7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Zombie, kam se podíváš

Procházíme nejpodivnější recesí v historii. Ty standardní vždy vedly k schumpeterovské kreativní destrukci. Pták fénix shořel, aby z jeho popela mohl vyrůst jeho hezčí a šikovnější nástupce.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Nevrkla 20.8.2020 13:44

A moderní monetarni teorie, kdy se mohou neomezeně emitovat hodnotou nepodlozene peníze jen v závislosti na inflaci. Vynalezani ekonomického perpeta mobile. To budou katastrofické konce.

J. Nevrkla 20.8.2020 13:40

Myslím, že to je ještě horší, než uvádí článek. Krize nejen nebude využita k obrode, ale bude zneužita k další destrukci - podpora bezuhlikove ekonomiky, idiotske ekoprojekty, elektroauta a bankroty evropských automobilek. Ceny akcií mnohdy nelogicky rostou, před pár měsíci očekávaný bankrot Tesly, dnes má údajně větší hodnotu než VW. Šílenství na pochodu.

I. Schlägel 20.8.2020 13:06

Centrální banky dělají politiku v rámci výchovy spokojeného voliče volícího ty správné partaje. Rozhřešení se blíží. Bude to bolet.

R. Gramblička 20.8.2020 10:46

prostě, skončíme jako v Japonci. V nekonečném vleklém marasmu

J. Stehlik 20.8.2020 8:52

Tak nízké uroky nejsou problém . Takzvaně to dodává likviditu na rozvoj podniku . Problém je jiný . Ty podniky nemusí být ziskové. Myslím že toto řeší daň z obratu .

Nejsu si jist , ale nemají ji v usa ? Když máte jen daň ze zisku , tak opravdu pak mohou trvale přežívat zombie firmy. A to je zásadní problém evropy . Ta už neví kudy kam a spolu s japonci jdou do záporných uroku . Toto aspoň američané nechtějí a trvají na výnosu.

Je to stejné jak u našich realit. ty také mohou ležet ladem a ještě na ně dostanete dotace. Narozdíl od usa , kde obce jsou financovány z nemovitostí a logicky tedy musíte mít výnos . To paradoxně zpusobuje velké domy a nejvyšší příčky v dostupnosti bydlení (pruměr je 3,5 ročního platu) . V článku se píše že v americe je pětina zombie firem . O evropě ani tuk (???) . To bude ještě zajímavé.

M. Pivoda 20.8.2020 8:36

Tvůrčí destrukce?

Nové americké sankce neovlivní pouze Huawei, ale prakticky celý trh. ...

Skončí výroba? Pokud se Huawei vlivem přísnějších sankcí nedostane k čipům, patrně přestane mobilní telefony vyrábět, upozorňují analytici investiční banky Jefferies. Podle banky JP Morgan by svůj podíl na trhu mohli zvýšit rivalové, jako je čínský Xiaomi nebo americký Apple. Na čínském trhu by si mohli upevnit postavení i výrobci telefonů Oppo a Vivo. V globálním měřítku by pak na trhu základnových stanic pro mobilní sítě páté generace mohl získat jihokorejský Samsung Electronics.

„Bude to mít ohromný dopad,“ řekl k přísnějším sankcím analytik Ku Wen-ťün ze společnosti ICWise. „Zhatí to plán firmy Huawei čipy spíše nakupovat, než aby se spoléhala na HiSilicon,“ dodal. Huawei bude nucena příští měsíc zastavit výrobu vlastních čipů Kirin. Tlak Washingtonu na dodavatele znemožní firmě HiSilicon, což je divize Huawei, tyto klíčové komponenty vyrábět. ...

https://www.novinky.cz/internet-a-pc/mobil/clanek/nove-americke-sankce-neovlivni-pouze-huawei-ale-prakticky-cely-trh-40333829

L. Novák 20.8.2020 7:25

Výborný článek! Díky! :-)