11.5.2024 | Svátek má Svatava


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Střízlivý pohled na těžbu lithia z Cínovce

Ministerstvo průmyslu a obchodu podepsalo 2. října s firmou European Metals memorandum o těžbě lithia. To vzbudilo zájem politiků a veřejnosti. Začaly se šířit různé nepodložené zvěsti o tom, že pod Cínovcem leží lithiový poklad, naše gigantické národní bohatství, které ministr prodal do ciziny.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. David 11.10.2017 15:20

Asi budu bloud...

Klasická dialektika, na jedné straně problematika odborně-lučebnická, ohledně (Li) popřípadě (Rb) v lithných slídách. Na straně druhé straně politická, ve smyslu: "Inkasujme něco za cibuli, něco za křen, něco pak zaplatíme a něco zapřem". Memorandum (aidememoire) obvykle nemá právní závaznost a je pouze nezávazným souzněním "plácání se po ramenou pivařů, že spolu pivo budou píti, ku prospěchu ledvin". Tedy ale, jak kde. Anglosasové memorandum berou ve svém právu, jako smlouvu o smlouvě budoucí, jako záměr příslibu, že svoji fenku yorkshire terier nechám výhradně krýt jeho psem. Jiný kraj, jiný právní mrav, u nás precedentní výklad práva neexistuje, u nich ano. Jiné právní vnímání... Apropó, nejsou Australané založeni na precedentních judikátech? To pak bude zase mumraj v arbitrážích, díky tomu, kdy se socan Havlíček "ušprkl" s podpisem "memoranda". Ekonom a MBA v oboru marketing a komunikace. Mladej, Blbej a Ambiciósní. Blbej, ale cítí se skoro, jako Mendělejev. Li a Rb nejsou jenom měkké kovy, ale i celá řada jejich izotopů, sloužící jako prekursory, moderátory a aktivátory jaderných reakcí v oblasti transuranových prvků a jejich izotopů. A takový trotl bude podepisovat cizím řezníkům, před stelením své krávy (před volbami), nenarozená telata svých sousedů a spoluobčanů k porážce. Uzavře memorandum s cizí firmou na české Lihium, "aby ho prý nevyžrali čechomoravští slezané", prej na to nemají prachy ani technologie.

Blbe, bída naučila Dalibora housti na housle, že se i v Daliborce obživil, tak proč se nepustit do toho Lithia sami a ausgerechnet to debile, musíš projekčně a následně fakticky rozprodávat? Debilní Hlaváčku, to si nemůžeme vrtat sami díry pod prdelemi v Cínovci a Erzgebierge, a Ty debile, to servíruješ k vrtání "protinožcům"? Chápeš, Ty ekonome, že si to sice budou pod prdelema zase vrtat naši "fedři", ale "vejvar" odfrčí ke "klokanům" a palmáre a "foršus" máš jistý, jako obročí ovsa za skvělý výkon před volbami. Memento mori, ČSSD. Bývalý lučebník HD.

S. Rehulka 12.10.2017 8:21

Re: Asi budu bloud...

Zdravím pane Davide, omlouvám se předem, že do této debaty nepřinesu ni odborného, pouze pochlebování Vám a Vašemu způsobu vyjádření. Nic na tom nemění fakt, že jsem rodilý Čech, i když už skoro půlstoletí Australan. SFR