24.5.2024 | Svátek má Jana


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Tak končí sny o vlastním bydlení

Od dubna bude těžší dosáhnout na hypotéku. Zpřísňují totiž podmínky, za kterých mohou banky hypotéku poskytnout, například bude nutné prokázat, že pětinu nákladů na byt zaplatím z naspořených zdrojů, v případě mladých rodin bude stačit desetina nákladů.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Kratochvíl 4.4.2022 12:19

Problém s neplatiči není velký stejně jako v SVJ tzn. není to zásadní problém. Větší problém je ideologický jak píšete, družstevní vlastnictví není ideologicky správně kapitalistické, což je větší problém. S tím se ale musí společnost vyrovnat, jak dlouho ještě.

Z. Lapil 4.4.2022 22:47

Kapitalismus není ideologie, kapitalismus je systém, jak co nejefektivněji měnit práci v peníze. Viz prodej provazu za účelem oběšení.

Kdyby družstevní bydlení efektivně měnilo práci v peníze, tak bychom se v družstevních bytech topili, stejně jako se topíme v davech kamiónů.

P. Diviš 4.4.2022 12:58

Co vám brání založit nějaké družstvo?

P. Hatina 4.4.2022 13:31

Jenomže. nemluvíme o družstevním vlastnictví bytů (to je právní forma), ale o tom že ty domy s byty se taky musí nějak "družstevně" postavit. Já ještě pamatuju za socíku, že tehdy skutečně ti zakládající družstevníci chodili na tu stavbu makat.

Což asi dneska nehrozí, čili tu stavbu stejně postaví nějaká stavební firma, a řeč je o tom, jak si to nějaký orgán toho družstva smluvně dojedná a za kolik, a ono to asi o mnoho levnější nebude.

Aby to bylo výrazně levněji, na to mají nějaký mustr v Rakousku, kde se tomu věnují desítky let v nějaké formě,...ale převzít to, není tak jednoduché, a při nesprávném postupu by se mohlo i v tom utopit spousta peněz..

J. Jurax 4.4.2022 14:33

Družstevní bydlení ... přihlásil jste se do družstva a pak jste léta, i desetiletí, čekal. Protože družstevní byty se přidělovaly podle potřebnosti - příjmy čím nižší tím lepší, počet děti, stávající bydlení, no a taky politické hledisko. Takže svobodný/á bezdětný/á byli naprosto bez šance, i když se s tím samozřejmě všelijak čachrovalo. To vše pochopitelně pokud se ve městě vůbec něco dodavatelsky stavělo.

Značná část družstevních bytů se stavěla svépomocí; a i na to byl na nějaký rok pořadník se stejnými kritérii jako výše. A 20 000 vklad (tehdy, u mne konkrétně 1982, dnes by to bylo tak zhruba půl melounu) a pak nejmíň tři roky březen až říjen měsíčně povinně 100 svépomocných hodin a shánět si nedostatkový materiál, protože samo se nepostaví; a získal jste družstevní 3+1 v paneláku, jenž Vám ovšem směl být přidělen, pokud jste byl ženat; pro singly byly 1+1. No a my konkrétně jsme měli anuitu (splátky úvěru) rozpočtenou na 30 let, vycházelo to tak cca o 20% víc než nájem v bytech tzv. státních, takže tehdy nic moc. Pravda, úvěr byl úročen 1%, taky po sametu díky inflaci a lepším mzdám se suma dříve astronomická smrskla po deseti letech na peníz relativně bez problémů splatitelný a umožňující tak získat byt do osobního vlastnictví. Ovšem dnes s dalším sametem už počítat nemůžete :-)

No a jaký myslíte, že by dnes při cenách staveb byl reálný počáteční vklad a splátky úvěru a tudíž výsledný nájem předepsaný družstevníkům, aby družstvo ekonomicky vyšlo? I kdyby byl třeba zasíťovaný pozemek poskytnut jako podpora státem grátis a úvěr byl poskytnut na nízké, tedy dotované procento? Ani za bolševika nebyla družstevní výstavba pro úplně chudé.

Družstva existují i dnes. Ale moc nestaví, věnují se téměř výhradně správě bytového fondu dříve postaveného, pokud ještě zůstal družstevní, a správě bytového fondu za úplatu pro společenství vlastníků. Soudím, že se tak děje z důvodů uvedených v předchozím odstavci.

F. Svoboda 4.4.2022 10:02

Autore, zapomněl jste, že existuje nájemné bydlení !!!

J. Stehlik 4.4.2022 10:20

Nájemní bydlení kopíruje cenu nemovitostí . A jak píše , dnes ani nemusíte pronajímat . Stačí držet jak bitcoin. ;-)

V. Kuhaj 4.4.2022 10:57

Ať dumám jak dumám...můžete mi prosím vysvětlit, jak na bytě vydělává někdo, kdo v něm nebydlí ani ho nepronajímá?

V. Petr 4.4.2022 11:13

Byt, který stál dříve 3 miliony stojí dnes 4,5 milionů. Zisk 50% za několik let.

Ony se ty byty nepronajímají, "díky" "ochraně nájemníků." Třešničkou na dortu je to, že když nájemník neplatí za vodu, musí to pronajimatel zaplatit za něj. Jinak se dopouští trestného činu...

F. Kusák 4.4.2022 11:20

No, máte pravdu. Právně se s takovým nájemníkem vypořádat, je velmi složité, obzvláště, jde-li o rodinu s dětmi. Bohužel, tento pseudosociální přístup znehodnocuje i družstevní bydlení, myslím ta klasická bytová družstva.

F. Kusák 4.4.2022 11:16

Když ukládáte peníze do banky, třeba na spořící účet, tak své peníze také zhodnocujete, i když mizerně. Lépe je peníze investovat. O investicích do cenných papírů si myslím své, pro normální smrtelníky v dnešních turbulentních dobách to je velké riziko. Lépe asi do zlata nebo podobných věcí. Bitcoin a podobné legrace jsou také jen pro hráče, a pak, můžete jako laik spíše prodělat. Takže, máte-li dostatek peněz nebo je možné si je i půjčit, předpokládáte (a správně), že se Vám ty peníze zhodnocují minimálně o deset procent ročně, ale spíše mnohem víc. Zkuste si spočítat, o kolik se zvýší tato investice jednoduchým způsobem podle složeného úročení třeba za deset let. Zisk máte tehdy, když prodáte. Takže nemusíte nemovitost ani pronajímat nebo v ní bydlet. A že budou ceny nemovitostí klesat, je nesmysl, tedy pokud nezasáhne vyšší moc. Pozemků ubývá, náklady na stavbu enormně rostou a poptávka (i v souvislosti s migrací z Ukrajiny) také roste. Takže obecně vzato, je to dobrá investice, ale jen ne pro každého, ne každý si to může dovolit. Ale to je v životě lidském normální.

F. Kusák 4.4.2022 11:30

Myslím, že to vládu, zejména tuto vládu velmi štve, že lidé si pro své osobní investice vybrali nemovitosti. Obávám se, že budeme svědky enormního růstu daní z nemovitostí, zejména, pokud se třeba bude jednat o prázdný byt nebo nadměrně velký. Koneckonců, to už se v tichosti děje navýšením koeficientů, které je v kompetenci městských samospráv. To je dost nebezpečné, výnosy jdou do rozpočtu obcí a měst, takže se obtížně argumentuje, že jste tu nemovitost už několikrát zdanili. Nikoho to nezajímá, naopak to schvalují ti nemajetní.

J. Stehlik 4.4.2022 12:07

Nesmysly. Tyto daně budou až poslední. Přesně jak píšete. Nepostihly by nemajetne. A vrchnost co nám vládne je velice majetna a má dobrý lobbing. Navíc města plavou v penězích a neví za co utrácet. Na účtech mají stamiliardy. Dobře to má vrchnost vymyšlené R^

J. Jurax 4.4.2022 13:15

Města plavou v penězích a neví, za co utrácet ... probůh, kde žijete?

V. Kuhaj 4.4.2022 13:38

No ano, budou-li ceny stále růst, něco za ten rok vydělat můžu. Ale více vydělám, když ten byt ještě navíc po tu dobu pronajmu, ne? Jde o to, že já prostě nevěřím, že byty jsou prázdné. Mnohem pravděpodobnější se mi jeví, že jsou pronajaté, ale tzv. na černo.

J. Jurax 4.4.2022 14:44

Ano.

Ale i když nepronajmete, slušně vyděláváte na zhodnocení majetku (tedy pokud ta bublina nepraskne) a nemáte s tím žádné starosti.

R. Polášek 4.4.2022 10:02

Jinak autor článku je levičák. Podstata problému není v tom, že by si lidi, co na to mají, pořizovali víc bytů. Podstata problému je v tom, že ekonomicky správné nájemné bytu jsou zhruba nižší jednotky procent jeho ceny. Jedině při takovém nájemném dokáže majitel toho domu s byty ten dům udržovat tak, aby se jeho hodnota nesnižovala, ale udržela nebo naopak různými modernizacemi časem i zvyšovala.

Jestliže tedy byt stojí tři milasy, což je dneska tak zhruba průměrná cena lepšího bytu, je jedno procento a tudíž minimální měsíční nájem asi 30 tisíc Kč. 15 tisíc Kč měsíčně je tak nájem nějakého staršího či podřadného bytu. Problémem tedy nejsou byty, ale jsou nízké příjmy těch méně méně vydělávající rodin.

Jestliže tedy systém u nás nedokáže plošně zvýšit příjmy, musí speciálními metodami plošně snižovat platby za nájem. To znamená oživit status sociálních a startovacích bytů se zastropovaným nebo dotovaným nájemným a s nízkým komfortem a vybavením a učinit je masové a dostupné pro nízkopříjmové vrstvy obyvatelstva. Pro těch 10 nebo možná až 30 % obyvatel...

J. Stehlik 4.4.2022 10:25

Je to zajímavé , před pár lety jsem stavěl dřevostavbu (fošnovou) a vešel jsme se do 10tis/m2 . A často nechápu jak lidé utrácejí (uložení peněz) . Tudíž problém není v nízkých příjmech , ale celkovém nastavení vztahu k nemovitosti . Za současné situace nikdy nebudem mít dostatečné příjmy . Přirovnal bych to k nabídce mercedesu a minimální nabídce levných aut . Levná auta vás také dovezou , sloužit budou stejně . V principu tedy máme nastavení státu jen pro bohaté jedince.

V. Petr 4.4.2022 11:15

A zase za to může Brusel. Ten nastavil "ekologické standardy" do kterých se levný byt prostě nevejde!

F. Kusák 4.4.2022 12:34

Ano, to máte pravdu. To je tak, když do toho vstoupí úředník, zejména ten z Bruselu. Pasivní dům zní pěkně, jenže jeho funkce je docela přetechnizovaná, takže se z těch následných provozních nákladů lidé zblázní. Stačí, aby se Vám v tom systému rozbil jeden článek a na servisní službu čekáte několik dnů. Pro šikovné techniky a fandy s dostatkem peněz to může být zajímavé, ale ostatní se z toho zhroutí, hlavně po určité době provozu.

J. Stehlik 4.4.2022 12:44

Pasivní dům nemusí mít složité technologie. Tam jde jen o tepelnou ztrátu do 15kw?/m2 za rok. To co ale vymysli úředníci jsou spotreby neobnovitelne energie. Proto nemůžete topit primotopem, ale musíte mít solary, tepelná čerpadla atd.

F. Kusák 4.4.2022 15:52

No tak si o tom něco přečtěte pane. Pasivní dům je kromě toho, že je co nejlépe izolován (což samozřejmě sebou přináší mnoho problémů v tvorbě plísní a vzniku tepelných mostů, srážení vlhkosti atd., takže by měl být pravidelně a automaticky větrán), obsahuje fotovoltaiku, tepelné čerpadlo a rekuperaci ev. jiná inteligentní zařízení. Dost často je navržen jako ostrovní systém, dokonce s vlastním zdrojem vody, třetím okruhem na užitkovou vodu z vlastní ČOV. Izolace Vám nezajistí dostatek tepla a další energie, abyste v takovém domě mohl bydlet. Nemluvte prosím o něčem, čemu nerozumíte.

F. Kusák 4.4.2022 16:12

Jo a pane Stehlíku, pokud je Váš RD běžný a standardní dům, třeba o pěti obytných místnostech a máte TZ 15 kW, tak je nutné ho co nejrychleji rekonstruovat. Ta ztráta je docela veliká. Možná jste měl na mysli 15 kWh/m2. Tak s tím bych souhlasil, pakm ovšem máte chaos v jednotkách, resp. ve fyzikálních veličinách. Ale nic ve zlém, protože jinak s Vámi v řadě příspěvků souhlasím.

R. Polášek 4.4.2022 11:54

Ano, nějak tak to je.

Ovšem zdražují taky stavební parcely, jejich připojení k inženýrským sítím a všechno možné. Takže jen levná vlastní stavba ze dřeva to nevyřeší.

Ovšem dneska být mladý a stavět, tak bych to asi udělal dvouetapově. Pozemek plus levný barák, asi taky dřevostavba a po letech rekonstrukce toho baráku. Na nějaký pohodlný pro stáří.

J. Janotová 4.4.2022 13:21

Proč se má stát starat o bydlení občanů , proboha ??? I v této oblasti se má stát starat jen o příslušné zákony a jejich dodržování. Nic víc, nic míň.

Dokud se nevyhrabeme ze zcestných představ, že stát se má občanům postarat o FŠÉCKO, tak se dál nepohneme, jen budeme mít na hrbu čím dál větší státní dluh...Ten budou nakonec zase platit jen ti, kteří jsou schopni a ochotni se o sebe postarat sami, bez "pomoci " státu. Blbý, co...

V. Kuhaj 4.4.2022 11:28

Průměrná cena lepšího bytu jsou tři "milasy"? Odkud jste?

Z. Lapil 4.4.2022 23:00

Jestli se vám cena bytu nezdá, použijte trojčlenku: kolikrát cenu zvýšíte, tolikrát se zvýší vypočtený nájem.

J. Jurax 4.4.2022 13:23

Ehm ... za tři milasy dostanete v novostavbě tak 1+kk, tedy garsonku, tak o 35 m2 ...

V. Kuhaj 4.4.2022 13:42

tady jsem si dovolil odkaz na pár těch jedna plus kákáčko v matičce stověžaté přeposlat ;-D

https://www.sreality.cz/hledani/prodej/byty/praha?navic=bezbarierovy&velikost=1%2Bkk&stav=novostavby

J. Jurax 4.4.2022 14:54

Ano.

Ale zase existují i provincie, ne jen Praga caput regni, někde v Horní Dolní by to snad možná za ty tři melouny za 1+kk šlo :-)