26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Sportem ku dluhu

Jsou velké sportovní podniky ekonomickou vzpruhou, anebo dluhovou pastí? Jak kdy, jak kde a jak pro koho, zní lakonická odpověď. Olympijské hry 1984 v Los Angeles byly pro pořadatele dodnes citovaným úspěchem, naopak Athény v roce 2004 si pořádáním stejného podniku v antické kolébce olympijských her jen přiložily další polínko do ohně budoucí dluhové krize.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Kanioková 4.4.2012 3:59

Naprostý souhlas, hlavně s posledním odstavcem..

Taky neustále na diskuzích upozorňuji ty, co argumentují, že Polsko je na tom ekonomicky líp. Po Mistrovství to půjde dolů.. Nejen, že je třeba splácet úvěry, ale údržba, výtěžnost a efektivita takových megastaveb je obrovskou koulí u nohy. U nás za totáče postavili zimní stadion (víceúčelová sport. hala), a přestože je to šedesátitisícové město, tak chátrá, údržba nic moc a spěje k demolici. Už se to projednává a vznikají skupiny protestantů. Jenže ta kapacita je a byla celou dobu po sametu nevyužitelná. Jen občas nějaký hokej, koncert či výstava.

Natož stavby pro olympiády a podobné záležitosti..

http://www.profimedia.cz/fotografie/frydek-mistek-zimni-stadion-ve-fr/0039113486/

M. Trhlík 4.4.2012 6:30

Re: Naprostý souhlas, hlavně s posledním odstavcem..

Už se bude pomalu zdát,že jsem na Vás paní Kanioková tak trochu vysazený,ale netýká se to Vaší osoby, ale příspěvku. Souhlasím s tím,že pořádat velké akce u nás v republice je hodně velké riziko.Snad pořád ještě varováním je MS v klasickém lyžování v Liberci. Přes ujišťování,jaký to mělo ve světě ohlas, tak to skončilo poměrně velkým dluhem přes 100 nilionů korun.Viník je stále v nedohlednu, protože ti co to měli na starost, už dávno ve funkcích nejsou, nebo je to nezajímá.Nevěřím,že škodu někdo uhradí a  kolik takových akcí ještě proběhne.Píšete o zimním stadionu ve Frýdku-Místku.Kolik takových stadionů se už stačilo zlikvidovat a nejen zimních.Před nedávnem mne zaujala zpráva,že se bourá zimní stadion v Teplicích. Nejednalo se o nic megalomanského, ale překrásný zimní stadion postavený v roce 1976.Protože nepatřil městu,tak ho koupil soukromník za relativně pár korun, neměl peníze na ůdržbu,tak se rozhodl,že jej nechá zbourat.Nevím,co na celé transakci byla prava, ale mluvilo se o tom,že mu to přineslo zisk kolem 30 milionů korun.No a teď se uvažuje o stavbě nového stadionu.A když se podíváte po republice,takových akcí jsou desítky. Proto si myslím, že i v oblasti sportu, by se mělo víc přemýšlet, co si můžeme dovolit.

J. Schwarz 4.4.2012 9:15

Re: Naprostý souhlas, hlavně s posledním odstavcem..

A od koho ho ten soukromník tedy koupil? jestli jej koupil "relativně za pár korun", proč jej nekoupilo samo město? Je známo, že normální smrtelník si   nemůže dělat ani na svém pozemku co chce, musí mít na všechno souhlas úřadů a v neposlední řadě musí majetek řádně udržovat. Kdyby obec uplatnila vůči majiteli chátrajícího stadionu včas postihy, mohl by být rád kdyby se jej s relativně malou ztrátou zbavil / třeba jej prodal městu / a ne aby na transakci vydělal třicet milionů. Takže, milý pane, nejde o "nějaké akce" ale o zjevnou korupci nebo o do nebe volající neschopnost úředníků  magistrátu v Teplicích. Tamní občané jsou blbci, když na svoje "politiky" a úředníky nepodali trestní oznámení nebo je rovnou nevyženou vidlemi z města. Jak vůbec může "zastupitel" přijít před voliče s žádostí o finance na stavbu stadionu, pokud  existující stadion nechal zašantročit a umožnil známému na transakci zkasírovat 30 milionů? 

M. Trhlík 4.4.2012 10:29

Re: Naprostý souhlas, hlavně s posledním odstavcem..

Pane Schwarzi, primátor města pan Kubera to vysvětlil tak, že města to není a že  nechá město postavit stadion jiný.Jinak občané jsou spokojeni a myslím si,že je zimní stadion nezajímá.Jak to bude v budoucnosti, to se neví. To už bude vládnout někdo jiný. Jinak to není první případ.Vzpomínám ve Zlíně, kde dělala primátorku paní Ondrová, vysvětlila občanům, že město nemá co zasahovat do soukromých majetků.Nemohu to posoudit, protože jsem se těmito zákony nezabýval.Snad by mohli odpovědět právníci. Možná,že vše nebylo tak,protože  jsem to jen vyčetl z novin.Nerad bych někomu ublížil.Pravdou,ale zůstává,že zimní stadion je zbouraný.

V. Kolman 4.4.2012 10:54

Re: Naprostý souhlas, hlavně s posledním odstavcem..

Ale to je přece v Čehůnii noumání úďo!

       Na palubě Titaniku kapela hraje, ale voda se nezadržitelně hrne do podpalubí pod čarou ponoru. Dluh naší republiky "utěšeně" vzrostl letos o dalších cca 115.000.000.000,-Kč k již stávajícímu dluhu cca 1.500.000.000.000,-Kč, ale bourat stadiony (a jiné objekty) které dosud dobře slouží svému účelu a stavět nové (možná i v horší kvalitě), na to peníze jsou. Až zase za mnou někdo přijde, abych přispěl na to či ono, dám mu s "optimistickým" úsměvem do ruky cedulku s nápisem "TARSAN" a poučením, ať si to přečte pozpátku.

V. Kolman 4.4.2012 11:00

Re: Naprostý souhlas, hlavně s posledním odstavcem..

Dodatek:

Někdo může věcně namítnout, že se jedná o PENÍZE SOUKROMNÍKA, do kterých mi nic není. Šrapnel!!! Pokud byl ten stadion prodán pod cenou (dohad-nevím to), pak jsme to zaplatili my všichni. Pokud nový majitel získá dotaci od státu (v jakékoli formě), pak to opět půjde z našich šrajtoflí. No a pokud bude stadion úspěšně postaven a uveden do provozu, pak bude muset návštěvník stadionu zaplatit "tržní" vstupné a opět se mu orosí peněženka. Tentokrát naštěstí už pouze návštěvníka stadionu.

P. Joch 4.4.2012 11:14

Re: Naprostý souhlas, hlavně s posledním odstavcem..

pane Trhlík, do Teplic to mám přes celou republiku, ale stačí pan google a zpochybním Vaše argumenty:

1. stadion z roku 1976 by v dnešní době byl technologicky zastaralý a je otázka, zda rekonstrukce by nestála více než stavba nového. Ať už v režii města, nebo soukromníka.

2. Stadion 15let chátral, takže rozhodně nebyl překrásný. Vlastníkem byl TJ Stadion Teplice. Pokud ho prodal soukromníkovi a ten jej zboural, chápu, že to pro hokejisty byla pohroma, ale nic to nemění na faktu, že z ekonomického pohledu tato transakce není zločin.

3. Stavba nového stadionu může být založena na zcela jiné ekonomické kalkulaci dlouhodobé návratnosti - jak a co provozovat na ploše, fitness pro veřejnost, gastroslužby atd. protože hokej samotný to zkrátka nikdy neutáhne.

M. Trhlík 4.4.2012 13:04

Re: Naprostý souhlas, hlavně s posledním odstavcem..

Když si to pane Jochu myslíte,tak je to Vaše věc.Svého času jsem navštívil Hodonín,kde místní zimní stadion změnili v tržnici.Nevím,kolik stála obnova, aby se tam znovu hrálo .Jenže kolik takových stadionů se nechalo zničit? Stadion ve Zlíně je o nejméně 20 roků starší a slouží.To co píšete ve třetím bodu,to vše se  pokoušeli v Teplicích dělat.Nechytali se.Asi jak se pomalu přestávají vyplácet  multikina.Ono je vše asi hodně složitější.Senátor a primátor Kubera oprávněně prohlásil,proč má město investovat peníze do něčeho co není jeho. Soukromníci podobné projekty nemohou provozovat. Já jsem neradil,co se s tím má dělat.Jen je škoda,že Bílina stadion má a Teplice ne. Nebo si myslíte,že v případě překrásného fotbalovho stadionu v Teplicích by ho bylo možné provozovat bez pomoci sklárny? A co když sklárna finance zavře? Potká jej stejný osud jako Blšany,Drnovice či další? Odpověď asi nikde nenajdete. Ale já jsem se také nezmiňoval o zločinu.Prostě byl to výhodný obchod a tam nikdy nevíte jak vše dopadne.Jsou to opuštěné hotely,školky,ubytovny a myslím,že není dobré to přecházet.Nejvíc trpí sport.