3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Spor o devizové regulace nesmí být ukončen

Zavedení devizových regulací je daleko závažnějším krokem, než si většina lidí a asi i běžných ekonomů myslí. Řada důležitých argumentů již byla různými kritiky v posledních dnech uvedena a na řadu dalších se jistě v průběhu času ještě přijde.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Vaclavik 15.11.2013 14:51

Tady se vynoruje ten pravy VK

"Seriózní protiargumentaci našich centrálních bankéřů neslyším."  -> Takove, ci makove rozhodnuti nasich bankeru je plne v jejich gesci. Nemusi a vskutku ani nemaji (z vicero duvodu) lidu, a hlavne politikum, nebo byvalym politikum, nic vysvetlovat. Jejich 'ovlivnovani' skoncilo jejich jmenovanim do bankovni rady, dalo by se rici. Pokud neporusi jista zavazna pravidla te sve pozice, maji svuj mandat jisty. A tak je to zarizene, aby jejich rozhodovani bylo nezavisle, aby nemohli byt ovlivnovani. Jenze nyni se je snazi medialnim natlakem hrube ovlivnit prave ten, kdo sveho casu sam do te bankovni rady rady jmenoval, a to nemuze nez vyznivat hloupe, protoze kdo jiny by mel vedet lepe, nez prave VK. Lide maji na kritiku pravo (ovsem bankeri si jich nemusi vsimat), ale politici, vcetne tech byvalych, by meli jen polknout a (nepromeskat prilezitost) mlcet.

Po komunistickem rezimu jsme zdedili socialistickou menu Vychodniho okruhu a jali se ji provozovat po zpusobu zemi Zapadniho okruhu - zpusobu, ktery nas vazalsky ani nenapadlo vzit v potaz, natoz ho jakkoli zpochybnovat. Pritom, na rozdil od obcanu Zapadniho okruhu - my, kteri jsme na vlastni kuzi zazili selhavani, vrozenou nezivotnost centralniho planovani ekonomiky zeme odnekud z centralni strany, z jeji 'stranicke rady' - jsme pristoupili na polistopadove provozovani nasi meny (a nejen te) na stejnem nezivotnim principu, jen s jistou zmenou (smenitelnost s menami Zapadniho okruhu), ktera ale na principu veci nic nemeni - ze mena je rizena centralne, socialisticky, pod rouskou kvazi-trzni zasterky pomahajici zastirat ten socialismus. Jde o klasickou tak zvanou 'treti cestu' proti ktere VK vzdy tak brojil ackoli sam kracel jejim stredem aniz si to uvedomoval.... Ta treti cesta je nesourody slepenec, verejno-soukromy mix, kocko-pes, ekonomicky Frankenstein.

V. Vaclavik 15.11.2013 21:20

Re: Tady se vynoruje ten pravy VK

Bankovni radu jsme ustavili jako nezavislou, a to nezavislou presne a hlavne na politicich. Ma to byt rada moudrych dle Platonova idealu, ktera ma umet provozovat socialismus na poli meny a tim ridit ekonomiku za pouziti te nejzakladnejsi paky - menove regulace - protoze mena je krvi ekonomiky a centralni bankeri pumpuji jejim srdcem.

 Delaji tedy neco, v cem nasi komuniste tak zalostne selhali, a za tu dnesni, nesporne vyssi ekonomickou uroven nevdecime menove manipulaci nasi moudre bankovni rady, ale vyssimu soukromemu podilu v mixu dnesni verejno-soukrome ekonomice, ve srovnani s tou byvalou komunistickou plno-verejnou. A jako za minuleho rezimu, vse dobreho co se dnes deje, se deje navzdory dnesnimu rezimu, nikoli jeho zasluhou. Nase bankovni rada s tou jeji manipulovanou menou je zabou na prameni, nikoli motor toho pramene. Jako motor se muze jevit pouze kratkozrakym ekonomum, tem co si nevidi dal, nez na spicku nosu.

Jestlize se ovsem v dnesni dluhove ekonomice bavime o tom, jaka menova politika je ta potrebna, pak nam samozrejme vychazi, ze ta inflacni. Spatna, dluhova ekonomika, logicky nakonec vyusti do spatne menove, inflacni politiky. Inflace nahrava do karet dluznikum, a nejvetsim dluznikem je dnes stat. A tak namisto kritiky druhotneho jevu (inflace) bysme se meli zabyvat tim primarnim, tedy rustem zadluzovani. Jestlize dokazeme dostat pod kontrolu zadluzovani, nebude inflace menove zasoby nutna.

L. Novák 14.11.2013 21:43

Dobře napsáno. Nepřesvědčil mě ani Lubomír Lízal,

člen bankovní rady ČNB v dnešním Hyde Parku ČT24

http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani//10252839638-hyde-park-ct24/213411058081114-hyde-park/

P. Vaňura 14.11.2013 22:25

Jak jsem očekával, můj dotaz, který jsem zadal hned

na začátku nebyl připuštěn. Řekl jsem prostě, že lidé mají výdaje nezbytně (hlavně bydlení) a výdaje zbytné (většinou služby). A když v důsledku hošího kurzu koruny budou mít méně peněz, omezí výdaje zbytné. A to jsou právě ty výdaje, na kterých je závislá většina menších podnikatelů.

Lidem se říkalo, že mají jednat odpovědně, nít finanční rezervy na delší dobu nezaměstnanosti atd. A po řádění exerkutorů se lidé podle toho chovají a zase je to špatně.

Lidé nebudou víc utrácet, alespoň několik let ne. Leda se pokusí rychleji koupit něco, co by koupili stejně ale na věcech zbytných budou nadále šetřit. V tom by je mohla změnit jenom velká konjunktura a minimalizace rizika, že spadnou do exekuce!

J. Tachovský 14.11.2013 15:05

Ma tu nekdo neco vecneho k tomu clanku ?

Me tato diskuze prijde zahnojena nenavistnym kvokanim soudruzky Sohorove a spol.

Z. Sohorova 14.11.2013 14:02

J. Skála

HUŠ.......

Z. Sohorova 14.11.2013 13:56

Pani Klausova

M. Moravcová  Barevne sane jsou krasne,ale za to Vy jste blba  jak zachodova zumpa i s tim Vasim  opevovanym mudrcem a ktery je nazyvan svetovym saskem soudruh Klaus

J. Kanioková 14.11.2013 20:42

Podle sebe soudím tebe.... ?

.

F. Vokurka 14.11.2013 21:22

Re: Podle sebe soudím tebe.... ?

mne to prijde tak, ze nejaky skript/bot projizdi v noci zpravodajske servery a kdyz v nejakem clanku najde slovo klaus tak jej zaradi do reportu. rano pak na uv prijde soudruh tajemnik, projde hlaseni a vsechny odkazy tykajici se vk pak preposle soudruzce agitatorce sohorove. ta jako jedna z mala totiz dokaze v diskusich pekne po bolsevicku pronaset komunisticke zvratky proti vk. zkratka optimalni kandidatka pro stranicke ukoly na internetovych diskusich.

J. Kanioková 14.11.2013 22:42

:))))))))

.

J. Dvořák 14.11.2013 12:51

Václave, Václave !

Koho jsi tam proboha dosadil coby guvernéra ?To je pěknej lotr a ještě si z nás bude dělat dojné krávy !

R. Szewczyk 14.11.2013 12:21

hi hi hi

pro Han a Kolář.:chcá se smát,bo vám stačí za vaší práci odměna ve formě několika bitů

zapsaných na serveru kdesi na Filipínách nebo v Myamaru,když vás

okradou,chtěl jsem napsat šmahem péra,o 15% vašich uspor stiskem

tlačítka,říkajíc tomu devizová intervence,podle vzoru sběrač

-zloděj,toho,kdo na to upozorní zesměšníte,takže chcá se smát

A. Hrbek 14.11.2013 12:11

Vše podstatné

byly již na nejrůznějších místech řečeno.

Shrnuto: Ti kdož lezli panu Klausovi někam, aby byli jmenováni členy bankovní rady teď lezou někam panu Zemanovi. Kádrové omyly pana Klause teď zaplatí daňoví poplatníci a ti, kteří spořili.

"Nedovedu si představit, že by italský politik jezdil v jiném autě než v italském, francouzský politik v jiném autě než ve francouzském a německý politik v jiném autě než v německém. Ale Audi přece jen trošku méně drncá".

Prázdný a falešný Václav Klaus

D. Streit 14.11.2013 11:29

Je to horší, než se zdálo!

http://streit.blog.idnes.cz/c/377498/Singer-mi-otevrel-oci-stran-excesu-CNB-Je-to-des-radeji-nevedet.html

Š. Hašek 14.11.2013 10:00

Aspoň se tedy dámy a chlapci bavme.

Pokud nějaká pavlačová hysterka, která neumí dát dohromady jedinou větu tak, aby tam nebylo slovo špatně, chce být na NP - no tak jí to dopřejme.

Hádejte se s drzou pavlačovkou.

K. Janyška 14.11.2013 8:49

Rusnokovi se to líbí, tudíž stojí za tím Zeman.

Proč ? To je otázka. Je to jeho keynesiánským založením nebo to vyhovuje těm, kdo Zemana financovali a financují ? Zemanovým nemastným neslaným kecům k této věci nevěřím... Dzp.

D. Streit 14.11.2013 8:47

Nejhorší je fixace koruny na chrobalivé euro

De facto jsme tak ztratili výhody samostatné měny. Může to být záměr a mezikrok k přijetí eura:

http://streit.blog.idnes.cz/c/376649/Kdo-nas-okradl-Bankeri-nebo-Zeman.html

J. Barto 14.11.2013 9:19

Re: Nejhorší je fixace koruny na chrobalivé euro

Ještě ty výhody popište.

Není náhodou mezi nima možnost "hýbat" kurzem dle potřeby ?!

P. Lenc 14.11.2013 9:25

Re: Nejhorší je fixace koruny na chrobalivé euro

Pane Barto, pokud považujete "hýbat kurzem"koruny v této podobě v době znatelného růstu ekonomiky za zprávný,no, je to nakonec váš názor.

J. Barto 14.11.2013 12:58

Re: Nejhorší je fixace koruny na chrobalivé euro

Kdych to považoval za správné jenom já, bylo by to jistě směšné. Že jsou v názoru rozděleni i odborníci přes finance, svědčí o tom, že to není tak jednoduché, jak tady jiní "odborníci" prezentují !!

P. Lenc 14.11.2013 9:20

Re: Nejhorší je fixace koruny na chrobalivé euro

Ano. Také mně to tak připadá.Čím hůř pro korunu, tím lépe pro Euro.

K. Frauknecht 14.11.2013 10:25

Trochu doufám,

že ČNB ví nebo alespoň tuší něco, co my ne. Třeba se blíží dělení eura (sever - jih), tady by oslabení koruny mělo (možná) smysl.

Nevěří, že by se Klausovy ovečky dobrovolně hrnuly do ohrady eura :-))) !!

L. Soukal 14.11.2013 7:36

přijetí eura

Prezident Zeman se vyjádřil k kladně k přijetí eura.

Před přijetím eura je kurz nějakou dobu zmrazen.

ČNB řekla: cílem je kurz kolem 27 Kč.

Není kam emigrovat.

K. Janyška 14.11.2013 8:51

Re: přijetí eura

A Rusnokovi, tedy Zemanovi, se to líbí. Zeman lže, když nemastně-neslaně v této couvislosti kritizuje centrální banky. Toje evidentní.. Dzp.

Z. Sohorova 14.11.2013 2:20

HM Klausovi zvasty....

Na takove zvasty v clankach zamestnava Klaus ve svem cirkusu co si rika institut  tolik prizivniku? Kde na to bere finance? Stale musi jezdit do Holanska do banky a  z nakradenych  uctu to hradit?

L. Krajicek 14.11.2013 2:38

Re: HM Klausovi zvasty....

Neudeřila jste se hlavičkou o hřebíček?

Z. Sohorova 14.11.2013 4:46

Re: HM Klausovi zvasty....

Ja urcite ne,ale Vy nejak divne podle vase fotecky vypadate ,jako kdyby jste spadl z hrusky a to z hodne vysoke

L. Krajicek 14.11.2013 12:19

Re: HM Klausovi zvasty....

No fotečku nebudu posuzovat. Myslím tu vaši. Jenže když něco napíši, tak to má hlavu a patu, ale hlavně umím pravopis.

Z. Sohorova 14.11.2013 13:59

: L. Krajicek .

Pane cestinari budte tak laskav a prectete  si aspon dvakrat ten Vas prispevek  mate 3 - a to jeste prihmourim oci...  Me ta Vase fotecka na profilu pripomina rozklebeneho  mladeho Klause:)

J. Schwarz 14.11.2013 6:21

Re: HM Klausovi zvasty....

Vy máte, madam, ale starosti... kdyby Klaus řekl že za pět týdnů budou Vánoce, taky se osypete, nařknete ho ze lži a otážete se, kdo ho platí... jste už se svou Klausofóbií trapná.