3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Švarcsystém a trh práce

Nemá cenu popírat, že daňová zátěž osob samostatně výdělečně činných, pokud do ní zahrneme i sociální a zdravotní pojištění, je díky jinak počítanému vyměřovacímu základu, a především díky výdajovým paušálům podstatně nižší než u zaměstnanců.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Havlicek 30.4.2012 6:04

Re: Však ano!

Je to velmi jednoduché, nevém ale, jestli si mou odpověď ještě přečtete. Superhrubou máte přes milion. Nebudu se tedy zabývat tzv odvodem zaměstnavatele, ale pouze tím dalším. Poznamenám ještě, že by se mi líbilo mít 90 000,- superhrubýho měsíčně:-). Zmínil jste, že na něj zbývá necelý milion. Z toho necelého milionu však musí státu odevzdat o zhruba dvacet procent více, než Vy ze superhrubého. Pro Vás do dělá cca 14% sociál a zdravotní, pak oněch 34% odvody, pokud mluvíme o superhrubé mzdě. Po odečtení všech Vašich plateb a odečtení nezdanitelných částek získáte základ daně, ze kterého se vypořte daň. Pro OSVČ, pokud není Vaše firma právnickou osobou (s.r.o. či a.s.) z onoho necelého milionu to představuje odvod ve výši cca 54% sociální a zdravotní, avšak nemocenskou si musí zaplatit zvlášť narozdíl od Vás, který ji máte již v sociálním zahrnutou. Příjmovou daň zaplatí ve stejné výši, avšak s tím rozdílem, že náklady na jeho zdravotní a sociální a případnou nemocenskou si NEMŮŽE ODEČÍST od základu daně. Daň tedy zaplatí i z této částky. Ve finále, věřte mi, mu v čistém zbyde méně, než zůstane Vám. Při těch částkách, které uvádíte.

K. Dvořák 29.4.2012 19:17

Re: Však ano!

Tak tohle tedy fakt nechapu a obavam se, ze chyba nebude na me strane.

Jak je to u mne: zamestnavatel za mou praci inkasuje cca 2,5 mega rocne. Moje superhruba mzda je malo pres milion, pul milionu jsou naklady na IT podporu, telefony, kancelar, podil na rezii. Zbyly skoro milion zustane memu zamestnavateli. Takze ne, ze on za me neco plati, ale naopak, ja mu prinasim slusny profit. A je to tak v poradku, kdyby to bylo jinak, plnym pravem bych si o nem myslel, ze je asi dusevne postizeny nebo nedostatecny . Nehlede na to, ze by brzo zkrachoval.

Kdyz ctu vyklady OSVC, jak "plati za sve zamestnance", rikam si, ze ve svem podnikani bud maji bordel nebo to nemaji moc dobre rozmyslene. Pak ale zadna skoda, kdyz prijdou zugrunt, aspon se nebudou zbytecne trapit.

P. Havlicek 27.4.2012 21:04

Re: Však ano!

Pane zlatý, Vy zapomínáte (možná nevědomostí, kterou hříchu nečiníš), že ten živnostník také pracuje. Oba dva pracujete, rozdělíte zisk rovným dílem. Vy odvedete stovku ze své půlky, živnostník ze své poloviny k Vaší stovce musí přidat ještě dvě a odevzdat. Pak ze své půlky vezme ještě další čtyři a odevzdá je za sebe. To je to tak nepochopitelné? Oba máte na začátku stejně, ale na konci jste Vy lehčí v peněžence o stovku a živnostník o šest stovek méně. Copak je na tom k nepochopení? Zmiňuji tu však pouze socialní a zdravotní pojištění. Pokud stále nechápete, klidně se ptejte..., pane zlatý...

J. Kanioková 27.4.2012 20:33

Přesně !

P. Havlicek 27.4.2012 18:38

Re: Chtel bych pozadat o vysvetleni "svarc systemu" - dekuji ...

To je někdo, kdo pracuje od nevidim do nevidim, nemá tolik nákladů, protože zakázku sám neshání, nepřipravuje, nefinancuje, takže paušál se mu vyplatí kvůli příjmové dani. ZP, soc.P., a Nemoc. poj. ho však stojí mnohem víc...

P. Havlicek 27.4.2012 18:28

A ještě něco...

Nevím, kde autor sebral informaci o tom, že skutečné výdaje tvoří 50 procent skutečných příjmů. Pán se asi pohybuje v jiných sférách, když odhaduje příjmy vyšší o sto procent nad výdaji. V případě obchodu (dejme tomu) s potravinami, to znamená koupit jogurt za pět, koruna energie na chlazení, osvětlení a topení prodejních prostor, koruna nájem prostor, padík podíl prodavačce ve formě mzdy a ostatní náklady jako třeba propagace, oprava chlazení telefon na prodejně, toaletní papír na personální záchod, voda na spláchnutí této toalety, prostě všechno, co je potřeba zaplatit při provozu a už jsme na 7,50. Teď marže, aby to dalo dohromady 100 procent zisku jak píše autor (to je patnáct korun) a přidáme DPH 14% a jsme na krásným jogurtu za 17,10 Kč :-). Už všechny takové soudruhy vidím, jak si šťastně kupují jogurt za sedmnáct. Pak by platily takové počty. Realita je, soudruzi, úplně jiná. Úplně. To mi věřte...

P. Havlicek 27.4.2012 18:04

Pravda o odvodech...?

Na vysvětlenou: při hrubé mzdě zaměstnance 35 000,- odevzdá zaměstnanec na ZP 1575,- a Soc.P. 2275,-, úhrnem tedy 3850,-Kč. Zdroj - výplatní páska. Jeho zaměstnavatel, OSVČ při příjmech 1 200 000,- a výdajích 840 000,- Kč, což činí zbytek stejných 35 000 hrubého ke zdanění zaplatí jenom na Soc. P. 52 560,-, což je 4380,-Kč. Zdůrazňuji, že je to pouze za socialní pojištění. Je nutné pještě připočítak zdravotní pojištění živnostníka. Celkový náklad odvodu státu zaměstnance při 35000 hrubého je tedy 3850 na obou pojištěních a zaměstnanec již má plné pojištění i nemocenské. OSVČ zaplatí jen na sociálním o 500Kč víc a bez nemocenského pojištění. To představuje další peníze, podle zvolené výše platby. samozřejmě ještě platí své zdravotní pojištění, které je při tomto příjmu bruto odhadem 3000,-Kč. Celkem z 35000,-Kč zaměstnanec 3850,-včetně nemocenské a je zajištěn a živnostník 7380,-, ale bez nemocenské a nezajištěn!!! Dalších 11 900,-Kč musí živnostník odvést státu za to, že dal práci zaměstnanci a dal mu mzdu ve výši 35 000,- btto a pro sebe ponechal rovněž 35 000,- btto.

Prosím, kde je onen rozdíl, kdy zaměstnanec platí víc než OSVČ? Připomínám, že zdrojem je výplatní páska a aplikace kalkulačka sociálního pojištění OSVČ sestavená podle znění zákona. Na webu je možné najít podobné... Děkuji... je mi nevolno, když čtu a slyším takové lži a nepravdy o tom, jak zaměstnanci doplácí na zaměstnavatele do státního systému...

K. Dvořák 27.4.2012 15:53

Re: Však ano!

Vite prd o tom v jakem case a z jakeho pocitace pisu. Tak neprudte a vyjadrete se k veci. Pokud nic nemate, muzete i mlcet.

P. Zeman 27.4.2012 14:45

Re: Však ano!

Zkuste si prohlédnout statistiky nemocnosti či čas ukončení pracovní kariéry mezi zaměstnanci a živnostníky a potom mudrujte o nějakém placení něčeho někomu. Na druhé straně jsou to často právě levicově orientovaní zaměstnanci, co mají plná ústa sociální solidarity, tak co vám teda vadí?

P. Zeman 27.4.2012 14:40

Re: Však ano!

No vzhledem k tomu, že jako zaměstnanec pravděpodobně diskutujete z pracovního počítače a v pracovní době, tak bych se tomu velkorysému sponzorství ze strany vašeho zaměstnavatele ani moc nedivil ;-).

K. Dvořák 27.4.2012 14:04

Re: Však ano!

Vzdycky jsem si naivne myslel, ze zamestnavateli musim tech 34% me hrube mzdy, ktere takrecene "plati za mne", vydelat. (Krome jineho, podotykam.) A az vy jste mi otevrel oci - jak jsem si vubec mohl neco takoveho myslet? Vzdyt zamestnavatele si to utrhuji od ust, ze sveho zisku, odpiraji to sobe, svym rodinam, svym podilnikum a akcionarum !!!

Az se budu chtit zas nekdy zasmat, pane Lepko, prectu si neco od vas ;-)))))))))))

J. Tachovský 27.4.2012 13:16

Re: Chtel bych pozadat o vysvetleni "svarc systemu" - dekuji ...

To je nekdo, kdo pracuje od nevidim do nevidim a za to mu stat nesebere tolik, co zamestnancum.

J. Tachovský 27.4.2012 11:59

Re: jednoduché řešení

To by bylo moc pekne, ale neprojde to. To by pak v rozpoctu nebylo co ukrast

D. Procházka 27.4.2012 11:17

Re: Však ano!

Poukazováním na okrajovou záležitost jaksi odbíháte od podstaty problému.

R. Langer 27.4.2012 11:13

Re: Chtel bych pozadat o vysvetleni "svarc systemu" - dekuji ...

Normální člověk to nemůže pochopit, ale stát to prohlásil za daňový únik, tak je to prostě těžký zločin.

R. Langer 27.4.2012 11:12

Re: Však ano!

Vážně? A kolik platíte měsíčně daně? Abyste náhodou nezjistil, že vám stát ještě doplácí... :-P

R. Langer 27.4.2012 11:10

Re: jednoduché řešení

Přesně tak, že to ještě nikoho nenapadlo! ;-)

R. Langer 27.4.2012 11:09

Inu, v Čechách

se melouchařilo vždy, tak se holt bude melouchařit víc a víc lidí bude na pracáku. Prostě pohoda.

J. Balcar 27.4.2012 11:01

Hlupáček

O švarcsystému toho moc nevím, nikdy jsem jej nepraktikoval. Všichni, co pro mě a mého bratra kdy pracovali byli na hlavní, v začátcích i na vedlejší pracovní poměr. Žádná úkáčka, žádní brigádníci. K čemu se vyjádřit dokážu jsou paušály. Věřím, že se řadě lidí vyplatí, nicméně s 6 - 12 zaměstnanci (jak šel čas) v zakázkové kovovýrobě (kde musíte hnedle každou zakázku konstrukčně připravit, zákaznící za poslední léta velice zblbli) nikdy nebyla míra zisku nad 17%, takže dodnes pěkně počítáme každou účtenku a vykazujeme náklady ve skutečné výši. K poslednímu květnu zavíráme, třeba to bude tím, že jsme se nedali na ten švarcsystém...

A. Bocek 27.4.2012 10:39

Zdaní se OSVOČi

přejdou ze šedé ekonomické zóny do černé.

J. Lepka 27.4.2012 10:26

Re: Však ano!

Pane Luboši, nedělejte tu machra, že za někoho něco platíte. Všichni víme, že jako zaměstnanec si platíte zdravotní a socku pouze ze třetiny, ty zbývající dvě třetiny Vám platí Váš zaměstnavatel. To my živnostníci si zdravotní a socku platíme v plné palbě. 

Co z toho plyne: z pozice zaměstnance si užívejte, že my živnostníci - vaši zaměstnavatelé - platíme za Vás.

V. Kraus 27.4.2012 9:33

Re: Však ano!

takže ti asistenti poslanců nebo právníci z advokátních kanceláří by skončili na pracáku. Prostě chudáci.

K. Luboš 27.4.2012 9:28

Re: Však ano!

Nevím, co je výhodnější pro státní kasu, ale pro mě jako pro zaměstnance rozhodně není výhodné, že Vám musím platit lékařskou péči, Vašim dětem učitele a penze Vašim rodičům.

K. Luboš 27.4.2012 9:26

jednoduché řešení

To je pořád štráchů se švarcsystémem. Když OSVČ nechtějí platit jako zaměstnanci, tak ať zaměstnanci platí stejně jako OSVČ!

H. Grúbr 27.4.2012 6:42

Však ano!

Zvedněte osvč paušály, a máte je na pracáku. Pravděpodobně je pro autora obtížné dát si dohromady co, je pro státní kasu výhodnější. Autor se domnívá, že hromada bývalých osvč na sociálních dávkách. Já myslím, že švarcáci, kteří nikoho nezatěžují, nesou si svoje riziko a hradí svoje výdaje.

H. Grúbr 27.4.2012 6:41

Však ano!

Zvedněte osvč paušály, a máte je na pracáku. Pravděpodobně je pro autora dát si dohromady co, je pro státní kasu výhodnější. Autor se domnívá, že hromada bývalých osvč na sociálních dávkách. Já myslím, že švarcáci, kteří nikoho nezatěžují, nesou si svoje riziko a hradí svoje výdaje.

K. Pavlik 27.4.2012 4:43

Re: Chtel bych pozadat o vysvetleni "svarc systemu" - dekuji ...

Doporucuji wikipedii nebo googla.

T. Pansky 27.4.2012 1:57

Chtel bych pozadat o vysvetleni "svarc systemu" - dekuji ...

... predem za pomoc v me neznalosti. top0625top@live.com