28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Česká cesta k novým jaderným blokům není nemožná

Na tom, že Česká republika potřebuje zahájit výstavbu nových jaderných bloků co nejdříve, se shoduje většina laické i odborné veřejnosti. Nicméně vypadá to, že vláda z nějakých důvodů rozhodnutí o výstavbě stále oddaluje.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Valenta 3.6.2019 12:15

Už to pochopte.

V tomhle státě se žádná atomovka ani žádný nový blok už stavět nebude. Cena, doba stavby, záruky, do toho nikdo nepůjde. jedině snad minibločky, ale za hodně dlouho.

V. Petr 3.6.2019 11:17

Mě je vlastně jedno co je "zastaralé," zejména když

o "zastaralosti" rozhodují teatrologové a "odbornice" na gender studies!

PODSTATNÉ je, že se Temelín zaplatil už DVAKRÁT a Dukovany několikrát. Naproti tomu nesmyslné OZE dotujeme 50 miliardami ROČNĚ!

V. Petr 3.6.2019 11:14

Ostatně soudím, že zrůdná EU musí být ZNIČENA!

Včera bylo pozdě!

V. Petr 3.6.2019 11:12

Souhlas s článkem!

V. Novák 3.6.2019 11:03

Re: Komunisté vybudovali energetický systém

Můj arguent s Letem Kunovice není argument, jen připomenutí dalšího podniku, který byl zachráněn před tržními komsomolci za cenu prodeje zahraniční (i v tomto případě ruské) firmě.

Pěkný den a slunce ve vaší mladé duši.

V. Novák 3.6.2019 11:01

Re: energetika

Pardon - pěkný den a slunce ve vaší mladé duši.

V. Novák 3.6.2019 11:00

Re: energetika

V diskutovaném Jirsově článku jsem nic takového nenašel. Možná čteme různé články...

J. Svoboda 3.6.2019 10:54

Re: energetika

Odkaz i autor jsou v příspěvku. Proboha, čtěte text :o)

Pěkný den.

J. Svoboda 3.6.2019 10:53

Re: Komunisté vybudovali energetický systém

Váš argument s Letem Kunovice pak znamená co? Že jste napsal blbost a na můj argument nedokážete smysluplně odpovědět :o)

Pěkný den.

V. Novák 3.6.2019 10:36

Re: energetika

Kdy a kdo argumentoval nízkými cenami výstavby JE?

JE má velké investiční náklady a nízké variabilní náklady na výrobu. Plynové elektrárny jsou na tom přesně naopak - postaví se rychle a celkem levně, ovšem palivo je drahé.

J. Pospíšil 3.6.2019 10:28

energetika

Současný rychlý vývoj v technologiích obnovitelných zdrojů naznačuje- ve vyspělých zemích-odklon od jádra.V tomto směru je již mnoho publikací a empirických zkušeností. Dovoluji si upozornit a citovat část článku z Respektu č.14-2018 :Jádro úrazu-Jiří Nádoba:

"Nízkými cenami se argumentovalo při budování jaderných elektráren v Česku, v praxi se však vývoj obrátil jiným směrem...Postavit jadernou elektrárnu je drahá akce na dlouhá léta s nejistým výsledkem".

Rovněž doporučuji Vesmír -č9.2017 :"Budoucnost energie-Číselná hra s nejistotou-"Boháček -Vrtiška a také v tomto měsíšníku z roku 2014-č7- článek Vrba-Vlček "Jazz , nebo symfonie ?" - který rozebírá závěry Světové energetické rady z r.2013 a to vývoj energetiky do roku 2050.Domnívám se, že pokud budeme stále trvat na na jaderných současných blocích a jejich rekonstrukci, tak za třicet let se naše země stane zemí v energetické koncepci rozvojovou.

V. Novák 3.6.2019 10:17

Re: Komunisté vybudovali energetický systém

O těch je řeč? Nevšiml jsem si, že by zrovna ty vyráběly pro jaderný průmysl...

Pěkný den a slunce ve vaší mladé duši.

V. Novák 3.6.2019 10:15

Re: Jaderky

Proč ne? Ale psal jste o Polsku. Jeho termimnál ve Swinoujscie má mít roční kapasitu 7.5 Gm3, což je údajně polovina polské spotřeby. Baltic Pipe má mít (už dávno měl mít!) 10Gm3, z toho Poláci si nárokují 8. Zbývají 2 Gm3 - a o ty se máme přetahovt se zbytkem střední a východní Evropy?

Alternativy k ruskému plynu jsou. V Evropě je spousta regasifikačních terminálů, jenom jedou, jaxi, na méně než 25% kapacity (pročpak asi?) a to ještě ne nepodstatnou část z těch 25% zabírá ruský plyn. Loni dodal do Evropy ruský Novatek skoro dvojnásobek toho, co všechny americké firmy.

J. Svoboda 3.6.2019 10:15

Re: Komunisté vybudovali energetický systém

A co ty desetitisíce státních podniků, kde se dělalo i na strojích po Hitlerovi?

Pěkný den.

J. Vrzal 3.6.2019 9:53

Re: Jaderky

Vzdyt na to je potreba tlacit. Prave proto, aby existovala konkurence k ruskemu zemnimu plynu.

V. Novák 3.6.2019 9:52

Re: Komunisté vybudovali energetický systém

No, naštěstí tržní komsomolci nezvládli všechno - Škodovku udržel Soudek tak dlouho proti Dlouhému, až ji bylo možno rozprodat. Škodu JS Rusům - což bylo její štěstí.

Totéž Let Kunovice.

U Poldovky jim to vyšlo včetně nejmodernější válcovny Dříň, tu Stehlík bohužel neudržel...

V. Novák 3.6.2019 9:43

Re: Jaderky

K čemu zkapacitňovat propojku do Polska, když samotné Polsko bude mít bez ruského plynu dost tak akorát pro sebe? A to pokud bude vybudován Baltic Pipe, z něhož prozatím existujípouze papíry.

A. Hrbek 3.6.2019 9:21

Re: Počínaje Václavem Klausem,

Byl jsem v tom osobně zainteresován, takže řadu lidí jsem velmi dobře znal. Hlavním projektantem byl Energoprojekt, strojní zabezpečení garantovala Škoda Praha a stavební VSB. Těžiště rozhodování a tvůrčí práce leželo tehdy na bedrech čtyřicátníků až šedesátníků, a ti po 30 letech toho většinou nejsou schopni. A i když by byli, tak již často dělají něco jiného. A dát dohromady řadu let spolupracující partu není jednoduché.

Pro úspěch složitého projektu nebo činnosti je důležitým faktorem i osobní a kolektivní zkušenost, předávána dokonce někdy dokonce v rodině z generace na generaci. Výpočetní technika je výborný pomocník, ale programy dělají lidé. A ti jsou někdy nuceni, na vlastní riziko, rozhodovat i zcela intuitivně.

K. Janyška 3.6.2019 9:09

Jsem pro.

Nesmrdí to a neřve... Dzp.

J. Vrzal 3.6.2019 9:05

Jaderky

Hm, pekne ovsem nerealne. V rozporu se zelenou evropskou poltikou, Realne je diverzifikovat zdroje zemniho plynu.

Zkapacitnit propojku do Polska u Ostravy a udelat propojku do Rakouska a podilet se na propojce SZ Rumunsko-vychodni Madarsko-vychodni Slovensko-jihovychodni Polsko.

Tim vzniknou dve severo jizni plynove magistraly nezavisle na Rusku a Nemecku. Zdrojem pro ne bude plyn z baltskeho terminalu na zemni plyn a cernomorskeho terminalu na zemni plyn.

Pravda, sice cela zelena poltika je samozrejme cilena k nakupu ruskeho zemniho plynu, nikoliv americkeho ci katarskeho zkapalneneho, ovsem bude snazsi argumentovat zemnim plynem nez jadernou elektrarnou.

J. Lepka 3.6.2019 8:52

Re: Komunisté vybudovali energetický systém

jenže to někdo, kdo má místo mozku obsah příručky z VUMLu, prostě nepochopí.

J. Lepka 3.6.2019 8:50

Re: Počínaje Václavem Klausem,

Je to jen 30 let, to myslíte, že už všichni umřeli ?

M. Prokop 3.6.2019 8:31

Re: Komunisté vybudovali energetický systém

"Tržní komsomolci" nic nezničili. Podfinancované zastaralé podniky neměli za co zachraňovat. Náš průmysl zničili komouši a jen pomalu se obnovuje. Domácí kapitál a know how se buduje po desetiletí.

T. Kočí 3.6.2019 8:19

Re: Počínaje Václavem Klausem,

Souhlasím! Kapacity byly rozprášeny. Už nejsou.

A. Hrbek 3.6.2019 8:03

Počínaje Václavem Klausem,

skoro všechny vlády zločinně sabotovaly rozvoj jaderné energetiky, která je pro nás nezbytnou nutností. ČR má, spolu s Polskem, Estonskem a Bulharskem, v Evropě největší podíl pevných paliv na produkci energie v zájmu několika finančních žraloků rabuje nenahraditelné zásoby cenného hnědého uhlí.

Pro nás v současné i budoucí době jediná perspektivní cesta - jaderná energetika by měla být prioritou státu. Z ČEZu by měl být vyčleněna jadrná energetika a ta by měla být jakožto strategický zdroj stoprocentně vlastněna státem.

Současný politický tanec okolo jaderné energetiky je tanec na palubě energetického Titaniku.

Bohužel nemohu souhlasit s panem Jirsou v názoru, že jsme ze značné části schopni vybudovat jaderné elektrárny sami. Ano, uměli jsme to, ale projekční a hlavně rozhodující výrobní kapacity byly po roce 1989 rozprášeny. Škodovka a Vítkovice již nikdy neudělají prvotřídní jaderný blok a nejmodernější turbiny. Něco jsme schopni udělat v regulacích a rozvodech. Ale to nestačí. A hlavně není žádný "atomový dědek", rozhodně prosazující vše, co je potřeba. Jsou jen zkorumpované podělané kvákající žáby a myši (nechci napsat krysy).

P. Dvořák 3.6.2019 6:36

Ti blbci zelení si neuvědomují,

že energií vyrobenou soláry a větrníky, by nevyrobili ani ty soláry a větrníky.

R. Langer 3.6.2019 5:58

To co říkáte

je velice rozumné. To neklapne. :-(

T. Wiszniewski 3.6.2019 5:56

Komunisté vybudovali energetický systém

jehož struktura bez větších změn funguje dodnes. I ten Temelín byl zahájen za komoušů a nebýt popřevratových zmatků, byl by dostavěn o 10 let dříve. Tržním komsomolcům se povedlo zničit také výrobní zařízení pro energetiku. A tak se dnes donekonečna rozvažuje, analyzuje, tendruje ... Fofrem se blížíme k hranici energetické nouze. Pokud bez náhrady zdrojů doslouží energetické dědictví komoušů, nastane blackout. Ještě temnější blackout než jaký panuje v hlavách demonstrantů proti všemu.