4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Boj o plyn pokračuje

Přezíravost hraničící s ignorantstvím. Takový je dle názoru části manažerů energetických firem a odborníků postoj úředníků k chystané aktualizaci státní energetické koncepce (SEK) k budoucímu využití zemního plynu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rampír 24.12.2011 15:57

Zlatý oči.

Kdyby ti chrapouni místo žvanění na konferencích ceny plynu snížili, měli by odbyt postaráno. Ať si klidně uzákoní daně jaké chtějí, lidi se na ně stejně vykašlou. Budou prostě topit tím, co je pro ně levnější. Na venkově se po staletí topilo dřevem, tak se holt bude dřevem topit dál. Alespoň nebudou v lese hnít pařezy po předchozí těžbě.

B. Uhlich 25.12.2011 21:24

Re: Zlatý oči.

Bohužel ..i toto už dnes zas až tak neplatí...až majitelé těch Vašich lesů začnou produkovat biomasu pro elektrárny - zjistíte, že tam nezůstanou ani ty pařezy a co pařezy...ani větvička tam nezůstane, neb jsou lesy kde se těží biomasa hladké jak holá pr..el. A obzvlášť uklidňující na celé věci je to, že se to mokré a zapařené odveze 10kty km daleko do nějaké elektrárny a tam s nelibostí spalují jen pro to, že na to nějaký kretén vymyslel dotace....

Píši to z vlastní zkušenosti...u nás bylo dřevo normálně k sehnání za rozumné ceny..ale jen do té doby, než se začala vyrábět biomasa..... Jinak dřevo je sice možné sehnat dál ..ovšem ceny jsou opravdu někde jinde a pak je také možná samotěžba, ale zkuste si vytěžit třeba 10 kubíků dřeva někde ve skalách .....

J. Schwarz 24.12.2011 14:09

Uhlíková daň

je jen dalším podrazáckým pokusem o záchranu zdejšího eurosocialismu. Kdyby se tak ti grázlové tím CO2 udusili, to by byl svátek!

P. Fiala 24.12.2011 13:40

Koncepce, slovo s mnoha významy, a nereflektováním Německé cesty

Neuvést na úvod SEK, o který význam slova Koncepce jde, svědčí o hodnotách zpracovatelů, profesní slepotě, která nebere v úvahu mezinárodní obchod, a trendy a strategie spekulantů na světových trzích s energetickými komoditami. Analýza SEK a její výsledky musí být hlavně o mezinárodních trzích a poměrech a to minimálně 50 roků zpět a na 10 roků dopředu a hlavně o cenovém vývoji. Světoví hráči na trzích s energiemi, bohužel pro nás, určovali a určují cenotvorbu energetických zdrojů i úprav v palivo pro výrobu elektřiny či výrobu paliva pro automobilismus.

S uvedeným obdobím v SEK, bez zmínky co se dělo dříve, na dvě desítky roků dopředu jde spíše o přání co by se mohlo dít v jednotlivých částech energetického portfolia.

Němečtí politici a národohospodáři si zvolili jasnou strategii, raději energie dovážet a až nebudou či ceny budou neúnosné budeme používat domácí a přitom současně budeme věnovat hodně prostředků do vědy a techniky pro oblast OZE to jest do těch technologií, kde je "palivo" domácí a téměř ZADARMO (vítr, slunečné záření, bioplyn) a současně budeme snižovat spotřeby spotřebičů,

K. Řežábek 24.12.2011 9:18

LPG je dotační úlet

LPG neboli propan je levnější proti naftě a benzinu jen o spotřební daň, která z nepochopitelných nesystemových důvodů na něm oproti benzinu a naftě není uvalena.

Tato daňová dotace LPG vede k montování drahých tlakových nádrží do aut a riziku úniku LPG , který je v nich pod tlakem( viz zákaz  LPG aut do mnohých hromadných garáží...)

Kdysi se tvrdilo, že motor na LPG má i méně škodlivých spalin a je bez olova. Mám za to, že nyní v době katalyzátorů už tomu tak není. Proč by také propan se třemi uhlíky v molekule se měl spalovat zásadně jinak, než oktan s osmi uhlíky v molekule, tvořící převahu v benzinu?

Proto by měla vláda daňovou dotaci LPG odstranit a tak podpořit ekologii, neboli ušetřit materiál na tlakové nádrže do aut pro LPG, nehledě na ušetřenou práci s jejich montáží a na tím vznikající výdaje na stavbu LPG čerpacích stanic.

K. Řežábek 24.12.2011 9:07

Plyn je luxusní čisté palivo pro speciální případy

Těžba, čištění, doprava plynu probíhá v cizích zemích. Jeho nákup vytváří značné požadavky na devizy. U nás už ho jen spálíme. Je to jako bychom nakupovali elektřinu, jinde vyrobenou. Nechme si ho pro malé rozptýlené zdroje tepla ( domácnosti)  a na vykrytí špiček spotřeby elektřiny, připadně na čísté vytápění např. pecí (sklárny, pekárny chleba,...) tam, kde je to z hlediska čistoty potřeba.

I z bezpečnostního hlediska je plyn nejistý- plynovod je dlouhá roura, těžko ji uhlídat proti teroristům - viz opakované útoky na plynovod na Sinaji. A to nehledě na politiku států u zdroje plynu a na trase.

Zajisté ředitel plynárenské firmy musí propagovat větší využití plynu. Argument, že X  respondentů v průzkumu je pro plyn, je ale úplně o ničem. Ptali se koho? Žen v domácnosti, bezdomovců, nebo pracovníků v plynárenství ? A je snad názor 1000 nekvalifikovaných lidí důležitější, než názor 1 odborníka?