24.6.2024 | Svátek má Jan


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Současná politika je protiekonomická

Děkuji za každoroční pozvání na tento každoroční předvánoční Euro Business Breakfast. Tato snídaně se už stala pevnou součástí mého kalendáře. Jenom nevím, jak dlouho to ještě bude trvat, zda Vás mé vystoupení ještě zajímá, zda Vám mám ještě co obohacujícího říci.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Kratochvíl 29.12.2015 12:53

Re: Klaus se stále mýlí a káže bludy.

Jak jste přišla na to, že by stát neměl mít žádný majetek. Bohudík musí, stát musí plnit veřejné funkce ke kterým majetek potřebuje. Nic blbějšího jste vymyslet nemohla, ale já vím, to není z vaší hlavy. Ono totiž je již psáno v bibli, "Co je císařovo patří císaři, co je božího, bohu." A to platí minimálně 2 tisíce let, na rozdíl od té vaší moudrosti.

R. Langer 29.12.2015 13:03

Re: Klaus se stále mýlí a káže bludy.

Stát měl ve správě ten veškerý ukradený majetek přes 40 let, a jak to vypadalo, soudruhu, všichni víme. Ale to vy si už asi nepamatujete, že?

J. Kratochvíl 29.12.2015 13:25

Re: Klaus se stále mýlí a káže bludy.

A nezdá se vám divný? Nejdřív měl stát všechen majetek, bylo to špatně a teď by neměl mít žádný majetek a to by mělo být dobře? To mu se říká lidově ode zdi ke zdi. A i když jsem "ne moc chytrej soudruh", tak mi to připadá divný! Vám ne, že. Ani se nedivím.!

S. Donát 29.12.2015 13:05

Re: Klaus se stále mýlí a káže bludy.

Stát je nejhorší hospodář. Jestli nějaký majetek pro své fungování mít musí, tak jen v naprosto nezbytné míře.

J. Kratochvíl 29.12.2015 13:18

Re: Klaus se stále mýlí a káže bludy.

Pánové, přiznejte se, že to není z vaší hlavy nebo jste na to přišli vy?!

S. Donát 29.12.2015 13:48

Re: Klaus se stále mýlí a káže bludy.

Na co? Že státní podniky a organizace jsou černé díry na peníze? To mi fakt nikdo vykládat nemusí. Měl jsem to neskonalé štěstí, být v jedné státní organizaci zaměstnán. Naštěstí jen krátce. Ale i tak jsem viděl a slyšel dost, abych si udělal obrázek...

M. Prokop 29.12.2015 14:30

Re: Klaus se stále mýlí a káže bludy.

Na to stačí koukat kolem sebe (a minimální ekonomické znalosti také neuškodí).

J. Schwarz 29.12.2015 23:03

Re: Klaus se stále mýlí a káže bludy.

Stát by opravdu žádný majetek mít neměl! Ale klidně jej můžete mít vy, pane Kratochvíle, a já vám jej závidět nebudu. Úplně mi postačí, když nebudu nucen vám přispívat na jeho údržbu a mizernou správu jako dnes státu. Dřív se říkalo, že státní majetek patří "Lidu". Klidně bych se byl býval svého podílu na všelidovém majetku vzdal, ale nebylo to možné. Vzdal bych se ho i dnes, pokud by mi stát garantoval že po sobě nebudeme nic chtít - já po státu a on nic po mně.

M. Moravcová 29.12.2015 15:53

Re: Klaus se stále mýlí a káže bludy.

představte si, že jsou lidi jako já, kteří myslí sami. Nemají žádného řídícího důstojníka, žádného předsedu strany, žádného ideového vůdce, nedostávají žádné stranické noty, mohou si svůj názor tříbit podle životních zkušeností. Mají taky svůj selský rozum a když dávali ve škole pozor, tak i nějaké to vzdělání.

J. Kratochvíl 29.12.2015 21:05

Re: Klaus se stále mýlí a káže bludy.

a vy si zase představte, že o vašem selském rozumu trochu pochybuji. A také pochybuji o tom všem dalším, že nemáte žádného předsedu strany, ani vůdce, že nedostáváte instrukce atd. A také podle vašich úhlů pohledů na svět pochybuji o vašem vzdělání, na těch úhlech se to pozná nejlépe a vy zde papouškujete pouze V.K. a jeho stranu a ideologii, ale věřím vám v jednom jste člověk, kterému to moc samostatně nemyslí, protože jste to tady nepředvedla.

J. Kratochvíl 29.12.2015 12:29

Re: Klaus se stále mýlí a káže bludy.

Stále je lepší být soudruh, než hňup a buran jako jste vy s Prokopem a vám podobní.

M. Moravcová 29.12.2015 12:37

Re: Klaus se stále mýlí a káže bludy.

to jako říkáte, že je lepší být vrah než zavražděný?

J. Kratochvíl 29.12.2015 12:43

Re: Klaus se stále mýlí a káže bludy.

Ne, je lepší být soudruh než být blbej.!

S. Donát 29.12.2015 13:06

Re: Klaus se stále mýlí a káže bludy.

No jo, ale když je jeden soudruh a zároveň nepříliš chytrý, to je pak neštěstí...

M. Prokop 29.12.2015 14:31

Re: Klaus se stále mýlí a káže bludy.

On má to štěstí, že mu to nedojde. :-P

R. Langer 29.12.2015 12:56

Re: Klaus se stále mýlí a káže bludy.

Díky, taková slova od soudruhů vždycky potěší, tím je prakticky jisté, že máme pravdu. :-D

P. Kmoníček 29.12.2015 13:21

Re: Klaus se stále mýlí a káže bludy.

Kratochvíle,komunista je horší než hňup a buran.I když kombinace obojího je vlastně už daná.

J. Kratochvíl 29.12.2015 13:27

Re: Klaus se stále mýlí a káže bludy.

Vy jste ten pravej.

M. Prokop 29.12.2015 14:28

Re: Klaus se stále mýlí a káže bludy.

Spoustu zajímavých věcí, to si ani nedovedete představit. A mezitím se občas pobavím vašimi "kydy".

L. Novák 30.12.2015 14:23

Re: Klaus se stále mýlí a káže bludy.

To je ale blábol! Jako kdybych slyšel mluvit soudruha Sobotku, jak jeho vláda prospívá této zemi... :-D

M. Prokop 29.12.2015 9:03

Velmi reálné,

bohužel.

V. Vaclavik 29.12.2015 2:30

Pochybuji, ze snidane jim po tomhle zhorkla

Rec je to velmi pekna, ale obracet se s tim na podnikatele je marne, jen to svedci o nepochopeni veci, tedy o roli podnikatelu ve spolecnosti. Podnikatele nikdy nebudou hybatelem nejakych zmen, i kdyz se jich muzou bytostne tykat. Co se tyka takovychto veci, o kterych ta prednaska je, byvaji podnikatele tim horsim segmentem spolecnosti, od ktereho nelze nic cekat.

M. Prokop 29.12.2015 9:05

Re: Pochybuji, ze snidane jim po tomhle zhorkla

Od koho tedy něco očekávat lze? Od těch, kteří z protitržní lumpárny žijí a neustále jich přibývá?

V. Vaclavik 29.12.2015 12:07

Re: Pochybuji, ze snidane jim po tomhle zhorkla

Vypada to, ze dnes od nikoho, vcetne tech podnikatelu. Ale rikam, ze pokud by slo neco od nejake obcanske skupiny ocekavat, nebudou to zajiste podnikatele, na to muzete vzit jed.

Prumerny podnikatel neni nijak nadany, co se spolecenskych ved tyka, tedy jak ma byt spolecnost zarizena, aby fungovala. Tady muzu ihned napsat, ze uspesna spolecnost dozajista nefunguje jako nejaka fabrika. Prumerny podnikatel je na tom naopak spise hure, nez prumerny obcan, co se spolecenskeho zrizeni tyka, byva v tom ohledu hloupejsi, protoze podnikani je ryze prakticka zalezitost, vyzadujici uplne jine vedomosti, nez vyzaduje ustaveni spolecnosti tak, aby dobre fungovala.

Krome toho podnikatele a to zahrnuje i bohatsi obcany, nekdy se to prolina, maji moc v sazce na to, aby se nejak ozvali. Vlada je totiz drzi pod krkem a to cim jsou bohatsi a v podnikani uspesnejsi, tim vice. Hloupi radovi obcane si mysli, ze penize a podnikatelska moc sebou nesou i vliv na vladu, ze bohati a uspesni si prece muzou dovolit delat, co se jim zlibi, co povazuji za rozumne, ale to se hluboce myli - moc penez a podnikatelska je moc ekonomicka a ta se maximalne pretavi do lobismu na vladu, ku svemu prospechu, a to navic individualne, tedy na ucet ostatnich podnikatelu, kdyz na to prijde.

Je navysost posetile, ocekavat od podnikatelu nejaky idealismus, nejake hromadne spojeni za spolecnym zajmem, ze by se vubec ozvali - i Bill Gates srazil podpatky, kdyz ho EU obvinila z monopolu a zacaloval a poslechnul evropske regulatory a ani nahodou se k te veci kriticky neozval. Zachoval se navysost zbabele, neidealisticky, ovsem presne tak, jak se da od podnikatelu ocekavat, a cim bohatsi, tim mene se da od nich ocekavat.

M. Prokop 29.12.2015 14:33

Re: Pochybuji, ze snidane jim po tomhle zhorkla

Idealismus pochopitelně neočekávám, ale ono se starostí o vlastní blaho někdy pomůže tomu obecnému, jen tak jako "přidružená výroba".

Každopádně neočekávám nic dobrého od státních ani obecních zaměstnanců a kdo nám tedy na to dobro vlastně zbývá?

V. Vaclavik 29.12.2015 20:09

Re: Pochybuji, ze snidane jim po tomhle zhorkla

'Pridruzena vyroba' nam asi nepomuze, na to jsme moc zasadne mimo spravny kurs. Napriklad taky neverim, ze by nam mohlo pomoci nejake perestrojkovani.

Jeste k tem podnikatelum, podivejte se kolem sebe in na ty malopodnikatele, ktere mnoho z nas ma ve svem okoli, zna je osobne. Cokoli se o nich da rici, nejsou to, ci nebyvaji to zadni velci borci ve vecech jak by se mela spravovat spolecnost, spis prave naopak. S uspesnosti v podnikani tenhle akumen proste a jednoduse nema nic spolecneho, spis prave je to jakoby naopak.

Na dobro nam zbyvaji lide, kteri se dobrem zabyvaji, a nas zajimaji ti kterim se jim zabyvaji spravne, objektivne spravne, tedy ne ze si to o nich nekdo mysli. Takovym lidem se rika intelektualove, ale ti maji dnes plosne spatne jmeno, asi je to horsi nadavka, nez podnikatel...

Intelektualy, jake hledame, vubec nemusi byt nekdo z akademickeho prostredi, s nejakym titulem ke jmenu, ale prave spise naopak. Hledame lidi se zdravymi myslenkami, lidi kteri to maji v hlave srovnane, lidi kteri jsou intelektualne aktivni aspon tim, ze treba pisi na fora, jako treba ja tady. Kdyby se takovych nasla aspon mala skupinka a dali se dohromady, mohla by z nich, nebo kolem nich vzejit nejaka osobnost, ktera by zalozila prakticke, politicke hnuti, mozna v posledku politickou stranu, jiz by se ti intelektualove mohli stat cleny. A na tech intelekualech by zavisela propagace te politicke strany mezi lidmi potencialnimi volici.

Ja sam sebe vidim jako takoveho intelektuala, jenze nevim o zadnem spojenci, jak tady na v diskuzich, tak v osobnim zivote kolem sebe. Budoucnost nevidim vubec dobre, asi nejlepe by bylo, kdyby doslo k nejakemu konfliktu, ktery by cerstve preoral stavajici zapadni zkonstnatelost v altruismu, aby se nam pustilo zilou a pak by nastalo aspon nejake kratke obdobi relativni svobody, asi jako u nas v devadesatych letech. Konflikt nejspis prijde a zacne to nejspis nejakym financnim kolapsem a skonci to nejspis krve prolitim.