3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Doučování pro klimatické záškoláky (3)

Pánové Jankovský a Doubravský, kteří v pořadu Rozstřel mluvili za stávkující studenty, se v zásadě vyjadřují pro tzv. bezuhlíkovou společnost. Přejí si zavírání tepelných elektráren a horují za snižování tzv. uhlíkové stopy.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Klas 27.8.2019 12:55

Re: Pro diskutujícího M. Klase podruhé

Tak to já také, jak jste určitě poznal. Co si budeme namlouvat, jsou to radosti stáří.

K. Salajka 27.8.2019 14:24

Re: Pro diskutujícího M. Klase podruhé

Věřím, že to nepovažujete za lež. Vašich 86 % si ale můžeme domyslet takto : Kde se sešlo těch 100 % vědců - hlasovali demokraticky?

Proč se těch 14 % nepřipojilo ? Hlasuje se ve volbách, o vědeckém poznání nikoli. Jestliže se globálně planeta otepluje, znamená to, že jsou na Zemi místa, kde dochází k dílčímu ochlazování, znáte je, - čím je to způsobeno ?

|

M. Pivoda 27.8.2019 15:05

Pro Karla Salajku

O 86% úspěšnosti minulých technologických předpovědí Ray Kurzweila se nikde nehlasuje. Ty se prostě v 86% případů naplnily.

Technologické předpovědi Ray Kurzweila selhávají (14%) hlavně tam, kde do uplatnění nové technologie zasahují politici.

P. Grigar 27.8.2019 16:16

Re: Pro Karla Salajku

.. v reakci pro p.Salajku jste v podstatě odpověděl i na moje otázky. Děkuji..

M. Klas 27.8.2019 12:02

Re: Sdělení pro (dospělé) záškoláky

Pokud platí následující předpověď, proč musí být solární business dotován? "Kurzweil has said that by 2014, humanity will reach a "tipping point" where the cost-per-watt from solar energy is cheaper than from coal and oil: By capturing only 0.03 percent of the sun's energy that falls on Earth, humanity could meet virtually all of its projected energy needs up to 2030[27] (thirty trillion watts); this will be capable through with extremely inexpensive, lightweight, and efficient nano-engineered solar panels together with nano-fuel cells to store and distribute the captured energy. Kurzweil believes, by the end of the 2020s, humans will be able to completely replace fossil fuels."

K. Salajka 27.8.2019 14:27

Re: Sdělení pro (dospělé) záškoláky

P. Pivoda by se měl na 105 % přihlásit do prognostického ústavu. Především mně udivuje, že on a jeho soumyslitelé nikde neuvádí žádného tuzemského odborníka na klima. Místo toho nám nabízejí odborníka na prognózy. Například využít vítr lze v Rakouských spolkových zemích Burgerland a Dolní Rakousko. Tam fouká pravidelný silný vítr velmi často od rána o večera. V Čechách je takových větrných míst velmi málo a většina se nachází ve vyšších polohách a na chráněných územích. O záporných účincích mohutných ventilátorů na životní prostředí by se dalo přednášet dlouhé hodiny. Zatím žádná firma nepřišla s elektrickým náklaďákem a zatím marně čekám na elektroletadlo. Mnohokrát jsem zažil zkrat, pasažéři letadel to budou mít hned za sebou. A proč vlastně nepodporujete auta na plyn, která mají větší dojezd a poloviční spotřebu proti čistě benzínovým autům ?

M. Pivoda 27.8.2019 15:01

Pro Karla Salajku - hledejte na Internetu a naleznete

https://elektrickevozy.cz/clanky/vytlaci-novy-elektricky-kamion-z-vysluni-teslu-semi

J. Jurax 27.8.2019 19:44

Elektroletadla už existují. Viz třeba https://www.novinky.cz/ekonomika/clanek/izraelska-firma-predstavila-elektricke-dopravni-letadlo-40287146

V. Kain 27.8.2019 15:28

Re: Sdělení pro (dospělé) záškoláky

Pivodo, měl byste navštívit psychiatra.Takové plácání stupidit které tady předvádíte nemůže vzejít z duševně zdravého člověka.Bylo vypočteno,že kdyby Německo mělo být soběstačné ve výrobě el.energie ze solární energie,tak by veškeré volné plochy v Německu musely být zastavěny solárními panely.Problém by nastal v zimě kdy jsou solárka mrtvá.A co třeba výživa obyvatestva a další potřeby pro občany.Vy jste s těmi vašimi alternativími zdroji tak pitomí,že si to ani neuvědomujete.

M. Pivoda 27.8.2019 15:51

Vědecké sdělení pro diskutujícího Václava Kaina

Kain píše: "... Bylo vypočteno, že kdyby Německo mělo být soběstačné ve výrobě el.energie ze solární energie, ..."

Diskutující Kain zřejmě zapomněl na toto někdejší sdělení Radia Jerevan: "Bylo vědecky prokázáno, že muž nemůže v běhu oplodnit ženu. Proč? Muž se spuštěnými kalhotami běží totiž asi třikrát pomaleji, než žena se zvednutými sukněmi."

P. Grigar 27.8.2019 16:36

Re: Vědecké sdělení pro diskutujícího Václava Kaina

.. a co Skotové?

M. Pivoda 27.8.2019 16:53

Pro P. Grigara, dnes potřetí

Skotská sukně (kilt) se nosí jen při slavnostních příležitostech.

V 70. letetech přijel do Česka jeden Skot se kterým jsem byl v české hospodě na pivě. Pak jsme šli na WC se vyčurat. Skot zvedl sukni a pod ní byly vidět jeho chupaté nohy. To mne tehdy, i po několika pivech, docela vyvedlo z míry. Na to jsem tehdy nebyl psychicky vůbec připraven - asi tak jako dnešní důchodci nejsou připraveni na technologicky intenzivní dobu v níž se dnes nacházíme.

P. Brich 27.8.2019 16:48

Re: Vědecké sdělení pro diskutujícího Václava Kaina

Spíš by se pak dala pro Německo použít obdoba jiného hlášení Radia Jerevan pro SSR:

Dotaz: "Slyšeli jsme, že v Moskvě bylo maso. Bude i v Leningradu?"

Odpověď: "Ano, bude. Výstava je putovní."

V. Novák 27.8.2019 18:06

Re: Vědecké sdělení pro diskutujícího Václava Kaina

Fajn vtip.

A jak to souvisí s tématem?

J. Jurax 27.8.2019 18:48

Re: Sdělení pro (dospělé) záškoláky

"Prakticky to znamená, že bude-li současné tempo technologického vývoje v solární energetice pokračovat (a zatím se nenašel důvod, proč by to tempo nemělo pokračovat), pak již za 14 let bude solární energií pokryta celá současná energetická potřeba celé zeměkoule."

Teoreticky možná snad. Uvážila ovšem UI potřebný objem akumulace již vyrobené elektrické energie, aby bylo lze udržet síť stabilní a aby byla pokryta i doba, kdy soláry nefungují a nefouká?

V ČR se ročně spotřebuje cca 74 TWh elektrické energie. To je cca 202 GWh denně v průměru. Když budeme předpokládat, že nejkratší den má cca 8 hodin slunečního svitu a tedy 16 hodin tmy, bude třeba pokrýt dvě třetiny oné denní spotřeby z akumulátorů - systém musí pokrýt i extrémy - na což by bylo potřeba někam uložit a zase vyzvednout cca 130 GWh, to bez uvážení ztrát. Nejsilnější akumulátor dneška má cca 100 MWh, což je víc tisíckrát míň; o ceně tohoto uložení mně dostupné zdroje cudně mlči.

No a pro celý svět se mi to ani počítat nechce ...

J. Kraus 27.8.2019 9:50

Mimochodem,

nikdo neví, jaká je životnost větrníků na mořském pobřeží. Jisté už je, že slaný vzduch rozežírá skryté části zařízení. Taky v rámci výběrových řízení a tlaku na cenu mají záruku pět let? Ale i kdyby deset, patnáct. Co pak?

P. Brich 27.8.2019 16:09

Re: Mimochodem,

Zadýmá se z elektráren a vyrobí se nové větrníky.

Jak prosté, milý Watsone.

A. Bocek 27.8.2019 8:06

Obávám se že náš stát není tak bohatý,

abychom si mohli dovolit všechny ty ekologické nesmysly jako VE, FVE, bioplynky,MEŘO, biolíh,elektomobilita, hybridy.....Jen na dotacích dle 180/2005 Sb prodělává stát ( další stejnou část prodělávají domácnosti a průmysl) 42 mld. Kč ročně. Za dvacet let tak prodrbeme Temelín. Přitom roční koeficient využití instalovaného výkonu větrných a fotovoltaických elektráren je na území ČR do 15-ti procent. Kdyby vodní elektrárny nebyly přiřazeny k OZE byl by denní, týdení, měsíční i roční diagram dodávky eleny od OZE jak ústa přestárlé indiánky: samá mezera snížení a pauza.

J. Lukavsky 27.8.2019 8:02

jen aby!

"Jak se budou generace za sto let dívat na nás? Generace, které budou žít nepředstavitelně bohatším životem" No jen aby se na to nedívaly jako potomci Říše Římské po jejím kolapsu, kdy akorát slyšeli jako přepychově žili jejich dědové. Rozbořit něco a dovést to do krachu není žádný velký kumšt, stačí nechat vládnout blby a lumpy a už to jde samospádem. Probatum est. J.L. end

J. Vintr 27.8.2019 8:43

Re: jen aby!

Přesně tak. Lidé berou to, co teď máme, jako samozřejmost, ale zhroutit se to může docela snadno a rychle. Mimo jiné by to znamenalo, že by se spousta lidí stalo "nadbytečnými" a nepřežili by.

P. Novák 27.8.2019 10:55

Re: jen aby!

Řím padnul, civilizace nikoliv. Lidstvo v klidu pokračovalo dál. Vždy ten rozkvět přerušil někdo, kdo věděl, co je třeba. Církev, komunismus a fašismus a vždy se vrátila svoboda, i když to nebylo zadarmo.

Mládež se bouří, tak to bylo vždycky.

J. Vintr 27.8.2019 12:58

Re: jen aby!

Jenže nikdy předtím nebyli lide tak závislí na fungování systému. Kdyby například přestala fungovat elektřina, tak se za pár dnů stanou města, kde dnes žije většina lidí, prakticky neobyvatelnými.

J. Jurax 27.8.2019 19:48

Viz O. Neff Tma 2.0

Ono by ke znamenitému průseru postavil i jen výpadek telekomunikačních družic a tedy i GPS.

J. Vintr 27.8.2019 1:13

Propagátoři "obnovitelných" zdrojů elektrické energie

bez technického vzdělání netuší, že zatím nedovedeme elektrickou energii ve velkém skladovat a proto jí musí být v každém okamžiku vyrobeno přesně tolik, kolik činí spotřeba všech spotřebičů momentálně zapojených v síti. Slunko v noci nesvítí a dost často nefouká ani vítr. Proto musejí být oba tyto "obnovitelné" zdroje stoprocentně zálohovány zdroji, které nejsou závislé na rozmarech počasí. Proto není možné rušit žádné "klasické" elektrárny. Naopak, pokud se podaří prosadit větší rozšíření elektromobilů, bude nutné stavět nové.

P. Manda 27.8.2019 7:09

Re: Propagátoři "obnovitelných" zdrojů elektrické energie

Rada skladuje energii v řádu tisíců KW v podloží. Tak kde je problém ? Že by kecal ?

J. Vintr 27.8.2019 9:57

Re: Propagátoři "obnovitelných" zdrojů elektrické energie

Spotřeba elektrické energie se pohybuje v řádech gigawattů.

P. Manda 27.8.2019 10:48

Re: Propagátoři "obnovitelných" zdrojů elektrické energie

Panu R, stačí KW. Ale když to umí on s malým množství. Dá se to ukládat i ve velkém. :-))

J. Jurax 27.8.2019 19:00

ČR spotřebuje denně v průměru 202 GWh, ročně cca 74 TWh.

P. Grigar 27.8.2019 11:51

Re: Propagátoři "obnovitelných" zdrojů elektrické energie

.. Rada skladuje tisíce kW v podloží u domu a potom čumí, jak mu schnou stromy na zahradě. A můžeme za to my!!!!

P. Manda 27.8.2019 15:01

Re: Propagátoři "obnovitelných" zdrojů elektrické energie

no ba!