5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Spočítejme to v kravách

Zimbabwský penzijní fond bude uchovávat úspory svých účastníků v kravách. Těch živých, bučících kusech dobytka, pokud byste si snad na chvíli mysleli, že jde jen o exotické jméno pro nějakou moderní kryptoměnu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
F. Navrátil 23.5.2022 9:12

Zatím lze obtížně odhadnout, zda je inflace samovolná nebo řízená. Oba případy jsou známy z dějin. Například po bitvě na Bílé hoře a masívních konfiskací majetků nekatolických pánů se v roce 1922 vytvořilo konsorcium, jehož hlavními aktéry byli zejména Albrecht z Valdštejna, Karel z Lichtenštejna, Pavel Michna z Vacínova, Hans de Witte, Polyxena z Lobkovic a židovský finančník Jakub Baševi. Konsorcium mělo mimo jiné i monopol na ražbu mincí a nákup stříbra v českých zemích a v zahraničí. Nestaralo se však o oživení ekonomiky, ale razilo tzv. dlouho minci, s nízkým obsahem drahých kovů a tím došlo k devalvaci měny. Za takto devalvovanou měnu pak nakupovali konfiskované statky. Některé šlechtické rody se tak podvodem dostaly k obrovským majetkům.

J. Krásenský 23.5.2022 9:05

A v čele stojí dokonce ta nebeská.

V. Kolman 23.5.2022 9:01

....mládí.....

S. Rádl 23.5.2022 8:54

Problém nastane, až zjistí, že se o krávy bude muset někdo starat, pěstovat krmivo a také je dojit. A jestli tam seženou příslušnou obsluhu a vybudují nějaké velkochovy (jinak jim ty krávy rychle někdo ukradne a zkonzumuje), tak je tam napadne nějaká exotická nemoc a bude po investici...

V. Kolman 23.5.2022 8:48

Pamatuji se na dobu mého mlátí, kdy byl na bankovkách vytištěn text: "Tato bankovka je kryta zlatem a ostatními aktivy státní banky československé." Časem tento text zmizel - snad kvůli úspoře tiskařských barev;-D;-D;-D???

V. Kolman 23.5.2022 8:43

Jak chcete padělat krávu?

V. Kolman 23.5.2022 8:41

"Filozof" Vasil Biĺak o Češích tvrdil, že pivo je pro ně jako chleba. Nechť laskavý čtenář sám posoudí, nakolik měl pravdu.

Zpátky ke "kravám" coby uchovatele hodnoty. Mě se ta myšlenka, včetně zdůvodnění velmi líbí:-):-):-)

M. Hoblík 23.5.2022 8:09

Máme výhodu, že jich máme v parlamentě habaděj?

M. Šejna 23.5.2022 8:06

Právě proto, že pozemky se nerozmnožují, je investice do nich největší jistotou.

;-)

Země není nafukovací, takže zatímco nabídka parcel je stejná, tak poptávka roste.

T. Diblík 23.5.2022 6:52

Funkce peněz jsem si opakoval touhle obou v roce 1973 k maturitě na zemědělské škole. :-)

P. Hák 23.5.2022 6:49

Jinak to přepočítávání praxi pan Kechlibar zmiňuje, viz baráček na okraji Prahy.

P. Hák 23.5.2022 6:47

Pamatuju, jak před mnoha lety jeden známý přepočítával všechno na piva. Zajímavé je, že "lahváč" byla jednotka nejen hodnoty, ale i času (kolik piv vypije, než někam dojede vlakem). Možná by to v národě tak posedlém pitím piva jako je náš bylo nejsnáze prosaditelné jako nové platidlo ;-D

P. Hák 23.5.2022 6:43

Myšlenka to není absurdní vůbec. Nakonec mít v důchodovém fondu akcie firem taky je svým způsobem ekvivalent krav. Jasně, cena akcií fluktuuje, ale kráva zas může dostat nějakou nemoc (pamatuje pan Kechlibar BSE) a je po stádu. No a uložit peníze na stáří ve formé nemovitostí nebo něčeho podobného je další možnost. Lidé to dělají, pokud mohou. Pravda, pozemky se nerozmnožují :-)

Takže to, co se zdá "absurdní", je ono přepočítávání. To se v praxi zase děje, aspoň mezi běžným lidem (pan autor je příjmově nepochybně jinde). "Za to je..." a doplňte příslušnou hodnotu. Pochopitelně pokud by se to začalo dít oficiálně, byl by to přelom, to zas jo. Oficiální účtování v reálných věcech ale stát nedopustí, pokud se ekonömicky nezhroutí, protože by mu zmizela možnost ovlivňovat hodnotu peněz.

R. Langer 23.5.2022 5:38

No, a jak se bude řešit padělání? ;-D

T. Kohout 23.5.2022 4:35

Teda, v mém mládí se říkalo "všeobecný ekvivalent" a bylo to docela výstižné. Ale nic není jako v mém mládí.

T. Kohout 23.5.2022 4:33

Ten "hudební epilog" se mi zdá, že tam není. Některá slova jsou tam 2x. Inu, asi bez redaktora, teď vidíme, jak chybí. A BTW, advokát třeba může trejdovat s dentistou. Za každý zub jedna právní porada. Trejdovat (vyměňovat, měnit, směnit) lze vždycky.

T. Diblík 23.5.2022 4:31

Aby se jakýkoliv statek mohl stát penězi, musí sloužit jako všeobecný prostředek směny, zúčtovací jednotka a dlouhodobý uchovatel hodnoty.

To je definice. Tím, že vypustíme třetí funkci peněz si nepomůžeme. Bez ekonomické terapie to nepůjde, tedy pokud žijeme v hmotném světě.