6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Žebrácké řecké důchody?

Spor se vedl o to, jestli Řekové berou důchody příliš vysoké na to, jak špatně je na tom jejich stání pokladna, anebo jestli nakonec s penzemi jen tak tak vyjdou a že se tedy snižovat nedají.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Novák 3.4.2015 17:12

Re: Ekonom by především neměl oblbovat...

ANO, bude hůř...

:-P

J. Jurax 1.4.2015 23:37

Re: dám otázku

Jenže mzda taky má vyjadřovat hodnotu odvedené práce - a to je z hlediska zaměstnavatele zásadní.

A stát nehradí nic, stát pouze přerozděluje to, co vybere na berních od těch pracujících, co to všechno financují.

J. Jurax 1.4.2015 23:31

Re: dám otázku

I zubaři platí daně, aspoň doufám ... :-) ... a lidi budou zdravější a tudíž výkonnější, budou-li náležitě pečovat o chrup, k čemuž patří i práce zubaře. Ono když fest bolí zuby, moc práce neuděláte :-)

J. Jurax 1.4.2015 23:26

Re: dám otázku

No, četl jsem, že nová eura se tisknou závratným tempem - krach přijde taky později ...

J. Jurax 1.4.2015 22:51

Re: Ekonom by především neměl oblbovat jiné - a hlavně ne sebe -

Ale i ten kurzový převod je zajímavý a má jistou vypovídací schopnost ... ovšem podstatné na tom je, že Řekové svůj důchodový účet sami neutáhnou a vyplácejí si důchody nad své poměry.

Teď nevím, jestli nás to nečeká taky, u nás je důchodový účet každoročně v deficitu řádově desítek miliard - loni to bylo 43,4 miliardy.

J. Jurax 1.4.2015 22:46

No jo,

to se to Řekům rozhazuje, když jim EU půjčuje na věčnou oplátku ... :-)

P. Sulc 1.4.2015 20:51

Re: Koho by nepotěšilo pomyšlení,

Tak to veru nevim. Ono je pekar a pekar. Udajne, jak obcas ctu na Psu , pekari jen rozpekaji zmrzle produkfy, dovazene z polska, takze o produktivite nemuze byt reci. A na venkove, kde pece pro par desitek ci stovek lidi, na tom asi tak moc nezalezi. A protoze v USA zitny chleb neni tak moc bezny, pecu si jej sam. Zrovna ted mi chladne, z domaci pekarny. Jinak ale ekonomie statu asi tak moc na pekarich ci reznicich nestoji, spise na sluzbach a prumyslu. Ale na to se zeptejte odborniku. Fakt ale je, ze , bohuzel, slavny cesky prumysl neobstal, zbrojovka Brno, Poldovka, fabriky v Karline, libni a vysocanech, kde to vsechno je.A ani ta plzenska skodovka neni , co to bylo. Proc zeme, ktra vyvazela lokomotivy, ted musi dovazet vlakove soupravy? Nebo obrnena auta, Pandury.

K. Pavlik 1.4.2015 19:24

Re: dám otázku

proc inflaci? Na duchody a platy statnich uredniku by se musely natisknout penize.  Neni nad to mit korunu s Eurem by to tak jednoduse neslo. Krach hospodarstvi by prisel pozdeji.

J. Bruner 1.4.2015 19:07

Re: dám otázku

srovnejme např.VW. Normy práce jsou všude stejné, jejich plnění rovněž, ale mzdy jsou jiné.Proč?

J. Bruner 1.4.2015 19:04

Re: dám otázku

to je právě ono. Když je vyroben výrobek za např.10 hodin jak u nás , tak v Německu, tak produktivita práce je stejná. Ale když tu práci ohodnotíme u Němce za 100 Euro a u nás za 50 Euro, tak to vypadá, že my máme poloviční produktivitu. Není to však pravda, jde o špatně postavený ukazatel a tím jsou naši lidé drženi nízko. Měl jsem možnost dlouho dělat v německé fabrice a žádný rozdíl od našich lidí jsem neviděl.

J. Fridrich 1.4.2015 18:55

Re: dám otázku

Áá jéje. Tady je makroekonomů. Podle některých se není nutno v té které zemi - pro ilustraci třeba v Německu - ani tak mnoho snažit. Prostě lidem přidáme - a bude dobře............

K. Pavlik 1.4.2015 18:15

Re: dám otázku

V Cesku zubari neplati dane?

J. Kulheim 1.4.2015 18:04

Re: dám otázku

Práce zubního lékaře je užitečná a potřebná, ale peníze, které zaplatíte, jsou z ekonomického hlediska "ztracenou investici". Výsledkem jeho práce se nezvyšuje hodnota pacienta a výsledek jeho práce je neprodejný. Zubař vám může udělat např. zubních náhrad jakýkoliv počet, ale nikdo bohatší nebude. Lépe je na tom ten, kdo např. zubní náhradu potřebovat nebude a za peníze, které ušetří, si koupí dovolenou u moře.

Zubař může pracovat od rána do rána a státní kasa bohatší nebude. Naopak, když budou lidé zdravější, tak budou v práci výkonnější.

K. Janyška 1.4.2015 17:48

Mě rozčílí jakákoliv debata, vedená na socialistickém

základě. Kdo však nezná teorii spontánního řádu lidské interakce, tedy Kompozitivní teorii, nemůže vědět, co to socialismus ve skutečnosti je. Co je to za omyl a zločin zároveň... Dzp.

K. Pavlik 1.4.2015 17:32

Re: dám otázku

Dobre tak kde je tedy ten  neni v lepsim rizeni?

K. Pavlik 1.4.2015 17:30

Re: dám otázku

Vic kresel, vic sester.

P. Khail 1.4.2015 16:51

Re: dám otázku

Jak jste na to přišel? Nezpochybňuji to, ale u nás je stále zubařů nedostatek. Že by lepší vybavení ordinací? Víc sester?

P. Khail 1.4.2015 16:03

Re: Je to sic nesmysl,

Jste velmi daleko od pravdy.

P. Khail 1.4.2015 16:02

Re: dám otázku

Nové, dosud nedokončené letiště v Berlíně vydá za několik tunelů Blanka. I v Drážďanech mají něco podobného, takže není třeba být přehnaně sebemrskačský.

S. Donát 1.4.2015 15:37

Re: Koho by nepotěšilo pomyšlení,

Jistě, kdežto každý inteligent ví, že se u nás hákovalo od nevidím do nevidím, každý se snažil pracovat co nejlépe, abychom konečně vybudovali ten komunismus a okolní země nám záviděly ekonomický růst. Prostě takový malý hospodářský tygr Evropy.

S. Donát 1.4.2015 15:35

Re: Koho by nepotěšilo pomyšlení,

To nikdo neví. Neznáte 7 zázraků socialismu?

Každý měl práci. I když měl každý práci, nikdo nic nedělal. I když nikdo nic nedělal, plán se plnil na 100%. I když se plán plnil na 100%, nikde nic nebylo. I když nikde nic nebylo, tak měl každý všechno. I když měl každý všechno, tak všichni kradli. I když všichni kradli, nikdy to nikde nechybělo.

J. Kulheim 1.4.2015 15:26

Re: dám otázku

Za výší mezd stojí i produktivita práce.

http://www.finance.cz/zpravy/finance/106890-za-vysi-mezd-stoji-i-produktivita-prace/.

Nás všechny živí 30% lidí pracujících v produktivní sféře.

Je dobré si něco o tom prostudovat. Na internetu je o tom dost materiálu. Němci nám nechávají dělat práce s nízkou přidanou hodnotou a efektivnější práce dělají dělníci v Německu. Např. v automobilkách se u nás montují plechy a oni dodávají motory. Takový dělník, který montuje plechy se může udřít a vydělá třetinu toho co dělník, který montuje motory. Atd.

J. Kavalír 1.4.2015 15:22

Re: dám otázku

1) Jak se vyjadřuje množství práce v EURech? Produktivita práce je realizovaná hodnota zboží vyrobeného za určité období, nikoli množství.

2) Nízké mzdové náklady (minimální mzda) umožňují cenový dumping.

3) Minimální mzda musí pokrývat náklady na pracovní sílu - stravu, bydlení, ubytování, zajištění další generace (výchova potomstva). Pokud to mimimální mzda nepokryje, rozdíl hradí stát (příspěvky na bydlení, na děti)... Takže se nedivte, že se stát tyto náklady snaží přesunout na toho, kdo si pracovní sílu kupuje (zaměstnává zaměstnance), aby hradil celou její hodnotu bez státní dotace.

J. Bruner 1.4.2015 14:47

Re: dám otázku

1. produktivita práce je množství práce za jednotku času a ta je stejná resp.rozdíly jsou nepatrné

2. něco jiného je cena práce. Ta je u nás nízká a to by zvedla či vyrovnala minimální mzda.

3. minimální mzda nemá s vládní výrobou nic společného a placení mzdy nejde z vládní kapsy, ale z kapsy zaměstnavatel, kterým se sníží zisk.

O. Mayer 1.4.2015 14:47

Re: Je to sic nesmysl,

no neznám sice přesná čísla, ale četl jsem někde , že ještě v 70 letech byly jedním z nejvyšších zdrojům řeckého HDP peníze vydělané řeckými gastarbeitry v zahraniční. Ale to je samozřejmě v tomto kontextu irelevantní, kdo platil sociální dańě v Německu, má také německou penzi, apod.

J. Kulheim 1.4.2015 14:40

Re: dám otázku

Stát si můžete půjčit pouze tolik, kolik vám banky půjčí. Pokud přestane stát platit úroky z úvěrů, tak mu banka víc nepůjčí, jinak zkrachuje. To za předpokladu, že do toho nebude zasahovat např. EU a nebude bankám za špatné úvěry ručit.

Rozpočtový deficit někdo zaplatit musí. Je možné platit- l.Snížením mezd. Tak to řešili, myslím v Lotyšsku.

2.Inflací.

3.Bankrotem státu. Např. v Argentině. To znamená, že to zaplatí lidé, kteří jsou odpovědnější a myslí na zadní kolečka.

Na Islandě si od bank nepůjčoval stát, ale banky. Proč by měl stát platit dluhy soukromých bank?

R. Langer 1.4.2015 14:02

Re: dám otázku

Správně, pes je zakopaný jinde.

K. Pavlik 1.4.2015 13:53

Re: dám otázku

Je zvlastni ze napriklad muj zubar udela 3x vice pacientu nez cesky a ze pocet obyvatel na jednoho doktora je tez zajimavy udaj. Proc je v Cesku tak maly?

M. Pernický 1.4.2015 13:51

Re: Koho by nepotěšilo pomyšlení,

Pane Šulc,když všichní byli v hospodach ,kdo je živil. Je to od vás demagogie.

K. Pavlik 1.4.2015 13:46

Re: dám otázku

To samozrejme ne, proto je hodne fabrik v Cesku vlastneno nemci.

Bohuzel ti co to ridi jsou sikovnejsi a/nebo maji vice stesti. Ono tech tunelu Blanka v Nemecku neni 10x vic nez v Cesku (pocet obyvatel). Hlavni ukazatel je jak dobre jsou reseny prusery. Pocitat produktivitu prace byla asi blbost jiz za meho komunistickeho mladi.