29.4.2024 | Svátek má Robert


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Bomar 24.7.2011 20:04

v nejblizsi budoucnosti

to bude plyn, ktery prechodne zaplni pripadne atomove vypadkove mezery. autor napsal nesmirne dulezity prispevek. verim, ze se cesti atomfasiste (lide, nedbajici zdravi obcanu a zpustoseni zeme) konecne zastydi. budoucnost je zcela jiste nejaderna, vzdor odporu atomove loby.

  

P. Skřivan 20.7.2011 22:16

Budoucnost je termojaderná,

energie. Oč bude plyn dražší, o to dříve tu bude. ... a pan Putin to nepochybně ví ... .

P. Fiala 20.7.2011 12:46

Budoucnost je podmíněna vícero komoditami

Rusové mají své podivné svobody (třeba vůči panu Chodorkovskému), přišli totiž o mnoho jejich republik, dnes svobodných států, které mají zásoby ropy či také velmi úrodné půdy viz Ukrajina - obilnice Evropy, takže ropný gigant v soukromých rukách je pro ně nepřijatelný. Aby povýšili své GDO budou tlačit na zvyšování cen jejich nerostných surovin. Nicméně na svobodných trzích jsou vždy minimálně dvě strany a ropa ani plyn ještě nejsou vzácným zbožím. Rozvoj lidí (je již 7 miliard lidu na planetě) ve podmíněn používáním energií -sil. Naše hvězda Slunce je tou nejhlavnější zásobárnou energie, zde je třeba soustředit síly lidí působicích ve vědách a technologiích. Energie ze záření slunce a energie z pohybu vzduchu-větru je ZADARMO (rozuměj palivo je zadarmo, dosud nikdo neměl sílu přivlastnit si tyto dvě přírodní komodity).

P. Gabriel st. 20.7.2011 8:53

Docela nesmyslné tvrzení

Pane Tomský,

Poměrně často vás kárám za malou promyšlenost některých vašich tvrzení. Kategorické tvrzení, že budoucnost je v plynu musím rovněž odmítnout jako nedomyšlené. Díky nerozumné cenové politice producentů a díky nedostatku odvahy investovat do zdrojů, jako je břidlicový plyn a moderní jaderné technologie, je průmyslový svět v bludném kruhu. Vysoké ceny plynu a v budoucnu zřejmě dále porostou, nerozumné odmítání jádra a protěžování drahé (ne)obnovitelné energetiky zavádí euroamerický průmysl do slepé uličky nekonkurenceschopnosti a závislosti na vnějších dodavatelích. A v tom věru žádná budoucnost není. Budoucnost je jednak v moderní jaderné energetice, ale a to především v energetickém využití odpadů - zdroje, kterého přibývá geometrickou řadou, je levný, dostupný a je ho dostatek. Výhřevnost blízká hnědému uhlí roste s technickým rozvojem. To je budoucnost moderní průmyslové energetiky. A také cesta, jak přimět producenty plynu k rozumnější cenové politice i jak zachovat fosilní uhlík především jako chemickou surovinu, kterou ještě budeme hodně potřebovat.

I. Schlägel 20.7.2011 7:44

Pokud je tomu tak,

zaplať pán bůh.