26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Úrokové sazby…

Mnoho věcí není v naší relativně malé ekonomické komunitě dostatečně diskutováno a ještě méně jich je vydiskutováno do té míry, že by o nich existoval alespoň elementární konsenzus.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Grundmann 6.12.2021 21:12

A není to náhodou tak, že makroekonomické úvahy umožňují vysvětlit a spočítat současné ekonomické jevy, ale dnešní ekonomové své vědě jenom jednoduše nerozumějí ?

Václav Klaus je velmi blízko správnému řešení. Ale chybí mu udělat malý krůček, aby vše spočítal správně.

M. Grundmann 6.12.2021 21:09

A co když se parametry kapitalismu změnily a dnes již to neplatí ?

M. Grundmann 6.12.2021 21:08

Zajímávý článek, nejsem si však jist, zda autor čte reakce na svůj článek. V podstatě s ním souhlasím až na jeden bod. Autor neví a není si jist, že právě na trhu investičních statků je velká převaha poptávky. Navrhuji autorovi jednu úvahu : aby si zkusil do svých úvah dát jako předpoklad trvalý a rozsáhlý převis poptávky nad nabídkou investičních statků. Pokud bude na základě své metodologie počítat vlastnosti takového ekonomického systému, dojde k pro něj velmi zajímavým výsledkům. Jak by se za takovéto situace chovaly dlouhé úrokové sazby ? Jak by rostla nebo nerostla ekonomika ? A mohlo by se nebo nemohlo stát, že by hypotéční trh fungoval jako kladná zpětná vazba destabilizující ekonomiku ? Jaké nástroje měnové politiky mají v takové situaci centrální banky ? Jaká je nejlepší rozpočtová a fiskální politika za takovéto teoretické situace ?

Ekonomika s trvalým velkým převisem poptávky nad nabídkou investičních statků se možná řadě ekonomů jeví jako čistě teoretický, avšak reálně nikdy neexistující systém. Jeho vlastnosti jsou však velmi zajímavé a dochází v něm k velmi pro většinu lidí nečekaným jevům. Asi nikoho nepřekvapí, když se přiznám, že podle mne tento model velmi dobře popisuje současnou ekonomickou situaci a dává rozumné odpovědi na otázky, které autor ve svém článku vyslovil.

J. Brunner 6.12.2021 16:29

R^

D. Polanský 6.12.2021 16:05

Jo, jo, pohádkové fleky to jsou.

D. Polanský 6.12.2021 16:04

Každý středoškolák ví, že kapitalismus má přirozený hospodářský cyklus: dno, expanze, vrchol a pokles neboli recese. Tenhle cyklus je nástrojem celkové efektivnosti a prosperity kapitalismu. Jenomže současné vlády, vysocí úředníci, politici, ekonomové apod. mají s tím problém, chtějí kapitalismus bez cyklů ať to stojí, co to stojí. A také že to stojí hodně, a beztak se cyklí! Důsledkem je nejen pokles hospodářské efektivity kapitalismu, celková inflace, ale i zmatek v hlavách lidí, protože mnozí věří jakémukoliv nesmyslu hlásanému odkudsi shora.

D. Polanský 6.12.2021 16:01

Moc jich je a hlavně nepodložených službami a zbožím. Prostě se vesele rozdává. No a trh reaguje. Od toho nakonec je.

P. Kubáč 6.12.2021 13:10

Obávám se že současná situace je protipóol toho, co řekl Baťa. Nejsme daleko od situace, kdy "socka" bude pojem pro člověka, který se neumí uživit ničím jiným než prací.

V. Petr 6.12.2021 12:40

R^R^R^

J. Nevrkla 6.12.2021 12:15

To byl mimořádně úspěšný kapitalistický šéfkonstruktér se zdravým rozumem, který Klause znal a obdivoval.

J. Vorlický 6.12.2021 11:43

. . ano, expertů jsou ale všude mraky; a univerzit konečně také. Jen co máme expertů na covid!

J. Nevrkla 6.12.2021 11:22

To je otázka názoru. Já si myslím, že mluvil vždy k věci, se zdravým rozumem, že na jeho slova snad vždy docházelo.

M. Valenta 6.12.2021 10:36

ČNB je nejzbytečnější úřad s nejlépe placenými zaměstnanci ve státě. Její hlavní náplní je střelba do tmy. Má ovšem i jednu smysluplnou náplň a tou je výměna umaštěných bankovek a zašlých mincí za nové.

Š. Hašek 6.12.2021 10:24

Neexistuje "Svět", Šubrte. Existují pouze USA a štrasbrusel. Už byste to měl vědět.

Říkal to i Gazdík. S Kalouskem.

J. Pavelka 6.12.2021 10:22

Jako premiér a ekonom si netroufám posoudit...Ještě v rozhovoru s Klusákovou se ale držel svého kopyta a sám říkal že na řadu věcí "nemá silný názor" Teprve poté jaksi opustil svůj rank a začal mluvit skutečně do všeho...a jen někdy to bylo opravdu k věci...

Š. Hašek 6.12.2021 10:21

..... a tak mě napadlo. Zas.

Byl by ten Klaus (ty jeho šarže vynechávám) lepší jako nový president? Nebo mu vrazit ministerstvo financí?

Zkráceno. A není to humor.

J. Nevrkla 6.12.2021 9:23

Klaus byl premiér, tak měl všechno v náplni práce. Co udělal špatně? Transformaci jsme prošli nejrychleji a nejlépe ze všech postkomunistických zemí.

J. Pavelka 6.12.2021 9:00

Kdyby byly lidé uvědomělí, můžem mít třeba i ten komunismus...Ale oni nejsou a mravní jsou asui tak stejně za krize jako za konjunktury...

J. Pavelka 6.12.2021 8:58

To sice mohl, a rozuměl "technické" stránce ekonomiky, jak zavést DPH, liberalizovat ceny apod...V tom sehrál kladnou úlohu....Druhá věc je, že v širokém rozsahu národohospodářských fungování je ekonomie v podstatě pavěda a nedokáže např. ani řádně definovat peněžní zásobu apo....Jsou tu různé školy, které se potírají...Ovšem, Klaus se dlouho držel svého kopyta a teprve pozěji začal "mluvit do všeho"

J. Nevrkla 6.12.2021 8:47

Když jsem brzy po revoluci přijel do Švýcarska, tak mi tam jeden expert řekl: Klaus by mohl být z fleku profesorem na jakékoliv západní ekonomické univerzitě. Měl pravdu.

K. Šubrt 6.12.2021 8:37

Jak je možné, že Svět není schopen rozpoznat velikost geniality ing. V Klause?V

J. Vorlický 6.12.2021 8:25

Vždy si říkám, co v dobách komunistického režimu bylo asi na ekonomických školách vyučováno a co se tam pan Klaus mohl naučit. Na druhé straně, hospodářské změny a krize, které svojí nepředvídatelnou náhlostí překvapují ekonomy celosvětově naznačují, že ,nekomunistické ́ chápání problému není o nic lepší; takže platí opravdu jen poznatky lidí jako Tomáš Baťa. Kvalita sdělení se dá posoudit i jeho délkou. Jeden korespondent druhému:

,,Omlouvám se za tak dlouhý dopis, neměl jsem ale čas napsat kratší".

srdečně

T. Diblík 6.12.2021 7:18

To, čemu jsme si zvykli říkat hospodářská krize, je jiné jméno pro mravní bídu. Mravní bída je příčina, hospodářský úpadek je následek. V naší zemi je mnoho lidí, kteří se domnívají, že hospodářský úpadek lze sanovat penězi. Hrozím se důsledku tohoto omylu. V postavení, v němž se nacházíme, nepotřebujeme žádných geniálních obratů a kombinací. Potřebujeme mravní stanoviska k lidem, k práci a veřejnému majetku. Nepodporovat bankrotáře, nedělat dluhy, nevyhazovat hodnoty za nic, nevydírat pracující, dělat to, co nás pozvedlo z poválečné bídy, pracovat a šetřit a učinit práci a šetření výnosnější, žádoucnější a čestnější než lenošení a mrhání.

Tomáš Baťa