28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Ztrátový podnik Vánoce, s. r. o.

Pokud nepočítáme děti do patnácti let, Češi letos za vánoční dárky utratí celkem zhruba 65 miliard korun.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
S. Pavuk 25.12.2019 13:41

Zapálená mládež do klimatického štrajkovania by mohla niečo reálneho urobiť. Odmietaním darčekov - k zelenšej planéte ! Veď len na obaly darčekov sa minie hodne surovín a energie. Tento môj nápad, naznačený v článku ale asi nezíska veľa prívržencov. Vianoce bez darčekov a bez prežierania - aké kruté !

A. Hrbek 25.12.2019 13:27

Pan Kovanda je ekonom, který zapomenul, že mimo hodnoty směnné existují i hodnoty prožitkové.

Když sem dívám na krásný západ slunce, mám hodnotný prožitek, který jsem si nemusel koupit. Podobně když půjdu na vánoční mši. Dokonce když někomu udělám dobrý skutek, mám hodnotný prožitek a mohu někdy přitom mít i peněžní ztrátu.

Pro pana Kovandu, který zaměňuje smysl produktu nebo služby se smyslem zboží, jsou přikázání Bible a třeba počínání skautů, dobrovolných (neplacených) dárců krve, kostní dřeně apod. zcela nesmyslné. Podle něho, pokud něco nemá "cenu", tak je bezcenné. Slovně snad ano, ale věcně nikoliv.

Na rozdíl od současných žoldnéřů jsme měli obrovské množství občanů, kteří dokonce neváhali obětovat to nejcennější, co měli - svůj život, za něco tak bezcenného jako je svoboda nebo čest národa,.

A. Nový 25.12.2019 13:06

No, za vašeho guru Babiše je to úplně jedno. Loni 4Km, letos 34 Km a na příští rok má Babišovo ministerstvo "dálnic"velkolepý plán, postavit dokonce 21Km dálnice. ;-D

M. Šejna 25.12.2019 10:51

Nebýt vánočního šílenství, tak by se těch dálnic naopak postavilo méně.

Dálnice se totiž staví z vybraných daní a každým nakoupeným dárkem odvedeme státu DPH.

P. Dvořák 25.12.2019 10:31

Pokud jsem článek pochopil, není o to že "Kdyby každý, kdo přijde do obchodu, si řekl - panečku, to je věcí, které nepotřebuji." ale o tom, že se druhým často zbytečně nakupují věci, které nepotřebují a nikdy potřebovat nebudou.

Tomu dalšímu já říkám "rotace obálek". S těmi bankovními přikazy je to dobrý nápad.

:-)

J. Karlík 25.12.2019 9:52

Ano, snad to obdarovávání úplně nezkrachuje. A když se zrovna nepovede vybrat dárek, tak p. Nepil svým kouzelným způsobem radí, jak se obdarovaný má zachovat. Když mu darovaný klobouk spadne až na uši, tak řekne, no to je nádhera, vždyť on je mi skoro akorát. Vždyť ekonomové by vám poradili vyměňovat si v obálkách bankovky, což v konečném efektu by znamenalo nedávat si nic, protože když dám 10000 a dostanu 10000, tak k čemu je ta výměna bankovek? Stačí si vyměnit platební příkazy. A dále, vždyť na tom koloběhu zbytečného zboží stojí celá ekonomika. Kdyby každý, kdo přijde do obchodu, si řekl - panečku, to je věcí, které nepotřebuji, kam by to došlo? Ale uhlíková stopa by se zlepšila. Tož, příjemné svátky vánoční.