29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Žádný dirigent není potřeba

Trávíme příliš mnoho času čekáním na instrukce – a peníze – z Washingtonu. Splasknutí bubliny na trhu s nemovitostmi dalo politikům volnost dělat to, co chtějí dělat celou dobu: utrácet. Tradiční zábrany rozhazovačnosti, už tak slabé, byly definitivně spláchnuty.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Vítek 28.12.2013 17:20

Re: Pravicová aj ľavicová filozofia vo svojej najčistejšej

Podobne jako pan Gruber pod Vami:kazdy bod by se dal rozebrat,ale vyssi vahu ma toto:

Nikdo nesmi rozhodovat o cizich penezich!Zvlaste ne lidi,kteri maji peknou tvaricku a predevsim umi kecat a slibovat.

Jaky jiny zpusob regulace muze byt fer, nez sobecky,tvrdy zajem o zisk?Kdo to nedokaze,zkrachuje.

Pustit se do podnikani dokaze jen malo manipulovatelny clovek....kdo ruci za hospodareni s VLASTNIMI penezi, neni zadne dite!Priroda prece funguje dokonale-vy mate tu troufalost ji predelavat?

Firmy rostou jako budulinci predevsim ze statnich zakazek.Je to tak slozite,ze ridit to zvenku je tezka nafoukanost...atd atd

P. Vítek 28.12.2013 16:54

Re: John Stossel

A v cem je problem?Co byste Vy,jako vynikajici podniketel,zmenil na jeho clanku a proc?

J. Berger 28.12.2013 13:52

Re: 300 Indů bylo potřeba zaměstnat

To plně  chápu, viděl jsem v Indii rozšíření silnice, kdy buldozer by neměl hodinu co dělat, ale bylo tam asi 30 párů muž/žena, kdy on nahraboval (a pak stál), ona nosila v ošatce na hlavě, měli za to pár rupek, ale měli práci. A přišlo to levněji…

H. Grúbr 28.12.2013 10:36

Jako jo, ale nikdo přeci nerozporuje, že ekonomická

teorie již v premise předpokládá, že se lidé budou chovat rozumně, tedy ekonomicky a že se budou vždy snažit maximalizovat svůj užitek. Důvodů proč se tak někdy nechovají je víc, jeden z hlavních je ten, že nemají správné, nebo všechny informace. Za to můžou především papaláši, kteří vstupují do hry a obětují blaho občanů, které mají zastupovat za svoje znovuzvolení. A tady je ten důvod, proč by papaláši - politici neměli do ekonomiky vůbec, nebo jen minimálně kafrat.

A. Hrbek 28.12.2013 9:44

John Stossel

je novinář. Tím je řečeno vše. V životě žádný podnik nevedl.

J. Kostelanský 28.12.2013 9:16

Pravicová aj ľavicová filozofia vo svojej najčistejšej

podstate sú insitným nezmyslom. Ľavica prezentuje, že treba regulovať a riadiť VŠETKO, pravica, že netreba regulovať a riadiť NIČ. Pripomína mi to náboženský fanatizmus, kde buď ŠTÁT alebo VOĽNÝ TRH zabezpečí úplne všetko.

Ľavicové myslenie rozoberať nebudem, to je známe.

Pravicová téza o tom, že trh zariadi úplne všetko (dokonca aj nástup ekologickejších technológií, ako to prezentuje Klaus vo svojej knihe Modrá, nikoli zelená planéta), je nezmyslom z viacerých dôvodov.

1.Ľudia sa NEsprávajú vždy rozumne a nehľadajú vždy najlepšie možné riešenie. Keby to tak bolo, tak by neplatili obrovské peniaze za to, aby si skrátili život o 10 či viac rokov - viď cigarety, alkoholizmus, drogy atď. 2.Ľudia sú relatívne ľahko manipulovateľní. 3.Väčšina ľudí je schopných pre veľké peniaze postupovať nemorálne - či už z donútenia (ľudia majú hypotéky, splácajú autá, takže nie je ľahké z morálnych dôvodov zo zamestnania odísť) alebo vlastnej iniciatívy. 4.Základnou vlastnosťou kapitálu je jeho koncentrácia. Skôr či neskôr sa bez regulácie na trhu vytvorí situácia, kedy sa jeden či dvaja hráči stanú dominantní. 5.Počet spotrebiteľov na celom svete je obmedzený. Skôr či neskôr veľké nadnárodné firmy získajú dominantné postavenie v celosvetovom meradle. 6.Ak niekto má príležitosť zneužiť svoje postavenie na trhu, tak to skôr či neskôr zneužije - viď monopoly, či duopoly (2 dominantné firmy na trhu).7.Posledné, ale najdôležitejšie - dokonalá konkurencia (terminus technicus) je teoretický, ale nikdy NEDOSIAHNUTEĽNÝ model. Matematicky povedané, je to limita, ku ktorej sa dá blížiť, ale NIKDY sa nedá dosiahnuť. Základné princípy dokonalej konkurencie: A. také veľké množstvo predávajúcich aj kupujúcich, že žiadny z nich nemá možnosť ovplyvniť cenu na trhu. B. Neexistenia administratívnych bariér trhu. C. Nulové náklady na vstup a výstup do biznisu D. Dokonalá informovanosť spotrebiteľov. E. Výrobky rôznych výrobcov sú dokonale homogénne, teda majú úplne rovnaké vlastnosti a kvalitu.

H. Grúbr 28.12.2013 8:02

Tady ty reakcionářské články jsou děsné

a matou masy. Ještě si někdo začne myslet, že je potřeba šetřit, že do ekonomiky se nemá vrtat, a že politici a jiní úředníci mají být trestně zodpovědní za nepovedené tahy, jimiž způsobili veřejným rozpočtům ztrátu neuváženým a neodborným jednáním.

M. Krátký 28.12.2013 6:52

300 Indů bylo potřeba zaměstnat

na stavbě základů pro horizontku ŠKODA v Indii. A kluci škodovácký se divili proč, když tam byl k dispozici diesel agregát, velká míchačka na beton atd vybavení. Ale to by nemohli zaměstnat těch 300 Indů. Takže se míchalo ručně, beton se nosil v ošatkách na hlavě a podobné pitomosti. Prostě - indická vláda dala souhlas k této investici pod podmínkou, že se tam zaměstná 300 místních ( rozumí se i s rodinami ), takže se postavila vesnice, chatrče, manželky vařily, praly prádlo, kojily děti atd. vymoženosti - a byla splněna podmínka plné zaměstnanosti - a teď si to jdu dočíst - moc daleko jsem se nedostal - musel jsem tohle popsat abych to nezapomněl - hezký den - už se probouzí.

I. Teren 28.12.2013 2:51

Re:"Lavica" , 'Pravica", uz je pravdepodobne pozde

http://www.youtube.com/watch?v=N9DBhAkY5lE

T. Pansky 28.12.2013 0:29

Co dela levice uplne spickove: dela z lidi mrzaky a ti ...

... se potom stanou jejimi volici.  Jak to dela?  Levice pod ruznymi zaminkami dela cely pravni system velmi tezko srozumitelny, nekoncepcni, nefunkcni.  Podivejme se napriklad na zakonik prace z levicove dilny.  Pro zamestnavatele ztezuje zamestnavat nove pracovniky.  Potom levice krici, ze je treba se starat o nezamestnane.  Tim si defakto zavazuje nove volice - dela z nich "drogove" zavysle na rozdavacne politice levice.  Levice mrzaci celou ekonomiku.  Kde na to bere levice penize?  Dela statni dluhy.  Ted si ale predstavme, ze by  levice musela podepsat danovou ustavu, kde do ni pan Kalousek prosadil, ze vlada nesmi navysovat statni zadluzeni nad 50% HDP, vyse jenom se souhlasem parlamentu (3/5 snemovny - pokud se pletu, opravte me nekdo).  Tohle samozrejme levice nepodepise, tim by ji dosly drogy. ...  Levicova politika predevsim dusi stredni tridu, tahouna vyvoje a sily kazde spolecnosti.  top0625top@live.com