5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Varování

„Přízrak krize zase ožívá!“ „Doktor Zkáza čeká splasknutí cenové bubliny!“ „Přijde krach a bída, jaká ještě nikdy nebyla, tvrdí miliardář Donald Trump!“ „Významný ekonom Nouriel Roubini opět varuje!“

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Chaloupka 21.7.2014 20:20

PANÍ ŠICHTAŘOVÁ MÁ BOHUŽEL PRAVDU

JE JISTÉ ŽE SE K VELKÉ KRIZI STÁLE PŘIBLIŽUJEME a protože se politici bojí ji řešit tak se provádějí různé fígle jak ji obelstít tj. tištění nekrytých peněz neboli kvantitativní uvolňování a pod. a stále více se vzdalujeme od reálných hodnot do světa virtuální ekonomiky. ČÍM JSOU KRYTÉ ONY NOVĚ TIŠTĚNÉ PENÍZE ZA KTERÉ SE ČASTO NAKUPUJÍ VYSOCE PŘECENĚNÉ AKCIE A POD. všichni vědí , že peníze jsou jen virtuální ničím nekryté papírky které banky a investoři investují do jiných virtuálních papírku tedy do nafouknuté bubliny akcii. Proto rozumní investoři investují pouze do reálně existujících věcí tedy do půdy , nemovitostí, diamantů či zlata a dalších reálných komodit jejichž cena se sice může měnit ale nikdy se jejich hodnota nemůže ztratit ze světa. Krach našeho virtuálního světa je prostě časem skoro jistý a návrat k reálným hodnotám nevyhnutelný , byť třeba začneme opět od výměnného obchodu zboží za zboží.

F. Pavlis 21.7.2014 19:35

Inu,

pan Janyška je Docela Zdatný Plkač v řádu spontánní lidské interakce už od dob, kdy NP existuje. ostatně jeho spontánní projevy na cokoli to dokumentují dost jednoznačně. dzp.

L. Novák 21.7.2014 16:08

Krizi přinese nedůvěra v měnu

nekrytou ani zlatem ani jinými aktivy státu. ;-)

Znáte někdo šílence, kteří si nakoupili státní dluhopisy s ročním úrokem 1%?

J. Plzák 21.7.2014 11:59

Zvláštní názory sympatické ekonomky.

Co tedy vlastně Next Finance dělají? Cituji: "Já bych dneska na valnou většinu cenných papírů sáhla jen dvoumetrovou hygienickou tyčí…"

Komu a co tedy autorčina firma radí?

Úvahy o celosvětové krizi jsou naprosto mimo mísu. Pokud vůbec krize, pak je to krize Západu. Přesněji to celé lze charakterizovat termínem vyrovnání.

Východ, nemluvím o Rusku, se dostává, dostal na úroveň Západu. Všichni už umí dělat všechno a tak pracovních možností, jen prací se vytváří bohatství, Západu, vlivem Východu ubývá.

Čína, Thajsko, Singapoore, ti všichni na sebe strhávájí to, co se dříve dělalo ve Spojených státech a v Západní Evropě a z čeho tato země bohatly. Bohatnout se bude dál, ale míň, jenom v té míře, jak mnoho se kde bude dělat.

K. Janyška 21.7.2014 9:57

Krize přicházejí, neboť v hlavách lidí sídlí

konstruktivistický racionalismus, tedy přesvědčení, že jsme už tak chytří, že si můžeme řídit lidský svět sami. To je však fatální omyl. Řídí nás odjakživa lidský svět a bude to tak navždy. Lidský svět je totiž spontánním řádem vzniklým naší aktivitou, ne organizací, kterou jsme vymysleli. To je základ všeho. Základ a podstata. Paní Šichtařová i vy musíte k této premise. Jinak blábolíte také. Jako ostatní ... Dzp.

V. Halašta 21.7.2014 13:04

Re: Krize přicházejí, neboť v hlavách lidí sídlí

Takže, kdyby blábolila úplně stejně, jen by použila obrat, že "spontánní řád zajistí očistu od nerovnováh ekonomik v krizi", tak by už neblábolila?

P. Dvořák 21.7.2014 4:56

Uklidnil jsem se, že inflace nebude 100 %.

Když bude jenom 50% ročně, tak mi za pět let z každé dnešní našetřené stokoruny zbude šest korun.

Asi by to chtělo pro jistotu založit čtvrtý, pátý a šestý pilíř, do kterého mladí budou padesát let cpát dnešní peníze na vizionářský důchod :-))

Už Kalouskův druhý pilíř mi připomínal Vědecký komunismus. Ten se také zbýval čímsi, o čem všichni věděli, že nikdy nebude.

J. Gogo 21.7.2014 5:40

Re: Uklidnil jsem se, že inflace nebude 100 %.

Problém je v tom, že dneska je každý, kdo má papír na hlavu, ekonomem. A podle toho to tady tak vypadá. Stále více lidí nevytváří v systému žádnou přidanou hodnotu a jenom parazituje. Nejlepší bude se pomalu vrátit ke směnnému obchodu a zrno se rychle oddělí od plev. Jsem zvědav, co by Šichtařová a spol nabídla za pytel brambor jako protihodnotu.

V. Halašta 21.7.2014 6:03

Re: Uklidnil jsem se, že inflace nebude 100 %.

Sice nevím, jak souvisí Kalouskův II.pilíř s hrozbou permanentní krize (o tom byl článek, víš) ale když už jej do toho chceš mermomocí zamotat, tak správně. Ať pojmově (vědecký komunismus byla pavěda, ne politický systém) nebo logicky (že dokážou poručit zákonitým jevům si myslí ti, kteří II. pilíř ruší bez jakékoliv alternativy).

P. Dvořák 21.7.2014 9:59

Re: V době s hrozbou permanentní krize

je nějaká alternativa? O inflaci, o krizi, prostě o způsobech, jak přijít o všechno, co si kdo nastřádá. II. pilíř, státní podraz, sem nepochybně patří.

I o tom byl článek, víš?

V. Halašta 21.7.2014 12:57

Re: V době s hrozbou permanentní krize

1) Nebyl. Byl o státních zásazích, které neumožní očistnou funkci krize.

2) Když už, tak varoval před akciemi, což je jednak blbost (Akcie jsou možným způsobem ochrany před inflaci. Pravda, dost nebezpečným, jako investice do akcií vůbec.), druhák fondy II. pilíře mají omezené možnosti investovat do akcií takže ani tahle přesmyčka nefunguje.

3) Především sis chtěl kopnout do "Kalouskova II. pilíře", sám nemaje žádné alternativy. Alternativa tu samozřejmě není. Respektive je - v jeho nerušení. Už to ví a říká i sám velký ANOguru. Jen sockomouši mluví o důchodech od 55 let a podobné nesmysly. prostě, poručíme větru dešti...

Z. Švrček 21.7.2014 8:08

Re: Uklidnil jsem se, že inflace nebude 100 %.

Když už další pilíř, tak materiální, čili nemovitostní, na kterém by se dalo vypěstovat nějaké to obilí, brambory, řepa a odchovat si kravku, ovci či prase. Nám v případě, že to bouchne, nepomůže ani stát, do kterého dnes všichni cpeme, aniž bychom dostávali náhradou jakoukoliv základní jistotu pro budoucnost, naopak se vše prožere, bláznivě prodotuje, přilepší se těm, kteří zemi nic nedali a nedávají. Nepomůže ani EU, která je stejná a ještě horší, neb je jednou z příčin toho "plácání se ve stále stejné kalné vodě krize", v níž se motáme již od roku 2008. Nám nepomůže ani pánbůh, protože je to přesně tak, jak paní Šichtařová píše v závěru. Volíme si z drtivé většině ty, kteří nám naslibují hory doly, než abychom zvolili ty, kteří nás mohou - jak jinak než bolestivě a za našich vlastních obětí - postrčit na cestu, kde je na konci světýlko. Volí-li někteří zodpovědně, je jim to v tom moři nezodpovědného populismu a rozhazovačnosti, kterou volí ti druzí, houbeles platné, spadnou tam nakonec všichni. Osvícení shůry neočekávám.

P. Vítek 21.7.2014 12:09

Re: Uklidnil jsem se, že inflace nebude 100 %.

....a nejvic to bohuzel odskacou ti nejchudsi a nejslabsi-ti ktery jsou tak zavistivi,ze radeji budou volit hlupaky,nez aby se schopni meli ze statnich platu dobre.

Ale stejne je to divny-vzdyt i opice si vyberou do cela toho nejsilnejsiho....jen lidstvo Rumpyje a Obamu...