21.5.2024 | Svátek má Monika


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Co budeme dělat bez plynu?

Teď už to není jenom otázka vysoké ceny. Teď už to je i otázka spolknutí hořké pilulky a ustoupení požadavkům, které si Rusko nadiktovalo:

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
D. Polanský 5.5.2022 8:52

Mělo by platit, že v obchodě neznám bratra. Tak se to alespoň kdysi učilo na obchodních školách. A celá staletí to jaksi fungovalo, teď to začíná být nějak jiné. Že prý obchod a politika jedno jsou.

J. Vorlický 5.5.2022 8:40

. . . dej pozor, co si přeješ, vono by se ti to mohlo splnit! Jako s tím covidem. Pořád, že je nás světě moc. Přejeme si prý, aby nás bylo míň. Vyšší síla seslala nový vir. Namísto abychom ocenili případné snížení světové populace, zase jsme měli řeči. Asi jsme nepoučitelní . . .

J. Nevrkla 5.5.2022 8:35

Rubl se teď dostal na nejvyšší kurz vůči euru a dolaru za poslední dva roky. Sankcemi se už nestrilime do nohou, ale do hlavy.

J. Vorlický 5.5.2022 8:32

Ano, někdy mám pocit, že se skoro celý svět zbláznil. Mám-li pravdu, nepůjde ani tak o to, kdo je blázen a kdo není, ale kdo je menší a kdo větší. Když se Němci rozhodli končit s jadernou energií a s uhlím, myslel jsem, že jim přeskočilo. Teď vidím, že jakž takž mysleli na zadní vrátka a že na špek jim skočila celá řada těch, co jim přeskočilo ještě více. Moje rada všem co mají rádi teplo: přestěhovat se na příští zimu do jedné místnosti v bytě nebo v domě a topit jen tam, když bude třeba - co lidské tělo to tepelný výkon cca 600/800W? Nevím. Pak s jednou klasickou (,,neúspornou" ) 60W žárovkou u stropu by to mělo stačit.

No, až se udělá v létě teplo a bude foukat větřík (známá sluneční energie jinak použitelná i na vrtule a panely) otevřeme zase zbytek našich domovů. Budeme tomu říkat, že jsme ,odjeli na letní byt ́. srdečně

R. Kobliha 5.5.2022 8:31

Být bez plynu je tragédie? Vždyť je to gryndýlový plán EU! Chtěli během několika let dokonce zakázat používání plynu. Takže soudruzi z EU jsou zaskočeni, že svůj marxistický plán splnili hned, díky Putinovi?

Nebude plyn, lidé budou topit PET lahvema a pneumatikama, v panelácích se zahřejou pod peřinou. A firmy budou krachovat, což se stejně dřív nebo později stane. Nejsou lidi, není materiál, nejsou suroviny, není plyn, není elektřina. Ale zase je něco, co máme a na tom lze stavět: máme dluhy, máme půjčky, máme obrovské daně, máme hypotéky, máme exekuce.......

S. Ševeček 5.5.2022 8:16

a měnová reforma nebude !

J. Vorlický 5.5.2022 8:12

No protože zejména nám Čechům furt někdo musí ubližovat! Kde domov můj?

J. David 5.5.2022 8:04

Věc je to pikantní, odebíráme ruský plyn, ale přes německého překupníka za jeho cenu EU. V česku vyrobenou elektřinu prodáme za českou cenu na burzu, zase německou, a pak jí zpětně nakoupíme za cenu EU mnohonásobně vyšší. Kšeft je kšeft, ale jak pro koho. A nyní uvidíme, jak nás fans Green deal bude plísnit kvůli uhlí: "Sto roků v šachtě žil, mlčel jsem, sto roků kopal jsem uhlí, za sto let v rameni bezmasém svaly mi v železo ztuhly"(oteplovač Bezruč). Bude ještě nejenom fiskálně veselo, ale i technologicky, lišcí oháňky a ebonitové tyče.

V. Novak 5.5.2022 7:53

Proč na úkor ČR?

P. Dvořák 5.5.2022 7:24

Plyn bude vbrzku.

R. Szewczyk 5.5.2022 6:08

odstřihnout se od ruského plynu lze takto: Zvýšit dotace na plynové kotle, prosazovat daňovým zvýhodněním auta a autobusy na plyn, zakázat spalování a těžbu uhlí a dřeva, snížit anebo zrušit dotace na alternativní zdroje energie, ukončit jadernou energetiku,,,,,a asi jsem určitě zapomněl na nějaký Evropsko-český další počin

J. Strakoš 5.5.2022 6:06

Bohužel, nejsme nyní na stav bez plynu připraveni - a energie z něj bude hodně chybět. Ano, můžeme začít vyrábět jen když bude svítit slunce nebo foukat vítr, ale považoval bych to za krok zpět. Logické by bylo využít dočasně(!) třeba uhlí v elektrárnách a urychleně budovat jaderky, abychom nebyli závislí na plynu v budoucnu. Ale obávám se, že to dopadne jinak - podpoříme OZE jak jen to půjde a následně je zálohujeme plynovými elektrárnami na plyn, který "nějak" nakoupíme z Ruska.

D. Uhlár 5.5.2022 5:42

Co dělat v zemi, kde političtí aktivisté vážně říkají věty typu Blackout mi nevadí, já se na tu televizi podívám klidně po tmě?

S. Ševeček 5.5.2022 2:28

Co ?

/no, nic. ubudeme.

K. Kovařovic 5.5.2022 2:04

Děkuji autorce - ona poprvé popsala propojení soustavy plynovodů v ČR. Jen bych doplnil: plynovod Gazela spojující Bavorsko se Saskem přes území ČR byl doplněn v roce 2021 souběžným plynovodem Antilopa - Antilopa byla postavena na úkor plynovodu Moravia (propojení Polska s Rakouskem a Slovenskem přes Moravu) . Takže Německo resp. firmy RWE mají na úkor ČR , Polska a Slovenska vybudované plynovody přes území ČR !!!