29.5.2024 | Svátek má Maxmilián, Maxim


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Už abychom si nabili ústa (a zase zmoudřeli)

Hele, taky jste to slyšeli, ne? Takovou tu fámu, že kapitalismus selhal. Že prý nějaká „neviditelná ruka trhu“ jsou jen kecy. Že prý se ekonomický svět hroutí, protože tržní systém nefunguje.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Církva 27.4.2020 16:28

Tak konkurence a svobodný trh asi jednoznačně dokáže udělat největší ekonomický a technologický skok společnosti.

A zároveeň vytvoří obrovské společenské rozdíly. Mezi chudými a bohatými a mezi prosperujícími (dnes Čína) a zaostávajícími státy (Evropa). A proto samozřejmě a zákonitě vždy vznikala hnutí a zákony které to kompenzovaly. V demokracii si to většina ohlídala a nemuselo dojít k revolucím. Proto ty zákonná omezení kapitálu, odbory, ale i odpovědnost bohatých do společnosti patří.

Pokud demokracie nebyla a neřešilo se to správně, přišel komunismus (jako slepá ulička a nevhodné řešení). Pokud se to dnes neřeší správně, a není dost demokracie, přichází ožebračování Evropy, nezaměstnanost v Evropě, předražování nemovitostí a logicky a jednoznačně sociální nepokoje.

Z. Lapil 27.4.2020 22:05

Nezdají se mi ty "obrovské společenské rozdíly". Otrok nebyl ani člověk, natož občan, šlechta a poddanství taky zdaleka nejsou totéž... Až za toho kapitalismu byla vzata na vědomí rovnost před zákonem, dokonce i ženy si, spíš demokraticky než kapitalisticky, vymohly rovnost a volební právo... A rozdíl mezi mnou a B. Gatesem v bohatství je jistě obrovský, ale rozhodně jen číselně: oba máme co jíst, oba máme auto a tolik košil, kolik stačíme unosit, oba můžeme na dovolenou k moři, je klidně možné, že se sejdeme v jednom divadle... Přinejmenším to divadlo v dobách předkapitalistických dost dobře možné nebylo, a nemluvím o penězích.

Samozřejmě nepochybuju o tom, že je dost a dost boháčů, kteří se skrze své peníze cítí být lepšími lidmi, ale ono je i dost lidí, kteří se cítí být lepšími skrze svoje chuďaství, takže rovnost vlastně panuje i v tomto.

J. Jurax 27.4.2020 11:40

Koukám, že u Vás požadovat pochopení zjevných faktů je marná snaha ...

R. Langer 27.4.2020 14:05

No, kapitalismus sice trochu nefunguje, když mu komouši neustále hází klacky pod nohy, ale ten váš komunismus pro jistotu nefunguje vůbec. A pokud se ti to nezdá, soudruhu, tak si zajeď do Venezuely na exkurzi. Tam to máš z první ruky. :-D

P. Čech 27.4.2020 10:37

Máte pravdu. Všechno rozumné ničí globální bankovní socialismus. Globální obchod a globální ekonomika. A potom dochází k tomu, že neurodí-li se v Paraguaji káva, zdraží se v ČR mrkev. Klesne-li na celosvětovém trhu cena ropy, zdraží se v ČR byty a kedlubny. Celý globální ekonomický systém jen nahrává tomu světovému bankovnímu socialismu, což málokdo vidí. Zejména proto, že věří novinářským lžím, kterými jsou záměrně lidé zahlcováni.

D. Müller 27.4.2020 10:29

Velmi mnoho z nás si zakrývá oči a ucpává oči, protože nechceme vidět realitu a vědět, jak věci fungují. Dnes už projídáme peníze našich vnoučat a pravnoučat. A tleskáme, levicově orientovaní mají radost, rodinné vztahy rozvrátili. Nyní už i OSVČ musí žebrat u státu, nic jim není platná píle, když nesmí pracovat. Sociální stát byl dovršen. Když bychom měli každý zaplatit svůj podíl na státním dluhu, drtivá většina občanů by byla totálně v dluzích. Nežijeme v tak báječné době, jak se falešně píše. Žijeme v době s nejmenší odpovědností ke svým potomkům.

D. Müller 27.4.2020 10:30

Oprava: ..ucpává uši...

P. Čech 27.4.2020 10:45

Ano, velmi mnoho z nás. Je takových cca 30%. Takovým lidem říkám ovčané. Jsou líní přemýšlet vlastním mozkem a velice rádi se vzdávají svého práva na vlastní názor, jen když za ně přemýšlí někdo jiný. Když však dojde situace tam, že se přestane dařit, tito ovčané jsou velice překvapeni a znovu a znovu podléhají novinářským lžím zaplaceným politickými stranami jak v koalicích, tak i v opozicích. Špatný je totiž politický systém, který z takových to lidí žije a (ne)funguje. Nahrává tomu náš volební systém podle zásad poměrného zastoupení, který těchto 30% ovčanů potřebuje ke konečnému nastolení vlády a moci politických stran nad občany. A zejména v tom to všechno vězí.

V. Čermák 27.4.2020 11:48

Vy sám se zřejmě počítáte mezi těch 70% NeOvčanů. Takže jistě pro vás není nic snadnějšího, než těch 30% ovčanů přehlasovat v řádných volbách. Co?

R. Langer 27.4.2020 14:07

Jo, také se pořád divím, že to té "vzdělané většině" pořád nevychází. :-D

P. Čech 27.4.2020 20:13

Osobně jsem zatím byl volit vždy. Považuji to totiž za svou občanskou povinnost. Přehlasovat však 30% ovčanů není vůbec jednoduché. Začalo se to dařit až v roce 2017. Bohužel však ani tak se situace nevyvíjí příliš dobře. Vítěz voleb místo toho aby utvořil koalici s jiným občanským hnutím (zde nemám na mysli STAN), vlezl dobrovolně do chomoutu se socany. Udělal tak kardinální chybu, která se mu může zle vymstít. Nicméně ovšem doufám, že se u příštích voleb situace změní a obrátí ve prospěch koalice občanských hnutí, opět s výjimkou STAN.

J. Jurax 27.4.2020 11:49

"Když bychom měli každý zaplatit svůj podíl na státním dluhu, drtivá většina občanů by byla totálně v dluzích."

Ano.

Pamatujete univerzálního zloducha Kalouska, jenž byl nechal rozeslat národu složenky? A zděšení a poté pobouření, jež bylo zavládlo?

Lidu nelze adresně sdělovat, jak hluboko je v dluzích, aby bylo možno - za souhlasu onoho lidu - páchat dluhy další, abychom se měli (skoro) všichni již dnes líp a správně volili. Tyhle dluhy ostatně exekutor vymáhat nebude.

J. Šoffer 27.4.2020 10:29

Vážení,

pokud jste to nepochopili, tak autorka chtěla říci, že dnešní tržní hospodářství připomíná dort, který vařila kočička a pejsek. Dali do něj vše co jim chutnalo, ale to k jídlu?

I. Jouza 27.4.2020 9:40

Ta podoba s V Klausem Sr.je přímo je grandiózní.

R. Tesařík 27.4.2020 10:19

No a?

R. Gramblička 27.4.2020 11:36

a co tím chtěl básník říci?

J. Jurax 27.4.2020 20:27

Asi je nesmělej ... nejspíš ji chtěl neobratně pochválit ... :-)

V. Církva 27.4.2020 9:33

Svět se zcela jistě zbláznil. Že se zbláznili modernisté bylo jasno už před "koronakrizí". Dnešní extrémní feminismus, multikulturalismus, ateismus, islamofilii, potratismus, ale i negativní úroky.... nemůže myslet vážně nikdo kdo má alespoň zbytek rozumu.

Zdá se proto (i mně), že je záchranou konzervativní a pravicový přístup. Možná, že je, ale teď v krizi se zbláznili i pravičáci. Tvrdí nám, že kvůli "chřipce" (možná ve skutečnosti laboratorně vyrobeného a nešťastně uniknutého koronaviru) se nemá smysl omezovat svobodu lidí. Že nejlepší řešení proti nemoci je všechny nakazit. A zůstali ve středověku. Nepochopili že řešení není lpět na cestování, zakázu testování těch co nechtějí a elektronického sledování kontaktů lidí kvůli pandemii nebo kriminalitě. Pokud jsou na to technologie, stejně už to, kdo chce dávno dělá. Řešit se musí zneužitelnost (eRouška musí mít pravidla, ale může fungovat). Tedy moderní právní rámec. Právníci si žijí něčím co dávno nefunguje a zdá se že anoi neznají internet.Rozbíjení strojů už tu bylo, pokrok nezastavíš.

Takže tentokrát mne ani paní Šichtařová neoslovila. Nejsem levičák ani pravičák, ani milovník žádné doktríny (pokud jakási víra v Boha není doktrína). Jsem pro demokracii, volby a svobodu která neničí ostatní. Tedy nepříliš omezenou a řízenou raději kulturně než zákony, ale ani na ty nemůže civilizace rezignovat.

J. Jurax 27.4.2020 11:51

Ano.

Zejména ateismus. O teismu nemluvě ... :-)

K. Zelený 27.4.2020 9:33

Koukám, že paní Šichtařová rozhicovala troubu fakt fest a uzřela nevídané! Peníze se zápornou hodnotou, dávky vyšší než mzdy, hrdiny kapitalistické práce rvoucí ropu z útrob země, přetékající zásobníky, hladové nuzáky získávající v komerčních bankách úvěry na spekulování s byty, louky spásané nebohými penzisty, krachující automobilky připravující prosté ředitelky o radost z pohybu a tím života vůbec a třešničku na dortu - zradikalizované ropné šejky sedlající své oblíbené vembloudy a s kinžály za pasem a sokoly na paží zaplavující zmírající Evropu! Ó hrůzo hrůz, vzpamatuj se lide dokud je čas a skoncuj se socialismem, který to všechno způsobil a způsobí, než bude pozdě!

V. Církva 27.4.2020 9:38

Tak každý extrém je škodlivý. Teda jak zelený levicový, co nereflektuje jak to vždycky s jejich světlými zítřky dopadlo, tak ten pravicový co nereflektuje obrovské společenské změny průmyslové revoluce.

P. Staronový 27.4.2020 9:59

Co to je, "pravicový extrém"?

Ty "obrovské společenské změny průmyslové revoluce", to máte na mysli různé formy socialismu nebo rovnou podvodů, které větší složitost společnosti usnadňuje?

V. Církva 27.4.2020 16:16

Jenže já mám na mysli technologický rozvoj a jeho důsledky (to není rozhodnutí politiků, k tomu dochází rozvojem vědy), ne naopak. Je jasné že 4G Manufakturing je přede dveřmi. I lidé jako Bill Gates ví, že nebude potřeba tolik lidí v továrnách a že to bude problém (i když to bude až za pár desetiletí). Je jasné že kapitál ale vůbec know-how se tím naakumuluje do ještě menší skupinky elit, už dnes tam je, a nemusíme být levičáci pochopit že to bude obrovský problém. Klasické kapitalstické mechanismy 200 let staré s novými technologiemi prostě nemůžou fungovat. Na jedné straně lidé musí vyžadovat pestrost, třeba zajímavější zboží z Itálie i když je dražší a méně spolehlivé než to čínské (dnes se ale jede přesně naopak "na cenu"), čímž může existovat konkurence a poptávka po menších firmách, podnikání se taky přesměruje víc do kultury a vlastně i filozofie. Přesto ale největší kapitál naakumuluje a nebude automaticky fungovat v zájmu většiny.

Jinak ale levičácké metody nefungují proto, že jsou nepřirozené a násilné. Člověk si neváží toho co je zadara a jsou tu kultury, které nejsou rovnocené, nejsou ani ve středověkou a to přitom společenské změny které si 4G Manufakturing vyžádá budou složité i pro rozvinuté společnosti. Jinými slovy to, že nefunguje socialismus a není řešením pro dnešní dobu, neznamená, že bude s novými způsoby výroby fungovat klasický kapitalismus.Zůstává jen demokracie. Zbytek jsou neuderžitelná dogmata.

J. Jurax 27.4.2020 11:56

Změny průmyslové revoluce nereflektuje extrém pravicový ... no, po mém soudu je tenhle výrok celkem blábol.

V. Církva 27.4.2020 16:41

Extrémně pravicový přístup je volný trh a podnikání bez regulace. Kumulace většího kapitálu u čím dál menšího množství elit je přirozený jev takového přístupu. V 4G Manufacturing se toto logicky bude prohlubovat.

Myslím, že rozumnému člověku nemůže toto připadat udržitelné. Příroda si cestu najde, takže buď to nějak vyřeší politika, nové zákony a mechanismy (protože peníze a kapitál je jen člověkem stvořený mechanismus časově omezený minimálně zespoda), nebo společenské otřesy a převraty.

Takže blábol to není. Nebo máte pocit že naprostá volnost s jevem kumulace něco bez otřesů udělá? Nebo si opravdu myslíte, že je trvale udržitelný narůstající odstup (ekonomický, filozofický) elit od většiny občanů?

J. Jurax 27.4.2020 19:45

Tak jinak - z čeho soudíte,že změny průmyslové revoluce nereflektuje pravicový systém, byť si nejsem zcela jist, co tímto termínem vlastně označujete.

R. Szewczyk 27.4.2020 8:51

zdravím, dle Marxe, a toto snad nezpochybní nikdo, včetně prof. Klause, jest kapital odložená spotřeba, a na tomto založený systém se nazývá kapitalismus, ofšem omylem Marxe a jiných, jest to, že téměř nikdy neexistoval, ve chvíli, kdy onen prvotní ani ne bankéř , vydal nekrytou stvrzenku na uschované zlato, moderně řečeno fiat měnu, principialně onen přeslavný kapitalismus zanikl, lepčí by to bylo nazvat debtaismem, možná lépe z němčiny od schulden, česki pak -šulerismus

R. Tesařík 27.4.2020 9:08

Tág určitě...

D. Müller 27.4.2020 10:42

S vaším tvrzením by se dalo úspěšně polemizovat. Odložená spotřeba není kapitálem, to nestačí. Musíte se rozhodnout, že volné prostředky nasměrujete do ekonomických procesů. Kapitál jsou i továrny, haly, počítače, patenty apod. Takže jde o prostředky, které vznikly spotřebou, ale spotřebou investovanou s cílem jejich rozmnožení. Vidět za kapitálem, jen peníze je nesprávné.

M. Pecina 27.4.2020 8:30

Dokud nebude socialismus zakázán přímo v naší ústavě, lepší to bohužel nebude:-(