20.5.2024 | Svátek má Zbyšek


Diskuse k článku

ENERGETIKA: „Drzá holka“ u Moravce

Kdo dne 7. června 2015 sledoval debatu v Otázkách VM mezi moderátorem a jeho hlavními hosty.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Urban 19.6.2015 23:02

Jo Vitásková, chsyndlové, ta vám

leží v žaludku a nedá vám spát, což? Být to chlap, nejspíš už by byl obviněn z pedofilie či něčeho podobného, u ženské by tohle ale u davu nefungovala, tak jak dál? Bude třeba nějaká podivná autonehoda?

Ś. Svobodová 9.6.2015 15:55

Policejní stát byla sranda.

Tohle je mnohem horší. Policie, státní zástupci, soudci dokáží zničit každého, kdo  neprokazuje příslušnou loajalitu a jednají na objednávku lidí, o nichž nemáme potuchy.

P. Skřivan 9.6.2015 17:15

Re: Policejní stát byla sranda.

Že by to tu neovládaly cizí tajné služby, ale nějací tajemní lidé ?

... a jinak bych řekl, že k porušování zákona docházelo a dochází na obou stranách, takže s tím zastáváním se kohokoli bych byl velmi velmi opatrný.

Do funkcí se pořád dosazuje podle stranického klíče a podle toho to taky vypadá.

M. Pressl 9.6.2015 15:10

Re: Já jen doufám

Všechno je jinak, koukněte se na tohle:

http://www.solarninovinky.cz/?akumulace-energie/2015060701/obri-akumulatory-zelene-energie-budou-poskytovat-regulacni-energii-v-usa#.VXblPkby1D0

 

http://www.solarninovinky.cz/?akumulace-energie/2015060304/video-prohlednete-si-jak-roste-nova-gigatovarna-na-vyrobu-baterii-od-tesla-motors#.VXblgUby1D0

B. Uhlich 9.6.2015 17:34

Re: Já jen doufám

Nedoufejte, je to zbytečné... v Americe je sice možné všechno, ale fyzikální a chemické zákony tam platí stejně jako kdekoliv jinde. Pokud někde někdo neobjeví, nevyvine akumulátor na naprosto odlišném principu než doposud známe tak se nelze z ničeho radovat. Všechno, co se teď píše jsou jen kecy... Vy samozřejmě můžete vyrobit obří akumulátory, ale na samotném faktu, že se zas nejedná o nic jiného než akumulátor s omezenou životností to nic nemění. Tedy za stávajících podmínek umíme skladovat energii, ale ta energie je tak strašně drahá, že to ztrácí ekonomický smysl. Stejný problém mají i elektromobily Tesla, ano jsou to zajímavá vozidla, ale stále jsou to jen elektromobily se všemi nevýhodami, které elektroauta mají. Sice je možné připustit, že Tesla Motors přišla s některými revolučnimi řešeními, které dosud nikdo u elektrických aut nepoužil (např. serioparalelní sestavení baterie z relativně malých článků, poměrně vysoké pracovní napětí, systém měničů, které napájejí nezávislé motory na každém kole.... ) Ale jinak to je auto víceméně vyvinuté pro americký trh nechazejícíse v rovinaté a teplé části USA... jinde se tohle auto moc nechytá. On totiž jeho deklarovaný dojezd 480km v hornatém terénu klesá na polovinu a v oblastech kde si musíte topit dokonce na méně než 1/4 nebo dokonce 1/5... Ono je potřeba pochopit, že mediální výstupy pana Elona Muska jsou jedna věc a technická a fyzikální realita pak něco jiného....

F. Kusák 9.6.2015 10:16

Já jen doufám,

že pokrok při výrobě elektřiny v lokálních zdrojích bude dostatečně rychlý, a to i s možností akumulace, že brzo nebudu žádný jistič potřebovat. Je to můj sen pustit k ledu firmy jako je ČEZ. Možností je několik, pokud se vše bude vyvíjet správným směrem. Je sice logické, že někdo musí udržovat v provozu dostatečně dimenzovanou přenosovou soustavu i dokázat dodat do jednotlivých míst spotřeby dostatek elektrické práce, a že to taky něco stojí. Opačně mně nikdo nemůže bránit, si elektřinu vyrábět sám, možná trochu dráž, ale jen v takovém množství, které právě potřebuji. Myslím, že je to noční můra nenažraných velkovýrobců elektřiny. Přeji sice akcionářům dividendy v řádech desítek mld. Kč, vysoké zisky různým výrobcům "ekologické" energie, ale proč to mám platit já, v podstatě ten nejchudší a bezbranný článek energetického řetězce.

P. Vaňura 9.6.2015 12:33

Re: Já jen doufám,

Akumulaci pusťte z hlavy, akumulátor je drahý a má omezenou životnost. Klidně si můžete koupit dieselagregát!

R. Langer 9.6.2015 15:00

Re: Já jen doufám,

Žádný významný pokrok v akumulaci elektřiny neočekávejte, není k tomu žádný důvod.

B. Uhlich 9.6.2015 18:02

Re: Já jen doufám,

Vzhledem k tomu, že se občas motám okolo projektů samostatných energeticky nezávislých domů tak Vám otevřeně říkám, pane Kusáku, že se nic netěšte. Představa, že si lidé budou stavět ostrovní domy nějak masově je opravdu infantilní. I kdyz se každým rokem technologie zlevňují a dokonce vyvíjejí tak stále projekt opravdu soběstačného domu není jednoduchý a stojí tolik, že kdyby jste si ekvivalentní částku dal na nějaký spořící účet a z něj zadal příkaz k trvalé úhradě pro ČEZ, tak byste možná nakonec ušetřil... A to ještě nakonec výsledná realizace dost často lidi irituje, protože zjistí, že samozásobit se energií není jednoduché protože se často stává, že příroda energii nedodává a pak nastává tzv. energetická bída :) Pak je nutné provozovat nějaké další zdroje jako dieselové generátory a to si nepřejte vidět ty náklady. V současné době když někdo přijde s tim, že chce provozovat "ostrov",tak je snaha mu to co nejrychleji rozmluvit, lidé mají dost často velmi mylnou představu o úsporách a neuvědomují si, že ostrovní dům neznamená nic ekonomicky výhodného. Ostrovní dům se může ekonomicky vrátit jen v případě, že realizujete stavbu v místě bez možnosti zasíťování a tedy peníze ušetřené za nákup relativně levné parcely můžete investovat do ostrovní technologie... pak tu jistá návratnost je. Tedy, že si můžete postavit relativně obyvatelný dům, kde by to jinak nešlo.

V případě, že jste připojen opravdu nedoporučuji se odpojovat...pak bych volil cestu úspor a cestu nahražení stávajících druhů energií za jiné ....např. bych nahradil veškeré elektrické ohřevy jiným způsobem ohřevu.... ať už spalováním dřeva nebo solární technologií... a podobně bych postupoval v energetických alternativách dál, ale rozhodně bych se neodpojoval....

P. Vaňura 9.6.2015 9:47

Tyto problémy by tady nebyly,

kdyby KSČM, ČSSD a KDU-ČSL (z části přetransformovaná do TOP 09 tady nebyly.

Základní ZLOČIN se stal, když byl schválen zákon 180/2005Sb o "podpoře OZE," který nás ročně stojí více, než dáváme na armádu!!!

Paní Vitásková pouze honí ty, kteří kradou ještě více, než připouští tento zákon.

Lze doufat, že až se to tady úplně pose... a k moci přijde nějaký nový Robespierre, půjdou původci toho zákona pod guilottinu spolu s exekutory a "podnikateli" v oblasti hazardu!

R. Langer 9.6.2015 15:02

Re: Tyto problémy by tady nebyly,

A hele, zase jeden komouš, co by zakazoval hazard. :-P

P. Vaňura 9.6.2015 20:03

Pokud by provozovatelé heren neudělali nic jiného,

než to, že totálně zničili jednoho mého známého, nic jiného, než guilottinu NEZASLUHUJÍ. Jak pravil jeden filosof, člověk třeba může dělat, co chce, ale nemůže chtít, co chce! Člověk si nemusí uvědomit, že si pěstuje závislost, není tak dokonalý.

Já jsem třeba dost rychle přestal hrát počítačové hry, kde řídím auto, uvědomil jsem si, že skutečný provoz není hra, kde máte třeba pět životů. A člověk jedná z části podvědomě!

I. Hil 10.6.2015 3:24

Re: Tyto problémy by tady nebyly,

No to spíš vy máte komunistickou výchovu. "Kdo nejde s námi, jde proti nám!" že?! Každý kdo má jiné názory je hned komunista.

Co se týče hazardu provozovaného na VLT - je to stejně nebezpečné jako drogy.

K. Hinz 9.6.2015 6:14

Platba za obnovitelené zdroje

Jaksi bez povšimnutí je podle novely energetického zákona platba za elektřinu z obnovitelných zdrojů podle kapacity hlavního jističe - dosud je platba za množství odebrané elektřiny. Tento arogantní nesmysl je útokem na venkov, útokem na občana, který se chová ekologicky. Na venkově si mnohdy občan připravuje palivové dříví samovýrobou. Toto dříví si doma cirkulárkou rozřeže a má zásobu na celou zimu. Aby si dříví mohl rozřezat, potřebuje větší kapacitu jističe a jednou za rok tuto větší kapacitu využije pro své ekologické vytápění. A platí za to více za elektřinu z obnovitelných zdrojů ! Není to na hlavu ?

B. Uhlich 9.6.2015 7:52

Re: Platba za obnovitelené zdroje

Tak vzhledem k tomu, že se doposud neví jak se opravdu bude ten poplatek počítat tak bych doporučil zachovat klid. Ono se ukazuje, že by ten nový systém výpočtu těch debilních příspěvků na OZE mohl být i pro dost lidí výhodnější. Pochopitelně když má někdo blokovaný nesmyslně dimenzovaný příkon.. (jako 32,nebo 64A) ten asi bude muset zapřemýšlet zda to není moc. A mmch na většinu domácích strojů 16A stačí...

M. Krátký 9.6.2015 8:40

Re: Platba za obnovitelené zdroje

16 A nestačí ani náhodou - viz příspěvek pana Hinze - na mojí chatě topím převážně dřevem, které musím nařezat na cirkulárce s motorem 5,5 kw - takže musím mít hlavní jistič 25 A a z něj platím jak mourovatej 1.050,-kč měsíční zálohy - protože tam mám teplovodní el.kotel 7 kw, který mi tam udržuje cca 8 C a v pátek kolem 12,00 zapne na víc - když přijedu v mrazech, tak tam mám s bídou 15 C a zatopím dřevem a el. kotel v 17,00 stejně vypne. Platit podle velikosti jističe je česká zlodějina.

V. Novák 9.6.2015 9:50

Re: Platba za obnovitelené zdroje

Jenže někdo musí udržovat zdroj, který bude na vaše vyžádání (stisknutí knoflíku) schopem vám ten výkon dodat. A udržovat takový zdroj taky něco stojí. Zrovna tak musí udržovat vedení, které vám - a všem vašim sousedům - patřičný výkon přenese. Byť ho vy využijete pár hodin za rýden - ty dráty a transformátory tam musí být nadimenzované furt. I zdroj musí být připraven na výkyv odběru.

P. Vaňura 9.6.2015 10:01

No právě, ten zdroj se musí udržovat,

aby pokryl výkyvy v produkci OZE, ALE proč by to měl platit občan!!! Protože český národ je zbabělý a původci zákona 180/2005Sb nevisí dosud na lucernách???

To celé je zlodějna, mající za cíl přenést náklady na fotovoltaický tunel na drobného občana či malopodnikatele!

Mimochodem, kdyby tam ty dráty, o kterých píšete, už nebyly, tak Vám distributor instalaci průtokového ohřívače vody s příkonem 21 kW nepovolí.

J. Lepka 9.6.2015 10:03

Re: Platba za obnovitelené zdroje

Na to lze reagovat z několika směrů. Jeden využil můj předřečník. Já bych se spíš orientoval na ekonomickou stránku problému. Zateplením objektu brzy zjistíte, že elektrokotel je nesmysl, že to dostatečně rychle vytopíte dřevem do hodiny po příjezdu i v sibiřských mrazech. ( navíc pominu fakt, že elektrokotel je obecně napájen tzv nočním proudem, dnes snad bez vyjímky ovladaným HDO spínačem )

No a pokud nejste schopen akceptovat fakt, že stejnou služku jako 5,5kW cirkulárka vám udělá elektrická řetězová pila s příkonem 1,5kW, pak je každá rada drahá.

P. Vaňura 9.6.2015 12:15

Vaše poslední věta je naprostý nesmysl,

protože jde o dva různé stroje s tochu jiným využitím.

Stejnou službu, jako elektrická pila Vám samozřejmě vykoná i pila motorová...

Ale to celé nic nemění na faktu, že zrůdy, které zákon 180/2005Sb schválily se teď snaží přenést placení tohoto tunelu ve větší míře na maloodběratele. V Německu to dokonce dosáhli ze 100%, ale když Němci věří zeleným do té míry, že jsou schopni odstavovat jaderné zdroje, nic lepšího si nezaslouží.

I u nás za to celé nesou značnou odpovědnost debilové, kteří volili zelené, čímž svázali Topolánkově vládě ruce v době, kdy ještě šlo konat!!! Dnes je jakákoliv akce skoro nemožná, protože zelení tuneláři mají moc peněz a český volič je mimořádně blbý.

B. Uhlich 9.6.2015 17:10

Re: Platba za obnovitelené zdroje

Pane Krátký, řeč je o jističi 16A a ten umožní v 3f provedení čerpání příkonu 11kW,tedy pokud bude mít motorovou charakteristiku tak věřte, že motor 5.5kW utáhne s přehledem. Tak mi tu nevykládejte nesmysly. Nehledě na to, že pižlat dříví 5kWatovým krámem mě připadá jako nesmysl. Motorová pila se 45cm lištou zvládne stejnou práci s polovičním příkonem a bezpečněji. Já to právě řeším tak, že velké dříví zásadně motor. pilou(mám jak elektrickou tak benzinovou) a malé dříví (pod 15cm průměru) jedu malou stolní cirkulárkou s příkonem 1.5kW

I. Hil 10.6.2015 3:29

Re: Platba za obnovitelené zdroje

Kdy jste naposledy viděl motorovou pilu? 3 fázové se už dávno nedělají...

I. Hil 10.6.2015 3:27

Re: Platba za obnovitelené zdroje

nevím co má placení záloh společného s českými dějinami?

P. Vaňura 9.6.2015 9:53

Re: Platba za obnovitelné zdroje

Tento příkon např. nestačí pro průtokový ohřívač vody. A PROČ vlasně by měl občan mít menší jistič?! Protože jeden z pachatelů zákona 180/2005Sb, tehdejší ministr Urban chce přenést náklady na tento tunel na řadového občana, aby ho nemuseli platit průmyslníci, v jejichž prospěch lobbuje???!!!!!

Proč by měl vůbec někdo ten nesmysl finacovat, stačí fotovoltaické tunelárny odpojit a jejich provozovatele postřílet!

Pak, i kdyby se chtěl někdo se státem soudit, bude mu to už houby platné!

J. Lepka 9.6.2015 10:06

Re: Platba za obnovitelné zdroje

Dejte se na vědu, vymyslete akumulátor o takové kapacitě, že si pro elektřinu budete jezdit jednou měsíčně do krámu a je po ptákách. Navíc budete slavnej nositel NOBELOVY CENY A PŮJDOU PO VÁS VŠECHNY ARABSKÝ PRODUCENTI ROPY !

P. Vaňura 9.6.2015 12:30

Sestrojit akumulátor Vámi požadovaných

parametrů je z fyzikálně chemických důvodů NEMOŽNÉ. Elektřina je v akumuláturu skladována jako produkty vratné chemické reakce a ty sloučeniny musí být v akumulátoru přítomny (u běžného akumulátoru to je oxid olovičitý). A pak je tady problém kinetiky nabíjení.

J. Jílek 9.6.2015 0:24

i kdybyste se rozkrájel....ták "áčka" ze Seznamů nečtu

...