5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
jezevec 8.8.2007 16:14

za 23 milyjard

se dala postavit fabrika, zaplatit vývoj, a dvacet otček tam udělat

stitch 6.8.2007 23:30

Archzarit

Pro zájemce :

http://www.military.cz/izrael/armour/Archzarit/default.htm

stitch 6.8.2007 23:17

zkušenosti z bojů

Izraelci předělávají na transportéry, jediné na světě, které dávají posádce šanci přežít zásah raketou (narozdíl od pojízdných rakviček typu steyer, ot. a pod),ruské tanky získané v minulých válkách.

Proč jsme něco takového nezkusili my, zhotovit těch našich zásob zastaralých t-55 a spol.?

Netvrdím, že by to přišlo levněji. Avšak, je něco dražšího, než naši lidé ?

PS. Rusové se snaží o totéž.

Julian 6.8.2007 20:30

My a NATO.

Když je něco co převládá ve výzbroji NATO a naše armáda potřebuje novou výzbroj tak nakoupí to co v armádách NATO je raritou,/Gripeny.,Transportery,a ted nově obrněná vozidla  pro zahraniční mise/Nedovedu si představit použití takové techniky v bojové akci,kdy ostatní armády díky stejné výzbroji nemájí problémy s náhradními díly a pouze český Honza bude čekat až to někdo doveze ze skladu v nějaké díře vČechách ,protože máme unikátní výzbroj,Musí asi být velmi namahavé vymyslet podmínky výběrových řízení tak,aby co nejvíce byly jiné než jsou standardy NATO,Jedním slovem korupce jako hrom a je úplně jedno kdo velí armádě.Kapes které se namastí je hodně a hlavně to platí ti hlopí co platí daně.

pbla4024 6.8.2007 21:29

Re: My a NATO.

Vozidla připadající v úvahu pro zahraniční mise jsou poměrně standardní. Pokud vím, tak v v užším výběru jsou RG-31 (mají ho ve výzbroji USA, Kanada, Holandsko, UN) a Golan (USA, Izrael).

Václav Hanus 6.8.2007 18:47

V čem jsou dobří?

Technický diletantizmus rakušanů je znám z jejich opozice vůči Temelínu. S Pandurem jako prototypem se jim to technicky hatí jako dříve nám s Temelínem. Škodolibě jim to přeji. Ať si užijí! Jenom je mi líto mých daní. Na druhé straně asi budou šikovní v tom, jak se orientovat v šedé zóně a jak manipulovat lidmi. Jejich propaganda proti jaderné energetice je toho příkladem a jejich tajní radové zřejmě umí nalézt vhodné cestičky za dveře ministerských pracoven.

R 6.8.2007 14:13

vlastní výroba

Konstatuji, že je velká škoda, že se nákup obrněnců nevyhlásil tak o 10 let dříve. Tehdy ještě Tatrovka v Kopřivnici disponovala několika tisíci lidí v konstrukčních a vývojových týmech a laboratořích a většina z nich měla zkušenosti s vývojem pro armádu, takže během pár let by pro ni nebyl problém toho obrněnce vyvinout a dát do výroby. Aspoň co se týká káry, vyzbrojení specializovanými celky by mohl provádět některý VOP - vojenský opravárenský podnik.  Ostatně Tatrovka už nějaké prototypy kdysi v 50 letech udělala. Ovšem během té doby převládl kapitalismus a co nebylo nutné pro výrobu, bylo ušetřeno a tihle lidi byli vesměs propuštěni a týmy rozprášeny.

honzak 6.8.2007 16:01

Re: vlastní výroba

Slovenské zbrojovky by takovou věc taky vyrobily, kdyby je Veškrna nedostal do těžkého útlumu. Ale Slováci by asi nedali tak velký úplatek (pro větší slávu Boží, jak jinak, že?)

pbla4024 6.8.2007 19:39

Re: Re: vlastní výroba

Ale armáda teď stejně potřebuje něco ve stylu RG-31 než obrněné transportéry. Spousta armád (USA, Kanada, Austrálie, Německo, Kanada, Izrael, ...) to teď má jako jednu z nejvyšších priorit.

Pamětník 6.8.2007 21:39

Re: Re: vlastní výroba

Veškrna nikoho do útlumu nedostal. Ušla vám taková maličkost, jako smlouva o omezení zbrojení, kterou podepsali Gorbačov a Reagan, v důsledku které se vyřazovalo (a hodně výhodně prodávalo 30 až 50% evropských arzenálů). Nehledě na to, že bychom to stejně museli "výhodně" dávat zadarmo, jako celý totáč Lybii, Iráku, Angole, Kubě a dalším.

No 6.8.2007 16:35

Re: vlastní výroba

Zda by to Tatra zvládla, do kdy a za kolik je otázka, nicméně v odborných a podnikatelských kruzích se předpokládalo vítězství Patrie s existujícím a vyzkoušeným výrobkem. Steyr neměl ani prototyp Panduru 8X8 APC. Zajímavá by byla také portugalská zkušenost.

NevericiTomas 8.8.2007 10:52

Re: Re: vlastní výroba

No vidite a Polaci meli problemy prave s tou Patrii

Farniente 6.8.2007 11:00

Korupce nekorupce,

Ono je to u nás stejně s těmi státními zakázkami podivné: jediný, kdo na nás v EU nekorektně a hystericky útočí je Rakousko, takže soutěž na mýto i na transportéry vyhraje ono. Jestliže se u nás vyrábějí vrtulníky Sikorsky, tak Baby-Gross koupím policii Eurocopter. A jestliže se v Aeru vyrábějí díly italských transportních letounů, tak armádě koupíme španělské. Nenechme se mýlit řečmi expertů o rozdílné kvalitě - ve 21. století, věku CADu, CAMu, ISO je to jako když si máte vybrat mezi Renaultem a Citroenem - zvítězí to, co jde manželce lépe k barvě šatů.

alamo 6.8.2007 7:05

ak sa dobre pamätám, tie obrnence vyrazili do akcie dva

ten druhý do cieľa nedorazil vôbec, zastavil sa na polceste a nazad ho museli odtiahnuť

to je úspešnosť 50%, ešte dobrá, alebo nie?;-P

a k američanom ako k spojencom, pozrite sa napríklad na poliakov, tý sa v iraku angažovali fakt snaživo, pri rozdeľovaní zákaziek na povojnovú obnovu však poľské firmy utreli hubu, rodinám padlých vojakov môžete povedať že vykonali dobrú vec, to už nieje také veselé