9.5.2024 | Svátek má Ctibor


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Čtyři bloky můžou být málo

Jednou z mála oblastí, ve které současná vláda prokázala aspoň špetku vizionářského ducha, je jaderná energetika. Tam se hovoří o možném tendru až na čtyři nové bloky v existujících lokalitách.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Horák 15.2.2024 20:52

Nevím proč zrovna čtyři bloky? Chceme výkon kolem 1GW, ale jak Francie tak Korea staví bloky přes 1,5GW. Na výkon 4GW by stačily tři bloky, jeden v Dukovanech.Pro dva v Dukovanech stejně, údajně není dost vody.

P. Skřivan 16.2.2024 18:10

Ono klasické jádro je něco jako ISDN v době, kdy to kupovala Společnost Proti Telefonování: stadardní až výběhový artikl. Perspektivu mají modulární reaktory, kde není hlavně problém s obtížnou likvidací a je poněkud značně vylepšená bezpečnost. Jsem zvědav, co se bude dít v době, až se tohle dílo bude dokončovat, a z těch rektorů bude zastaralý šrot. Vývoj v této oblasti probíhá poměrně intenzivně, takže toto lze předpokládat. Viz projekt NuScale, který v USA blokli kvůli konkurenci obnovitelných zdrojů. U nás sice energie nejsou tak levné, ale bezbřehý optimismus v oblasti nákladů má důsledek v podobě extrémně drahých staveb. Na ty jsme experti a pak to jako obvykle zatáhne stát. Takže dva bloky, zcela jistě stačí.