12.5.2024 | Svátek má Pankrác


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Zaplaťpámbu za každý den bez eura

Není to tak dávno, co jsme četli, že do EU vstoupilo Chorvatsko. Nyní čteme, že už započalo proces směrující k přijetí eura. Nejnovější člen EU tak v přijetí eura předběhne ČR, která je členem EU již 15 let.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Horský 15.7.2019 9:52

Re: Ubohé

Pokud Vám vadí kurzovní rozpětí bank, jděte jinam. U hotovostních výměn mají arabské či ruské směnárny rozpětí průměrně 0,15 Kč, pro bezhotovostní výměnu pracuje společnost Akcenta s rozpětím 0,20 Kč.

Já to takhle využívám nejméně 15 let k naprosté spokojenosti.

K. Janyška 15.7.2019 9:41

Ano, ale koukejte také argumentovat spontánním řádem,

jedinou možností existence lidstva. Všechno ostatní jsou povrchní řeči...Dzp.

J. Schwarz 15.7.2019 9:39

Re: Ubohé

proč se neodstěhujete do některé ze zemí EUROzóny? Výjezdní doložky už netřeba a budete tam pobírat až trojnásobný plat ve srovnání se zdejším!!! Tedy pokud něco umíte.

P. Manda 15.7.2019 9:20

Re: Ubohé

také ubohé, ale zkuste si to přečíst ještě jednou.

J. Kočí 15.7.2019 9:01

Ubohé

Paní autorka opomněla (možná omylem) další státy. Např. Rakousko, které je nám nejblíže, na přijetí eura prudce vydělalo. Srovnání s jižním křídlem považuji za ekonomický vtip.

Důvod článku vidím v napojení na bankovní lobby. Protože jediné odvětví, které bohatne na nesmyslném udržování koruny, je bankovnictví. Pohled na kurzovní lístek bank a obrovské množství směnáren jsou jasné symptomy. Přechodem na euro bychom zasadili těžkou ránu směnárníkům a finančním spekulantům (to jsou ti, co nakupovali uměle znehodnocovanou korunu) a teď nás vysávají.

M. Pecina 15.7.2019 8:10

Re: A kde jsou ty důvody pro nepřijetí?

Hlavním důvodem nepřijetí eura je takzvaný ESM neboli euroval. Přijetím eura bychom se totiž okamžitě stali ručiteli za dluhy ostatních zemí eurozóny.

M. Prokop 15.7.2019 8:09

Re: Pokud ČNB nebude znehodnocovat korunu...

Nezodpovědné politiky českých vlád nás € nezbaví. Jen k ní přibyde nezodpovědná politika EU a ECB. Na kterou nebudeme mít vůbec žádný vliv. A nikdy nebude nastavena na potřeby Česka.

M. Prokop 15.7.2019 8:05

Re: A kde jsou ty důvody pro nepřijetí?

Přečtěte si něco od pana Mundella, co je a co není optimální měnová zona. Eurozona není, ani náhodou.

P. Götze 15.7.2019 7:45

Re: A kde jsou ty důvody pro nepřijetí?

Vzdyt to tam mate popsano. Eurozona je extremne zadluzena, jenom blazen by tam vstupoval (nebo proste velky eurooptimista). A to uz vubec nebyla rozebrana katastrofa jmenem politika ECB. ECB je zpolitizovana a to je pro centralni banku naprosta katastrofa. Zbavovat se menove politiky je proste nesmysl, neni k tomu zadny duvod. Ono pokud by totiz nebyla potreba, zeme Evropy mohly prejit na americky dolar a melo by to z ekonomickeho pohledu mnohem vetsi pozitiva, nez tvorit nejakou novou umelou menu. Ale to by nemci nebo francouzi samozrejme nidky neudelali. Pro ne je EURo prijatelne pouze proto, ze oni o EU a eurozone rozhoduji. Jinak by do toho nikdy nesli.

V. Halašta 15.7.2019 7:37

A kde jsou ty důvody pro nepřijetí?

Já je v textu moc nevidím. Vidím, že na Euru někdo vydělal a někdo prodělal a pak nesmyslné odborářské zdůvodnění (porovnávat zemi v jiné fázi odsocializování je nesmysl, neabstrahují od hlavních vlivů).

Paní Šichtářová taky vyjmenovává jen mínusy a nepostihla zdaleka všechny aspekty. Ten skutečně informovaný by měl asi poctivě přiznat, že neví, co je výhodnější. Tedy že ta diskuze je přínosná ale přijetí Eura není až tak podstatné pro další ekonomický vývoj. To podstatné (a hodně negativní) se děje beztak v Strakovce a na Letenské.

P. Lenc 15.7.2019 7:24

Jako vždy

za jedna.Dík!

P. Götze 15.7.2019 7:05

Re: Pokud ČNB nebude znehodnocovat korunu...

Vite , ale o tom to je. Vy vidite nejake kurzove poplatky a proto si myslite, ze z toho zadnou vyhodu nemate. Samozrejme to neporovnate s tim dluhem, ktery se tvori nekde jinde. Ja nevim jak vy, ja mam prijmy v eurech a naklady vesmes v korunach. Tudiz prevadim pravidelne. A verte mi nebo ne, ty poplatky za smenu (konkretne realizuju pres ROKLEN), jsou uplnej prd. Takova je realita. Zaplatpanbuh za tuto moznost, nez mit v Cesku EURo a nemit moznost zadnou!

P. Klíma 15.7.2019 6:54

😂👍👏

P. Klíma 15.7.2019 6:53

Excelentní, podepisuji!

L. Novák 15.7.2019 3:28

Pokud ČNB nebude znehodnocovat korunu...

Jenomže ČNB korunu znehodnocuje trvale a systematicky, vlády zvyšují zadlužení státu od startu zadlužování ČR vládami ČSSD, takže ono to vlastně vyjde nastejno, jako kdybychom to slavné EURo měli. České vlády (od Klausovy éry) samozřejmě masírují voliče, že přijetí EURa by nás poškodilo, proto jsou výsledky průzkumů takové, jaké jsou. Že manipulacemi s množstvím peněz v oběhu a znehodnocováním koruny "množením" občany ČR poškozuje, o tom vlády mlčí. Dokonce ani odborový soudruh Středula si nestěžuje... :-P

Domnívám se, že za takového stavu věcí spor EURo / Kč ztrácí smysl, protože stejní vládní pitomci, kteří se koruny vzdát nechtějí, budou volat po jejím oslabení (oslabování), posilování koruny vůči EURu je přece "fuj, fuj"... Aby obrali občany o další peníze a financovali nezodpovědnou politiku rozhazování státního rozpočtu na nesmysly typu "zelená revoluce"...

Pokud mi tedy na b. účtu leží EURa nebo koruny, pro mě je rozdíl jen v tom, jestli mohu platit přímo bez měnové konverze a nebo s poplatky za převod do jiné měny. Výhody z placení korunou žádné nemám.

I. Dekyský 15.7.2019 0:34

Jeníka Hrušínského na Vás

tenhle pologramotný pitomec by Vám to vysvětlil :-)