4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Brazílie ve tmě

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
pepa 20.11.2009 0:06

Hýdroelektrárna na horní Amazonce řeší problém 1/2Brazílie,kdo ji postaví? ČEši!

Chceme dodávat energetické celky na klíč? Tak je projekt pro 1/4 jižní Ameriky!!!

Harwey 19.11.2009 14:48

Zajímavý článek, jenom více takových!

souhlas

M. Zima 19.11.2009 14:20

Pro HonzaK a spol.

tak co, už začínáte chápat, na co je stejnosměrný vn přenos, nebo stále ještě vymýšlíte pohádky pro vedoucí pracovníky ČEZu, na téma: "Jak VtE způsobila výpadek a soudruzi svítili svíčkami a zpívali internacionálu". Najspíš je i to na Vás příliš složité, už proto, že se něco takového ještě nestalo.

honzak 19.11.2009 16:08

Re: Pro HonzaK a spol.

Vítám tě na odpolední vycházce! Až pochopíš, že stavba PODMOŘSKÉHO kabelu 800 kV DC od problematického zdroje (Sluneční elektrárna na Sahaře) do místa, kde není spotřeba (jižní pobřeží Sicílie) je blbost, tak zase něco napiš.

A můžeš se rozepsat o kamarádovi - přepovídateli větrů nad Německem! Rád bych si jeho premisy ověřil za masívní tlakové výše někdy v lednu!

M. Zima 19.11.2009 17:30

Ale Vy hlupáčku, doporučuji zajet se podívat k Gela (tam kde se vylodili Amis), průmyslová zóna, a zatoužíte po lázních Ostrava.

honzak 19.11.2009 18:32

Re: Ale Vy hlupáčku, doporučuji zajet se podívat k Gela (tam kde se vylodili Amis), průmyslová zóna, a zatoužíte po lázních Ostrava.

Jo? Zona Industrilale 1 a Zona Industrilale 2 (každá cca 1 x 1 km), které nemají ani vlečku od dráhy? To bude spotřeba elektřiny jak vidle! Leda že by tam galvanicky pozlacovali eurokuličku z prdů...

Jenda 19.11.2009 16:29

Re: Pro HonzaK a spol.

Jiste. Ten fakt, ze v jedne soustave je jina frekvence nez ve druhe, s pouzitim kratkeho stejnosmerneho vedeni urcite nijak nesouvisi.

JJ 19.11.2009 13:47

K tomu fotbalu

JAR ma podstatne vetsi problemy se siti a zdroji elektriny nez Brazilie. Zatim to zvlada resit prerusenim dodavky hlinikarnam ve "super spicce", nicmene tato moznost je omezena a az ji vycerpaji, tak budou muset prejit na rizene blackouty (pokud nejakym zazrakem vcas nepostavi nove kapacity).

I kdyz tohle patrne nepatri mezi hlavni starosti nasich fotbalistu.

M. Zima 19.11.2009 14:24

Český přístup k fotbalu

je ryze sportovní: "Jednou prohrajeme my a podruhé vyhraje protivník", jelikož se Češi majoritně zabývají odbornými tematy se stejnou erudicí, bylo by lepší, kdyby mlčeli, jako u toho fotbalu.

honzak 19.11.2009 16:14

Re: Český přístup k fotbalu

Karásek je i sportovní expert! Za koho jsi kopal Bundesligu? To jsou mi věci...

Existuje milý Erasme Rotterdamský nějaký obor lidské činnosti, kterému bys na nerozuměl?

A to mě fotbal i jeho hráči mohou být ukradení,vůbec je nehájím.

Luboš 19.11.2009 11:45

Zajímavý článek, jenom více takových!

Antonín Hrbek 19.11.2009 11:37

Pan Nejedlý opomenul připomenout

že výpadek v roce 2006 byl způsoben právě těmi "diverzifikovanými" větrníky.

Řešení je jednoduché: 1. základní vysokonapěťová síť zabezpečovaná racionálně rozloženými silnými  zdroji s vysokou státní účastí, například jadernými elektrárnami. 2. Síť oblastních kogenerativních elektráren s vysokou účastí jednotlivých oblastí, například krajů. zabezpečující přednostně spotřebu určité oblasti (například kraje). 3. Lokální energetické zdroje zabezpečující zcela konkrétní spotřebu na krátkou vzdálenost. To byla vlastní podstata "ekologických" zdrojů, například větrné elektrárničky, městské vodní elektrárny, ale i továrních elektráren.

Jenže takovéto řešení je v současné době, kdy je přednostní zisk před službou, nemožné. Proto se draze nakoupená "alternativní" energie z jižní Moravy bude třeba přenášet tam, kde chtějí "zelenou energii", třeba do Ústí nad Labem. Proto je pro ČEZ přednější export, než čeští spotřebitelé. Proto je základní strategii EON co nejdříve získat od českých spotřebitelů prostředky, které musel vynaložit na zakoupení sítě a případných zdrojů. Proto je pro České Budějovice výhodnější draze prodávat teplo z vlastní teplárny než využívat odpadní Teplo z Temelína. ATD.

Stredocech 19.11.2009 11:41

Re: Pan Nejedlý opomenul připomenout

Ca Ira. Francouzi mají státní EdF a funguje to. Nakonec mají jednu z nejlevnějších energií v Evropě. Kupodivu, klasický model věcně usměrňovaných cen elektřiny, kde se zohledňují i potřebné rezervy výkonu, je jeden z nejlepších.

ook 19.11.2009 13:56

Re: Pan Nejedlý opomenul připomenout

neproagujete tu nahodou neliberalni regulaci trhu? kazdy vi, ze jedine liberalni trzni prostredi prinese spravne ceny a zabezpeci rozkvet byznysu!

Petr Nejedlý 19.11.2009 11:47

Re: Pan Nejedlý opomenul připomenout

Jenom faktickou poznámečku. UCTE ve svých zprávách nikdy natvrdo neuvedlo, že VtE v severním Německu zapříčinily výpadek v r. 2006. Uvedlo pouze, že nekontrolované připojování VtE komplikovalo resynchronizaci evropské sítě po blackoutu. Blíže je to zmíněno v odkazovaném článku (Jak Norwegian Pearl...).

JJ 19.11.2009 11:52

Re: Pan Nejedlý opomenul připomenout

Problemem je legislativa, ktera nekontrolovane pripojovani bez penalizace umoznuje. Treba v UK by VE v pripade velkeho prebytku musely platit za to, ze dodavaji nekontrolovane do site.

Antonín Hrbek 19.11.2009 13:18

Re: Pan Nejedlý opomenul připomenout

Máte zcela pravdu v tom, že UCTE neuvádí jako příčinu výpadku větrné elektrárny. Ale uvádí, že prvotní příčinou bylo severoněmecké kontrolní středisko EON, které nemělo technické prostředky zabránit tomu, aby systém pracoval již nad hranicí bezpečnosti a následujícímu vypnutí. Kdo je o této problematice více informován ví, že 4. listopadu 2006 došlo ke značné nadprodukci elektřiny z pobřežních větrných elektráren. Vypnutí této části sítě vedlo k přetížení ostatních částí a tím k dominovému efektu.

Dovoluji si i ocitova názor předsedy České společnosti pro větrnou energii pana Michala Janečka (což asi podle Vás nebude ten správný odborník), že "Blackout vinou českých větrných elektráren u nás, na rozdíl od Německa, vzniknout nemůže. Větrné elektrárny mají v ČR celkový výkon 135 MW a v nejbližších letech se plánuje  nárůst na 1000 MW výkonu. Ke stavu v Německu, které má v současné době okolo 24 000 MW a které bude kapacitu dále zvyšovat, se nikdy nepřiblížíme.

Pro Vaši informaci - 24 000 MW je přes dvacet temelínských reaktorů. A tak když pobřežní větrníky rychle naběhly na plný výkon (a ještě o něco více) a okamžitě se odpojily, tak to s evropskou sítí pořádně zamávalo. Elektřina ze severoněmeckých větrníků nečekaně tekla dokonce v té době přes naši síť, a ta měla s ní co dělat. Ale ekologisti měli určitě radost.

JJ 19.11.2009 13:33

Re: Pan Nejedlý opomenul připomenout

VE jsou delany tak, ze nemusi vyrabet elektrinu - treba vetsina se odpojuje pri rychostech vetru nad 25 m/s (ty starsi mysli u 15, ale nechce se mi to hledat). Problem je v legislative, v UK musi VE normalne na bilancni trh, jako kazdy jiny vyrobce.

Prirozene to Nemecko s dotacema presvihlo, protoze si myslelo, ze tim podpori vlastni prumysl. Ale to je o necem jinem.

honzak 19.11.2009 16:23

Re: Pan Nejedlý opomenul připomenout

Pro informaci - nejnovější VE najedou na maximum kolem cca 15 m/s a pak náklonem listů drží tento výkon a jedou do cca 22 m/s, pak se odpojí a vypraporují listy.  A problém je skutečně JEN V POVINNÉM ODKUPU vyrobené energie! Ona se musí někam dostat a tak se to rve hlava nehlava  (přes projektovanou kapacitu) do přenosových linek. A když se to přešvihne, tak nastává OBROVSKÝ PRŮSER.

JJ 19.11.2009 21:41

Re: Pan Nejedlý opomenul připomenout

http://www.gepower.com/prod_serv/products/wind_turbines/en/downloads/GEA17007A-Wind25Brochure.pdf

GE koupila po krachu Enronu divizi Enron Wind, ktera ma patent na dodavani reaktivni energie (vyuziva kinetickou energii vrtule ke stabilizace site). Cut off je 25m.

Jenda 19.11.2009 16:34

Re: Pan Nejedlý opomenul připomenout

Ne ze nemusi ale NEMOHOU vyrabet elektrinu pri rychlostech vetru nad urcity limit. A prave na tehle strane je pru...svih. Pokud vitr uticha, tak se relativne postupne snizuje vykon fofrniku. Pokud vitr zesiluje, tak fofrniky vykon zvysuji a zvysuji az najednou hodi ramena vtrule do praporu a nevyrabi nic. Najednou. A vzhledem k rychlosti vetru v te chvili nejen ten jeden fofrnik, ale vsechny siroko daleko.

JJ 19.11.2009 21:36

Re: Pan Nejedlý opomenul připomenout

Popisujte naprosto odlisny problem, navic VE je rozmisteny na velkem prostoru a tedy naraz skutecne nevypadnou ani v pripade, ktery popisujete.

Stoura 20.11.2009 12:38

Re: Pan Nejedlý opomenul připomenout

naraz ne, ale pokud se podivate na grafy vetrne energie z Nemecka, tak v horizontu desitek minut je schopen  souhrny vykon vsech vetrniku skakat o desitky procent (rozumej o gigawatty - o cely vykon cele ceske energetiky skoci hlidne behem pulhodiny)

Petr Nejedlý 19.11.2009 13:52

Re: Pan Nejedlý opomenul připomenout

O pozadí blackoutu v Německu v roce 2006 jsem slušně informován. Ostatně svého času jsem o tom napsal článek (dal by se najít i v archivu NP, momentálně mám odkaz z blogu http://nejedly.blog.idnes.cz/c/39287/Jak-Norwegian-Pearl-srazila-Evropu-do-kolen.html). Rovněž bych souhlasil s tím, že vzhledem k marginálnímu zastoupení v en. mixu ČR je soustava schopna české VtE dobře zvládat. Ovšem určité kruhy v Německu chtějí instalovaný výkon VtE vytáhnout až na 40-50 GWe, což už je, dle mého nereálné a za hranicí akceptovatelnosti pro síť UCTE (nyní ENTSO-E).

JJ 19.11.2009 11:54

Re: Pan Nejedlý opomenul připomenout

Srovnavat Brazilii a CR, no pekne. Uzemi velikosti CR je pro Brazilii jeden okrsek. ;-D

Glosator 19.11.2009 12:30

Re: Pan Nejedlý opomenul připomenout

To srovnání je docela dobře možné, v Brazílii vypadne několik států Spojených států Brazilských, v EU zase několik členských zemí EU. A to je evropská síť více dimenzována. 

JJ 19.11.2009 13:12

Re: Pan Nejedlý opomenul připomenout

Aha, pan je evidentne odbornik. ;-D

Stredocech 19.11.2009 11:35

Evropská síť je zálohována lépe, což ale vyjde dražší, ovšem bo***del, který v ní

dokáží nadělat německé větrníky nemusí ani ona zvládnout.

portwyn 19.11.2009 11:24

Výroba elektřiny na sklad

No, částečně to jde (přečerpávačky)...ovšem ve východní Brazílii na to chybí vhodné hory.

Zajímavý článek, díky.

Petr Nejedlý 19.11.2009 11:35

Re: Výroba elektřiny na sklad

Souhlas. V tomto případě jsem měl ale spíše na mysli zachování řetězce výroba - přenos - spotřeba. Pokud přerušíte linky mezi elektrárnou a PVE, tak vodu prostě nenačerpáte.