4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Veřejný sektor utržený ze řetězu

Jako by zaměstnanci státu a zaměstnanci soukromých firem žili na odlišných planetách. Veřejný sektor a soukromý sektor vypadají jako dva zcela odlišné světy.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
T. Zlesa 13.1.2021 7:40

Pánové, produktivita je to, za kolik se prodá. Ne kolik se toho vyrobí...

V. Mokrý 13.1.2021 7:22

Kolik kdo platí daní, bychom viděli, kdyby se vybíraly v místě jejich vzniku. A ne jak je to nyní, podle hlavního sídla/adresy firmy !

A. Forman 13.1.2021 7:22

Malý příklad z praxe - dominantní výrobce autozámků - Kiekert měl výrobní závod v Německu a po roce 1989 zavedl výrobu do ČR. Různí poradci a experti stáli se stopkami za zády zaměstnanců a určovali normy, kolik se musí vyrobit zámků za hodinu. Přičemž doma měli produkci na 2/3 oproti ČR, ale platy byly samozřejmě úplně někde jinde, byly německé, tam by za nějakých 900 - 1000 marek ( euro ) nikdo nedělal. Nyní je už celá výroba u nás a staví se další haly s výrobními linkami.... tak kde je ta produktivita ?

Zámek dodán výrobcům aut v Německu např. za 10 euro, ale zámek je zhodnocen v prodejní ceně auta 10 x ........

M. Krátký 13.1.2021 7:15

celá tato anomálie je založena na bludu, že zaměstnanci taky platí daně - stačí se jich zeptat, do které banky ty "své daně" chodí vkládat - tohle všechno spískal kdysi nějaký Bismark - socialista a levičák vůbec - dobré ráno R^R^R^

O. Uživatel 13.1.2021 7:13

Uživatel požádal o vymazání
M. Krátký 13.1.2021 7:10

super poznámka - R^R^R^

V. Mokrý 13.1.2021 7:02

Obecní jako státní ! Pořád úředník, placený z peněz těch soukromníků.

V. Mokrý 13.1.2021 7:00

R^R^R^ [>-] !!

A. Forman 13.1.2021 6:09

Není mimo mísu, zvláště pak, kdy učitelům jsou zvedány platy a úroveň vzdělání se snižuje..... a to z peněz daňových poplatníků, kterým vy, de facto, nejste. A prosím, neposuzujte stav úřednictva ve státě s porovnáním menší obce, nejen úředníci jsou státními zaměstnanci. Tvrdé zásahy do soukromého sektoru vládními nařízeními se vás netýkají, máte své jisté a o to jde.

A. Forman 13.1.2021 6:00

Panebože, takže obecní úředník není placen z finančních prostředků daňových poplatníků ???????? A kam ty daně jdou ?????

L. Viceníková 13.1.2021 6:00

Možná by bylo dobré, kdyby si pisatel ujasnil, z čeho jsou placeni úředníci územněsprávních celků (města, obce a kraje) a z čeho jsou placeni učitelé. Ten nárůst výdajů státního rozpočtu jde jednoznačně za neustálým zvyšováním platů učitelů. Platy těch obyčejných úředníků na obcích a městech jsou ve srovnáním s ostatními platy směšné. Nástupní plat úředníka například na stavebním úřadě je nižší něž nástupní plat pokladní v Lidlu - stačí se podávat do příslušné vyhlášky o platech. Vím to - jsem úředník na menší obci. To neustálé kopání do úředníků se už začíná vyplácet - najít nové úředníky je čím dál tím těžší. Takže se potom nedivte, že čekáte měsíce na vyřízení - o kvalitě ani nemluvě. Nebo si vážně myslíte, že se požene někdo s titulem ing na stavební úřad za nástupní plat 21 tisíc hrubého? A pokud se nárůstu počtu zaměstnanců týká - řekla bych, že se do toho počítají i ti slavní asistenti ve školách. Takže celý tento článek je dost mimo mísu. Jen tak pro zajímavost - i když trochu mimo téma - plat ředitel školy na menší obci je obvykle vyšší než plat starosty. O odměnách ani nemluvě - to taky vím z vlastní praxe. To vám přijde normální?

R. Langer 13.1.2021 5:20

To je obecně oblíbená blbost. Žádnou "dvoutřetinovou produktivitu" oproti Německu nemáme, máme ji úplně stejnou, ne-li vyšší, ale za třetinové mzdy, což nám potom v HDP dělá tu slavnou "neproduktivitu'. Nebo si snad myslíte, že český pekař napeče za stejnou dobu o třetinu rohlíků méně, český soustružník vysoustruží o třetinu obrobků méně, pokladní obslouží o třetinu méně nakupujících a holič ostříhá o to méně lidí? Houby! Kdyby Němci makali tak, jak tam u nich místo nich makají Češi, tak si tam nemusí zvát na práci milióny muslimáků. Pche! Prej "produktivní Němec". To určitě... :-P

J. Stehlik 13.1.2021 5:01

Tak tento problém je zpusoben nefunkčností odboru u nás . Máme asi dvoutřetinovou produktivitu oproti německu , ale třetinové platy . Tu přidanou hodnotu získávají podnikatelé . Proč by podnikatelé přidávaly peníze zaměstnancum , když nemusí .

Je to zásadní problém , který pak má vliv na celkovou spotřebu a chod ekonomiky. Nikdo neví co s tím a tak naši papaláši aspoň zvyšují platy kde mohou (ve státním). Doufají tak ve zvýšení i u soukromníku.;-)

O. M. 13.1.2021 0:58

Jeden z mudrlantů, co vidí ve státním sektoru hlavně úředníky. Nárůst platů ve státním táhlo hlavně zvýšení platů učitelům, přidáno dostali i hasiči (a ti nemají zas tak extra platy, jak si někdo myslí), doktoři, policajti.

K tomu mediánu: možná je to dané tím, že v soukromém sektoru je větší podíl pracovních míst s nižší kvalifikací než ve státním.

K těm frontám na parkování: to jsou úředníci obecní, nikoli státní.