4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Vlastenectví majetných se nenosí

Našim ekonomickým ministrům a bez diskuze i nespočtu dalších občanů vadí, že se spousta tuzemských firem nijak neostýchá odvádět své daně mimo Českou republiku. A to ne v ledasjaké cizině: v daňových rájích. Čili zemích, kde zaplatí výrazně méně nežli doma.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Schwarz 29.3.2012 10:56

Kdybych byl "bohatý"

taky bych to s nějakým vlastenectvím nepřeháněl. Kdybych  si bohatství nakradl, ulil bych je jednoznačně do ciziny aby mi zlodějnu nemohli dokázat. A pokud bych k bohatství přišel poctivě, dokonce vlastní prací - pak bych danil v "daňových rájích" s ještě větší jistotou, protože jakou "solidaritu" bych měl projevovat s knechty, kteří každého úspěšnějšího člověka považují za zloděje a chtějí ho prostřednictvím daňových zákonů okrást? A vůbec se za to nestydí?

M. Stuchlik 29.3.2012 13:59

Re: Kdybych byl "bohatý"

Problém je v tom, že situace v tomto státě je taková, že kdo nedojí stát tak sotva přežívá ale rozhodně se nedá říct, že by byl úspěšný (až na pár výjimek, které potvrzují pravidlo). Takže se nelze divit tomu, že si lidi spojili úspěch v podnikání s mafiánskými praktikami.

R. Langer 29.3.2012 10:12

Nezapomeňte zvýšit daně

tomu zbytku, co je tady ještě platí, určitě to platební morálku podpoří! :-D

S. Landa 29.3.2012 9:45

Lichtenštejnsko v EU?

Asi tam mělo být Lucembursko namísto Lichtenštejnska, ne?

V. Kopta 29.3.2012 2:26

hmm...

co takhle snizit dane...to by k nam pritekaly i penize z Nemecka a obchodu a podnikani by se vice darilo...

J. Vích 29.3.2012 2:04

při čtení článku se mi vybavila scéna

Z Krále Ubu od A. Jarryho, kde matka Ubu ( paní jeho hovniska) kárá svého hnusného muže, že co pak si počnou, až vybere všechny daně a zpustoší zemi. Trefně ji uklidňuje " ty pitomá, popadneme truhlu se zlaťáky a pryč do zahraničí". Tehdy to byl absurdní román o absolutistickém hovadu, dnes je to součást profilu našich demokraticky zvolených vůdců.

J. Kanioková 29.3.2012 1:14

Ne, že bych z toho měla radost, ale nedivím se jim,

když tady spějeme od socialismu k socialismu. A je zvláštní, když čtu použití výrazu - vlastenci - v této souvislosti. Protože když se jedná o EU, tak je ten výraz fuj...

A tak jako moskevský, tak i bruselský socialismus se s produkujícími podnikateli nemazlí, hází jim klacky pod nohy formou nepříčetných regulací, kvót, hygienických přehnaných povinností, ekologických norem, povolení a poplatků a jánevímčehoještěvšeho.. Ty neproduktivní naopak, tak jako dealer, vyučil k závislosti na dotacích.

Spěje to šupem k "harmonizaci" kdečeho, k integraci, k centralizaci, k protektorátu bez krve, k (ne)konkurenceschopnosti a ke dnu. Místo společenství funkčního volného trhu mezi rovnoprávnými zeměmi, kam jsme vstoupili, se do nás cpe, jak je výhodné nosit náhubek, poslušně panáčkovat a podepisovat vše a okamžitě, co se nám předloží.

Být já podnikatelem, taky taky budu hledat jistější budoucnost. I za dávnějších bojovných časů docházelo na povel - zachraň se, kdo můžeš... Obávám se, že nás čeká třetí emigrační vlna lidí, kteří něco dokážou...

Čtyřicetileté poddanství se na pocitu vlastenectví, které bychom měli mít někde pod kůži, smutně podepsalo a vracející socialismus k jeho obnovení rozhodně nepomůže. Naopak.

B. Rybák 30.3.2012 19:20

Re: Ne, že bych z toho měla radost, ale nedivím se jim,

Souhlasím s Vámi.

Z. Kulhánková 29.3.2012 1:11

Hranice, kdy se firmě vyplatí emigrovat,

je přesně stanovená. Je na ministrovi financí, aby si spočítal, že 10 % z miliardy je víc než 30 % z výkalu.

Z. Jaromír 29.3.2012 5:42

Re: Hranice, kdy se firmě vyplatí emigrovat,

Tomu nerozumím. Přece to, co tu firma nějakou činností vydělá, je zdaňováno tady, ať má sídlo tu či v cizině.  Kdyby tomu tak nebylo, pak při množství firem majících sídlo v zahraničí by musela být kasa poloprázdná. Nejde těm firmám spíš o to vyhnout se administrativním a různým poručnickým nárokům státu vůči podnikatelům? Jak malým, tak velkým? A obecně vůči malým už pomalu nesnesitelným? A vůči živnostníkům téměř likvidačním?

R. Langer 29.3.2012 10:14

Re: Hranice, kdy se firmě vyplatí emigrovat,

A kasa je snad plná? ;-)

J. Schwarz 29.3.2012 11:01

Re: Hranice, kdy se firmě vyplatí emigrovat,

Když tu firma vydělá? Proč by měla vydělat? Stačí mít centrálu na Kypru, nějakou činnost "odsourcovat" tamním odborníkům a za jejich "služby" případný zisk utratit. Hnedle  se zdejší výnosy rovnají nákladům a zisk vykáže kyperská centrála.

J. Novak 29.3.2012 0:58

Majetní X majetní

Jestli to nebude tím, že ti majetní třeba v Německu mají určitou hrdost na to, že jsou Němci, kromě jiného, že prostě nestojí o to, aby je jejich okolí považovalo za gaunery. Na rozdíl od různých Bakalů, Tykačů, Kožených apod., kteří jsou ve skutečnosti těmi opravdovými gaunery a hochštaplery, kteří jenom využili možnosti si beztrestně nakrást díky tuneldědkovi Klausů.