5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
K. Frejlach 15.3.2011 18:56

Kubík vody za čtyři tisíce

Uvedu konkrétní případ ze svého nejbližšího okolí. Na chalupě, kterou po své matce zdědila dcera, jsou dvě vodovodní přípojky (se dvěma vodoměry), bez velkého bourání a přestavby je není možné nahradit jedinou přípojkou. Po zavedení paušálních plateb za vodoměry a při malé spotřebě vody se tam za kubík vody nyní platí 3600 Kč. Podle vlády zprůměrované zvýšení DPH znamená pouze několik desetikorun, je to podle nich zanedbatelné. Jenže v tomto konkrétním případě bude už kubík vody za čtyři tisíce korun. Tolik snad nestojí ani balená voda a je to pro ženu, která bere deset tisíc korun za měsíc, obrovský výdaj. Stát totiž v průběhu let  zavedl tolik nesmyslných cenových úprav, poškozujících a vydírajících část obyvatel, že se v tom již nikdo pomalu nevyzná. A opatření současné vlády účinky těchto úřednických výmyslů a nesmyslů znásobují.

R. Langer 15.3.2011 12:11

Vláda není hloupá,

vláda je levicová a dělá přesně to, co dělají všechny levicové vlády. A pokud ji budete dál volit, bude dělat stále to samé...

J. Schwarz 15.3.2011 11:28

Vláda by měla

především omezit aktivity státu, omezit "veřejné služby", snížit počty úředníků,  policajtů, učitelů i zdravotníků placených státem. Pak by mohly být daně menší  a lidi si sami rozhodovat, jakým službám ze strany svých bližních dají přednost. Opakuje  se pořád stejný scénář - společnost se stále víc komplikuje, přibývá vazem, zákonů, předpisů, všelijakého přerozdělování a povinností až se v takovém systému nedá vydržet /přesto, že materiálně se lidi mají víc než dobře/ a skončí to válkou nebo revolucí. Po válce je všechno rozbité, je hlad a nic nefunguje, ale lidi jsou šťastní že přežili a mají opět perspektivu rozvoje, protože staré vazby se rozpadly a z poválečné chudoby existuje prakticky jen zlepšení. Jak se  dosáhne stability a bohatství, lidi to  brát jako normu a protože další zlepšování je zákonitě už pomalé je většina rozčarovaná a namíchnutá. Jó, USA to měly při svém vzniku snadné - všichni naštvaní, co se nevklínili do již znovu zkostnatělých společenských vztahů na východním pobřeží mohli zvednout kotvy a jít hledat štěstí "na západ". Něco takového dnes chybí, země je přelidněná a řešení neexistuje - leda že by vznikl "nový člověk", který by si v životě někým jiným nalajnovaném liboval.

J. Bakulová 15.3.2011 11:22

Milý pane,

tato vláda se domnívá, že ten děrovaný rozpočet zaplácneme my, pokud nás mohu nazvat střední třída. Bohatí budou platit taky víc, ale těch se zvýšení DPH tolik nedotkne, chudí jako obvykle budou sice muset platit taky, ale ze společného - tedy z dávek. Vůbec nechápu souvislost mezi vyšší DPH a důchodovou reformou. Obávám se, že peníze budou využity na důchody, to ano, ale současné. Dnes už si řada lidí na důchod spoří, tak co pořád chtějí s těmi "novými" fondy Jestli se vláda bojí těch, kteří si nikdy na nic šetřit nebudou , tak jim to žádná reforma nevyřeší. Vláda by se ale mohla laskavě vymáčknout k tomu, kdy a o kolik chce snižovat důchody z průběžného pilíře: bude to sice jen simulace, ale aspoň tak !

M. Heisler 15.3.2011 9:28

Jednostranný pohled

Ten váš pohled je trochu jednostranný. Přerozdělování je technická záležitost - například ve zdravotnictví se to dá řešit tak, že nemocnice budou plátci DPH.

M. Varadinková 15.3.2011 0:27

Zvýšení DPH je dobrý nápad

ovšem jedině za předpokladu, že by bylo provázeno razantním snížením škodlivějších daní jako je: daň z příjmu právnických osob, daň z příjmu fyzických osob, sociální pojištění (zejména část odváděná zaměstnavatelem za zaměstnance), daň z nemovitostí a dalších x daní či poplatků, které jsou zbytečně administrativně a technicky náročné a tudíž nákladné a neefektivní. A hlavně jsou demotivující.

Stát by měl žít jen z DPH a z ní platit i důchody (minimální rovný důchod).

S. Ševeček 15.3.2011 11:36

Re: Zvýšení DPH je dobrý nápad

Paní Varadinková, já vím - dlouhodobě plaidujete za to, aby tzv. daň z přidané hodnoty byla daní jedinou; Váš (a všech jejích obhájců) argument je jasný - jde o dan "ze spotřeby" a kdo spotřebovává, ať platí.

Vezmu-li ale v úvahu, co to ta DPH vlastně je - tedy dodatečné zdanění té hodnoty, která byla do výrobku (či služby) včleněna od počátku až do konce, hodnoty výkonů lidské práce, která byla (a musela být) vykonána, aby vznikl smysluplný, lidem potřebný produkt - pak ta dépéhá je jenom další "státní výrobek", který zdražuje lidskou práci. Loupež státu, vykonaná na jeho občanovi.