2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Drahý, nejdražší Temelín

O třech nabídkách na dostavbu jaderné elektrárny Temelín, které obdržel energetický koncern ČEZ, víme zatím jen to, kolik vážily. S přehledem v téhle kategorii, podle dostupných informací, vede ruské konsorcium zvané MIR: jeho 14 beden s dokumentací o 80 tisících stranách prý vážilo skoro jednu tunu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Šejnoha 11.7.2012 17:48

dražší než soláry to nebude

Pochybuji, že  by  cena  elektřiny z Temelína, i po rozšíření,   byla  dražší než  ze slunečníků a větrníků.

Kdo ví jestli proti nim paní někdy něco napsala ?

Když má takovou velkou a oprávněnou starost  naše peněženky.

G. Zahradníček 8.7.2012 20:48

Ty už rozumíš všemu, americká dceruško!

:)))

P. Pruner 7.7.2012 21:55

nechci rozšíření Temelína

Nechci přístavbu jaderné elektrárny Temelín. Nejsem přesvědčen, že tento výkon budeme potřebovat pro české potřeby, spíše budeme opět exportovat. Export je ovšem problematický v době, kdy řada států odchází od jaderné energetiky. Jinak řečeno - ČEZ nejspíše bude potřebovat k profinancování státní záruky a ty se mi zdají rizikové. Co když budeme muset reaktory zavřít předčasně?  Navíc kdyby se ty stamiliardy investovaly do úspor energií a modernizaci technologií, tak by navíc vytvořily sofistikovaná pracovní místa, která potřebujeme více než dožívající montovny. Pro občana se cena elektřiny stejně odvíjí z burzy, takže z tak zvaně levné elektřiny nic nemáme.

Proč se divíme strachu Rakušanů z jaderné energetiky ? Samozřejmě u nás nehrozí ani tsunami, ani zemětřesení, ale žádné technické zařízení není 100% bezporuchové a bezpečné proti teroristickému útoku, o kvetoucí lidské blbosti ani nemluvě.

B. Uhlich 8.7.2012 1:00

Re: nechci rozšíření Temelína

Koukám, že Vy ty Vaše příspěvky už jen kopírujete co?  Nojo...asi si budete muset zvyknout na to, že se jaderné elektrárny budou stavět dál i když Vy s tím nesouhlasíte....jinak to nejde. Jaderná energetika je jediné rozumné řešení jak zajistit konstantní dodávky energie do celého ekonomického systému, je to jediné ekologické řešení jak vhodně doplnit a zálohovat celý nesmyslný systém alternativní energetiky. Já samozřejmě chápu, že Vy tohle zřejmě nechápete, ale to se holt nedá nic dělat. Jednou se tady státy dohodly, že utvoří nějakou propojenou energetickou síť a díky této síti máme v evropě jeden z nejstabilnějších energetických systémů a že se v tomto systémů podniká...no podniká ..od toho to celé vzniklo. Je samozřejmě diskutabilní na kolik je dobré vyvážet např. energii z tepelných elektráren, ale holt to musíme brát jako věc , která takhle funguje a nic se s tím nenadělá. Mimochodem ono tohle chápe i velká část Rakušanů a doporučuji Vám začít odlišovat co si myslí běžný vzdělaný rakouský občan a co si myslí nějaký vyšinutý protijaderný aktivista...a to, že protijaderní aktivisté mluví za celé Rakousko je asi také pochopitelné..v politice to tak nějak funguje všude, ne? Konec konců není to tak dávno, co se v rakouských medíích začalo psát a mluvit o tom, že jejich rozhodnutí o definitivním odchodu od jádra nemusí být zas až tak definitivní jak si tak někdo představuje a hlavně zbožně přeje... Ono (nechci Vám radit) být Vámi bych se spíš nad celou věcí zamyslel, zda spíš právě protijaderné kampaně nejsou zásadním viníkem toho, že se energetický trh stává nestabilní, vytváří se umělý nedostatek energie a její cena pak velmi roste....qui bono..by řekl starý latiník, že?

Co se týká Vašeho strachu z jádra..co k tomu dodat...nejstrašnější smrt je smrt ze strachu..ale to už jsme tady před několika dny řešili..ale ve vašem případě je to asi zbytečné....tak se holt bojte...

P. Pruner 8.7.2012 11:32

pane Uhlichu, věcné argumenty prosím

Pokud chcete diskutovat, tak bych uvítal, kdyby jste se vyrovnal s mými argumenty proč nechci rozšíření Temelína. Protože já nejsem proti jaderné energetice jako takové.

Vaše tvrzení, že jaderná energetika je jediné rozumné řešení nesdílí ne jen Německo a Rakousko, ale proč se v posledních letech zprovoznilo ve vyspělých státech minimum nových jaderných elektráren?  Všichni jsou hloupí a jen my chytří ? Anebo investují do technologií a snižují měrnou spotřebu ?

Běžný rakouský občan má jistě jiné názory než protijaderný aktivista, jen se většinově shodují v tom, že nechtějí v Rakousku jadernou elektrárnu.

Chytrý člověk nemá strach, ale chová se s předběžnou opatrností. Pokud terorista poškodí auto, tak je jistě menší škoda, než kdyby poškodil Temelín, že ?

B. Uhlich 8.7.2012 14:30

Re: pane Uhlichu, věcné argumenty prosím

Mno,ono to ani s Vaší argumentační schopností není nijak valné...kromě Vaší hysterie ohledně hypotetického teroristického útoku..jste vpodstatě nic neuvedl.Zajímalo by mne jak si ten útok představujete...asi nijak,co?Jde jen o to něco psát a psát...jestli to má nebo nemá nějaký racionální základ..Vás zas až nezajímá.Pokud vim tak na celém světě funguje nekolik stovek jaderných elektráren a teroristický útok se neodehrál nikde a to ani v dobách,kdy se nebezpečí takoveho utoku ani moc neřešilo.

Německo a Rakousko si může dovolit některé energetické zdroje odmítat protože jejich ekonomiky si zatim mohou dovolit nakupovat libovolné mnozstvi energie...jak tomu bude nadále je asi uz věcí diskuze,že?Jinak ještě pár vět ohledně těch Vašich do nekonečna omílaných moderních a úsporných technologíí...to jste mne opravdu pobavil,protože žádné takové technologie vpodstatě nejsou...to jen takové státy jako Rakousko a Německo všechen "ošklivý" průmysl vyhnali jinam..toť celá genialita věci...takže máte pravdu,opravdu moderní technologie si ponechali a vše energeticky a environmentálně náročné přesunuli jinam.... Ale jinak se nemylte,dál tyto uvedené země budou potřebovat hutnictví,chemii a další obory...akorát,že si mohou dovolit své znečištění expedovat jinam.

Je to tak,že bez Polské,České,Francouzské energetiky se obě země neobejdou...jejich inscenovaný odpor proti tomu či onomu je v podstatě součást hry...to uz jsem Vám psal výše. Oni moc dobře ví,že sami by bez cizí energetiky být nemohly.Na NETu lze najít treba stránky ČEPSu a tam se podívejte jak to s tím tokem energií je.Je to tam on-line je to dost přesvědčivé.... Každopádně věřte tomu,že kdybychom si tady postavili treba 10 Temelínů tak by to nikomu nevadilo...kazdý Megawatík je totiž dobrej..,víme? Ono existovat v dnešním světě bez energií totiž nelze.....

P. Schuster 7.7.2012 17:05

Levný Temelín

Pracuji v jaderné energetice již přes 40 let (byl jsem v týmu, který spouštěl A1 v Jaslovských Bohunicích), takže o obstrukcích, způsobených "zelenou loby" za ta léta vím své. Jejich heslo se nezměnilo a pořád je: Čím více překážek stavbě JE, tím lépe a s pomocí úředníků EU a "nezávislých" medií, včetně neznalých komentátorů jim to bohužel jde.

I proto je stavba JE k vůle nesčetným a zbytečným povolením, čím dále tím více dražší, ale cca 60-tý provoz je velmi levný. Pro ilustraci jedna klasická uhelná elektrárna o výkonu 1000 MW spotřebuje ročně cca 100 000 vagónů uhlí. Jedna jaderná elektrárna ročně jen 40 tun paliva, to jest 6 vagónů. A co se týče "Gorovy mantry" skleníkového plynu oxidu uhličitého, tak u JE je číslo nula.

P. Fiala 9.7.2012 10:59

Otázkou je zda investovat či udržovat vprovozu

Komu dnes chybí elektrická energie? Jaký je objem vývozu a dovozu v současnosti? Není ta elektrická energie "zbožím" jako cokoliv jiného, včetně měny Kč či měny Euro?

Že by Němci byli většími tupci nežli Češi?

D. Procházka 10.7.2012 10:36

Re: Otázkou je zda investovat či udržovat vprovozu

Ano, energie je zboží. Pokud máme možnost toto zboží produkavat a prodávat, je třeba jí využít.

Hysterickou reakcí na tsunami v Japonsku ukázali, že ano.

J. Kadeřábek 7.7.2012 16:06

Ještě k tomu Japonsku.

Katastrofa, kterou vyvolalo zemětřesení a tsunami přineslo smrt i neskutečné škody a hromadné vysídlování obyvatel ze zničených oblastí. Oproti tomu  je škoda způsobená JE Fukušima malá a lidé se už mohou vracet do většiny oblastí vymezené 30 km bezpečnostním pásmem. Pokud ovšem mají kam, protože mnohé domy tsunami smetla. Velké škody ovšem přinesla odstávka všech JE v Japonsku. Neúměrné náklady na nákup plynu, nafty a uhlí způsobilo, že vláda nebude mít v dohledné době peníze na zaplacení státních výdajů. To nemluvím o obrovském množství CO2 vypouštěných spalováním fosilních paliv.

J. Kuka 7.7.2012 14:30

Paneboze ..

To je zvastu v tak kratkem clanku . Nemel by se k problemum energetiky vyjadrovat nekdo kdo ma alespon stredoskolske zaklady fyziky? A informace o tom , ze za 40+ let jaderné energetiky v N. bylo to vyzkumu a danovych ulev "investovano" jen smesnych 200 mld euro to jen podtrhuje . Tato pani evidentne nevi ktera bije ... Ale mozna to vi moc dobre , holt ruska plynova lobby plati dobre ..

J. Václavíková 7.7.2012 15:54

Re: Paneboze ..

Tak jsem si článek přečetla a v něm žvásty nevidím, zato se jimi hemží Váš příspěvek. Co tak zkusit své námitky poctivě vyargumentovat?

V. Novák 7.7.2012 16:10

A jak asi?

Diskusní příspěvek je omezen na 2000 znaků - a vyargumentovat odpovědi na všechny hovadiny, co madam Rakušanová vyplodila, by sebralo mnohem víc.

Stručně - blábol od začátku do konce. Na rozdíl od blábolů téže autorky o Havlovi a jeho manželce ovšem blábol nebezpečný. Škoda, že autorka nezůstala u sladokobolných růžových "životopisů"...

B. Uhlich 7.7.2012 18:11

Re: A jak asi?

Njn, paní Rakušanová možná kdysi dělala poměrně seriozní publicistiku, ...ale on se každý asi tak nějak "vytěží" a asi už dál nemá moc co říci...paní Rakušanová to řeší tím, že se z ní stala ekologická aktivistka. Její příspěvky jsou vesměs protijaderné (lze dost často slyšet na Čro6 dříve Svobodná Evropa) a bohužel velmi hloupé... to se tak stává vždy když když míra aktivismu překročí míru obecného rozhledu a vzdělání... Za asi nejstrašnější výplod paní Rakušanové pokládám jeden rozhovor na Čro6 kde v podstatě nemajíce co říci, začala zkoušet paní Drábovou a začala jí podsouvat různé spiklenecké teorie... skoro to vypadalo, že si paní Rakušanová vzala závazek, že paní Drábovou přeškolí na protijadernou aktivistku.... :-)

Obecně si myslím, že aktivistické příspěvky paní Rakušanové lze vnímat jen jako placené aktivistické příspěvky...nic víc. Prostě a jasně u paní Rakušanové si někdo zaplatil příspěvek ...tak tu je a hotovo.

V. Novák 7.7.2012 20:31

Ne že by na tom záleželo, ale myslím, že pí. Rakušanová

nikdy nedělala seriózní publicistiku. Dokud pracovale ve Svobodné Evropě, dělala protikomunistickou propagandu, po převratu prohavlovskou a teď se chytla Zelených Khmérů.

Propaganda není - bez ohledu na smysl a účel - seriózní publicistikou. A dlouholetý propagandista se nemůže stát seriózním žurnalistou, to rčení o bývalém černochovi zde platí rovněž.

B. Uhlich 8.7.2012 0:30

Re: Ne že by na tom záleželo, ale myslím, že pí. Rakušanová

Asi to tak je....tak jsem zřejmě spíš ovlivněn tím, že její protijaderná rétorika mě připadá podstatně nevkusnější než když pí. Rakušanová "bojovala" proti bolševikovi... tam mě zas tolik nevadila........

V. Hošek 7.7.2012 5:20

a co takhle

a chcete paní pisatelko, stabilní nepřetržitou dodávku el. energie nebo dáte přednost sluneční nebo větrné energii s přepokladem, že když nesvítí slunce nebo nefouká vítr, tak holt elektriku nepotřebuji.

P. Zelenka 7.7.2012 7:58

Re: a co takhle

A co zase takhle:

výroba el.energie u nás je dostatečná, pětinu ji vyvážíme. Okolní státy jí však mají nedostatek a tak nejen, že její cena roste, ale její přenos velmi zatěžuje naší přenosovou soustavu a bude potřeba ji za naše modernizovat a posílit. Odchod němců od jádra zvýší poptávku, tedy opět cenu el. energie a ačkoliv budeme předimenzovaně soběstační, budeme mít české platy, ale evropské ceny.

Dostavíme-li Temelín bude to stačit? Jihočeský kraj a kraj Vysočina již JE u sebe mají, jste na řadě vy z ostatních krajů, vymezte prostor za svými zahrádkami pro nové JE. A co vy pražácí? Měli by jste další dominantu.

A co zisky? Vláda řekla jasně, pro investice ČEZu je tu stát, výhradní akcionář, pro zisky ČEZu je tu ČEZ, soukromá firma.

Kdo chce šetřit vzpomeňte na vodné - skočné, čím víc národ šetří vodou, tím víc jí má dražší neb ztráty v síti a opravy musí stejně koncový zákazník zaplatit.

D. Seibt 7.7.2012 9:25

Re: a co takhle

A co treba takhle. Do 10 let bude odstaveno asi 2000MW instalovaneho vykonu v uhelnych elektrarnach. Cim bude nahrazen tento vykon? Pozdeji bude odstaveno jeste vice instalovaneho vykonu v uhelnych elektrarnach, protoze to zatim nevypada, ze by se prolomily tezebni limity. Je jen jedina alternativa a tou neni OZE, tou je PPE. Pokud USA zacnou vyvazet plyn muzeme ocekavat vyrazny pokles ceny, ktery by mohl snizit naklady na palivo. Navic to zatim nevypada na pokles spotreby el. energie a pokud se nekdy zacne jezdit na el. energii tak uz vubec ne.

P. Zelenka 7.7.2012 10:31

Re: a co takhle

Stále to ale neřeší nedostatek el.energie v Evropě, tedy vyšší poptávku a vyšší cenu. To tu chcete stavět elektrárny pro celou Evropu? Nechci svítit svíčkama, ale nechci taky vydrancovat naši zem a dětem zanechat měsíční krajinu.

D. Seibt 7.7.2012 11:48

A co takhle

Proc bych chtel stavet elektrarny pro celou Evropu? Byl bych rad, kdyby byla Ceska Republika nezavisla na dodavkach el. energie a nemusela pres sve uzemi poustet nevyzadane pretoky, ktere si neumi uregulovat sousede. Jestli jste si vsiml, tak uhli vzhledem k limitum asi nepujde vyuzivat prilis dlouho a tak v budoucnu stejne budeme mit mix JE + PPE + OZE, kde je ta mesicni krajina pri tomto mixu? Me spis vadi pole FTE a VE ktere opravdu krajine a jeji funkci nepomahaji.

J. Kanioková 7.7.2012 12:46

Moc s Vámi souhlasím,

jen si nejsem jistá, co je myšleno zkratkou PPE.. je to plyn z břidlic?

D. Seibt 7.7.2012 13:47

Re: Moc s Vámi souhlasím,

Pod pojmem PPE se mysli paroplynove elektrarny.

P. Zelenka 7.7.2012 13:16

Re: A co takhle

Takže máte zaručeno, že energie vyrobená zde bude k pokrytí domácí spotřeby a teprve přebytky k prodeji do zahraničí? Nebo němci odstoupivší od jádra, tedy hladoví po energii, nás přeplatí?

Mix je jediné racionální řešení neb ani jeden způsob není spasitelný. Do mixu bych ale ještě více zapojil snižování spotřeby. A bude to vše stačit? Je dostatek uranu? Je dostatek plynu? Je dostatek uhlí? To vše bez sobeckého ničení obcí a vyhánění jejich obyvatel? Nezapomeňte, že poptávka po surovinách vzhledem k vyšší poptávce z Indie i Číny poroste. Co potom? Bude elektřina opět jen luxus? Myslete trochu dále než jen na svůj život.

A garantuji vám, že pokud by energie z FTV či VE byla pro vás ekonomicky výhodná, ještě rád by jste si na takovou krajinu zvykl.

Chtělo by to už to perpetum mobile.

D. Seibt 7.7.2012 14:03

Re: A co takhle

Nemci po odstaveni JE postavi proste vice PE a PPE a k tomu budou blbnout s OZE. Nemci budou chtit +/- sobestacnost, problem bude spise s tim jak uregulovat jejich OZE, ktere se jim nedari zkrotit, tak je musi nucene vypinat.

Plynu je opravdu dostatek, mnohem vice nez si kdo jeste pred 10 lety myslel. Jsem zvedav jestli cena klesne take v Evrope nebo si budeme stale kupovat predrazeny plyn z Ruska. Uhli je take dost, ale je za tezebnimi limity, takze je otazka jestli nekdy budou prolomeny, ale spis ne. No a Uranu je pomerne dost, zalezi jaky uran, jak drahy uran budeme vyuzivat a jake JE budeme vyuzivat, ale to je na delsi vysvetlovani.

No a ja vam zase reknu, ze FVE a VE opravdu nechci videt v krajine, tam proste nepatri. Ceho vlastne chcete dosahnout, krajiny plne oplocenych zrcatek a mit vsude vetraky, nebo krajinu, ktera ma zatim jeste nejakou hodnotu a ktera je stale jeste pomerne pekna a kde se dari zivotu. Musite si vybrat jestli chcete chranit krajinu a prirodu, nebo z ni udelat prumyslovou zonu.

P. Fiala 9.7.2012 10:54

Cenu ropy a plynu v EU tvoří více jak z 50% DPH.

J. Kuka 7.7.2012 14:35

Re: A co takhle

Nemecký mix v nejblizsich desitkach let tedy bude naprosta vetsina vyroby v uhelkach a plynovych E. + par procent(10-15) z OZE a zbytek preprodavat EE z okolnich statu ? Tomu rikam ekologicka budoucnost :D V gazpromu se teteli blahem ..

V. Novák 7.7.2012 15:32

Pokud by byla ekonomicky výhodná...

Jenže není! Je to předražená a nebezpečná hračka, která nemá jedinou výhodu - zato přináší spoustu nevýhod. Je to drahé, neregulovatelné, neřiditelné a dokonce i nepředpověditelné.

Prostě nepoužitelné - pokud by to nebylo politicky prosazované.

Perpetuum mobile není cesta - ale OZE taky ne. Pokud nás čeká doba,kdy elektřiny bude luxusem, tak OZE k ní představuje zkratku.