11.5.2024 | Svátek má Svatava


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Česká cesta k novým jaderným blokům není nemožná

Na tom, že Česká republika potřebuje zahájit výstavbu nových jaderných bloků co nejdříve, se shoduje většina laické i odborné veřejnosti. Nicméně vypadá to, že vláda z nějakých důvodů rozhodnutí o výstavbě stále oddaluje.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Vrzal 3.6.2019 9:53

Re: Jaderky

Vzdyt na to je potreba tlacit. Prave proto, aby existovala konkurence k ruskemu zemnimu plynu.

V. Novák 3.6.2019 10:15

Re: Jaderky

Proč ne? Ale psal jste o Polsku. Jeho termimnál ve Swinoujscie má mít roční kapasitu 7.5 Gm3, což je údajně polovina polské spotřeby. Baltic Pipe má mít (už dávno měl mít!) 10Gm3, z toho Poláci si nárokují 8. Zbývají 2 Gm3 - a o ty se máme přetahovt se zbytkem střední a východní Evropy?

Alternativy k ruskému plynu jsou. V Evropě je spousta regasifikačních terminálů, jenom jedou, jaxi, na méně než 25% kapacity (pročpak asi?) a to ještě ne nepodstatnou část z těch 25% zabírá ruský plyn. Loni dodal do Evropy ruský Novatek skoro dvojnásobek toho, co všechny americké firmy.

J. Novotny 3.6.2019 13:00

Re: Jaderky

Důvodem nízké vytíženosti regas terminálů je cena. Rusové jsou nuceni držet svou cenu pod cenou, za kterou se LNG vyplatí. Takže z toho terminálu v Polsku nepřímo benefitujeme i my.

Energetická bezpečnost je ovšem úplně jiná úloha a tu nám plyn bohužel nedá. Již nyní jsme na plynu velmi závislí ve vytápění a zvyšovat tuto závislost pro výrobu elektřiny by znamenalo rezignaci.

V. Novák 3.6.2019 13:56

Re: Jaderky

Používat zemní plyn na výrobu elektřiny je hloupé. Zejména plyn, který přivezou tankery na LNG a jehož dodávky jsou nespolehlivé. V loňské zimě kupovali Američané LNG od Britů, kteří ho zase nakoupili od Rusů, a měl jít do Malajsie. Stačilo přeplatit včetně penále, jeden radiogram - a loď z Biskajského zálivu si to otočila na severozápad do Bostonu. Co na to Malajci? Koho to zajímá?

Roura sváže oba konce do vzájemné závislosti. Tanker ne.

Co se bezpečnosti týče, JE umožnuje nakoupit a uskladnit palivo na 10 i více let dopředu. Uvažovalo se, že ho vláda nakoupí do SHR - ale pak to skončilo zřejmě na tom, že dodávky TVELího paliva jsou spolehlivé, takže stačí zásoby v Dukovanech a Temelíně.

V každém případě ty polské hrátky nejsou schopné se ani přiblížit kapacitě obou NSů (55 + 55 Gm3/rok), o spolehlivosti nemluvě.

A. Hrbek 3.6.2019 8:03

Počínaje Václavem Klausem,

skoro všechny vlády zločinně sabotovaly rozvoj jaderné energetiky, která je pro nás nezbytnou nutností. ČR má, spolu s Polskem, Estonskem a Bulharskem, v Evropě největší podíl pevných paliv na produkci energie v zájmu několika finančních žraloků rabuje nenahraditelné zásoby cenného hnědého uhlí.

Pro nás v současné i budoucí době jediná perspektivní cesta - jaderná energetika by měla být prioritou státu. Z ČEZu by měl být vyčleněna jadrná energetika a ta by měla být jakožto strategický zdroj stoprocentně vlastněna státem.

Současný politický tanec okolo jaderné energetiky je tanec na palubě energetického Titaniku.

Bohužel nemohu souhlasit s panem Jirsou v názoru, že jsme ze značné části schopni vybudovat jaderné elektrárny sami. Ano, uměli jsme to, ale projekční a hlavně rozhodující výrobní kapacity byly po roce 1989 rozprášeny. Škodovka a Vítkovice již nikdy neudělají prvotřídní jaderný blok a nejmodernější turbiny. Něco jsme schopni udělat v regulacích a rozvodech. Ale to nestačí. A hlavně není žádný "atomový dědek", rozhodně prosazující vše, co je potřeba. Jsou jen zkorumpované podělané kvákající žáby a myši (nechci napsat krysy).

T. Kočí 3.6.2019 8:19

Re: Počínaje Václavem Klausem,

Souhlasím! Kapacity byly rozprášeny. Už nejsou.

J. Lepka 3.6.2019 8:50

Re: Počínaje Václavem Klausem,

Je to jen 30 let, to myslíte, že už všichni umřeli ?

A. Hrbek 3.6.2019 9:21

Re: Počínaje Václavem Klausem,

Byl jsem v tom osobně zainteresován, takže řadu lidí jsem velmi dobře znal. Hlavním projektantem byl Energoprojekt, strojní zabezpečení garantovala Škoda Praha a stavební VSB. Těžiště rozhodování a tvůrčí práce leželo tehdy na bedrech čtyřicátníků až šedesátníků, a ti po 30 letech toho většinou nejsou schopni. A i když by byli, tak již často dělají něco jiného. A dát dohromady řadu let spolupracující partu není jednoduché.

Pro úspěch složitého projektu nebo činnosti je důležitým faktorem i osobní a kolektivní zkušenost, předávána dokonce někdy dokonce v rodině z generace na generaci. Výpočetní technika je výborný pomocník, ale programy dělají lidé. A ti jsou někdy nuceni, na vlastní riziko, rozhodovat i zcela intuitivně.

J. Jurax 3.6.2019 17:57

No, než se politici rozhoupou, než se to zúřaduje, vyřídí se zelené obstrukce, uplyne nejmíň desetiletí. Za tu dobu se dají odborníci vychovat.

J. Vlk 3.6.2019 19:08

Re: Počínaje Václavem Klausem,

Presně tak, několik borců stále pripravuje novou JE už téměř 20 let.

To zanechá následky v mysli i na těle, neustálé omílání frází a neschopnost rozhodnout.

Nelze se divit, když schází zkušenosti a neví se jak na to. Jedinou variantou je tak výstavba na klíč - jinak řečeno zoufalí lidé zabředli v nešťastném procesu.

J. Vlk 3.6.2019 19:09

Re: Počínaje Václavem Klausem,

P. Dvořák 3.6.2019 6:36

Ti blbci zelení si neuvědomují,

že energií vyrobenou soláry a větrníky, by nevyrobili ani ty soláry a větrníky.

R. Langer 3.6.2019 5:58

To co říkáte

je velice rozumné. To neklapne. :-(

T. Wiszniewski 3.6.2019 5:56

Komunisté vybudovali energetický systém

jehož struktura bez větších změn funguje dodnes. I ten Temelín byl zahájen za komoušů a nebýt popřevratových zmatků, byl by dostavěn o 10 let dříve. Tržním komsomolcům se povedlo zničit také výrobní zařízení pro energetiku. A tak se dnes donekonečna rozvažuje, analyzuje, tendruje ... Fofrem se blížíme k hranici energetické nouze. Pokud bez náhrady zdrojů doslouží energetické dědictví komoušů, nastane blackout. Ještě temnější blackout než jaký panuje v hlavách demonstrantů proti všemu.

M. Prokop 3.6.2019 8:31

Re: Komunisté vybudovali energetický systém

"Tržní komsomolci" nic nezničili. Podfinancované zastaralé podniky neměli za co zachraňovat. Náš průmysl zničili komouši a jen pomalu se obnovuje. Domácí kapitál a know how se buduje po desetiletí.

J. Lepka 3.6.2019 8:52

Re: Komunisté vybudovali energetický systém

jenže to někdo, kdo má místo mozku obsah příručky z VUMLu, prostě nepochopí.

V. Novák 3.6.2019 9:52

Re: Komunisté vybudovali energetický systém

No, naštěstí tržní komsomolci nezvládli všechno - Škodovku udržel Soudek tak dlouho proti Dlouhému, až ji bylo možno rozprodat. Škodu JS Rusům - což bylo její štěstí.

Totéž Let Kunovice.

U Poldovky jim to vyšlo včetně nejmodernější válcovny Dříň, tu Stehlík bohužel neudržel...

J. Svoboda 3.6.2019 10:15

Re: Komunisté vybudovali energetický systém

A co ty desetitisíce státních podniků, kde se dělalo i na strojích po Hitlerovi?

Pěkný den.

V. Novák 3.6.2019 10:17

Re: Komunisté vybudovali energetický systém

O těch je řeč? Nevšiml jsem si, že by zrovna ty vyráběly pro jaderný průmysl...

Pěkný den a slunce ve vaší mladé duši.

J. Svoboda 3.6.2019 10:53

Re: Komunisté vybudovali energetický systém

Váš argument s Letem Kunovice pak znamená co? Že jste napsal blbost a na můj argument nedokážete smysluplně odpovědět :o)

Pěkný den.

V. Novák 3.6.2019 11:03

Re: Komunisté vybudovali energetický systém

Můj arguent s Letem Kunovice není argument, jen připomenutí dalšího podniku, který byl zachráněn před tržními komsomolci za cenu prodeje zahraniční (i v tomto případě ruské) firmě.

Pěkný den a slunce ve vaší mladé duši.

A. Hrbek 3.6.2019 12:32

Poznámka

1. Státních podniků nebylo desetitisíce.

2. V AZNP, Nové huti, ČKD, Škodovce, Východoslovenských železárnách,TOSu, Svitu, Elitexu, Strojírnách Martin, atd. se, podle Vás, v roce 1989 dělalo na strojích po Hitlerovi? Špičkovou jadernou elektrárnu TEMELÍN jsme vyrobili také na strojích po Hitlerovi? Vy jste osobně zažil jaké bylo strojní vybavení podniků v roce 1945 a v roce 1989? Já ano.

R. Langer 3.6.2019 14:01

Re: Poznámka

Ano, dělalo se tam běžně na strojích z první republiky, ty "špičková technologie". Já sám jsem tam osobně takové stroje viděl a dělalo se na nich úplně běžně. Zbrojovka Brno, Agrozet Prostějov, Železárny Prostějov - všecko staré krámy. Soustruhy a lisy z první republiky. Leda v Adastu Adamov měli ty stroje trochu novější a lepší, protože na těch starých plečkách, co se používali všude jinde se ty přesné tiskařské stroje, co jsme je prodávali do zahraničí, už dělat nedaly. Takže buď lžete, nebo máte zatraceně špatnou paměť. :-P

A. Hrbek 3.6.2019 16:18

Re: Poznámka

Tak nevím kdo lže.

Tak například Zbrojovka Brno byl špičkový podnik vyrábějící za první republiky špičkové vojenské (např. Bren)i lovecké zbraně . Po roce 1945 výroba špičkových zbraní, zejména loveckých pokračovala a úspěšně byly exportovány do celého světa. Zároveň byl postaven zcela nový závod v Líšni, který měl zcela moderní vybavení na sériovou výrobu úspěšných traktorů Zetor.

Po roce 1970 se zavedla zcela nová výroba kancelářské a komunikační techniky na zcela novém výrobním zařízení ( dálnopisy, diskové paměti, psací stroje). Podle Vás všechno na strojích po Hitlerovi!

Železárny Prostějov se po roce 1950 díky modernizaci (podle Vás stroji po Hitlerovi) staly světovým špičkovým výrobcem náročných pružin a jsou jím dosud.

Mimo jiné - některé stroje "po Hitlerovi" na výrobu zbrojní techniky měly špičkovou úroveň, což například umožnilo zavést např. v Meoptě nebo Chronotechně výrobu velmi náročných přesných výrobků.

L. Novák 3.6.2019 16:52

Re: Nová výroba kancelářské a komunikační techniky...

To si děláte legraci? Československu totálně ujel vlak v nástupu elektronické éry, a Zbrojovka vyráběla zastaralé a nekvalitní výrobky, které vůbec neměly spatřit světlo světa. V jednom podniku jsem viděl zavádění organizačních automatů (Consul?), mechanické stroje s trochou elektroniky, děrné štítky a mechanická tiskárna na faktury... Jedna šikovná fakturantka udělala 2x víc práce, než tyhle nespolehlivé srágory s neuvěřitelnou poruchovostí... :-P

A. Hrbek 3.6.2019 19:30

Re: Nová výroba kancelářské a komunikační techniky...

Jestli o tom nevíte, tak děrné štítky byly vstupním médiem počítačů ještě v osmdesátých letech (např. ICL 1905). A patrně asi nevíte, že již na počátku osmdesátých let pracovalo v ČR přes dva tisíce středních a velkých počítačů tuzemské i zahraniční výroby. A v oblasti počítačů jsme měli špičkový vývoj. Vyvinuli jsme dokonce i inteligentní počítače, tak např. EPOS byl tak inteligentní, že poznal svou morální zaostalost a raději vyhořel. Práce prof. Svobody byly vysoce uznávány i v zahraničí, což mu pomohlo v USA po jeho emigraci v roce 1964.

Po jeho odchodu se zvolila úspěšná strategie kompatibility (kopírování) systému IBM 360, takže na úspěšný počítač JS 102, navázaly JS 1025 a 1026. Vývojem a výrobou malých počítačů (např. SAPI, PMI, PMD, Consul 2717, IQ 151, TNS) se začalo zabývat více firem, například i JZD Slušovice.

Světovou špičkou jsme díky Svazarmu byli a jsme v oblasti programování, zejména her a ve tvorbě antivirových programů (AVG, AVAST).

V. Halašta 3.6.2019 20:42

Re: Nová výroba kancelářské a komunikační techniky...

Člověk by málem nepoznal satiru ale je třeba jít v myšlenkách Eduarda Smutného, který si liboval, jak je mu u nás dobře, protože mu stačí přečíst si zahraniční odborné časopisy a ví, na čem bude dělat za deset let ;)

R. Langer 4.6.2019 9:18

Re: Nová výroba kancelářské a komunikační techniky...

Ten člověk je úplně mimo, ale mám obavu, že tomu, co tvrdí navíc opravdu věří... :-/