21.5.2024 | Svátek má Monika


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Velké hrátky s autošrotem

Je kouzelné sledovat dnešní vyjádření kapitánů automobilového průmyslu, který se ve velké části Evropy potácí v hluboké krizi a evidentně ho čeká masivní restrukturalizace.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Venc 2.8.2012 15:09

Je ale potřeba komplexnější pohled

Řada diskutujících správně vidí důvody krize ve státní a jiné regulaci obchodních vztahů. Je však potřebné říci, co je hlavním zdrojem hlubokých společenských problémů. Je to pomatení logického a zdravého uvažování občanů ideologií a aktivitami Socialistické internacionály. Poblouznění občanů mystickou nabídkou, že politici jsou schopni zajistit nezajistitelné. Mohou napravit přirozený, nespravedlivý řád věcí a učinit občany (schopné, neschopné, chytré, hloupé, zdravé, nemocné) spokojenými v sociálně tržním státě, trvalého ekonomického rozvoje a blahobytu.

Bohužel, tato pohanská modla moderního člověka má své stálé ctitele, a to již od dob osvícenství.

V. Kain 2.8.2012 17:12

Re: Je ale potřeba komplexnější pohled

Jenom si vzpomeňme kdo tady prosazoval šrotovné.Byli to socani.A tak jako to socani v Evropě dotáhnou k bankrotu tak naprosto stejně to dopadne u nás.

M. Vojtíšek 2.8.2012 0:34

Článek by si zasloužil jiný konec.

Fotodokumentaci z vykopání a zneuctění ostatků Henryho Forda. Protože On za to může. :-).

P. Rada 2.8.2012 10:28

Re: Článek by si zasloužil jiný konec.

Příznačný článek jen není natvrdo napsáno že za to nemůže H Ford all,.ale SLONI !!!

http://www.finmag.cz/cs/finmag/ekonomika/patnact-slonu-v-obyvaku/

M. Vojtíšek 2.8.2012 17:35

Re: Článek by si zasloužil jiný konec.

Ten článek se mi opravdu líbí. A je prostě pravda, že lidé se chovají jako v nějakým laboratorním prostředí, kdy si mužeme navodit jaké koliv podmínky, přitom realita je taková , že žijeme uvnitř komplexního systému, který má podmínky vlastní a náma "neovlivnitelný".

Když někomu tvrdím, že bohatá společnost v USA byla postavená na nereálnosti valuace rizika  ( tzn nereálný výpočet ceny )překotného nadužívání surovin, stejně tak i evropský sociální stát nadávaj mi do blbců :-). 

Tzn dluh je právě jen a jen v tom, že každej vyžíral suroviny a nestaral se o to co bude -více méně jako by jich bylo nekonečně mnoho a náklad byla jen logistika a těžba.  Dnes by s ropou za 20 doláčů za barel, žádná krize nebyla.

Je to podle mne strukturální problém praktikovanýho kapitalismu, který je postaven na levných surovinách, levné pracovní síle a nekonečném prostoru kam expandovat. A to na horké kouli letící vesmírem opravdu nelze. Zatim určitě ne.

P. Rada 2.8.2012 20:32

Re: Článek by si zasloužil jiný konec.

Jo jo máte pravdu a ne dokreslení toho, že navíc žijeme nikoli jen z omezených surovin a prostoru... tak ném prostředí poskytuje ekosystémové služby zdarma a to zhruba v dvojnásobku celosvetového HDP.

http://www.energybulletin.cz/?q=clanek/ekonomika-ktera-neni-o-trznich-vztazich

O těch ekosystémových službách podrobněji vypovídá Nátrova nedávno u nás vyšlá knížka za kterou dostal autor cenu rektora Univerzity Karlovy a mám za to, že oprávněně:

http://www.kosmas.cz/knihy/164356/priroda-nebo-clovek/

V. Kún 2.8.2012 0:28

Nesvádějte krizi systému na šrotovné.

Pane Párale, příčina, proč se neprodávají auta (televize, byty,knihy, boty, proč lidé jezdí do kempů a ne do hotelů, proč neobědvají v restauracích a nosí si do práce kastrůlky, atd. atd.) není v euru ani ve šrotovném apod. Je to základní problém současného kapitalismu (nebo-li neoliberalismu, chcete-li):  Nedostatek kupní síly, snižování resp. zmrazení mezd, důchodů, příspěvků rodinám s dětmi, rostoucí nezaměstnanost apod. To je pro kapitalismus neřešitelný problém: na jedné straně kvůli udržení a navýšení ziskú minimalizuje mzdové náklady, na druhé straně tím současně omezuje kupní sílu a tím i poptávku po  svých výrobcích. Říká se tomu řezat si pod sebou vlqastní vtev.

Nad tím se zamyslete, a přijdete-li na to, jak to řešit, ta kýžená Nobelovjq Vás nemine.

B. Uhlich 2.8.2012 1:03

Re: Nesvádějte krizi systému na šrotovné.

Což o to, řešení zde jsou...ale asi nejsou moc přijetelné.... ono se asi nedá vrátit do prvobytně pospolné společnosti.....   on se zde nabízí jeden starý vtip..... koupelna není americký vynález...ale americký vynález je to, že ji může mít každý.. :-)   bohužel i ti, co na ní nemají....a tady je ten problém, žití na dluh...když kapitalismus došel do stádia, že nebyl odbyt - tak se jaksi pochopilo, že není kupovat za co a to se vyřešilo tím, že bylo možné se libovolně zadlužovat...ono to na nějakou dobu výrazně pomohlo a opravdu spotřeba se zvětšila a všichni byli happy..ovšem narazilo se na problém, že si lidi začali půjčovat úplně na všechno a to v takové výši, že to u každého překonalo celý jeho reálný příjem...tím padla ona základní premisa výhodnosti půjček, kdy se tvrdilo, že si pořídíte věc, nemusíte jí platit..ale už jí používáte a pak ji zvýšeným úsilím zaplatíte (splatíte).... výše dluhů celé řady lidí převýšila jejich reálný majetek a ani omylem nebyli schopni věci splácet...další řetězec vzájemných příčin a následků není nutné dál uvádět... to co uvádíte vy pane Kúne jsou jen další důsledky... jednoduše řečeno v systému chybí peníze a teď jde o to - co s tím... buď budeme důslední a necháme to vlastnímu průběhu a to i za cenu, že to celé chcípne na totální hamižnost, nebo se po té, co se vlády ujmou soc. strany dočkáme nějakého přítoku peněz do systému..ovšem s výsledkem velmi nejasným..resp. s jasnými důsledky...a nebo si počkáme až to tady celé zabere Čína a ti už si nějak poradí.....  tak nevím, ať nad tím přemýšlím jak přemýšlím..moc optimismu nevidím... .:-(

J. Schwarz 2.8.2012 9:17

Re: Nesvádějte krizi systému na šrotovné.

Jaká hamižnost? Už jste se vzdal 20% svých příjmů ve prospěch koupěschopnosti ostatních? Nebo si necháváte poskytovat naprosto zbytečné služby jen proto, abyste utratil peníze a rozhýbal tím ekonomiku? Každý se snaží dostat za svoji práci co nejvíc. Když to dělají  odboráři, železničáři, doktoři - nazýváte to taky hamižností? Co to má být - ten "přítok peněz do systému"? A kde se peníze ze systému ztrácí? To je mají "bohatí", co neutrácejí, pod polštářem? Nebo se spíš díky nejrůznějším "státním politikám" vyrábějí věci, které vlastně nejsou potřeba?

P. Kolář 2.8.2012 7:06

Re: Nesvádějte krizi systému na šrotovné.

popsal jste to pěkně.A čím tedy nahradit kapitalismus.Zatím se žádná z cest neosvědčila a jestli nějakou znáte,tak sem s ní.

J. Skála 2.8.2012 7:16

Pane Kúne,

mýlíte se. Pan Páral nesvádí příčiny krize na šrotovné. Jen uvádí jeden ze symptomů. Současná krize totiž není prohlubována kapitalismem, ale nedostatkem kapitalismu. Socialistickými zásahy do ekonomiky. A to šrotovné je jen dalším příkladem socialistického inženýrství. Najděte si heslo "státní plánovací komise".

M. Těhanová 2.8.2012 23:57

Re: Pane Kúne,

To je právě ono. Není člověk ten, aby se zavděčil lidem všem. A ti pitomci politici se zavděčovat chtějí. Z jejich to nejde!

I. Schlägel 2.8.2012 8:22

Re: Nesvádějte krizi systému na šrotovné.

Jste vedle, jak ta jedle. Kupní síly je dostatek, problém je v tom, že je na dluh. A dluhy přerůstají celému tomu báječnému multikulturnímu státu blahobytu přes hlavu. Kapitalismus do toho netahejte. V kapitalismu se maká a prebendy nejsou uspokojeným nárokem od státu ale odměnou za práci, kterou já uspokojím svého zákazníka, který si ode mne můj výrobek nebo službu DOBROVOLNĚ koupí. Dobrovolně znamená, že má na výběr. Mít na výběr znamená, že v daném oboru existuje tvrdá konkurence. Existence tvrdé konkurence může být zajištěna jen a pouze svobodným tržním prostředím, což je právě Vámi kritizovaný kapitalismus. Tak že jediným neřešitelným problémem pro kapitalismus je stále sílící socialismus. Pěkný den přeji.

I. Lyčka 2.8.2012 9:12

Re: Nesvádějte krizi systému na šrotovné.

To není vina kapitalismu. Pokud naši osvícení vládcové u nás, v EU či USA z hamižnosti či nekompetence přesunou veškerou základní výrobu do Asie, zvláště pak do Číny, není z čeho brát daně. Proto životní úroveň Číňanů roste, Evropanů a Američanů klesá. Časem se to srovná, ale Asiaté si budou pískat, protože si pomohou, my budeme plakat, protože spadneme na úroveň osmnáctého, devatenáctého století. Zrušení cel, honba za co nejvyšším ziskem za každou cenu, to je ten problém. Nakonec to dopadne tak, že sklady budou plné výrobků, ale nikdo nebude mít na to, aby si nějaký koupil, protože mzdy budou nízké, o důchodech a sociálních dávkách nemluvě. A to jsem nezmínil ty, kteří s nadšením vítají nástup inteligentních robotů do výroby.

J. Schwarz 2.8.2012 9:22

Re: Nesvádějte krizi systému na šrotovné.

Hm - tedy zrušení cel je příčinou krize! A co vy - vy se "nehoníte za co největším ziskem"? Vy řeknete šéfovi, když dojde na plat - klidně mi jej snižte o 10%, i tak budu brát moc! Mne zisk nezajímá, myslet na něj je pro mne příliš přízemní!

M. Těhanová 3.8.2012 0:07

Re: Nesvádějte krizi systému na šrotovné.

Říká vám něco " nepřiměřený zisk"? A o ten jde. Příklad : Babiš - Už se mu téměř podařilo zlikvidovat Kostelecké uzeniny, zaměstnanci, kteří tam ještě pracují nemají plat ani 15 000,- měsíčně. A on má chudák z bohatství jenom stres, jak někde napsal. je mi ho chudáka líto.Tomu se říká hamižnost a ne, že když lidi chtějí dostat zaplaceno za práci , aby měli na základní životní potřeby, vyčítat jim závist a podobné nesmysly.

D. Švik 2.8.2012 9:53

Re: Nesvádějte krizi systému na šrotovné.

Příčinou krize není kapitalismus, ale socialismus. Kapitalismus z Evropy zmizel někdy v osmdesátých létech...to vám, ale asi nikdo nevysvětlí, když příčinu krize spatřujete v tom, že nerostou mzdy.