8.5.2024 | Den vítězství


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Diskuse o ceně Dukovan není férová

Kritika odhadované ceny za dostavbu „jádra“ v Dukovanech i odhady jejího zvýšení mají ukázat, že jde o špatnou investici. Že je lepší dát peníze do instalace zelených zdrojů. Ale opravdu by stály méně?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Novák 14.7.2020 4:45

Blb "Rada" neumí počítat a má selektivní paměť. Třeba Bilionový tunel OZE nás stál a ještě bude stát tolik peněz, že jsme za ně mohli postavit jaderné elektrárny 3. To by byla investice pro budoucnost, zatímco bilion Kč vytunelovaných Bursíkem a sjednocenou zeleno-rudou levicí jsou peníze nasypané do propasti zvané OZE. Žádný rozumný příspěvek do produkce el. energie a množství odpadu rozesetého po celé zemi...

"Rado", hlupákům EU jako jsi ty můžeme poděkovat za zelené šílenství vedoucí do propasti OZE...

A. Renjascu 14.7.2020 6:38

Urážení druhých podporovat nechci, ale žel s tím bilionovým tunelem máte naprostou pravdu. Ta představa, že by za to byly tři jaderné elektrárny, popř. splácení 60% státního dluhu a nebo nahrazení 2/3 nepotřebných dotací z EU je šílená. Optimisté dokonce tvrdí, že bychom za tuto sumu mohli postavit obchvat nějaké menší vesnice, ale to je myslím až příliš odvážná představa:-). Holt ono je těch Bursíků ve státní správě mnohem víc.

Z. Lapil 14.7.2020 9:15

Jde-li stále o 150 miliard, pak by za to těch obchvatů bylo docela dost.

Zkusil jsem se strejdy G. optat na cenu dálnice a bez bližšího určení jsem se dobral ke 160 až 350 miliónům za kilometr, snad bez mostů a tunelů, skoro určitě bez DPH.

A. Renjascu 14.7.2020 9:26

Sarkasmus:-)

Z. Lapil 14.7.2020 10:00

Trochu jsem to tušil, ale říkal jsem si, jestli jste se nenechal unést dobrým nápadem. Kdybyste napsal "nějaký ten obchvat", byl bych si býval jist.

Znáte to: "Člověka, který ví, že dělám chybu a neřekne mi to, nemohu považovat za svého přítele". J. London.

A. Renjascu 14.7.2020 10:40

Ok rozumím, na diskuzích není nic jisté a tak je lepší se zeptat.

J. Jurax 14.7.2020 10:36

Takže aspoň 500 kilometrů dálnice jsme díky zeleným nepostavili, vyhodivše šumu na to potřebnou do hajzlu.

F. Svoboda 14.7.2020 20:17

Bohužel nejedná se o urážení, ale o fakt na základě mnohaletých obsahů jeho diskusních příspěvků !!!

P. Rada 14.7.2020 2:07

Věcná rozvaha ceny výstavby reaktorů 3+ generace které připadají v úvahu i v Dukovanech a které se autor vyhnul je třeba zde:

https://oenergetice.cz/nazory/k-otazce-vystavby-noveho-jaderneho-bloku-dukovanech

Úvodem píše: ..."Elektřina z Dukovan bude drahá, protože bude drahá samotná elektrárna. Nebude totiž stát 160 miliard korun, ale 300 miliard korun."... Jak k těmto číslům přišel?

Takto autorem navozené diskuse o ceně elektřiny proto opravdu není férová jak sám nadhazuje v nadpisu. Navíc nediskutuje náklady na likvidaci vyhořelého paliva možná proto, že na světě doposud žádné úložiště postaveno není a tak ani není známa takto navozená reálná nákladovost. Spekuluje se ale už o ceně výstavby úložiště za kterou jsme svého času postavili JETE a to není maličkost.

Neuvedl také vůči jakému zákazníkovi a k jaké epoše o ceně uvažuje. Např. nákladovost trvalého úložiště dnes roste rychleji jak prostředky na jaderném účtu a tak je stále pravděpodobnější, že je dopady neponese jen výrobce - ale postupně přejdou na celou společnost a ta takto event. doplatí za rozprostřenou nákladovost až několika způsoby najednou.

Nejvážnější může být ten, že se společnost postupně zadluží až tak, že nebude mít ani na splácení ani na dostavbu ani energii... - jak už se leckde stalo.

https://chytraenergie.info/index.php?option=com_content&view=article&id=496:zprava-o-jadernem-odpadu-ve-svete-zamereno-na-evropu&catid=47

P. Dvořák 14.7.2020 4:27

Když se vám nelíbí cena Dukovan, zaměřte se na cenu větrníků místo Dukovan.

Dále např. na spotřebu "jen" Prahy nebo co řekl Jan Hrdlička a Jan Zahradník o spotřebě betonu a oceli na výrobu větrníků.

Zkuste nám sdělit, kolik energie budou od nás brát za dvacet let bezuhlíkoví a bezjaderní Němci a z čeho jim tuto energii dodáme.

Ááále, vlastně se na to vykašlete. Stejně z vás nic rozumného nevypadne.

R. Langer 14.7.2020 5:48

Nauč se napřed počítat, Zelený bolševiku. A pak si naliskej,prolhanče. :-P

O. M. 14.7.2020 7:58

Pane Rado, máte starost o likvidaci jaderného paliva, ale ty hekrary fotovoltaických panelů, se podle vás nejspíš muset likvidovat nebudou, ty zetlejí jako podzimní listí...

Z. Lapil 14.7.2020 9:42

Existuje nějaká představa o ekologické likvidaci FV panelů, větrných elektráren nebo dokonce baterií?

Zadlužení bych se bál právě u netradičních zdrojů: investičně jsou nejméně zhruba podobné jako zdroje na bázi jaderného štěpení, ale prostorově jsou zásadně náročnější (stávající Dukovany mají nějakých 6-8km2 (oklikáno podle mapy.cz), srovnatelný výkon fotovoltaiky je podle článku nejméně 35x větší, přičemž v tom prostoru NEBUDE les, nanejvýš pasoucí se ovce. Nic proti, vlněný svetr i skopové/jehněčí maso jsou fajn.

Vezměte si jen to, že soláry i větrníky se krutě dotují.

Aby nedošlo k omylu: nic proti lokálním zdrojům tam, "kam nevedou dráty" */, včetně drobností typu dobíječek baterií včetně třeba mobilů (kalkulačky s fotočlánky jsou už docela stará věc) nebo ve vtším třeba s dieselovou zálohou, ale jako velké zdroje v rozsáhlé síti mi to pořád přijde jako nesmyslně drahé a složité neboli technicky a zejména provozně nebezpečně složité (čti: nespolehlivé) a ekonomicky nesmyslné.

*/ Líbí se mi: T-Mobile má na střeše pražské centrály FV panely, vertikální vrtuli, dva jakési vodíkové zdroje a nějakou tu baterii a honí s tím vnitřní pokrytí (wifi a pod.) budovy. Cenu netuším, už je to tam pěkných pár let, ale díky za každou lopatku uhlí, která nebude spálena.

V. Novák 14.7.2020 9:46

Slov mnoho, argument žádný.

K úložištím jsem psal už včera - nebudeme potřebovat žádné úložiště na "vyhořelé" palivo z JE, pokud změníme zákon, což na rozdíl od přírodních lze, a umožníme ruskému TVELu to palivo odebrat. TVEL o ně má značný zájem a tam, kde to je možné (třeba v Íránu), si dává zpětný odběr do smluv o dodávkách. Búšehr nebude mít s "vyhořelým" palivem problém.

Samozřejmě ne pro krásné oči odběratelů svého paliva, ale protože umí to "vyhořelé" přepracovat a využít. To totiž není odpad, ale významná surovina. Stejně jako ochuzený uran z evropských (americké už nejsou) obohacovacích závodů.

T. Kočí 14.7.2020 10:08

Snad se podaří už brzy postavit JE na rychlých neutronech. Pak se bude používat jako palivo "odpad" ze současných VVER (JEDU, JETE) a využití paliva se zvýší snad až 200x ! Technici většinou mají co nabídnout, ale maří to politici.

V. Novák 14.7.2020 10:23

Rusko provozuje v Bělojarské JE na Urale dva množivé reaktory s rychlými neutrony, pořád ještě pokusné, ale v průmyslovém měřítku BN-600 a BN-800 (výkon 600 a 800 MWe), kde používá kombinaci běžného paliva a MOX. V současnosti převádí postupně BN-800 na MOX zcela, mělo by být dokončeno snad v r. 2022.

V plánu je už typový BN-1200, ale se stavbou se začne až na základě zkušeností s BN-800.

J. Kadeřábek 14.7.2020 15:43

V Evropě to umí ještě Francie respektive společnost Orano, Areva v La Hague a Malvési a Británie v Sellafieldu.

V. Kolman 14.7.2020 20:08

Není rozumnější to vyhořelé palivo (=cennou surovinu) přepracovat a využít přímo u nás v Čechách?

L. Novák 14.7.2020 0:59

Zelené aktivisty je potřeba poslat zpátky do škol (což by nejspíš skončilo marným výsledkem) ... a nebo vyhubit jako škodnou. ;-)

V. Braun 14.7.2020 7:45

Na rozdíl od vás p.Rada napíše místo urážky i nějaký argument. Kdo by se tedy mel vrátit do školy? Chování se tuším učí v mateřské.

V. Novák 14.7.2020 9:49

Má nějaký argument? A kde, pěkně prosím?

Z. Lapil 14.7.2020 9:47

Je otázka, jestli by jim to bez (maturity z) matematiky k něčemu bylo.

Onehdy jsem totiž přišel na to, že klíčovou vlastností přítomnosti počtu ve výuce je to, že aspoň do některých děcek natlačí přístup "Nevím? Vezmu kalkulačku a zkusím, co mi vyjde."

Něco jako když koncem 1. třídy dítko umí písmenka a je třeba projít fází "Tatí, co je tam napsáno? - Přečti si to, vždyť to umíš".