4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Ekologisti chtějí zavřít dvě elektrárny

Dvěma českým uhelným elektrárnám Chvaletice (820 MW) a Počerady (1000 MW), jež stabilně vyrábějí 10 % roční čisté spotřeby elektřiny v ČR, akutně hrozí uzavření kvůli úspěšným žalobám nátlakových zelených neziskových organizací.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Jurax 18.4.2022 2:12

Těžko ... to nechápu ani já ... ;-)

J. Hejna 17.4.2022 20:26

Tohle už snad pan Rada pochopí.

J. Hejna 17.4.2022 20:14

Že už těm zelenejm ničemum nedá někdo do držky.

M. Pivoda 17.4.2022 19:40

Plastové baterie jsou levnější a mají delší životnost než lithium-iontové. Takže to dává smysl, že by mohli ukládat obnovitelnou energii do sítě.

Plastic batteries are cheaper and longer-lasting than lithium-ion. So it makes sense they could store renewable energy on the grid.

P. Rada 17.4.2022 19:21

Budoucnost nevidím vůbec optimisticky a to s celé řady důvodů popsaných obecněji jako meze planetární stability. S hlediska energetiky souhlasím se Šnobrem:

https://www.stream.cz/prostor-x/snobr-rok-2022-bude-extremne-drahy-pak-prijde-novy-normal-64274303

Jsem pro u nás jen využít projektovanou životnost stávajících JE a uhelky jen jako krajnost např. válečně podmíněnou podmíněnou.

Plyn a ropu bych během války přestal s Ruska odebírat. Za podstatnější než udržet domácí pohodlí totiž považuji omezit válečné škody. Chce to ale jednotnou západoevropskou politiku.

V. Církva 17.4.2022 19:05

No některé informace pana Rady smysl dávají. Bohužel se tam někdy přimýchají čachry machry, ultimáta a takové ty rudé nesmysly, že CO2 stopa Evropy je nejdelší a takové ty "masochismy".

V. Církva 17.4.2022 19:00

Já předpokládám, že i panu Molíkovi je celkem jasné, že uhelné elektrárny končí. Jde ale o to kdy a teď to posunout. A nápady EU jsou dnes příliš ultimativní, především vzhledem k situaci s uhelnými elektrárnami v Číně, Indii a situaci s ruským plynem.

Zrátka trend jaký máme zaujmut je jasný. Antropogenní vliv na klimat taky. Ale v hysterii, zmatku a pod nátlakem se nedělají věci dobře.

V. Církva 17.4.2022 18:54

No v článku jsou nejzajímavější 1) Externalizace nákladů 2) Zaměření na úsporná energetická opatření (zateplení...)

S tím bych souhlasil.

Až na to, že ta externalizace nákladů je tam trochu vycucaná z prstu.

Mně z toho zkrátka jako vždy vyplývá. OZE ano, úspory jako třeba zateplení určitě.

Ale bez jádra se zatím neobejdeme, a v této chvíli i uhelné elektrárny, ne jako zářnou budoucnost ale dočasnou nutnost.

P. Rada 17.4.2022 15:05

Pane Navrátile nerozumím tomu, jak můžete reálně bránit "svéprávnost" kohokoliv aniž ho jmenujete.

Obecně ale souhlasím, že zákon by měl platit obecně. Toto ale v praxi platí jen pro zákony přírodní.

P. Rada 17.4.2022 13:58

Odkud čerpáte údaje o haléřích v prvé větě? Studie ukazují, že je to jinak:

https://oenergetice.cz/slug/ktery-energeticky-zdroj-je-nejlevnejsi-naklady-na-vyrobu-energie-externality-a-dotace

P. Rada 17.4.2022 13:50

Soudný by se před "ránou kladivem" předně ptal, zdali proběhl soud, byla respektována presumce neviny, soudce byl nezáviský a splečnost neafektovaná.

Příkladem totalitně smýšlejícího psychopeta, který navíc zbaběle usiluje poslat za sebe do konfliktu dokonce více jiných občanů proti jiné jemu nepohodlně se chovající skupině - tak takového dnes představuje Putin. Analogicky ale jak vidno uvažuje i Gamblička.

F. Navrátil 17.4.2022 13:45

Nějak vám nerozumím. Bráním tady svéprávnost ekologických aktivistů, kteří by měli nést odpovědnost za své činy. A požaduji trestní odpovědnost politiků, kteří z důvodů finančního prospěchu, tedy nízkých a nečestných využívají klimatický alarmismus jako nástroj, okrádají spoluobčany a škodí společnosti. Je úplně jedno, zda se po frekventované křižovatce válí ekologický aktivista nebo ožrala. Oba k tomu mají své, poněkud odlišné důvody. Ale zákon by měl platit pro oba výtržníky stejně.

P. Rada 17.4.2022 13:41

Všichni fanatici mohou s podstaty své "slepé vášnivé zaujatosti" být škůdci a sabotéři zdravé ekonomiky. Tuto jednostrannou slepost ale příznačně projevuje pan Molík vyjádřením:

...." Je nutné v zájmu posílení naší energetické soběstačnosti resp. energetické bezpečnosti znovu otevřít uhelné doly a stavět další uhelné elektrárny"...

Člověk který v rozporu s realitou surovinově vytěženého území, narušené stability klimatu, acidifikovaného území... a takto vlastně posedlý fantazií o nevyčerpatelnosti neobnovitelného, neškodnosti nerecyklovatelného i neškodnosti lidské záště k jinak smýšlejícím - právě tímto projevuje bláznovství či fanatickou povahu.

P. Rada 17.4.2022 13:23

Pane Navrátile není třeba spekulovat o mém rozčilování se. Věcně vzato je nápad "do haléře zaplatit všechny vzniklé nákldy" ... projevem idealismu a mohl být efektivní snad jen pokud by byl realizovatelný pro všechny složky společnosti - tedy i na Vás.

Proč se Vy "rozčilujete" jen nad složku kterou jste si uměle vyselektoval v mysli a jen tu by jste chtěl trestat, by jste měl předně vědět sám!

V. Novak 17.4.2022 12:36

Skladování energie získané z polí vyřešil už pračlověk Janeček v neolitu, resp. na přelomu mezolitu a neolitu.

Skladování energie získané z občasných zdrojů elektřiny dosud nikdo nevyřešil.

P. Molík 17.4.2022 12:05

Kilowatthodina je z uhelných elektráren za 20 haléřů a z jaderných elektráren za 25 haléřů. My ovšem v rozporu s logikou péče řádného hospodáře posíláme všechnu naši levnou elektřinu na burzu v Lipsku, odkud ji zpětně nakupujeme mnohonásobně předraženou, protože burzám vládnou spekulanti, zloději a další lidé charakterově vadní, kteří se snaží maximalizovat zisk a přitom na nic nehledí, jen na své privátní zájmy. Fialova vláda evidentně nechce nebo neumí tento problém řešit, pouze chce nahánět nejpostiženější důchodce na úřady práce, aby si tam ve frontách vystáli žebračenku na elektřinu. Důchodci se tak stávají oběťmi nekompetentnosti Fialovy vlády. Například Francie svoji levnou energii prodává přímo občanům a na mafiánskou burzu v Lipsku posílá jen přebytky. Na druhé straně podvodné emisní povolenky, které nám vnucuje Brusel, skoupili němečtí spekulanti a my tyto povolenky pak kupujeme předražené...A tak by se dalo pokračovat dál. Jsme bráni jako lůza, která si nezasluhuje žádné ohledy, protože jsme si zvolili nekompetentní politiky - a tak si vlastně neumíme vládnout. Fialova vláda dopřává sluchu lidem typu Marie Antoinetty s ekonomickým vzděláním, kteří žijí ve svých ekonomických bublinách a nejsou schopni vnímat společenské pohyby a otřesy a realitu vnímají zkresleně.

P. Molík 17.4.2022 11:47

Zelení ekologičtí fanatici jsou škůdci a sabotéři naší ekonomiky: jak to, že ještě nikdo nepodal na tyto sabotéry trestní oznámení ? Je nutné v zájmu posílení naší energetické soběstačnosti resp. energetické bezpečnosti znovu otevřít uhelné doly a stavět další uhelné elektrárny. Nemůžeme se oddávat zelenému šílenství, tedy autodestruktivním aktivitám. Není doba pro to, aby se různí magoři a šílenci, tedy vyznavači dogmat z gretensko-klimatické věrouky, oddávali bláznivým radovánkám a my spotřebitelé dotovali ze svého jejich bláznovství.

R. Gramblička 17.4.2022 11:33

A já se ptám, kdy už tihle zelení škůdci dostanou od občanů přes prsty (nejlépe kladivem)?

L. Písařík 17.4.2022 9:50

Blahopřeji, chováte se odpovědně ke klimatu i své kapse. Já s ženou a rodinou dcery žiji v dvoubytovém rodinném domě, jehož fasáda je památkově chráněna a je orintován tak, že ani střešní panely by mnoho nepomohly, snad možná využití zemniho tepla by přicházelo v úvahu, ale nemám prostředky na tak velkou investici. Taky jsem už o kousek přiblížil osmdesátce a v tom věku už není chuť uskutečňovat velké projekty. Spíš využíváme s mou ženou možností, které nám věk a zdraví dovolují, tedy cestujeme, obvykle autem, někdy vlakem tam, kde se nám líbí a taky do míst, kde jsme ještě nebyli. Pokud se týká klimatu, jsem přesvědčen, že Země je obrovský organismus, který se řídí vlastními pravidly a činnost lidstva, byť je jeho počet už k sedmi miliardám, není příliš významná. Včera jsme se setkali s přáteli, kteří již 70 let žijí ve Švýcarsku a užasli jsme, jak přisná jsou tam pravidla pro likvidaci odpadu a řekli si, že se musíme v třídění odpadu zlepšit. Zatím jen sbíráme a vozíme do města odpad co nalezneme venku, protože krásná místa, kam jezdíme, chceme krásná uchovat, třeba jen pro nás. PĚKNÉ SVÁTKY.

F. Navrátil 17.4.2022 8:13

Pane Rado, není třeba se rozčilovat. Nejde přece o zavírání do vězení. Pokud ekolog neubližuje fyzicky lidem a není sám sobě nebezpečný, není třeba ho na náklady státu rovnou zavírat do ústavu, ale může se léčit ambulantně. A ekoaktivisty, kteří se přivazují řetězy ke stromům, bagrům, továrním komínům, lehají si na frekventované komunikace, považovat za výtržníky, postupovat podle zákona o výtržnictví a hlavně je nechat do haléře zaplatit všechny vzniklé náklady. Ovšem politiky, kteří pod záminkou Zeleného údělu rabují státní finance a jedou v mafiánských zelených kšeftech, je samozřejmě nutné volat k právní odpovědnosti a zavřít je, až...zezelenají.

J. Novák 17.4.2022 7:49

To, co chtějí ekologisté je mi u brusele. To, co ale činí a učiní vláda fialové bídy mně jedno není. A mimochodem, víte, že průměrné náklady na výrobu 1kWh elektrické energie u nás ještě nedávno byly cca 20 haléřů? Kde všude končí ten mega rozdíl? Je zajímavé, že nikdo dosud nevytvořil analýzu této ceny. Proč asi?

J. David 17.4.2022 4:51

Blba nechme žvanit, blba verbálně nelze i zastavit. Na NP je to pan P.Rada, zelený rétor, znamenitý plagiátor.

J. David 17.4.2022 4:42

Není tady na netu kouzelně "přeradíno"? Dobrá rada zlata dražší, když P.Radovi v hlavě straší. Vzhůru k zeleným zítřkům. Pane P.Rado, co tak ekologicky zkouknout muj šporhélt, kolik ppm CO2 a CO, vyprodukují má kamna? Zaplatím i odborný posudek, žádný strach

J. David 17.4.2022 4:29

A na čí náklady je živit? Terorismus je vydírání s cílem dosáhnout splnění konkrétních požadavků násilným způsobem a demonstrativními hrdinskými činy mladých blbů, kteří naslouchají eko pošahancům typů pana P.Rady. Ať si pan P.Rada na NP žvaní co chce, je na půdě téměř akademické (to na Seznamu, výživné platformě tamo, tam je jiná verbální strannická disciplina, kdy nutno "maul halten, jinak bude Ansicht verboten, a možná i "werde hingerichten"). Pan Vilém Slavata měl v Košumbergu Kacafírka (šaška), jakýsi filosof, na NP máme pana P.Radu, s jeho procentními body koncentrace plynů (Avogadrův zákon). Ať si na NP tlachá co chce, je to jeho právo, ale filcovat můj šporhélt, zdali "dehtuji dubem, či nedehtuji bukem", nu, asi bych mu napravil zelený cemr pohrabáčem, kdysi užívaným v kotlích na dřevoplyn v době protektorátu.

P. Rada 16.4.2022 20:14

Předvádíte jen svou vlastní "lítost" - nikoli věcnost - a navíc si povýšeně troufáte mluvit za všechny (nikoho nezahřejí..).

K OZE připomínám, že sám žijete /krmíte se/ s oze zdroje potravin (polí) které běžně produkují dokonce jen jednou za rok.

P. Rada 16.4.2022 20:08

To se sice netýká českých uhelek ale je to užitečný článek.

Fakta která v něm uvedená a diskutovaná nejsou, tkví v tom, že Němci jsou na rozdíl od nás přeci jen méně závislí vzhledem k jejich podstatně rychleji se rozvíjejícím OZE a větší dodavatelské diverzifikaci a lepším využívání energií.

https://euractiv.cz/section/energetika/news/cesi-i-nemci-konci-s-uhlim-tuzemska-cesta-vsak-bude-narocnejsi/

O tom, že na tvorbu HDP na osobu spořebují prakticky polovinu energie proti nám nemluvě.

https://www.businessinfo.cz/clanky/zdroje-pro-prumysl-ceskou-energetiku-ceka-rychly-prechod-k-ekologii/

Proč se u nás dopsud s každoročně stavěných domů kolaudovala sotva desetina pasivních - kdežto němci jsou násobně dál při přísnějších kriteriích?

https://www.woltair.cz/blog/vytapeni-domu/pasivni-domy-nahlednete-kam-dosla-moderni-architektura

https://www.kalksandstein.cz/pasivni-domy/pasivni-domy-technicke-clanky/vapenopiskove-pasivni-domy-kalksandstein-zapf-daigfuss

M. Smutný 16.4.2022 19:00

Čtěte a přemýšlejte trochu více o faktech. https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-stredni-evropa-jedna-ruka-s-gazpromem-nemecka-politicka-plnila-strategii-kremlu-198559

J. Prikner 16.4.2022 18:48

Pane Rado,je mi líto, ale tyhle bruselský rady nikoho nezahřejí ani nepotěší. V bruseli zřejmě mají zálibu vyhazovat funkční investice a nahrazovat je drahými pouťovými náhražkami s krátkou dobou použitelnosti (které si obyvatel bude MUSET KOUPIT ) ač je funkčně nepotřebuje ale draze je zaplatí - jako všechny Občasně Zdroje Energie.

Z. Lapil 16.4.2022 18:41

Pozor - věda není nutně totožná s pravdou. Věda je to, co se principiálně dá vyvrátit, včetně tak evidentní hlouposti jako je hypotéza "Země je placatá". Pavěda se vyvrátit nedá, například "Tento jev je způsoben nedetekovatelným zářením".

Z. Lapil 16.4.2022 18:34

Doporučuju krok stranou, a to k energií uloženou v jádrech těžkých prvků. Její konstruktivní využití je zvládnuté už přes půl století.