4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Umouněný šlágr

Průmyslové městečko Gillette v americkém Wyomingu se může pochlubit mnoha rekordy. Tak třeba za posledních dvacet let se tu počet obyvatel zdvojnásobil na současných 30 tisíc. Gillette přitom nemá žádnou dominantu, žádnou zeleň ani neoplývá zajímavou historií.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Vaňura 26.7.2013 12:24

Zase výsledek "činnosti" salónních intelektuálů

už před 20 lety jsem psal, že jedinou reálnou náhradou jádra je pokračující spalování fosilních paliv. "Podpora OZE" sice potápí celou ekonomiku, ale klasické zdroje nedokáže nahradit ani náhodou!

J. Kadeřábek 26.7.2013 12:02

Bývaly doby, kdy se vozily do tzv. vyspělých zemí suroviny

a vyvážely hotové výrobky. Dnes je to přesně naopak.

J. Kanioková 26.7.2013 2:39

No, tak hutě už máme téměř na huntě,

tak ještě ty doly a už bude Ostravsko úplně v piheli.. Samozřejmě, že ze mě mluví ekonomická závist, ale tak to prostě chodí... Země nemají přátele, země mají zájmy... je to logické.... jenže co s nezaměstnaností.. O to víc vždycky, když se zamýšlím nad současnou budoucností, soptím nad r. 48, kterým jsme definitivně vypadli z tradice vysoce průmyslové a prosperující země..

V historii byly ztráty v zaměstnanosti vždycky nahrazeny nějakým novým sektorem: po zemědělství přišel průmysl, po průmyslu služby, po službách ....?  Co budeme vyrábět, když nic moc nového se nerýsuje, co by mohlo až tak zvednout zaměstnanost... ?

Nezaměstnanost mladých - http://jdem.cz/38nm9 , co s generacemi, které se bojí technických oborů..?  Vyštudovaní humanisti tu žádný rozvoj nepřivodí... mladí budou utíkat, jenže kam, když téměř celá Evropa jede ekonomicky šupem s kopce...  A nejen Evropa. Jedině tak snad do Austrálie, tam se teď zadařilo.  "Největší objev ropy za posledních 50 let - Austrálie"  - http://jdem.cz/36zu2 

Amerika má s tou břidlicí kliku - " 40 statistik, které dokazují, že americká ekonomika byla hroutící se už v uplynulém desetiletí" - http://jdem.cz/35ph7 

U nás - MF zhoršilo výhled ekonomiky pro letošek i příští rok. Níže reviduje dluh, inflaci i nezaměstnanost - http://jdem.cz/36zx7

V. Vaclavik 26.7.2013 6:57

''co s nezaměstnaností'', ''Co budeme vyrábět''

Takove starosti maji jen kolektivisticti planovaci lidskych osudu, ktere si vzali na sva bedra.

Na narky, jako co budeme delat, lze rici jen jedno - uvolneme lidu regulacni okovy, prestanme krivit trh nasimi socialistickymi zasahy, a lid se zamestna sam. Jenze dovolit, aby se lid zamestnal sam, je pro nase planovace lidskych osudu nocni mura.

Svetovy trh s uhlim je stejne ujety, jako byla ta nase socialisticka ekonomika za komunismu. Dejou se veci, nad kterymi si i polorozumny clovek zoufa. V dobe atomovych elektraren nadale palime tu primitivni surovinu. Je to podobne, jako kdybysme dodnes pouzivali kone a kravky jako tazne sily. Ale zatimco ty odval cas, uhli dobyva Evropu, no neni to prca?

J. Milota 26.7.2013 11:10

Re: ''''co s nezaměstnaností'''', ''''Co budeme vyrábět''''

Souhlas zejména s posledním odstavcem. Chytré, díky.

V. Vaclavik 26.7.2013 16:07

Re: ''''''''co s nezaměstnaností'''''''', ''''''''Co budeme vyrábět''''''''

Vam take diky za diky. :)

J. Kanioková 26.7.2013 14:37

Pane Václavíku, souhlasím s vámi,

jenže žiju na Ostravsku a znám zdejší ovzduší. Mentální.  Ta nenávist z těch lidí jen čiší a naskakují na první našlápnutí. Komunisti jsou pro ně čím dál většími obětmi sametu, a volební právo nám, pravičákům, bude čím dál víc na houby.  Naše názory si budeme moct vetknout do drdolu, protože tito lidi nám všem navoli takové vlády, že to pěkné nebude už ani trochu...

Jako ekonomický maniak jsem plně pro minimální stát, minimum přerozdělování, konec regulací a dotací, atd. atd... Jenže to takto nedokázala dotáhnout ani ""pravicová vláda"", takže rudooranžová nás už zreguluje a zmasíruje nadoraz. A že "lid se zamestna sam", to si o zdejší dělnickoodborářské populaci nedělám iluze. Bohužel..

O to mi jde, když píšu o strašáku nezaměstnanosti, že nám ta "naštvaná, rozuřená masa nezaměstnaných" navolí ve volbách takovou hrůzu, že se "vrátíme tam", odkud jsme v r. 89 s nadějemi vyšli.. a dojde na třetí emigrační vlnu chytrých, zodpovědných..

A ten světový trh, nejen s uhlím...  logika normality -  Stačí se podívat, stáhnout si - Cestující potraviny CZ - http://uloz.to/xdENV78/cestujici-potraviny-cz-www-stiahnito-xf-cz-flv#download ...... Nebo tu je toho možná víc - Nasytíme celý svět - http://www.uloz.to/xJadEDz/we-feed-the-world-nasytime-cely-svet-2005-cz-avi   

V. Vaclavik 26.7.2013 16:06

Re: Pane Václavíku, souhlasím s vámi,

Vy tady tak krasne hlasate to, co vycitate pravici. Ta se taky chova levicove ve svetle faktu, jako treba ta situace na Ostravsku. To jen vy kritikove, nepolitici, muzete hlasat nejako idealni pravicovou politiku, co by pravice mela delat. Jenze kdyz prijde na praktiku, i kritici politicke pravice by najednou nevideli jinou moznost, nez konat levicove.

"Jenže to takto nedokázala dotáhnout ani ""pravicová vláda""

Jiste jste si vsimla me nedavne kritiky pravice, casem az bude prilezitost k tomu zase neco napisu. Samozrejme ze pravicova nedokazala nic podstatneho zmenit. Jde na zmenu spatne, coz je dusledek toho, ze sama zastava kolektivisticke, tedy levicove ideove premisy, a take se zbytecne boji levice.

Cele je to zalezitost perspektivy - levice tak dlouho delala svuj druh politiky, ze se tato stala druhou prirozenosti i pro pravici a ta se tak placa v predem prohrane bitve. Vsechno co dela je na hristi levice, za hernich podminek levice, a tak se neda nic zmenit, maximalne nacas posolichat. O ceste jak z toho ven se rozepisu jindy.

P. Vaňura 26.7.2013 12:27

Pokud jde o vystudované "humanisty," 90% jich

zaslouží skončit pod mostem, protože jsou k ničemu. Opravdové hodnoty, kterých si vážím, vytváří tak 10% z nich. To se bohužel, nestane, oni se dokáží přímo či nepřímo přisát na státní rozpočet.

J. Kanioková 26.7.2013 14:30

Naprosto souhlasím !

Umí jen nabubřele kecat a ohánět se pravdoláskovními mantrami !!! Já bych těmto školám a jejich študákům nasadila stoprocentní školné ! Ani kačku od státu !

A ze zákl. škol bych vyhnala všechny nesmysly, co tam humanisti naočkovali, především tzv. "dětská práva". Jak já se hádala s kantorama mého syna, když mi jednou za čtvrt roku na rodičáku vyjmenovávali seznam jeho prohřešků. Neustále jsem žádala, že pokud provede něco nepatřičného, třeba je drzý, ať mu klidně jednu plesknou. Chtěla jsem jim to dát písemně. Mé námitky, že jak mám ten seznam průšvihů s ním řešit teď, ex post, absolutně odmítali. Kluk už dávno nevěděl, oč šlo, takže si mou lamentaci s otráveným ksichtem vyslechl a měl zas na čtvrtrok vystaráno. Občas hlídám pětiletá dvojčata, a ta už dnes, zřejmě naočkována ze školky, když je chci srovnat, tak už ty pětileté děcka se ohánějí argumenty, co vůči nim my dospělí nesmíme ! To mě čerti berou..