4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Štíhlý stát je něco jako yetti

Pouštět se do komentáře k této debatě je poněkud riskantní, protože největším protihráčem Fialy byl v této debatě Andrej Babiš. Hlupáci by tedy mohli usoudit, že nelíbí-li se mi něco na Fialově výroku, musí to být tím, že jsem skrytým babišovcem.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
I. Schlägel 23.2.2022 10:23

Malý stát rovněž znamená vzkaz občanům ve smyslu postarejte se zodpovědně sami o sebe, stát vám podá pomocnou ruku pouze ve vážných případech. Vzdělávejte se, pracujte, dbejte o své zdraví, pojistěte si rizika, INFORMUJTE SE!!! To je ovšem moc práce. Státe, starej se. A stát se stará. Bez konkrétní zodpovědnosti za svá chybná rozhodnutí si dělá svůj byznys jehož největším nedostatkem je neefektivita. Ale když to lidi chtějí, tak to také dostanou, ovšem v jiné podobě než se jim bude líbit. Konečnou je krach.

J. Řezníček 22.2.2022 19:19

Přichází pán na Ministerstvo si něco vyřídit. Je tu po prve, je ohromen velikostí budovy. Vchází dovnitř, zapíše se ve vrátnici a ptá se vrátného : Kolik lidí tu tak pracuje ? Dostane odpověď: " Nanejvýš 50 %".

T. Fuk 22.2.2022 18:24

Já porad věřím, ze by šlo (trochu) orezat ;)

J. Poláček 22.2.2022 15:50

Marian Kechlibar zase zabodoval. racionální rozbor. Mě tady ale chybý ta úplně poslední úvaha. je to jizda na dluh - a jak ty grafy prohlížím zprava zleva, tak je to žůr, který trvá už 40 let. A sype se snad svět ? No zatím ne, tak co ten nekonečný strojek živí ? Je to jako finanční perpetu mobile - ten cech se někde furt navyšuje , všichni to víme, a ne a ne to začít splácet. Pochopte mě, pokud by to nešlo tak to už dávno skončí. Ale ono ne. Marián naznačil podobenství s obezitou. Myslím že je to geniální. Ten pán na pláži je jenom ... mene tekel. A my - :-) kdy se to stane ?

D. Bowman 22.2.2022 16:20

Vzhledem k probíhající inlfaci jsme asi hodně blízko. Co nás zachraňuje, je že všichni kolem si počínají ještě hůř.

I. Schlägel 23.2.2022 10:24

Kvantitativní uvolňování + inflace.

M. Pivoda 22.2.2022 13:01

K prvnímu obrázku na pláži sedícího muže.

Podobný muž stál kdysi před školkou a jedna kolemjdoucí paní se ho zeptala "Čekáte děti?" Muž odpověděl: "Ne, to mám od piva."

V. Vidman 22.2.2022 10:09

No tak budeme aspoň (jak říkali v M.A.S.H.) šukat jak démon kabuki ;-)

R. Gramblička 22.2.2022 9:59

Sákryš, zase máte pravdu, Mariane, třebaže bych byl raději, kdybyste ji tentokrát neměl

J. Machotka 22.2.2022 9:21

Ve státní správě jsou dva převládající motivační faktory - aby úředník (či jiná z rozpočtu placená osoba) toho musel dělat co nejméně a aby finanční toky protekly přes správné účty. V obou případech se hodí, aby byl porcovany medvěd co největší a aby do porcování bylo co nejméně vidět. To i dává nápovědu, jak případně postupovat, aby se riziko zmenšilo (zcela odstranit jej asi možné nebude).

Mimo státní správu pak na udržování trendu mají vliv další dva faktory - všeobecné volební právo a polarizace společnosti, tj. rozdělení společnosti na dva zhruba stejně velké antagonistické tábory, jejichž nevraživost prakticky zabraňuje jakémukoliv strukturálnímu řešení. S tím prvním si nezahrávat, ale s tím druhým by něco dělat šlo - nejprve je ale nutné uvědomit si, že oběma dnes zdánlivě nepřátelským stranám tento stav vlastně vyhovuje, stejně jako třem telco operátorům vyhovuje, že nevznikne čtvrtý.

Jedinou další nadějí je pak státní bankrot, kdy na údržbu tohoto Molochu dojdou peníze. Naposledy se tak stalo, tuším, za Marie Terezie. Centrální banky, které by z definice měly být nestranné, však tiskem peněz tento okamžik oddalují.

D. Bowman 22.2.2022 16:26

Ty dva tábory se ale shodnou na tom, že chtějí Free Shit. Jen ne pro koho. Těch max 20 jakžtaž zodpovědnejch s tim nehne. Tim spíš , že to vyhovuje i většině elit. Finanční sektor a jeho bezrizikové zisky jsou závislé na steroid Centrální Bance a kartelu kolem ní. A ta to taky umožňuje, jak říkáte.

V. Církva 22.2.2022 8:43

Zajímavý rozbor. Přiznám se myslel jsem že s hubnutím státu Tchatcherová nebo Raegan pohnuli víc.

J. Stehlik 22.2.2022 8:52

On je problém, co do sociálního státu počítáte . Sociální stát je zdravotnictví , školství a duchody . Jenže když vylezete z baráku , tak vše okolo je v rukou politiku . Ať už od chodníku až po akvaparky . A vrchnost se přeci musí o nás starat . Každý ví , že stát je neefektivní a u této infrastruktury je navázáno spousty sokromých firem co se na nás živí . O tom se samozřejmě nemluví , protože politici jsou s kamarády podnikateli jedna ruka . Navíc zde nemuže fungovat NKU . ;-) A na tohle padne výběr celého naše DPH !! No a tak se plýtvá .

D. Bowman 22.2.2022 8:59

Podle řevu Levice, to vypdalo, že Thatcherová provedla víc než nezbytné a kosmetické změny.

Ale to víte, ve všeobecném volebním právu, nelze nic činit. Lid si žádá věci 'zadarmo'. A zvláště ženy požadují od státu roli náhradního manžela živitele.

Z. Lapil 22.2.2022 7:55

Trochou OT, ale o ceně zdravotnictví zmínka byla a někým se podělit musím.

Někde v Itálii píchli někomu se vzácnou nelecitelnou chorobou injekci extra drahou, ale omylem. On se uzdravil. Tak sehnali ještě několik případů Re prevzacne choroby a obětovali pár dalších stovek tisíc. Oni se uzdravili.

To už nemohla být náhoda, tak začali zkoumat. Pointa: neléčil extra drahý lék, ale rozpoustedlo.

R. Langer 22.2.2022 9:33

Hm, pěkná pohádka. ;-)

Z. Lapil 22.2.2022 10:55

Proč pohádka? Problém robotů včetně UI je ten, že neumějí dělat chyby. Kdyby nebylo mutací, tak by Darwin neměl co zkoumat, kdyby se Newton neflákal pod jabloní, tak dodnes chodíme v Austrálii hlavou dolů, kdyby nějaký trumbera, tuším Roentgen, nevyvolával neexponované fotky, tak nemáme rentgen (jo, taky si myslím, že by to vymyslel někdo jiný), a tohle podle mě jeden z mnoha případů.

Zdroj celkem seriózní, přednáška na neurazitelni.cz.

M. Kechlibar 22.2.2022 14:10

Roboti dělají chyby každou chvíli, ale neumějí se z nich poučit.

Z. Lapil 22.2.2022 15:06

Skoro bych se hádal, že chyby nedělá robot, ale jeho programátor, ale rozumím, co chcete říct a souhlasím s tím.

I když - umělá inteligence se poučit umí, ale zase nedělá chyby ve smyslu omylu, dělá chybné odhady (umělý řidič: toto není člověk. A kruciš, teče z toho krev, BYL to člověk. Ukládám do databáze: I toto je člověk). Že by řekněme špatně zatočila a říkala "Ejhle, to je dobrá zkratka", to mi nepřijde možné. Myslím špatně zatočila při reálné jízdě, počítám, že podobný algoritmus bude součástí každé trochu slušné navigace.

J. Lukavsky 22.2.2022 18:50

Již dlouho jsou vyvinuty programy které se učí. Nakonec umělá inteligence je schopna se učit. Ten počítač co v šachu porazil velmistra světa se učil tak, že hrál sám se sebou (prý, já šachmat nehraju). J.L. end

J. Jurax 22.2.2022 15:55

Jo, problém robotů včetně UI je ten, že neumějí dělat chyby. Větší problém však je, že je dělají.

F. De Winter 22.2.2022 7:28

Co všechno tedy vláda České republiky nutí českého daňového poplatníka financovat?

Namátkou:

Rada Evropy, Cena Václava Havla, Akční plán pro Ukrajinu, Rádio Svobodná Evropa, Asijsko evropská nadace, Svěřenecký fond pro Afriku, Svěřenecký fond pro Kolumbii, Smlouva o Antarktidě, University of California (jsem rád, že podporujeme americké školství), Akční plán OECD pro cíle udržitelného rozvoje.

Dále musíme zaplatit, a teď mě dobře poslouchejte:

Rozvoj brokolicového řetězce v arménském regionu Lori s účastí žen, Vybudování vodního systému a kapkového zavlažování plantáže s organickými fíky v Bosně a Hercegovině, Podporu oživení řemeslného lovu měkkýšů a komunitární turistiky v Ekvádoru, Hudbu pro Etiopii, Česká kola pro gambijské školy, Zlepšení dovedností dívek zemědělských oblastí v krejčovství a vyšívání na stroji v Indii.

To vše v celkové hodnotě: 1 760 174 042 Kč.

A to jsou jen prostředky, které jsou v rozpočtové kapitole ministerstva zahraničních věcí na tzv. „Příspěvky mezinárodním organizacím a peněžní dary vybraným institucím do zahraničí.“

Takže je vidět, že prostor k zeštíhlování je. Tak pane Fialo, šup šup!!!

T. Kohout 22.2.2022 6:27

To je klasická věc. Po hlasatelích "štíhlého státu" většinou zůstane stát ještě zbytnělejší. Po hlasatelích "snižte daně / ekonomika se rozroste / splatíte dluhy", tak v praxi toto nikdy nefungovalo. Naopak. Chretien s Martinem začali splácet staré dluhy, což bylo obdivuhodné. Nastoupil Harper, v dolaráči jste sice mohli místo 1,17 platit 1,14, ale staré dluhy se už pak nikdy nesplácely (tedy jinak: stát již nehospodařil s přebytkem, jehož část dával na splácení starých dluhů). Ostatně soudím, že Chretien byl ze všech politiků, co jsem za téměř 80 let zažil ten nejlepší.

D. Bowman 22.2.2022 4:43

V obou případech se tak děje díky psychologickému defektu. Jedlík zaplňuje pocit psychologické prázdnoty - dělá si radost. Volič zase uspokojuje svůj strach z osobní zodpovědnosti za svůj život - přehazuje ji na ostatní skrze stát - od přehršle zákonů, přes programy "zdarma" jako školství a zdravotnictví, až po různé domnělé sociální zýchrané sítě.

Buď tedy populaci uzdravíme nebo více realisticky - necháme volit jen ty, kteří prokáží alespoň minimum osobní zodpovědnosti (čistí plátci daní). A po reformě necháme volit jen ty, kteří prokáží, že dokáží převzít zodpovědnost i za stát jako takový (dobrovolná vojenská služba).

Jinak se vydáváme ke krachu, totalitě a tyranii.Prřesně jak predikovali řečtí filosofové ohledně 'D'emokracie.

M. Pecina 22.2.2022 7:54

R^

J. Lukavsky 22.2.2022 8:18

"necháme volit jen ty, kteří prokáží alespoň minimum osobní zodpovědnosti (čistí plátci daní)" to bylo kdysi za Rakouska-Uherska, kde jste musel platit daně a mít trvalé bydliště. A ženy nevolily. Ale dnes směřujeme k tomu, že se zruší volební seznamy a prokazování identity. Prostě volí kdo přijde a ti co nepřijdou hodí obálku do pošty. Ale neměly by se ty volební obálky vybírat v sámoškách? Aby se voliči nemuseli obtěžovat na poštu? Dobrý nápad, že? J.L. end

D. Bowman 22.2.2022 8:55

Všeobecné volební právo, plus jednoduchost volby má zaručit vítězství Levice tj. těch stran pod hlavičkou Rovnosti. A to se taky děje. A dít bude. Dokud se to všechno neprožere. Nastane Inflace (už se tak děje), vláda zastropuje rostoucí ceny, tím způsobí nedostatek a vypukne hlad. Vláda pak začne nutit lidi pracovat za fixní ceny. Typickej socialistickej scénář. De facto to vždycky končí Feudalismem. Pár rodin na Hradě a zástupy bezprávnejch nevolníků.

Režim postupně degeneruje, jak upřednostňuje loajální blby před kompetentností, až tomu nějakej lapka zakroutí krkem. Mezitim ovšem zařvou milióny.

J. Pokoutný 22.2.2022 15:46

Ovšem těch feudálů dohromady bylo podstatně méně, než dnes politiků všech úrovní a úředníků. Rovněž možnosti rozkrádání byly výrazně menší (tedy pokud to nedokázal silný panovník).

D. Bowman 22.2.2022 16:17

Technologický pokrok umožňuje více lehkoživků. Great Reset to navíc ještě chce řešit tím, že střední třídu totálně okrade - nebudete nic vlastnit. Pak samozřejmě není problém udržet loajalitu - zlobíte? Asi jste popírač Změny klimatu, rasista nebo vůbec proti vědě (Jakobíni) - takže účty zmražené a nepůjčíte si ani tu koloběžku.

J. Brunner 22.2.2022 1:03

R^