5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Vyhlídky ČR pro laiky

Vládní rozpočet na rok 2015 počítá se stejnou výší schodku, jaká je plánována na letošní rok, tedy 100 miliard. Ministr financí Andrej Babiš, který chtěl řídit stát jako soukromou firmu, tedy nijak neoslňuje.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
K. Janyška 4.10.2014 11:50

Babiš neoslňuje vůbec, naopak, těží ze skvělé práce

Petra Nečase a náhodného růstu kolem Německa. Babiš je typický trouba, podnikatel v politice. Ti tam nepatří. Jsou to natrénovaní socialisté, neboť jejich firmy organizacemi opravdu jsou... Dzp.

J. Vintr 4.10.2014 11:42

Re: Je to docela smutný

Je velice pravděpodobné, že Bůh nějak koriguje počínání lidstva. Jinak by se lidé na této planetě už dávno vyzabíjeli. Ovšem není to nikdy přímá cesta a jsou i období, kdy to pro lidi není vůbec příjemné. Teď už se mají lidé dlouho neskutečně dobře, takže nás asi čeká změna k horšímu.

J. Fleiszner 4.10.2014 9:57

Je to docela smutný

Když vidím, že Janouškovi přijdou na účet 2 miliardy, které nikde nevznikly, ale také nikde nechybí a pak vidím v TV vrcholného politika, jak se chlubí, že nějakým způsobem ušetří za rok 200 miliónů, tak je mi jasný, že dění a směřování ČR nemá ani trochu v rukou politik a už vůbec né volič. Je to docela smutný. Změnu by mohla přinést válka a nebo revoluce, ale dá se důvodně předpokládat, že tu válku nebo revoluci by řídili lidé, kteří řídí dění v ČR dnes.

Autor často vsází na víru v Boha. Nevím jak by to mělo fungovat. Bůh pomůže tomu, kdo si pomůže sám a věřit na to, že víra změní člověka je dost podobná víře komunistů v nového uvědomělého člověka.

J. Vintr 4.10.2014 9:46

Množství peněz, které "spotrebuje" stat

není dáno nějakými objektivními potřebami. Pokud si může stát svévolně určovat, kolik mu musí občané s firmy odvést na daních a pokud může utrácet víc, než se vybere na daních, budou růst daně i státní dluh. Stát se v podstatě chová jako (téměř každý) člověk. Málokdo by nezneužil toho, že si může sám určit, kolik dostane peněz a že může beztrestně utrácet víc než vydělá. Bohužel není žádná síla, která by toto počínání eráru korigovala, takže to nemůže skončit jinak než katastrofou.

J. Schwarz 4.10.2014 8:41

Re: Není cesty zpět.

Problém je v tom, že  "sociální stát" vás "chrání" i proti vaší vůli. A tak si musíte pořídit - chcete-li existovat v Evropě - množství drahých zařízení které vás mají "ochránit",  normy  bezpečnosti a "ochrany zdraví"  jsou stále restriktivnější. Před padesáti lety, pokud jste vydělal málo, jste si mohl postavit domek z vepřovic s kadibudkou na zahradě. To dnes není možné - buď máte na byt se vším komfortem, nebo si jej vydyndáte na obci a když ne pak  jste bezdomovcem.

P. Lenc 4.10.2014 8:36

Re: Není cesty zpět.

Máte pravdu, bohužel.

I. Schlägel 4.10.2014 8:36

Řešení je jednoduché.

Neutrácet více než vyděláme. Provedení je neuskutečnitelné. Voliči chtějí od politiků dárky. Tak je mají mít. Amen.

Z. Rychlý 4.10.2014 7:08

Re: Není cesty zpět.

.. nereflektují .... (klábosnice má slabé baterky)   Refekovat bude asi něco jiného, pokud vůbec něco.

Z. Rychlý 4.10.2014 7:05

Není cesty zpět.

Jednotlivé státy by snad dokázaly stáhnout svá zadlužení, třeba inflací. Eurozóna už takovou možnost nemá. A dluhová unie (EU) je moloch, který problémy neřeší, dokonce se tváří, že neexistují.

Vyhlídky jsou chmurné, měny jsou trvale znehodnocovány, z akciového trhu se stala čistě spekulantská loterie, státní dluhopisy darmo mluvit. Měny jsou odtrženy od měřitelných veličin (kdysi zlato) a podloženy jsou ho.., tedy slibem; akcie dávno nerefektují hodnotu podniku, jsou fikcí, a s původním podnikem (firmou) nemají téměř nic společného. Státní dluhopisy některých států jsou toxické papíry, státní dluhopis USA, kdysi nejbepečnější přístav, se již vydal na otevřené moře - při pohledu na dluh Spojených států musí každého střadatele mrazit.

Úspory není do čeho investovat všechno je krajně nebezpečné - takže závěr zní:  utrácet i za cenu tvorby neřešitelnch dluhů a tvářit se, že tomu všichni věříme.

Dokud nějaké nezvedené děcko nevykřikne, že král je nahý. Pak se ta odchylka od normálu, ta bublina znehodnocených měn,  srovná a splaskne. Držme si palce, aby to bylo "jen" masivní inflací. Při tom prasknutí dojde k obrovským přesunům majetků a to se bez randálu neobejde.