5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Tak končí sny o vlastním bydlení

Od dubna bude těžší dosáhnout na hypotéku. Zpřísňují totiž podmínky, za kterých mohou banky hypotéku poskytnout, například bude nutné prokázat, že pětinu nákladů na byt zaplatím z naspořených zdrojů, v případě mladých rodin bude stačit desetina nákladů.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
O. M. 4.4.2022 20:18

"Český stát však už dávno zvolil systém, ve kterém si byty či rodinné domky kupují takřka výhradně samy rodiny,"

Co jste tím chtěl říci? Že správně by bylo, kdyby těm rodinám kupoval byty někdo jiný?

P. Diviš 4.4.2022 22:42

To je holt Holub ...

V. Humble 4.4.2022 15:15

Ja mam silny pocit ze cena bydleni ma vice spolecneho s nasim financnim systemem nez se zpusobem staveni. Nemoznost ukladat si nekde smysluplne penize na stari (nemovitost = investice) vede k masovemu vykupu nemovitosti lidma i spolecnostma. Plosne zavedeni hypotek ktere pri nizkem uroku a vysoke inflaci vydelavaji tedy situace kdy clovek s dluhem je na tom lepe nez setrny clovek bez dluhu bude taky vyznamny faktor ktery zvysuji poptavku a tim i cenu bydleni. Vetsina budov postavenych za komunistu jeste stoji a raketovy narust populace ktery by ospravedlnoval narust poptavky a cen jsem nezaznamenal. Je tedy zrejme ze ceny zene neco jineho a ja myslim ze to je nas odklon od setreni a odpovednosti a preference zadluzeni a rychleho reseni.

V. Čermák 4.4.2022 16:15

Ano, dříve Banky garantovaly zhodnocování uložených úspor. Nyní ne, proto lidé skupují spekulativní byty...

P. Diviš 4.4.2022 22:43

Kdy dříve?

J. Jurax 5.4.2022 1:16

Hodně dávno ;-D;-D

Za bolševika byl úrok z vkladů tuším 2 procenta; čísla inflace se ovšem pro sichr nezveřejňovala.

J. Stehlik 4.4.2022 16:32

Zapomínate na důležitou věc a to je růst příjmů a životní úrovně. Copak vy dnes jezdíte v trabantu nebo škodě 105, že si myslíte že nemovitost že sociku je odpovídající dnešní době ;-)

J. Jurax 4.4.2022 18:33

No, nemovitost ze socíku ... podle toho jak která ... domy stárnou pomaleji ...

M. Husovice 4.4.2022 12:05

Moc tomu nerozumím, ale proč od roku 1989 nebyl státem postaven ani jeden sociální nebo startovací byt. Proč stavíme rozhledny a cyklostezky a pod. místo sociálních a startovacích bytů.V Rakousku jsou celé čtvrtě sociálních a startovacích bytů."Králikárny" tvoří velkou část bytového fondu v ČR, ty ale pocházejí z let před 89. Proč není státem podporovaná družstevní výstavba, třeba i těch králikáren. Proč stavební povolení potřebuje na vyřízení dva roky ? Je málo odborníků, proč daňově nezvýhodnit velké společnosti, aby stavěli byty pro pořebné zaměstnance. Proč vlády místo práce pro občany se zabývají ideologií a nepoužívájí zdravy "selský rozum"? Při drahých energiích budou z ČR utíkat nejen firmy, ale nejen odborníci, kam ?? no přece tam, kde jim režim umožní normální slušný život.[>-]!! Určitě nemyslím Rusko pozn. pro rusofoby.

J. Janotová 4.4.2022 13:25

No jo, ale kam? V EU to moc nadějně nevypadá nikde:-/

J. Jurax 4.4.2022 13:31

Nojo ... a proč by ty byty měl stavět právě stát?

Nový byt nebude ani sociální, ani startovací, nebude-li masivně dotován.

P. Hatina 4.4.2022 13:38

Že bych tedy připomněl, stát od revoluce výrazně podporoval stavební spoření, a z toho se ty domy měly stavět. O čem měly rozhodovat banky, přes které ta spoření šla,,

J. Stehlik 4.4.2022 13:55

To je zajímavý názor. Doteď jsem si myslel, že levné zboží zajistí konkurence ( převis nabidky). Ale vypadá to že láci zajistí spoření ;-)

J. Jurax 4.4.2022 14:38

Spoření umožní mít prostředky na koupi toho levného zboží zajištěného konkurencí. Přitom byt či rodinný domek i s lácí zajištěnou onou konkurencí zas tak levným zbožím není, není-liž pravda?

J. Stehlik 4.4.2022 14:58

Proč by nebyl levný. Záleží na technologiích. Chápu, že v našich končinách je to komodita, kam se rvou veškeré prostředky ( ukládají peníze). Ale v okolí vidím spousty prázdných nevyuzitych pozemků. Akorát není vůle na obcích ( přeci neznehodnotime současné nemovitosti). Já naprostou chápu zastupitelé. Nejlepší je prodávat pak formou dražby R^ a voni se vytlučou.

J. Jurax 4.4.2022 15:28

Ehm ... řekněme za konkrétně jako sumu těmi nejlevnějšími technologiemi s respektováním stávající legislativy postavíte domek o řekneme 100m2 s životností cca aspoň půlstoletí? Za prvé dodavatelsky, za druhé svépomocí? Bez uvážení ceny pozemku a jeho zasíťování?

Já to nevím, proto se ptám.

J. Stehlik 4.4.2022 16:37

Dnes bych se do milionu vešel. Ale nepočítejte s nějakým luxusem. Prostě okna dvouskla a zásuvky od ABB . Vytápění hlavní místnosti klimatizací ( v ložnici chcete stejně chladněji) . No a podlahu crawl space ( odvětrávání na fosnach) . Chápu , že to může působit lacině, ale tak jsem stavěl dům na víkend a řekl bych , že tepelná pohoda je lepší než v bytovce.

J. Jurax 4.4.2022 18:41

No, nevím, klimatizaci bych měl za zbytný luxus ... :-) ... a píšete domek na víkend, tedy chatu ... tu cenu myslíte dodavatelsky nebo svépomocí?

P. Hatina 4.4.2022 16:29

Bohužel, zadarmo ani smrt, a bez peněz do hospody nelez. To jsou taky zákony ekonomiky, jako každé jiné..;-D

V. Kain 4.4.2022 13:53

Máte na mysli tu družstevní výstavbu jaká byla před 89?Kdy mladí chodili po práci makat o sobotách i nedělích i dovolených?Tak to dneska při jejich lenosti zapomeňte.To by tam museli chodit dělat jejich rodiče.Ale výsledkem byl byt za rozumnou cenu.Splátky vůči SBČS byly malé a každý je utáhl.Dneska se také najíždí na družstevní výstavbu,ale už ne svépomocí.Nemusíte mít hypotéku kterou mnozí ani nedostanou.Ale splácíte to takovou nějakou formou nájmu 60 metrový byt 6 milionů.K tomu další poplatky a energie.Výsledek 25 roků 30 tisíc měsíčně.Pro mladé rodiny jako dělané pokud mají příjem kolem 100 tisíc.

M. Sedláček 4.4.2022 16:15

Obce běžně staví sociální byty, v tom pravdu nemáte. Vážně si myslíte, že nám chybí sociální byty a že to je ten hlavní problém? Asi ne. S tím ostatním souhlas. Hlavně to stavební řízení, vliv památkářů a dalších pijavic...

P. Hatina 4.4.2022 11:23

No a nyní k tomu musíme připočítat příchod několika stovek tisíc Ukrajinců, pro které taky bude (je) nutné sehnat bydlení.

Že by na to měli sami, se předpokládat nedá (natož aby si sjednávali hypotéku) - ale už nyní stát souhlasí s tím že za ně bude to nájemné /resp. další náklady, možná i staveb bytových domů?/, hradit - a uvidíme, do jaké výše.

Aby bylo jasné, já jím to přeji, ti lidé jsou skutečně v tragické situaci, a tu naší pomoc potřebují. Ale je nutné tedy vzít do úvahy, že i díky tomu bude ten trh dále přehřátý, a ceny neklesnou.

Nebo tedy, pokud klesnou, tak v tom bude hrát roli, zcela jiný faktor..

Ehm,, že bych třeba nadhodil teorii, co kdyby se fakt zastavily dodávky ruského plynu - tak jaký by asi byl na zimu zájem o bytové domy, kde bude nefungující plynové vytápění??:-(

F. Kusák 4.4.2022 11:41

Myslím, že představa, že přicházejí nějací vysloveně chudí Ukrajinci je nepravdivá. Je nevyhnala chudoba, ale válka a nebezpečí s tím spojené. Mnoho z nich patří do střední a vyšší střední třídy, kteří měli i doma slušné příjmy. Ti předvídaví si jistě část ukládali v západních bankách na devizové účty, obzvláště, když hřivna byla mnohokrát devalvována a kurz vůči dolaru se zhoršoval.

https://www.kurzy.cz/grafy/kurzy-men/uah-czk-png-svg-yb10

To samozřejmě neplatí pro každého běžence, někteří opravdu přišli o vše. A ti nejchudší zůstávají na Ukrajině.

J. Janotová 4.4.2022 13:33

Taky si myslím, že z Ukrajiny utekli ti schopnější. Pravda někteří přišli o vše, ale jsou to většinou mladší lidé...

V. Kain 4.4.2022 13:55

Tak uvidíme Janotová jak ti schopnější budou pomáhat naší ekonomice.Uvidíme.

P. Hatina 4.4.2022 13:41

To se právě obávám že "těch předvídavých co si jistě část ukládali v západních bankách na devizové účty" mnoho nebude, tedy rozuměno, mezi těmi co zamířili k nám. Ti jistě "předvídavě" zamířili do Německa;-D

F. Kusák 4.4.2022 15:42

No, já to nevím, ale banky to vědí. Já samozřejmě jen spekuluji a vycházím z informací lidí z Ukrajiny, které znám. A věřte byli nadstandardně placeni, zcela běžně i v jiné měně, než v Hřivnách. Je také známo, a o tom se u nás nemluví, že mnoho Ukrajinců pracuje a pracovalo v Rusku v různých západních firmách. Už proto, že perfektně ovládali ruštinu i nějaký další jazyk. Na tom pochopitelně není nic zvláštního a nijak to neobhajuje Putina a agresi na Ukrajině.

M. Husovice 4.4.2022 12:09

"...stát souhlasí, že za ně bude platit.." - stát nemá žádné vlastní peníze, má jen to, co od občanů vybere na daních a podle toho by měl s penězi hospodařit.

J. Kratochvíl 4.4.2022 10:47

Myslím, že dostupnost bydlení nejen pro mladé, ale pro všechny generace by bylo již mnoha generacemi osvědčené družstevní vlastnictví bytů. Tento zpúsob bydlení se osvědčil již za první republiky a osvědčil se i v době socialismu. Spolu s financováním přes Stavební spoření by byl vyřešen v krátké době bytový problém pro sociálně slabé vrstvy obyvatel. Byla by to velká konkurence všem pronajímatelům bytů, spekulantům s byty a všem, kteří na nedostatku bytů nepoctivě vydělávají, což je asi hlavní důvod, proč není tento druh vlastnictví bytů více podporován nebo politicky propagován. Družstevní vlastnictví bytů by bylo dostupné všem.

R. Polášek 4.4.2022 12:00

Družstevnictví je dnes hodně propagandisticky zprofanované, protože je těmi mladšími považováno za prokomunistické. A za druhé dnešní mladí jsou už od dětství vychováváni v tom, aby byli individuální. Je tedy otázka, jestli se vůbec umí jako družstevník chovat. Pokud budou z družstva jako individualisté ždímat všechno, co to jen jde, tak pokud bude v družstvu takových lidí víc, tak to družstvo položí. A za třetí družstva mají dnes velké problémy s neplatiči.