18.5.2024 | Svátek má Nataša


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Solidní nejistota

Stojí světová a zejména evropská ekonomika před novým masivním propadem? Čeká i Česko návrat do recese, zvyšování nezaměstnanosti a snižování životní úrovně? Bude očekávaný krach Řecka a možná ještě některého dalšího evropského státu obdobou pádu Lehman Brothers?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
F. Svoboda 2.11.2011 9:51

Dotaz.

Mohl by prosím někdo vysvětlit způsobem srozumitelným pro běžného občana v čem spočívá rekapitalisace bank ? Kde banky vezmou miliardy na tzv. navýšení kapitálu ? Bude to opět ze zvýšení již tak drahých poplatků ?

S. Ševeček 2.11.2011 12:06

Re: Dotaz.

No, vyhlásí úpis nových akcií a někdo si ty akcie koupí ... Haló, má tady někdo ty prachy?!

Takže tytéž banky těm kupujícím peníze půjčí.

Otázkou je, za jakou cenu se bude jedna akcie v hodnotě jednoho eura prodávat ... za třicet centů?

P. Bárta 2.11.2011 16:35

Re: Dotaz.

Druhá varianta je, že prodají část svého majetku - tedy vymění majetek za kapitál, a to tak, aby se dostaly na požadovaný poměr vlastního kapitálu proti půjčeným penězům (zjednodušeně řečeno).

To že ten majetek budou samozřejmě prodávat pod cenou je jiná věc - je to ale příležitost pro někoho, kdo peníze má, aby si levně nakoupil... A že takoví lidé jsou, na to vezměte jed. :-)

J. Novak 2.11.2011 17:28

Re: Dotaz.

Zdá se, že vám není nic známo o systému tzv. povinných rezerv v bankách, zavedeným MMF, kdy banka si od centální banky, u nás ČNB, vypůjčí, navíc na úrok cca 0.5%, dejme tomu 1 000 000.- Kč a na základě této tzv. povinné rezervy může klientům půjčit, samozřejmě na ůroky 1 nejlépe 16% a výše, klietům dalších 9 000 000.- Kč. Podívejte se zde: http://www.reformy.cz/zpravy/americky-sen-drsny-animovany-pribeh-o-vzniku-americke-centralni-banky/

J. Novak 2.11.2011 18:17

Re: Dotaz.

O systému povinných rezerv se nejvíce dozvíte zde: http://video.google.com/videoplay?docid=4642167330989213588 , jenom je třeba tomu věnovat trochu času, ale stojí to za to.

J. Novak 2.11.2011 18:29

Re: Dotaz.

On totiž ten socialismus, co byl v ČR, totiž nikdy "na dluh" v podstatě nehospodařil, protože mohl vždy utratit jenom to, co si sám "vydělal". Od toho samozřejmě pramení i určité problémy, co byly občas se zásobováním vnitřního trhu. Pokud lidem vyplatíte na mzdách více peněz, než je pokryto produkcí potravin a spotřebního zboží, objeví se problém. Ten se drobátko přetáhl i z válečného hospodářství během okupace, kdy lístkový přídělový systém omezoval prodej, čili utrácení vydělaných peněz. I měnová reforma v roce 1953 toh byla důsledkem. Socialistická ČSSR neměla žádnou MMF a FED ovládanou soukromou "centrální banku", ale Státní banku Československou, která vydávala měnu, která musela být ale krytá. Byla skutečně krytá, zlatem, uloženým v trezoru. Dnešní měna ČR není krytá v podstatě ničím, německé státní dluhopisy za krytí Czk rozhodně nepovažuji. Ostatně, pokud budete sledovat další vývoj Libye po pádu Kaddafiho, přijdete na to sami. Do současné doby měla Libye na nikom nezávislou státní banku, "povstalci" si pospíšili a dnes již má Libye Centrální banku, která je ale ve skutečnosti majetkem Rotschildů. A to je začátek útoku na nerostné a jiné bohatství Libyjců.

J. Novak 2.11.2011 18:33

Re: Dotaz.

Co se týče recese, tak její ukončení bez zásadních změn společenského řádu v podstatě možné není.

J. Muller 2.11.2011 22:36

Re: Dotaz.

ČSSR nebyla příliš zadlužena navenek. Ale někdy po r.1985 jsem  zaslechl povzdech bankovního úředníka. Peníze z úspor obyvatel, které se používaly na půjčky, se začínaly používat i pro výplaty mezd podniků. Přijmy podniků totiž nestačily na pokrytí mezd.

S. Ševeček 2.11.2011 9:06

Teda, pane Párale, Vy jste nakladl otázek ...

A jeden by očekával aspoň jednu odpověď - Kam jde ten kouř?

Ostatně - očekávám, že banky Se budou rekapitalizovat svými pasivy, tedy těmi penězi, které jsou aktivy u jejich věřitelů, střádalů. - skoro jako když Bakala kupoval OKD.

K. Janyška 2.11.2011 8:04

O tom, že se ve věci zase vyznáme výborně já osobně vůbec nepochybuji. Ti ,co nás táhnou nejsou žádní blbci... Dzp.

P. Kozelský 2.11.2011 5:34

Krize kapitalismu - jev možný.

Kapitalismus prochází permanentní krizí. Krizí z nadvýroby. Vždyť nás to učili, tak nad čím békáme.

Je to jen jev, který je součástí kapitalistického využívání zdrojů - bylo to tak, je to tak a  bude to tak, dokud nebude ekonomické prostředí nastaveno z maximalizace zisků soukromých subjektů na optimální využívání zdrojů při zachování rozumné míry zisku všech článků tvorby přidané hodnoty. To se zase nazývá regulace. Tu má stát zajišťovat. nefunguje to však. Stát neplní svou funkci.

Proč to nefunguje ? Protože člověk jako každé zvíře když má velkou kost k snědku a vidí u kolegy kost ještě větší  právě tu větší ještě chce a potřebuje a pro její zisk jako faust prodá i svou duši. Je to zvíře v každém z nás, které nás žene do soutěže o vyšší zisk. Dokud tyto choutky v sobě nezkrotíme a nebudeme akceptovat rozumnou míru zisku a regulace jako lidé a občané, budou zde krize z nadvýroby, krize z neužitečného hromadění kapitálu. Budou zde nesmírně chudí a také nesmírně bohatí. Osobně tuto nepěknou vlastnost nazývám nenažraností, osobní egoistickou nenažraností, která ve své podstatě požírá samu sebe a zabíjí to nejlepší z kapitalismu : Soutěž neboli konkurenci.

J. Huml 2.11.2011 5:55

Re: Krize kapitalismu - jev možný.

No to je dobry , pane Kozelsky! Jeste me prosim napiste neco o neomylnosti neviditelne ruky trhu... nenazranost, to opravdu lidstvo zabiji...

Z. Švrček 2.11.2011 8:12

Re: Krize kapitalismu - jev možný.

Naopak, pane milý, nikoliv málo regulace, ale naopak málo kapitalismu, málo trhu, mkálo svobody. Od Evropské přeregulovanosti k regulacím státním skrznaskrz včetně USA, jenž si taky nechaly svobodu pomalinku ukrajovat. Právě tanto deficit svobody vede ke krizím. My tady máme především krizi morálky, kterou nápady evropských regulovčíků ostrouháváním svobod jednotlivce pomalu devastují.

S. Ševeček 2.11.2011 9:07

Re: Krize kapitalismu - jev možný.

Zdravím Vá, marxisto-engelsisto-leninovče !

R. Langer 2.11.2011 12:01

Re: Krize kapitalismu - jev možný.

Ano, tu závist jste pochopil dobře, evidentně z vlastní zkušenosti. S kapitalismem však nemá společného zhola nic... :-P

P. Bárta 2.11.2011 16:33

Re: Krize kapitalismu - jev možný.

Jj, já to říkal taky, že ten komunismus by skvěle fungoval, a to za jediné podmínky - potřebovalo by to jen kompletně vyměnit lidi, aby to nebyli lidi... :-)

B. Rybák 2.11.2011 19:14

Re: Krize kapitalismu - jev možný.

Budou Vám na zkrocení toho odporného lidského zvířete stačit gulagy, koncentrační tábory, či Pol-Potova pole?

P.S. A už nebekejte. To, že existovat a prosperovat může dlouhodobě jenom taková společnost, která stojí na nejsilnějších, tedy nejobvyklejších lidských vlastnostech (např. touha po úspěchu, po požitcích, po zážitcích, bohatství..) a ne na vlastnostech slabých (tedy málo rozšířených, jako je altruismus např. náboženských sekt, asketismus nebo trvalá nenávist, násilí, sadismus, práskačství, poslušnost...) ve svém "Bohatství národů" prokázal už A. Smith a vyvrátil tak nenávistný, o kolektivistický teror se opírající, přirozenou lidskou soutěž ničící, lidské přirozenosti se příčící marxismus, už před jeho vznikem. Hospodářský pokles se může změnit ve zničující krizi, když lidé přestanou v kapitalismus věřit.

Problémy, které má (evropský) kapitalizmus bezpochyby souvisí s tím, že se nakazil prašivinou socializmu.