8.5.2024 | Den vítězství


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Velké dluhy malého Česka

Na „Kalouskovy dluhy“ z časů globální krize budeme brzy vzpomínat jako na plochou historku okresního formátu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Nevrkla 17.6.2020 8:50

Všichni nám rádi půjčují - to se rychle změní, až se dramaticky propadne náš export. Čím to budeme splácet? Berou mě čerti, když vidím tu lehkovaznost.

F. Kusák 17.6.2020 8:50

Tentokrát vyjadřuji souhlas s Vašimi názory.

I. Pávek 17.6.2020 8:25

Jo, za situace, kdy v trezoru Národní banky se zametá zlatý prach je každá rada drahá.

V. Halašta 17.6.2020 8:02

Dovolím si připomenout, že po většinu roku 2009 byl ministrem financí p. Janota (8. 5. 2009 - 13. 6. 2010). Kalousek odcházel se schodkem 55 mld. Nazývat ten dosud rekordní schodek Kalouskovým je sice zaužívané a stalo se tak mýtickým (asi jako valorizace důchodů nebo "Topolánkovy" soláry) ale je nepravdivé.

Dále bych ještě doplnil, že dluh se zvýši všem občanům stejně ale ne všichni jej budou splácet. Prostě jen další mohutný finanční transfer od některých skupin k jiným. Rozsah a určení toho transferu by mělo být známo, takhle si vláda jen rozšiřuje prostor pro "manažerské" řízení, tedy bez kontroly.

P. Victorin 17.6.2020 7:33

Jestli je Babišovou vládou navržený schodek státního rozpočtu ve výši půl bilionu legitimní či nikoliv, nelze posoudit bez předložení dostatečně podrobného plánu výdajů. Pochopil jsem, že právě toto rozumná část opozice od vlády vyžaduje, byť náš úřadující prezident ke svému předběžnému schválení předmětného státního deficitu nic podobného zřejmě nepotřeboval /což podle mne spíš svědčí o jeho diskutabilní svéprávnosti než o "ekonomicko-prognostické genialitě"/ a jako soukromý podnikatel a dosud svéprávný občan, byt senior, to plně chápu...

PS Absolventa VŠ chemicko-technologické, ing. Miroslava Kalouska pokládám za "nehodného podpory veřejnosti", nejen jako někdejšího ministra financí, nýbrž jako alkoholika a hulváta.

V. Mokrý 17.6.2020 5:59

Jaký že měl Kalousek plánovaný deficit !

K. Gaman 17.6.2020 1:26

Člověk musí žasnout, ještě nedávno autor tvrdil: "V době, kdy vláda vypne ekonomiku a zavře školy, je nicméně přiměřená pomoc na dluh ospravedlnitelná. Je nutné pomoci lidem, které koronaregulace zbaví možnosti obživy, zajistit likviditu firem a udržet pracovní místa.

Poměřováno sliby byla vláda dynamická až akční. A podporu živnostníků (Pětadvacítku) co do rychlosti zvládla. Byla jednoduchá a nezatížená byrokracií.

Zato Antivir, tedy program, jehož cílem je udržet pracovní místa, se nevyvedl. Zatímco v německém kurzarbeitu zaměstnavatel jednoduše předává podklady pro výplaty státu a stát posílá peníze rovnou zaměstnancům, v Česku to je složitější: Zaměstnavatel musí sehnat peníze na výplaty, zaplatit zdravotní a sociální pojištění a teprve poté může žádat proplacení.

Nasnadě je otázka: Proč jsme nekopírovali německý model?

Nejhůř vypadají programy COVID. Vláda šermuje se stomiliardovými úvěry a zárukami. Většinou zatím zůstávají na položce slibů. Firmy čekají na reakci na žádost celé týdny."

Z. Velínský 17.6.2020 0:20

Nevěděl by někdo tady z přítomných, jestli se v jiných zemích děje něco podobného? Bylo by to dobré pro srovnání, jestli je to nevyhnutelné, nebo jestli se česká vláda chová jako neřízená střela.