.2010 10:54

Re: Nesrovnatelné

Ano, je to škoda, že autor v článku, který bych jinak podepsal všemi deseti přimíchává něco, čemu zase on rozumí jako Al Gore GO. Třeba neposkvrněné početí. Také to, že FV není postavena na slepé víře, ale na zajištěném zisku. Bez osobního rizika. Žádné předhazování FV korzárů lvům, křižování nebo opékání na roštu za živa. Pohodlný byznys na který banka ráda půjčí, firma jej ráda postaví a pak už jen stačí ležet doma na gauči a penízky od odběratelů se sypou do domácí pokladničky.

A. Bocek 19.10.2010 9:23

Re: Kajan

Musím se Kajana zastat , cesta dotací, přerozdělování, povinného výkupu přimíchávání a různých proklamací "doženeme a předeženeme" je cestou levicovou - socialisticku.

J. Novak 19.10.2010 8:40

Re: Kajan

Janyško, sundejte si konečně ty modré brýle, jdete se umýt od sazí a dejte si nějaký čas dovolenou. Třeba potom budete na svět koukat jinak.

K. Janyška 19.10.2010 8:30

Kajan

Samozřejmě, že socialismus, jehož projevem je také fotovoltaika, je nesmyslem ! Dzp.

B. Uhlich 19.10.2010 8:03

No jo no, tady na tom území se vždy vše dělalo...

..jinak, než by se mělo. Tady se vždy někdo chopí nějaké myšlenky...obslouží se jak mu libo...a výsledek je vždy stejný - katastrofa. Stejně je tomu v těchto případech, kdy si neználci, kariéristi,političtí turisté,zkrachovanci,fantastové i fanatici uvědomili, že ekologie je jediný obor ve kterém ještě lze udělat kariéru. To, že tomu víceméně nikdo nerozumí si samozřejmě nikdo nepřipouští. Navíc je zde třešnička na dortu v podobě toho, že v oboru ekologie lze "páchat učiněné dobro" což u některých jedinců ještě probouzí mesiášský komplex. Právě toto všechno dělá z ekologie naprosto obskurní obor od kterého se víceméně nic jiného než maléry čekat nedá. Přitom tzv. alternativní zdroje smysl mají, ale ne za podmínek jak si to někteří podnikavci,aktivisté a politici představují. Alternativní zdroje tady mají být pro obyčejné lidi, kteří by svojí investicí do nějakých technologií např. omezili svojí spotřebu. To je ovšem v prudkém rozporu s tím, co si představují politici - pro ně je nezávislý občan jen noční můrou. Takový občan sice nic nepotřebuje, ale taky ho nelze nijak ždímat a to je pro většinu politiků věru nepřijatelná záležitost. Takže v našem případě se nejedná o nějaké nepochopení pojmu "alternativní" - to jen určité skupiny tu věc pochopili a uchopili "po svém". To tak, ..my Vám dáme, si sámi vyrábět elektriku a teplo...kulový! Alternativní zdroje budou pěkně provozovány jen ve velkém a Vy obyčejní, si budete smět kupovat ty výsledné produkty a to ještě notně předražené - protože za ekologii, přátelé, je potřeba si připlatit, že?

   Jak z toho - nevím....snad někdy v budoucnu, až se lidi probudí ze svých eko-snů a pochopí, že ekologii nemohou dělat aktivisté, ale spíš by ji měli dělat vědci, technici a odborníci, kteří nějak vědí, že každé rozhodnutí má pozitivní, ale i negativní dopady... Zatím to bohužel vypadá, že většinu věcí na tomto území rozhodují naprostí diletanti - resp. výsledky většiny snah podle toho vypadají......

J. Anděl 19.10.2010 7:46

Nesrovnatelné

Vím, že článek o tom není. Přesto budu ještě dál vytrvale reagovat, pokud bude někdo ekologické běsnění srovnávat třeba s křesťanstvím či jinými naukami. Nebude to tentokrát žádné teologické pojednání, ani hluboká analýza. Jen krátká úvaha:

Ekologistické sílenství (nemluvím o zodpovědném přístupu ke krajině a životu) nevydrží dva tisíce a více let. Žádné adekvátní hnutí nevydrželo více, než pár desítek let. 

Hnutí, která vydrží tak dlouhou dobu (byť s různými úpravami), možná totiž mají pevnější základy, stojící přímo v těle světa. Ač se to nezdá a ač nám s našimi dnešními zkušenostmi mohou některé části připadat nesmyslné (ono početí například). Ale i kdyby byly (netvrdím, že jsou), nijak to podstatu učení Krista nedestabilizuje.